
Frågor & svar om din norrskensresa Ljus, temperaturer & kläder
Du ska resa för att se norrsken? Här hittar du frågor och svar på vad du kan förvänta dig för temperaturer och tips på vad du bör packa för kläder.
Kommer jag att se norrsken på min resa med Hurtigruten?
Såklart kan vi inte lova att gäster kommer att få se norrsken på våra resor, men oddsen för att se norrsken när man reser med Hurtigruten mellan oktober och mars är väldigt goda. Därför ger vi gäster som bokr en 12-dagars-resa med oss under vinterhalvåret (oktober-mars) norrskens-garanti, vilket innebär att vi bjuder på ytterligare en resa om norrskenen inte skulle dyka upp.
Varför är Norge och Hurtigruten den bästa kombinationen för att se norrsken?
1. Hurtigruten seglar stora delar i Nordnorge under sin klassiska resa, direkt under den aurorala zonen med hög auroral aktivitet.
2. 22 av de 34 hamnar vi besöker på resan mellan Bergen och Kirkenes ligger norr om polarcirkeln vilket ger dig goda möjligheter att se norrsken.
3. Då vi är ute till havs stör ingen konstgjord belysning norrsken, på så sätt uppfattas de som ljusare och mer livliga.
4. Vi ger din norrskens-garanti på vår klassiska rundresa under vinterhalvåret.
Vilka temperaturer kan jag förvänta mig?
För att få en uppfattning om vilka temperaturer du kan förvänta dig i ditt sökande efter norrskenet, hittar du nedan en sammanställning över dags-medeltemperaturerna (°C) för Tromsø. Temperaturerna inkluderar inte vindens kyleffekt - betänk att vinden gör att det känns kallare än vad termometern visar.
Tromsø: Sep 6,9°C / Okt 2,7°C / Nov -1,2°C / Dec -3,4°C / Jan -4,4°C / Feb -4,3°C / Mar -2,8°C
Förfrysning
Förfrysning inträffar när huden och den underliggande vävnaden exponeras för väldigt låga temperaturer under en längre tid Det kan drabba vilken del av kroppen som helst, men extremiteter som händer, fötter, öron, näsa och läppar är de mest utsatta. Förfrysning kan dock lätt undvikas genom att bära passande klädsel och genom att vidta förnuftiga försiktighetsåtgärder.
Vad ska jag ha på mig?
Med rätt kläder kan den arktiska vintern vara förvånansvärt bekväm. På plats kan du låna eller hyra tjocka ytterplagg som annars är dyra att köpa. Om du planerar organiserade utflykter som norrskensskådning och turer med hundspann och snöskoter bör skidkläder av god kvalitet räcka (tips – kolla in rean för att fynda vinterkläder, speciellt värmebevarande plagg). Om du däremot ska tillbringa längre perioder utomhus i subarktiskt och arktiskt klimat bör du uppgradera till en högre nivå av skyddande kläder. Här är våra 10 bästa tips för att du inte ska frysa när du kollar på norrskenen:
1. Lager-på-lager-principen
Det är mycket bättre att bära flera tunna lager än bara några få tjockare. Luften mellan de tunna lagren värms upp av kroppstemperaturen och fungerar som värdefull isolering. Se till att dina kläder är bekväma och att några av dina lager är i olika storlekar. Detta hjälper till att förhindra att kläderna sitter åt, vilket är obekvämt och förhindrar luftcirkulationen.
2. Underställ
Under kalla förhållanden är det bättre att bära ylle, silke eller syntetisk polypropen närmast kroppen. Undvik bomull - när du svettas blir materialet kallt och fuktigt och det torkar sakta. Merinoull är däremot utmärkt. Ovanpå ditt underställ behöver du ha åtminstone två eller tre lager till, vilka bör vara tillverkade av fleece eller ylle. Kom ihåg att du behöver både långkalsonger och undertröja.
3. Yttre lager
I ett kallt klimat är en välisolerande, vindtät jacka ett måste, precis som värmeisolerande byxor eller hängselbyxor. Vid blött väder behöver du också regnkläder. Lokala aktörer, som snöskoteruthyrningen, lånar ut värmebevarande overaller att bära utanpå din jacka och byxa.
4. Handskar
I väldigt kallt väder är det en bra idé att bära två par handskar – ett par tjocka tumvantar (de separerar inte fingrarna och håller dina händer varmare) och under dessa, ett par tunna handskar som låter dig använda fingrarna när du behöver göra något pilligt (men ändå håller den isande kylan borta). Om du är frusen om händer och fötter kan du köpa kolstavsvärmare för händer och fötter i de flesta välsorterade friluftsaffärer. Skaka dem för att aktivera dem, lägg dem i dina handskar eller kängor och de håller värmen upp till ungefär åtta timmar. Om du ska vara utomhus under en längre period bör du packa ner ett par extra handskar. Tappar du en i kallt väder förfryser du lätt fingrarna.
5. Skor
Ska du vara utomhus under längre perioder behöver du ordentliga vinterkängor. Om du köper nya kängor inför din resa, se till att du skaffar ett par i en storlek större än vad du normalt har, för att bekvämt kunna ha på dig ett extra par strumpor. Vintervandringskängor är passande för enklare utflykter som norrskensskådning och stadsbaserade aktiviteter, men de rekommenderas inte för mer äventyrliga snöbaserade aktiviteter eftersom snö lätt kan komma in i dem. Se också till att dina kängor är anpassade för att gå på snö och is.
6. Strumpor
Strumporna bör vara tillverkade i ylle - aldrig bomull. Packa ner ett par extrastrumpor i din ryggsäck när du ger dig ut på snöskotern eller med ett hundspann. Om dina fötter blir fuktiga eller blöta ska du genast byta till torra strumpor - blöta fötter blir snabbt förfrysta fötter.
7. Mössor och ansiktsskydd
Införskaffa en mössa av ylle eller fleece som täcker öronen, samt en skidmask, buff eller ansiktsmask som täcker mun, näsa och kinder. Näsa och kinder blir lätt förfrysta och bör hållas övertäckta mestadels av tiden. I väldigt kallt väder kan huden förfrysa på bara några minuter.
8. Glasögon
Du kan behöva solglasögon eller färgade skidglasögon eftersom solens reflektioner på snön kan vara förblindande. Kontaktlinsbärare kan tycka att kylan och torrheten gör det obekvämt med linser, så packa därför ner glasögon som ett alternativ.
9. Badkläder
Om du har tänkt att bada bastu och inte är modig nog att gå ‘au naturel’, bör du packa ner badkläder. Det kan finnas tillfällen då du får möjlighet att bada i ett utomhusbad och samtidigt titta på norrskenet ovanför dig.
10. Hudvård
Den nordliga luften är väldigt torr, så packa gärna ner rikligt med läppsalva. Många får problem med sina vattenbaserade ansiktskrämer, men specialprodukter finns tillgängliga - fråga gärna på ett lokalt apotek.
Källa: Dr John Mason MBE
Se norrskenet med Hurtigruten
En resa med Hurtigruten om vintern ger dig perfekta förutsättningar för att se norrsken. 22 av de 34 hamnarna som Hurtigruten stannar vid under den klassiska kustresan ligger norr om polarcirkeln. Dessutom är det inga konstgjorda ljuskällor (såsom städer) som stör norrskentet till havs, så ljuset blir ännu tydligare och livligare.
Vi är så säkra på att du kommer att kommer att få se norrsken om du bokar en vinterresa med oss att vi ger dig norrskensgaranti på våra 12-dagarsresor: Får du inte syn på några Norrsken under resan, bjuder vi på din nästa segling!
- Längd på resa: 12 dagar
- Rutt: Bergen - Kirkenes - Bergenr
- Avresa: Oktober - Mars