
Vanliga frågor och svar om norrsken
Var kan jag se norrsken? När kan jag se dem? Detta och mycket får du svar på här!
1. Var kan jag se norrsken?
Norrsken är vanligast förekommande i polarregionerna, inom en radie av 2500 km runt de magnetiska polerna. Detta område kallas polarskenszonen eller polarskensovalen. Ju längre norrut du reser, desto större chans har du att få en glimt av norrskenet. Ovanför polcirkeln (66°33’N) är det allra bäst att gå på norrskensjakt och därför utgör norra Norge och Svalbard några av de bästa ställena på jorden för att uppleva norrsken.
2. När kan jag se norrsken?
Tekniskt sett är norrskenet närvarande den mesta tiden av året. Himlen är dock inte tillräckligt mörk för att man ska kunna se skenet under sommarmånaderna, inte ens ovanför polcirkeln. Vintersäsongen i Arktis sträcker sig från slutet av september till slutet av mars/början av april. Under denna tid och med rätt förhållanden är den arktiska himlen mörk nog för att norrsken ska vara synligt. Ljusfenomenet är som mest aktivt kring dagjämningarna i mars och september.
Norrsken visar sig oftast mellan kl 17:00 och 02:00. Det framträder vanligtvis inte så länge, ibland bara under några minuter, för att sedan glida iväg och komma tillbaka igen senare. Vid ett bra tillfälle kan du se norrskenet i cirka 15-30 minuter åt gången och har du riktig tur kan det vara upp till ett par timmar eller längre.
För att kunna se norrskenet måste himlen vara mörk och molnfri. Vissa hävdar att norrsken visar sig oftare vid kallare temperaturer, men så är inte fallet. Det är snarare så att när himlen är klar tenderar temperaturen att falla.
3. Hur vet jag om norrsken kommer att visa sig?
Dessvärre finns det ingen hundraprocentig garanti för att få se norrsken. Men, att befinna sig på rätt plats vid rätt tillfälle, som i norra Norge under vintern, hjälper till. Detta gör att Hurtigruten är tillräckligt säker på sin sak för att kunna erbjuda sin unika Norrskensgaranti*.
Det finns även prognoser för norrsken. Kp-index anses vara det mest exakta. Denna prognos är mer pålitlig än en väderprognos. Prognosen motsvarar det planetmagnetiska indexet med en skala på 1 till 9. 1 motsvarar väldigt låg aktivitet och 9 väldigt hög. Det Geofysiska Institutet vid University of Alaska har en mycket bra hemsida där du kan se all prognostiserad aktivitet i alla polarskensområden. Du kan också registrera dig för att få mejlnotiser med norrskensprognoser som informerar om när aktiviteten stiger över 4 till 5 på Kp-skalan.
4. Påverkar solfläckar norrskenet?
Ja och nej. Solcykeln refererar till antalet solfläckar på solens yta. Denna cykel varar någonstans mellan 11-15 år. När solen är som mest aktiv och producerar många solfläckar kallas det sol-maximum och när antalet solfläckar är som lägst, sol-minimum.
Norrskenet blir mer aktivt och intensivt under sol-maximum och under de 3 till 4 år som följer efter toppmätningen. Under denna tid kan norrskenet vara synligt längre söderut än vanligt tack vare det förhöjda antalet elektriskt laddade partiklar som når jorden. Polarsken är dock inte alls beroende av solfläcksaktivitet men solfläckarna påverkar ändå ljuset. Detta gäller dock inte områdena under polarskensovalerna.
5. Påverkas djurliv av norrsken?
Hundar tittar ofta upp mot himlen och skäller under ett norrsken, vilket talar för att även andra djur skulle vara medvetna om fenomenet. Även om vi inte kan vara säkra, så är det väldokumenterat att djur kan känna av saker som inte människan kan. Det är alltså möjligt att vissa djur kan känna av den naturliga störning som orsakas av aktivt polarljus.
6. Låter norrsken?
Det finns uppgifter om att människor som lever under norrskenet, i synnerhet i inuitsamhällen, har hört ljud från polarskenet. Vetenskapligt sett verkar detta dock omöjligt eftersom ljud och ljus inte rör sig i samma hastighet. Ljusfenomenet inträffar 100 km upp i luften, så eventuella ljud skulle behöva färdas i ljusets hastighet eller skulle uppkomma så långt efter ljusfenomenet att man inte skulle kunna koppla samman dem. Det har gjorts försök att spela in norrskenet, men detta har ännu inte gett några resultat.
Ingenting är dock omöjligt inom vetenskapen. Det finns teorier om att en form av elektrisk urladdning från norrskenet skulle kunna producera ljud som är hörbart för människor, men detta har ännu inte kunnat bevisas.
7. Påverkar månljuset norrskenet?
Det beror på hur intensivt polarskenet är. Månljuset påverkar synligheten om polarskenet är svagt och starkt månljus gör det svårare att se skenet eller döljer det helt. Om du vill se norrskenet utvecklas på himlen är det bäst att åka vid tiden för nymåne. Vid starkt polarsken kommer du även att kunna se det vid fullmåne.
8. Är norrsken och sydsken det samma?
Norrsken och sydsken är spegelbilder av varandra. Under sommaren vid Arktis, när norrskenet inte är synligt där, då är det vinter i Antarktis så då är sydskenet synligt istället, och tvärtom.
Polarskenet i norr är det mest populära hos turisterna eftersom det är mer lättillgängligt och gästvänligt samt att det finns mer att se och göra i norr. Under vintern omges den antarktiska kontinenten av tjock, flytande packis, vilket gör det nästan omöjligt att ta sig dit. I motsats till detta, är den norska kusten, Alaska, norra Kanada, södra Grönland, Island och de nordligaste delarna av Skandinavien och Ryssland bebodda områden med massor av andra intressanta möjligheter för turister som vill uppleva norrsken.
9. Kan man se norrsken från rymden?
Både norrsken och sydsken är synliga från rymden. Astronauterna på ISS ser båda polarskenen när de åker runt jorden. Vyn från rymden är dock mycket mindre varierande än den man ser från jorden. Från marken växer polarskensstrukturerna på himlen och förändras beroende på avståndet från dem. Det finns alltså mycket mer variation i polarsken man ser från marken än i vad man ser från rymden.
10. Har andra planeter polarsken?
Det förekommer polarsken på Mars, Jupiter, Saturnus och troligtvis även på Uranus och Neptunus. Polarskenen på Jupiter och Saturnus producerar strålar i ultraviolett och infrarött, vilka är osynliga för det mänskliga ögat, men som kan fångas upp av specialkameror. Det kan också förekomma synliga polarsken, men de liknar inte alls de som framträder på jorden.
Mars har också ett polarsken som skiljer sig helt från de andra planeternas. Till skillnad från jorden har Mars inte något globalt magnetfält. Eftersom polarskenet är beroende av planetens magnetfält framträder inte Mars polarsken som ringar, som på jorden. Polarskenet på Mars uppstår bara på särskilda platser där det finns magnetiska klippor på ytan och är alltså mycket mer lokalt förekommande.
11. Är norrskenet på något sätt skadligt för människor?
Norrskenet uppstår så högt uppe i atmosfären att det inte utgör någon risk för de människor som tittar på det från marken.
Ljuset i sig är inte skadligt för människan, men de elektriskt laddade partiklarna som produceras skulle potentiellt kunna ha negativa effekter på infrastruktur och teknologi. Partiklarna producerar en ström av elektricitet som når marken. Under extrema förhållanden skulle detta kunna påverka elledningar, olje- och gasledningar, datanät och iCloud-system. Det skulle även potentiellt kunna föreligga en risk för flygplan som flyger på väldigt hög höjd. Väldigt få plan flyger dock tillräckligt högt och även om de gör det, befinner de sig ändå inte på samma plats tillräckligt länge för att vara i fara.