
Intervju med norrskenexperten Dr John Mason
Dr. John Mason är en fysiker som länge undersökt norrskenet. Han lär dig mer om det fantastiska ljusfenomen!
Dr John Mason MBE är verksam inom tillämpad fysik och har spenderat en stor del av sitt liv på jakt efter norrsken. Han har varit en aktiv medlem i the Royal Astronomical Society sedan 1976 och varit ordförande för the British Astronomical Society. Han föreläser runt om i Storbritannien och är huvudlärare, hedersmedlem och förvaltare vid South Downs Planetarium and Science Centre. Som god vän till den framlidne Sir Patrick Moore, har Dr Mason också tagit sig tid för TV-framträdanden och har varit gäst hos The Sky at Night ett 15-tal gånger.
Dr Mason har arbetat med Hurtigruten sedan 2007 och detta kommer att bli hans tionde vintersäsong i rad. Några medarbetare från Hurtigruten-teamet fick möjligheten att tillbringa en eftermiddag med Dr Mason för att fråga ut honom om allt han vet om polarskenet.
Vi hade bara planerat att tillbringa en timme med Dr Mason, men så snart han började prata var vi som trollbundna. Hans passion för norrskenet och vetenskapen bakom smittar av sig och hans enorma entusiasm blir uppenbar så snart han börjar prata. Under tre och en halv timme, med god hjälp av diagram och ett bildspel med hans fantastiska polarskensbilder, lärde han oss allt som finns att veta om norrsken.
När började du intressera dig för norrsken?
Dr Mason kommer med exakthet ihåg det ögonblick då han såg norrsken för första gången – det är något man inte glömmer! 1972 såg han polarsken för första gången, detta var från sitt hem i Sussex. “Jag hade varit intresserad av astronomi sedan 7-årsåldern men jag hade aldrig sett norrsken. Den 5 augusti 1972 uppstod ett stort norrsken rakt över hela England. Jag bodde i ett väldigt mörkt landsbygdsområde och brukade gå ut ofta om kvällarna för att titta på himlen. Den kvällen såg jag en båge över himlen. Jag visste inte vad det var, men jag iakttog den och såg den förändras och insåg att det måste vara ett norrsken.”
Detta gjorde djupt intryck på Dr Mason och skulle bli början på kärleksaffären mellan honom och himlens ljus. “Det var första gången jag såg skenet och det har fascinerat mig sedan dess. Jag började åka till Arktis när jag var i 30-årsåldern och gjorde regelbundna resor dit med människor som ville uppleva norrsken.”
Vad är så speciellt med norrsken?
Att uppleva norrsken ligger ofta i topp på listor över saker människor vill hinna med i livet. Men vad är det som gör det så speciellt? Varför ska människor åka till Arktis istället för till stranden? Dr Mason förklarar, “Norrskenet är ett av naturens stora skådespel. En av lockelserna med polarskenet är dess oförutsägbarhet.”
Om du har turen att få se en glimt av ljuset så är denna upplevelse unik. Dr Mason fortsätter, “Man kan jämföra det med snöflingor; det finns miljoner av dem men det finns inte två stycken som är helt identiska. Alla polarsken har likheter, de kan starta på ett liknande sätt, de kan utvecklas på ett liknande sätt, men två upplevelser kommer aldrig att vara likadana.”
“Man kan jämföra det med snöflingor; det finns miljoner av dem men det finns inte två stycken som är helt identiska."
Ljuslegender
Genom historien har norrskenet skapat vördnad och ibland rädsla hos människor som har bevittnat ljusfenomenet och många myter har skapats runt det. “Det finns så många sägner kring himlaljuset. Sägnerna visar att människan inte kunde förstå vad som hände, så de gjorde det vi människor alltid gör; vi relaterar till vår erfarenhet och tolkar former i ljuset till något man kan känna igen. Alla historier handlar alltså om mänsklig perception.”
Vi frågade Dr Mason vilken av dessa berättelser som mest har tilltalat hans fantasi. “Många av ljusfenomenen liknar valv och strålande bågar på himlen. Detta ledde fram till legenden om att det var en ‘bro’ mellan himmel och jord. Strålarna som rör sig längs ‘bron’ från höger till vänster ansågs vara själarna från döda människor på väg till himlen.”
Varför ska man välja Hurtigruten?
Med Hurtigrutens många olika möjligheter att få se norrsken, frågade vi Dr Mason varför han tycker att en Hurtigruten-segling längs den norska kusten är ett av de bästa valen. “Vädret spelar en stor roll för synligheten av norrskenet. Man kan aldrig garantera en klar himmel, men vädret i Arktis förändras från timme till timme. På en Hurtigruten-resa färdas skeppet mellan 12-14 knop i timmen och vädret förändras därför snabbt. Fartyget kommer alltså att färdas under områden med klar himmel, vilket ger många möjligheter att få se norrsken.”
“En annan fördel med Hurtigruten är att du seglar norrut längs den norska kusten, in i polcirkeln och rakt in under norrskensovalen. Du får nya perspektiv på norrskenet beroende på var du befinner dig. Det betyder också att du har mycket större chans att få se norrsken eftersom du spenderar längre tid i norrskensovalen.”
“Många människor har föreställningen att om du reser till Arktis under vintern så kommer det att vara mörkt 24 timmar om dygnet och att man då inte kan göra något alls. Vad vi skulle vilja berätta för människor är att ja, det är arktisk vinter, men det betyder inte att du befinner dig i konstant mörker. Under den arktiska vintern vilar solen på horisonten vilket skapar en vacker skymning. Att ta del av skönheten vid den norska kustlinjen, med snö och is i en vackert silvrig skymning över hav och berg är en enastående upplevelse.”
Dr Mason poängterar också att Hurtigrutens seglingarerbjuder mycket mer än bara norrsken.
Att få en glimt av norrskenet är en fantastisk upplevelse, men det behöver inte vara det enda otroliga äventyret på en Hurtigruten-resa. Dr Mason förklarar att det finns så mycket mer att göra förutom att bara titta på himlen.
“Det ges flera möjligheter att gå av båten och utforska delar av Norge som man vanligtvis inte besöker. Från båten kan du boka fantastiska utflykter, som ett besök hos samerna, Kirkenes Snöhotell eller Midnattskonserten i Tromsø. För de mer äventyrliga finns hundspann och snöskoter och från fartyget kan man ge sig ut på havet i en RIB-båt för att se sällsynta havsörnar och tidvattensfenomen.”
Att stiga av båten ger dig chansen att uppleva Norge på riktigt och genom att delta i utflykterna får du en känsla för den norska livsstilen, bortom norrskenet.
Dr Mason nämner också Hurtigrutens garanti. “Om du av någon anledning inte får se norrskenet under din resa, erbjuder Hurtigruten sitt helt unika Norrskensgaranti. Om du inte får se norrsken under din 12-dagarsresa, erbjuder Hurtigrutendig ytterligare en 6- eller 7-dagars Klassisk Resa utan kostnad. Inget annat företag erbjuder detta.”
Se norrskenet med Hurtigruten
En resa med Hurtigruten om vintern ger dig perfekta förutsättningar för att se norrsken. 22 av de 34 hamnarna som Hurtigruten stannar vid under den klassiska kustresan ligger norr om polarcirkeln. Dessutom är det inga konstgjorda ljuskällor (såsom städer) som stör norrskentet till havs, så ljuset blir ännu tydligare och livligare.
Vi är så säkra på att du kommer att kommer att få se norrsken om du bokar en vinterresa med oss att vi ger dig norrskensgaranti på våra 12-dagarsresor: Får du inte syn på några Norrsken under resan, bjuder vi på din nästa segling!
- Längd på resa: 12 dagar
- Rutt: Bergen - Kirkenes - Bergenr
- Avresa: Oktober - Mars