Norway's Coastal Kitchen - En resa genom världens bästa skafferi
En resa längs norska kusten är inte bara en resa genom fantastisk natur, det är också en kulinarisk resa med omtanke om miljön.
Vår satsning på närproducerad mat genomsyrar hela fartygsflottan. Vi samarbetar med lokala leverantörer längs hela kusten så att den mat du serveras ska få så kort resväg och så rik smak som möjligt.
Bakom alla de lokala produkter vi serverar döljer sig en intressant historia om livet längs norska kusten. De lokala leverantörerna brinner inte bara för att leverera de bästa råvarorna, de vill också förmedla sina kunskaper och berätta om vardagslivet på de platser vi besöker. Den mat vi serverar är baserad på färska, smakrika råvaror från vår långsträckta kust och därför kallar vi vårt kök för Norway’s Coastal Kitchen.
Ta gärna en titt på höstmenyn 2018.
Den vördnadsfulle kocken
En person som får förstahandsinformation från de platser vi besöker är vår kökschef Eirik Larsen. För tio år sedan lämnade han livet och restaurangerna i huvudstaden för att bli köksmästare på Hurtigruten. Idag lagar han mer än 1500 måltider om dagen och blir fortfarande lika imponerad av leverantörernas passion för bra produkter.
– Historien runt maten är en del av den kulinariska upplevelsen. Tänk dig att du sitter i restaurangen ombord och äter lamm till middag samtidigt som du blickar ut över ängarna där fåren har betat. På hösten serverar vi nyplockade hjortron på däck. Dessa handplockas av en kvinna från Finnmark som levererar dem direkt till båten. Att träffa leverantörerna, höra deras berättelser och veta att alla de produkter jag arbetar med håller yppersta kvalitet fyller mig med både stolthet och vördnad, berättar Eirik Larsen.
Men det är inte bara lamm och färska hjortron på menyn. Våra besök i 34 hamnar ger oss unika möjligheter att varje dag köpa färska råvaror från lokala leverantörer längs rutten. I 15 av dessa hamnar får vi fisk och skaldjur, ägg, kyckling, mejeriprodukter, senap, sirap, salt, svamp, bär, frukt och grönsaker levererade direkt ombord. Det betyder kortare transporter och optimalt utnyttjande av hamnanläggningarna. Bra för miljön, inspirerande för kockarna och gott för dig.
Färskare blir det inte
Ombord på våra fartyg kan du välja mellan trerättersmiddagar eller dignande bufféer, allt baserat på årstidens färska råvaror. Medan du kopplar av ombord eller är iväg på utflykt är lokala fiskare ute och håvar in dagens fångst. I de djupa kalla vattnen i Sigerfjord i Vesterålen trivs bland annat ishavsröding. När du sätter dig vid middagsbordet frampå kvällen ligger den färska rödingen klar på din tallrik, och medan vi följer kusten vidare norrut närmar vi oss råvarorna till nästa måltid.
– Närproducerad mat förstärker reseupplevelsen, gynnar lokalsamhället och berättar mer om platserna vi besöker. Våra gäster får en genuin känsla som inte många andra kan erbjuda. Vissa varor säljs också ombord så att du kan köpa med dig något hem. På så sätt varar upplevelsen längre, och det är ju precis vad Hurtigruten handlar om, avslutar Eirik.
RESTAURANGER OMBORD
Kysten/À la carte
Välj mellan ett brett urval av innovativa rätter baserade på lokala kvalitetsprodukter med en tillhörande historia. Njut av allt från färska skaldjur till ekologiska rotfrukter, renkött från frigående djur och utsökta ostar från små lokala leverantörer. Vi rekommenderar att du avslutar måltiden med någon av våra läckra desserter inspirerade av de två ytterligheterna – midnattssolen och norrskenet.
Torget/huvudrestaurang
- Frukost: Dignande frukostbufféer med varma rätter, kallskuret, fisk, hemgjorda smoothies, energishots, yoghurt, frukostblandningar och marmelad/sylt. Njut av nybakat bröd, frukt, lokalproducerade ostar och då och då en särskild frukostkock som gräddar pannkakor eller skär upp färsk lax. Kaffe, te, juice, mjölk och vatten ingår naturligtvis.
- Lunch: Traditionella rätter – kött, fisk eller vegetariskt – från de trakter vi reser genom. Nybakat bröd, lokalproducerade ostar, stor salladsbuffé och rikligt urval av pålägg och sjömat. Hemlagad dessert/kakor som avslutning. Kaffe, te och vatten ingår.
- Middag: Trerätters middagar eller bufféer baserade på lokalproducerad mat med en historia. Menyn erbjuder både kött, fisk och vegetariska rätter. Vatten ingår. Vinpaket, lokala drycker och alkoholfria drycker finns naturligtvis till försäljning.
Multe (endast på nyrenoverade fartyg)
Njut av nybakade kakor och bakverk, smörgåsar med mycket pålägg, smoothies, yoghurt med tillbehör, ett stort urval av lokaltillverkad glass med hemgjord topping, kaffe (espresso, latte, macchiato, americano), choklad, te, ekologiskt örtte, läsk och nypressad juice.
Brygga Bistro/Café
Prova Hurtigrutens egen burgare och berömda räksmörgås eller biff, grillad lax, pizza med lokala råvaror, dagens soppa med tillbehör, sallader, wraps, mackor, desserter och kakor. Juice, yoghurt med topping, läsk, lokala drycker och vin finns också.
Explorer Bar/Panorama Bar
Vår bar serverar förstklassiga lokala och internationella dryckesvaror samt kaffe (espresso, latte, macchiato, americano), te och choklad. Stilla din hunger med en snacks-tallrik och på de nyrenoverade fartygen kan du få grillad panini.