Nordkapsexpressen: Vinterns mest magiska äventyr

Aldrig förr har det varit så enkelt, bekvämt och roligt att resa längs norska kusten.

Nu från Oslo!

För första gången i historien avgår nu Hurtigruten från Norges huvudstad. Rutten med Nordkapsexpressen är också helt ny och tar dig förbi landets sydligaste punkt och upp till den nordligaste punkten. Längs vägen lägger fartyget till för spännande utflykter i noggrant utvalda hamnar. Fartyget är nyrenoverat och i restaurangerna kan du förvänta dig smakupplevelser i världsklass. Det är en resa genom natur, kultur och historia där du dessutom får norrskensgaranti!

The view over Ålesund from Mount Aksla
The view over Ålesund from Mount Aksla
Foto: Photo Competition

Noga utvalda hamnar

Nordkapsexpressen gör stopp på 16 noga utvalda resmål. I varje hamn stannar vi i genomsnitt sex timmar, vilket ger dig gott om tid att utforska kuststäder som Kristiansand, Haugesund, Ålesund, Tromsø och Alta, men också mindre pärlor som Brønnøysund, Svolvær, Honningsvåg, Lødingen och Rørvik.

I Haugesund får du exempelvis uppleva ”Vikingahövdingarnas hem” och resa tillbaka i tiden tillsammans med en fiktiv Harald Hårfager på Norvegen historiesenter. Du får också njuta av naturskön resa genom en av Norges vackraste fjordar, Hardangerfjorden.

Resa med Nordkapsexpressen till eller från Oslo? Upplevelsen tar 13 dagar och du kan se hela rutten här.

Se hela rutten här Se hela rutten här
The view over Ålesund from Mount Aksla
The view over Ålesund from Mount Aksla
Foto: Photo Competition
Atlanterhavsveien
Atlanterhavsveien
Foto: Shutterstock

Norrskensgaranti

Ombord på Nordkapsexpressen är förhållandena optimala för att få uppleva det förtrollande norrskenet som dansar på natthimlen. Fartyget gör också ett stopp i norrskenets huvudstad Alta. Här kan du följa med på en guidad tur genom staden och lära dig mer om det mytomspunna ljusfenomenet och kanske besöka den vackra Norrskenskatedralen.

Hurtigruten erbjuder också något helt unikt: norrskensgaranti! Om norrskenet inte visar sig alls och du inte får uppleva det under resan till havs ger Hurtigruten dig en andra chans genom att erbjuda en ny resa kostnadsfritt.

Läs mer om norrskensgaranti Läs mer om norrskensgaranti
Atlanterhavsveien
Atlanterhavsveien
Foto: Shutterstock

“Att se det magiska norrskenet för första gången är en oförglömlig upplevelse.”

– Linus Holzapfel, assisterande expeditionsledare

En äkta smak av Norge

Under resan längs kusten passerar vi fjordarna där fisken kommer ifrån, fjällen där örterna växer och kullarna där lammen betar. Mer lokal än så kan maten knappast bli. Det finns tre fantastiska restauranger ombord där du hittar några av landets mest begåvade kockar. Kockarna får lokala råvaror levererade till fartyget i de hamnar vi besöker, vilket ger dem nya ingredienser att experimentera med och nya historier att berätta. Med konceptet Norway's Coastal Kitchen får du njuta av de bästa delikatesser kusten har att bjuda på.

Läs mer om Norway's Coastal Kitchen Läs mer om Norway's Coastal Kitchen

“Det är en ära att få arbeta med så fantastiska lokala råvaror och att kunna servera dem till våra gäster i en fantastisk miljö kryddat med norrsken.”

– Sivert Lohse Øverli, kökschef på restaurang Røst

MS Trollfjord, Hurtigruten
Foto: Alamy Stock Photo

Trivsel och komfort

Vad sägs om att koppla av i fartygets bastu? Eller bara njuta av utsikten från en av fåtöljerna i panoramaloungen? Nordkapsexpressens fartyg, MS Trollfjord, genomgick 2023 en renovering och har nu allt som behövs för en bekväm resa. Fartyget är en hyllning till både norsk natur och Hurtigrutens 130-åriga historia längs norska kusten.

Läs mer om fartyget här Läs mer om fartyget här
MS Trollfjord, Hurtigruten
Foto: Alamy Stock Photo
En grupp människor som sitter vid en järnvägsstation

“Jag älskar att arbeta för våra fantastiska gäster och visa dem vårt vackra land, norrskenet och inte minst fartyget som jag är så stolt över!”

– Janaina Nørgård, Housekeeping

Lindesnes fyr
Lindesnes fyr
Foto: Shutterstock

En resa genom natur, kultur och historia

Ombord kan du vara säker på att aldrig få en tråkig stund. Varje dag får du chans att lära dig mer om natur, kultur och historia på de platser vi besöker.

Du kan till exempel lyssna till föreläsningar om Norges sjöfartshistoria medan fartyget styr mot Lindesnes och Norges äldsta fyr. Eller varför inte vara med på en konst- eller hantverksworkshop i biblioteket eller gå en fotokurs som hjälper dig att föreviga minnena från resan?

Lindesnes fyr
Lindesnes fyr
Foto: Shutterstock
Foto: Tommy Simonsen

Duktigt team

På resan medföljer ett dedikerat Coastal Experience-team som ser till att du har det bra under resan. De ansvarar för underhållningen ombord, är experter inom sina områden och är dessutom fantastiska historieberättare. Se fram emot allt från morgonyoga till filmkvällar, föreläsningar och vandringar.

De flesta aktiviteter ingår i priset, men om du vill följa med på andra organiserade utflykter kan du boka dem separat.

Hitta aktiviteter som passar dig här Hitta aktiviteter som passar dig här
Foto: Tommy Simonsen

Hitta resan som passar dig med Nordkapsexpressen