Reseinformation för kustresor

Praktisk information för passagerare

Aktiviteter ombord

Som en del av din reseupplevelse är du välkommen att delta i intressanta aktiviteter, demonstrationer och föredrag ombord. De är kopplade till årstiden och/eller området vi seglar genom och äger rum både inomhus och ute på däck. Vi annonserar de olika aktiviteterna i våra dagsprogram.

À la Carte

Vår À la Carte-meny är en middagsupplevelse utöver det vanliga – en middag gjord på de absolut bästa råvarorna från våra lokala leverantörer. För dem som gör en klassisk kustresa ingår helpension i priset, och för en liten avgift kan du uppgradera till vårt À la Carte-alternativ. Om du inte har helpension är du ändå välkommen att köpa till À la Carte.

På de flesta av våra fartyg serveras À la Carte i avskilda delar av restaurangerna, och på MS Trollfjord finns det separata salonger enbart för våra À la Carte-gäster. Njut av två-, tre-, fyra- eller femrättersmiddagar och välj mellan fyra olika förrätter, fem huvudrätter, fyra desserter och vår berömda ostbricka. Det finns också särskilda vin- och dryckespaket att beställa. À la Carte-menyn kan endast bokas ombord. MS Vesterålen erbjuder inte À la Carte.

Bagage

Var uppmärksam på att bagagehantering inte ingår i priset. Du måste själv bära ditt bagage vid ombordstigning och vid ilandstigning, bortsett från avgång i Bergen. 

Du kan ta med dig upp till 50 kg bagage ombord. Bagaget kan bevaras i fartygets bagagerum/skåp på eget ansvar. Hurtigruten är inte ansvarig för borttappat bagage. Vi ber dig att inte ställa bagage i gemensamma utrymmen på fartyget. Eventuell överdimensionerad/tung bagage räknas som frakt och måste bokas och betalas hos Nor-Lines i förväg. 

Butiker

Alla våra båtar har en butik. Där säljs lokala produkter, souvenirer, stickade kläder, böcker, vykort, frimärken och ett begränsat utbud av hygienartiklar. 

Check out:

 • Normal utcheckning från stugor är kl 12.00
 • Det finns möjlighet att köpa en senare utcheckning i receptionen om det finns
  • 225 kr för 1-3 timmar
  • 600 kr för mer än 3 timmar

Hamnar med tidigare utcheckning:

 • Bergen (kl. 10.00),
 • Kirkenes (kl. 08.00),
 • Trondheim (kl. 08.00)
 • Tromsø (södergående - kl. 20.00)

Drickspolicy

Det är inte vanligt att ge dricks ombord på Hurtigrutenfartyg, men om du vill belöna besättningsmedlemmar för utmärkt service, finns det dricksboxar och kuvert i restaurangen.

Drönare

Vänligen observera att användningen av drönare inte är tillåten under din resa. Detta gå grund av generella säkerhetsregler och andra personers säkerhet.

Flyg

Om du behöver hjälp med att boka flyg till orten för din avresa och/eller ankomst hjälper vårt bokningsteam gärna till. Vissa av våra resor säljs inklusive flygbiljetter.

Fordon/bilar

Fartygen kan ta emot bilar,  så det går bra att kombinera en kustresa med en bilsemester. Eller om du vill ta en paus från bilkörande och funderar på att ta in på hotell, är Hurtigruten ett utmärkt alternativ.

Dessa begränsningar gäller för fordon/fartyg: 

  Maximal längd (m) Maximal bredd (m) Maximal höjd (m) Maximal vikt (kg)
MS Kong Harald 6,40 2,40 2,25 5000
MS Nordkapp 6,50 2,45 2,10 5000
MS Nordlys 6,50 2,40 2,20 5000
MS Polarlys 6,50 2,45 2,20 5000
MS Richard With 6,40 2,40 2,30 5000
MS Trollfjord 6,30 2,40 2,30 5000
MS Vesterålen 5,40 2,30 1,90 2800
MS Nordnorge 6,50 2,40 2,30 5000


Observera att husbilar, skåpbilar och släp är inte tillåtna. 

Utsjekk:

Förändringar i tidtabell och utflyktsprogram

Vädret längs den norska kusten är oförutsägbart och kan påverka både resrutt, tidtabell och utflykter. Våra utflykter kan också vara beroende av minimi- eller maximiantal deltagare. Under perioden kring jul kan förändringar ske till förmån för julbord och julfiranden ombord för lokalsamhällen.

Hamnar

Våra kustresande fartyg stannar i 34 hamnar, från Bergen till Kirkenes. Se Hamnar för mer information.

Hotell

Om du vill ha hjälp med att boka hotellrum i anslutning till din resa, vänligen kontakta vårt bokningsteam som gärna hjälper dig. De hotell vi använder är motsvarande 3- eller 4-stjärniga. Det finns ingen officiell hotellrankning i Norge. Alla rum har badrum/wc, med undantag för Kirkenes Snøhotell. Enkelrum kan vara mindre och avsides belägna, och kan antingen vara dubbelrum för en person eller rum ursprungligen avsedda för en person. Hotellen kan kräva extra avgifter för tilläggstjänster och faciliteter såsom bastu etc.

Husdjur

Husdjur bortsett från servicehundar tillåts endast i djurhytt ombord. Husdjur är inte tillåtna i de allmänna utrymmena ombord på fartyget.
På flera fartyg har vi hytter där husdjur är tillåtna. För att boka en husdjurshytt, ring oss gärna på: 0771990490. Kom ihåg att det inte rekommenderas att ta med sig husdjur ombord för en längre resa. 

Hytter

På våra resor Bergen-Bergen och Bergen-Kirkenes-Trondheim samt om du bokat en svit kan du utan extra kostnad välja vilken hytt du vill ha, förutsatt att den du önskar är ledig.

För alla andra resor som är fem nätter eller längre kan du mot en avgift välja hytt, förutsatt att den du önskar är ledig. Se aktuell prislista för priser.

För alla andra resor, samt om du inte önskar betala avgiften, kommer du att tilldelas ett hyttnummer när du stiger ombord.

Observera att i de däckshytter som har fönster ut mot områden tillåtna för passagerare, kan utsikten ibland skymmas av förbipasserande gäster. Vänligen rådfråga vårt bokningsteam om vilket hyttläge som är bäst för dig.

In- och utcheckning, hytter

Utcheckningstid är 12:00, utom i följande större hamnar:

Ort                                  Incheckning tidigast:           Utcheckning senast:
Bergen                            15:00                                              10:00
Trondheim                    ankomst                                       08:00
Kirkenes                         ankomst                                       08:00

Det är möjligt att köpa senare utcheckning i receptionen om det finns ledig kapacitet

 • 225 NOK for 1-3 timmar
 • 600 NOK for mer än 3 timmar

Informationsmöte

Före avresorna från Bergen och Kirkenes hålls ett informations- och säkerhetsmöte. Varje fartyg har en expeditionsledare som säljer och berättar om utflykter, ger ut ett dagligt program och nyhetsbrev, samt ropar ut meddelanden om intressanta platser, landstigning etc. Ibland ges denna service av receptionen. Alla expeditionsledare talar norska, engelska och tyska.

Internet

Alla fartyg har ett internetkafé ombord. Det finns wifi i de flesta allmänna utrymmen, som kan användas av laptops, mobiltelefoner etc. Tänk på att bandbredden är smal och mottagningen ojämn.

Kafeteria

Varma och kalla drycker samt snacks kan köpas i kafeterian, som vanligtvis är öppen dygnet runt. Vintertid kan öppettiderna variera, och dessa annonseras i så fall ombord.

Kläder/klädkod

Klädseln ombord är informell. Vissa passagerare väljer att klä om inför middagen, men detta är inte nödvändigt. Det norska vädret kan skifta under en resa, eller till och med under en dag. Vi rekommenderar att man klär sig i flera lager för att enkelt kunna anpassa sig efter skiftande temperatur, vind och nederbörd. Ta med vindtäta regnkläder i ett material som andas. Under vintermånaderna är det bra att ha en varm mössa, vantar/handskar, halsduk och termokläder, tillsammans med termounderkläder. Eftersom det kan vara halt på land är det viktigt med ordentliga skor för utflykterna. En käpp eller vandringsstav kan också vara bra att ha.

Kommunikation

Om du beställer din resa genom en resebyrå ska alla kontakter mellan dig och Hurtigruten ske via resebyrån. Om du bokar direkt med Hurtigruten kommer alla resehandlingar att sändas till huvudresenären i sällskapet. Ange alltid referensnummer i alla kontakter med oss.

När du eller din resebyrå kontaktar oss för bokning kommer vi att bekräfta resan så snart som möjligt och samtidigt informera om flygtider och priser, inklusive eventuella tilläggstjänster och tillkommande avgifter. För bokning under högsäsong eller om du bokar senare än åtta veckor före avresa, kan det ta något längre tid att få bokat hytt, flyg, hotell etc. och bekräfta din resa. En faktura skickas som bekräftelse på din bokning.

Om du reser med vänner och önskar separata resehandlingar ber vi dig upplysa om detta vid bokning. Resehandlingar skickas normalt 7–14 dagar före avresa.

Kreditkort/betalning/valutan i Norge

Norsk valuta används ombord, men det finns möjlighet att växla de flesta större utländska valutor. Visa, American Express och MasterCard accepteras ombord. Du kan skaffa ett kryssningskort, som används till diverse utgifter och som betalas vid resans slut. Detta kan komma att ändras.

Vi rekommenderar att du tar med dig ett litet belopp norska kronor i kontanter. De vanliga kreditkorten brukar accepteras i Norge, utom möjligen i mindre butiker. När du betalar med kreditkort eller växlar pengar kommer du att behöva legitimera dig.

Lokaltransport/resor från hamn till hamn

Vill du göra en kort resa kan du flyga till en stad, gå ombord på Hurtigruten, segla till en annan stad och sedan flyga hem igen. Det är den perfekta lösningen för dem som inte har tid att följa med på hela kustresan. Välj varifrån du vill resa och hur många nätter du vill tillbringa ombord, eller låt oss sätta ihop en resa åt dig. Många norrmän använder Hurtigruten för att resa från en av våra hamnar till en annan, för att shoppa eller besöka familj och vänner.

Midnattssol

Midnattssolen är ett naturligt fenomen som innebär att hela solskivan är ovanför horisonten dygnet runt. Detta händer endast norr om polcirkeln. Nedan ser du datum och orter för midnattssolen:

Ort                                            Första dagen                       Sista dagen
Nordkap                                   13 maj                                         31 juli
Hammerfest                           16 maj                                         28 juli
Vardø                                         16 maj                                         28 juli
Tromsø                                      20 maj                                        25 juli
Harstad                                     24 maj                                        20 juli
Svolvær                                     28 maj                                        17 juli
Bodø                                           03 juni                                        11 juli

Måltider

Frukost serveras vanligen från 7:30 (fri placering), lunch från 12:00/13:00 (fri placering) och middag från 18:30 (bestämd bordsplacering). Under högsäsongen kan lunch- och middagstiderna behöva delas upp i två pass. Tiderna för dessa kommer då att annonseras ombord. Resan börjar med en middag vid avresan från Bergen, och slutar med brunch vid ankomsten tillbaka till Bergen. Frukostarna består av ett rikligt urval kallskuret, ost, ägg, frukostflingor och frukt, med nybakat bröd, bakelser och ofta även ”sveler” (en sorts plättar) och nygräddade våfflor. I helpensionspaketet ingår en blandning av menyer till luncher och middagar, men för gäster som vill njuta av en förhöjd middagsupplevelse finns À la Carte-alternativet för en liten extra avgift. Alla fartyg har fullständiga rättigheter och priserna ombord motsvarar priserna på norska fastlandet.

Oljud ombord

Våra båtar fungerar också som fraktfartyg och de stannar i hamnar vid alla tider på dygnet. Det kommer att förekomma oljud och vibrationer i vissa hytter under dockning och lastning. Detta är olika beroende på var din hytt ligger och vilken typ av fartyg det är.

Ombord- och landstigning

I Bergen avgår Hurtigrutenfartygen från Jekteviksterminalen, Nøstegaten 30, NO-5010 Bergen. Taxichaufförer förstår om du ber att få åka till Hurtigruteterminalen. På terminalen kan man mot en avgift förvara sitt bagage. Terminalen är bemannad och öppen för bagageincheckning från 13:00. Passagerare kan checka in från kl. 15:00 och ombordstigning sker från 16:00. Hytterna är tillgängliga från 18:00. 

Period                              Avresa                    Ombordstigning
Året rundt                         20:30                        Från 16:00

Det finns ingen restaurang i terminalen men man kan gärna se sig omkring i Bergen fram tills det är dags att gå ombord. På kvällen för avresan från Bergen serveras en middag ombord, vanligen mellan 18:00 och 21:00, med fri placering endast denna kväll. Tur- och returpassagerare hittar sin bordsplacering för resten av resan i kuvertet de får vid incheckningen. Vid landstigning i Bergen kommer ditt bagage att lämnas ut på terminalens bagageband. Sista dagen för rundresan kommer vi att be dig lämna din hytt några timmar före ankomst. Information om bagagehantering och landstigning i andra hamnar finns ombord.

Passagerare med nedsatt rörlighet (handikapphytter)

Vi önskar alla gäster med nedsatt rörlighet hjärtligt välkomna. Vid behov kan våra försäljare även leta upp och boka passande hotellrum till dig. Du behöver ta med en egen hopfällbar rullstol i standardstorlek. Om du kan ta dig fram på fartyget utan assistans så behöver du inte resa i sällskap med en ledsagare. Gäster som behöver assistans behöver med största sannolikhet resa tillsammans med en ledsagare. Kontakta resebyrån om detta.

När vi stannar till i hamnen längs norska kusten används i regel en ramp eller landgång för att stiga av och på fartyget. Ett undantag är Urke, där vi inte lägger till i hamnen. Endast gäster som ska på utflykt får stiga av här. Landstigning sker med tenderbåt, och är därmed inte anpassat för rullstolsburna.

Utflykterna är oftast inte anpassade för gäster med nedsatt rörlighet. Fråga våra kustexperter ombord för att få råd om vilka utflykter som kan passa dig.

Det är viktigt att du meddelar oss om vilken form av rörelsehinder du har när du bokar, så att vi kan göra din vistelse så bekväm som möjligt.

Du behöver ta med en egen hopfällbar rullstol i standardstorlek. När den inte används ska den förvaras i kabinen. Om du kan ta dig fram på fartyget utan assistans så behöver du inte resa i sällskap med en ledsagare. Gäster som behöver assistans behöver med största sannolikhet resa tillsammans med en ledsagare. Kontakta resebyrån om detta.

Polarnatt

Polarnatt är ett naturligt fenomen som innebär att natten varar i mer än ett dygn, det vill säga att solen är nedanför horisonten dygnet runt. Detta händer endast norr om polcirkeln. Nedan ser du datum och orter för polarnatten:

Ort                                            Första dagen                       Sista dagen
Nordkap                                   18 nov                                         23 jan
Hammerfest                           20 nov                                         21 jan
Vardø                                         21 nov                                         20 jan
Tromsø                                      25 nov                                        16 jan
Harstad                                     30 nov                                        11 jan
Svolvær                                     04 dec                                        07 jan
Bodø                                          15 dec                                        28 dec

Rökning

Det finns särskilda platser på ytterdäck för rökning. Men rökning är inte tillåtet medan båten ligger vid kaj och fyller på bränsle. Personalen meddelar när man inte får lov att röka utomhus. Rökning i hytterna är inte tillåtet och medför en straffavgift.

Sjukvård

Det finns inte läkare eller apotek ombord, men officerarna är utbildade i första hjälpen och kan ge akut medicinsk hjälp. Fartygen seglar också nära land om det skulle behövas akut vård på sjukhus.

Ström

Fartyget använder 220 volt/50Hz växelström, samma sorts kontakter som i Sverige.

Träningsrum/gym

Vissa av våra fartyg har jacuzzis och ett träningsrum.

Språk

Norska och engelska är de officiella språken ombord. Receptionens personal och en del av besättningen talar ofta också tyska. Expeditionsledaren talar norska, engelska och tyska.

Stabilisatorer

Alla fartyg är utrustade med stabilisatorer.

Säkerhets- och välkomstmöte

Alla Hurtigrutens passagerare måste delta i en obligatorisk säkerhetsgenomgång i Bergen innan båten lämnar hamnen. Efter incheckning och före ombordstigning, var vänlig gå en trappa upp i terminalbyggnaden. Där ger Hurtigrutens personal med jämna mellanrum en säkerhetsgenomgång.

Genomgången varar mellan tio och 15 minuter, med den första kl. 15:45 (ombordstigning sker från kl. 16.00 från samma våning.). Personalen visar hur man tar på en flytväst samt går genom vad man ska göra om båten måste evakueras eller någon annan akutsituation skulle inträffa under resan. Genomgången är obligatorisk för alla passagerare, inklusive de som har rest med Hurtigruten tidigare. Har man frågor om något är man välkommen att ställa dem. Stig sedan ombord på båten direkt efter säkerhetsgenomgången. Den sista genomgången ges kl. 19:30. Gäster som anländer efter det måste delta i en säkerhetsgenomgång kl. 20:00 ombord, innan båten lämnar Bergen.

Var snäll och bekanta dig med nödfallsrutinerna som är anslagna på hytternas dörrar samt i de allmänna utrymmena, och fråga i receptionen om det är något du inte förstår. I många av hamnarna råder febril aktivitet på kajen, med bilar som kör på eller av fartyget och/eller gods som lastas eller lossas. Se upp för sådan trafik när du går på eller av. Var extra försiktig under vintermånaderna, då det kan vara halt, särskilt på däck och när du går iland eller kliver ur en buss i samband med utflykter. Broddar och andra vinterkläder kan köpas i fartygens butiker.

Särskilda önskemål

Om du har särskilda behov (till exempel kost- eller hälsorelaterade behov) ber vi dig informera om detta när du bokar din resa. Vi kan inte garantera att vi kan uppfylla alla önskemål men vi försöker alltid göra vårt bästa. Specialönskemål ingår dock inte i vårt avtalsenliga åtagande.

Telefoner/mobiler

Man kan använda privata mobiltelefoner ombord, men mottagningen kan variera. Fråga din mobiloperatör vad det kostar att använda mobilen utomlands.

Tidtabell

Alla våra fartyg har en fast tidtabell. När du går i land, var noga med att komma tillbaka i tid. Avresetiderna står att läsa vid landgången. Tyvärr måste våra fartyg hålla tidtabellen och inte vänta på försenade passagerare. Om du missar båten måste du ta dig till nästa hamn på egen hand och för egna pengar.

Transporter

Transporter kan företas av privata bussföretag, reguljära flygbussar eller tåg, minibuss eller taxi och sker normalt utan ledsagning. Detaljerad information om transporter kommer med dina resehandlingar, inklusive broschyren ”Ankomst- och avreseinformation”.

I Bergen, Oslo, Kirkenes, Trondheim och Tromsø ingår transporter om du har bokat vårt ankomst- och avresepaket. Om transporter inte ingår i din bokning kan du ändå boka vissa av transporterna före avresa eller köpa biljett av chauffören.

Tvättmöjligheter

Det finns tvättrum med tvättmaskiner, torktumlare och strykjärn ombord på alla fartyg. Polletter till detta kan köpas i receptionen.

Tåg

Norges Statsbaner AS driver ett utmärkt men begränsat linjenät mellan Oslo, Bergen, Trondheim och Bodø. De flesta långdistanståg på dagtid har första- och andraklassbiljetter samt en buffévagn eller ambulerande förfriskningsvagn. Telefoner finns ombord på alla expresståg och de flesta intercity-tåg. Dörrarna är breda och det finns plats för skrymmande bagage såsom ryggsäckar eller skidor.

Utflykter

Vi rekommenderar att man bokar utflykter före avresan, eftersom de kan vara fullbokade om man väntar tills man kommit ombord. Utflykter som bokas ombord betalas i norska kronor, vilket innebär att kostnaden kan variera beroende på växelkursen. Man kan boka utflykter fram till 4 veckor innan avresa. Om du betalar med kreditkort kan du boka utflykter fram till 2 veckor före avresa. Utflykter och deras innehåll är beroende av maximi-/minimiantal deltagare, tidtabell och väder.