Reseinformation för Svalbardsexpressen och Nordkapsexpressen

Schema

Tabell som visar avgångar för Svalbardsexpressen norrgående och sydgående under sommaren 2023.

Tidtabell

Se tabellen nedan för MS Trollfjords ankomst- och avgångstider i alla hamnar vi besöker med Svalbardsexpressen, norrgående och sydgående.

Se till att vara tillbaka på fartyget i god tid före avgång.

Praktisk information

Innan du reser

Om du bokar genom en resebyrå sker all kommunikation mellan dig och Hurtigruten via resebyrån. Om du bokar direkt med oss skickas all kommunikation till huvudpassageraren för din bokning. Huvudpassageraren kan vara du eller någon annan du reser med.

Om du bokar under högsäsong – då det finns en större efterfrågan – eller inom åtta veckor före avresan, kan vi först behöva begära din hytt, ditt flyg eller hotell innan vi kan bekräfta din bokning. Vårt mål är att bekräfta din bokning så tidigt som möjligt och att skicka ut en faktura som inkluderar alla begärda flyg eller tillägg.

Om bokningen är bekräftad och betald får du dina resedokument 30 dagar före avresa eller tidigare, beroende på när du bokar och ditt avresedatum. Om du reser med andra men vill få separata dokument ber vi dig att informera oss om detta när du gör din bokning.

Vi rekommenderar att du förbokar utflykter för att inte missa något på grund av begränsad kapacitet. Du kan förboka utflykter upp till fyra veckor före din resa (två veckor om du betalar med kreditkort) till priset som anges i den här broschyren. Återstående platser för utflykter säljs ombord och betalas i norska kronor med fartygets växelkurs, vilken kan variera.

Vi välkomnar passagerare med nedsatt rörlighet. MS Trollfjord kommer att ha åtminstone tre hytter som är anpassade för rullstolsanvändare. Vid behov kan våra försäljare även leta upp och boka passande hotellrum till dig. Du behöver ta med en egen hopfällbar rullstol i standardstorlek. När den inte används ska den förvaras i kabinen.. Om du kan ta dig fram på fartyget utan assistans så behöver du inte resa i sällskap med en ledsagare. Gäster som behöver assistans behöver med största sannolikhet resa tillsammans med en ledsagare. Kontakta resebyrån om detta.

När vi stannar till i hamnen längs norska kusten används i regel en ramp eller landgång för att stiga av och på fartyget. Ett undantag är Urke, där vi inte lägger till i hamnen. Endast gäster som ska på utflykt får stiga av här. Landstigning sker med tenderbåt, och är därmed inte anpassat för rullstolsburna.

Utflykterna är oftast inte anpassade för gäster med nedsatt rörlighet. Fråga våra kustexperter ombord för att få råd om vilka utflykter som kan passa dig.

Det är viktigt att du meddelar oss om vilken form av rörelsehinder du har när du bokar, så att vi kan göra din vistelse så bekväm som möjligt.

 Om du kan ta dig fram på fartyget utan assistans så behöver du inte resa i sällskap med en ledsagare. Gäster som behöver assistans behöver med största sannolikhet resa tillsammans med en ledsagare. Kontakta resebyrån om detta.

Våra kockar kan tillgodose önskemål gällande specialkost och vissa allergier om du meddelar oss i förväg. Det är mycket viktigt att du poängterar eventuella matallergier när du gör din bokning.

Vid tryckning finns det inga obligatoriska vaccinationer eller hälsokrav för att resa till Norge. Det är passagerarens ansvar att säkerställa att hen uppfyller alla hälsokrav vid resetillfället.

Informationen och beskrivningarna i den här broschyren har kontrollerats av vår personal och/eller lokala representanter för att säkerställa att de är så korrekta som möjligt. Ändringar kan dock göras efter publiceringen. Vårt mål är att meddela dig om betydande ändringar i så god tid som möjligt.

Den här broschyren innehåller bilder och beskrivningar av djurliv och naturfenomen som kan ses från fartyget och under utflykter. Genom att spendera tid utomhus ökar du dina chanser att se djur, men det finns inga garantier.

Klädkoden på våra fartyg är informell och det finns inget behov att packa formella middagskläder. Vädret i Norge kan variera under din resa, även under dagen. Vi rekommenderar att du tar med kläder som kan användas i lager och anpassas efter temperaturen.

Du bör även packa med ventilerande, regn- och vindtäta kläder, oavsett årstid. Ordentliga skor är avgörande vid kustutflykter och vandring.

På din väg

Alla gäster måste ha ett pass eller godkänt ID-kort med minst sex månaders återstående giltighetstid för att komma in i Norge.

Kreditkort accepteras oftast, förutom eventuellt av mindre företag. Du kan behöva visa din legitimation när du betalar med kort eller växlar pengar.

Alla flygpriser som ingår eller erbjuds är särskilda paketresepriser som inte kan ändras eller avbokas utan kostnad. Alla flygpaketpriser baseras på specifika bokningsklasser. Om den relevanta bokningsklassen inte finns tillgänglig kan en tilläggskostnad tillkomma.

På de flesta utrikesflyg och vissa inrikesflyg ingår drycker, måltider och tilltugg i ekonomiklass. Om det inte ingår går det vanligtvis att köpa dryck och tilltugg ombord på flygplanet.

Vi kan erbjuda uppgraderingar till business class på vissa sträckor. Beroende på flygbolag, kan detta också innefatta säten med mer benutrymme. Uppgraderingar är inte tillgängliga på alla flyg.

Bagagereglerna varierar mellan olika flygbolag och om de inte följs kan avgifter tillkomma eller bagaget nekas transport. Generellt kan varje gäst ta med sig ett handbagage som väger ca 6–8 kg ombord (mått och vikt beror på respektive flygbolag). Ditt tillåtna incheckade bagage är en väska eller ett kolli (23 kg), men det kan variera beroende på flygförbindelse. Kontrollera med ditt flygbolag vad som gäller. Ytterligare riktlinjer för transport kan hittas i de respektive villkoren för våra flygpartners.

Meddela oss vid bokningstillfället om du planerar att ta med en rullstol eller behöver hjälp på flygplatsen.

Flygen kan avgå tidigt på morgonen eller sent på kvällen, eftersom de är anpassade efter våra researrangemang och kryssningar. Observera att vissa flygresor kan omfatta anslutningsflyg eller mellanlandningar (t.ex. Oslo, Köpenhamn, Stockholm eller Amsterdam).

Våra ordinarie flygpartner till/från Skandinavien är Lufthansa, British Airways, KLM/Air France, Norwegian Air Shuttle, Scandinavian Airlines, Widerøe, LATAM, Iberia, United Airlines, American Airlines och Iceland Air.

Observera att ombokning eller återbetalning av en redan utfärdad biljett endast är möjligt mot en avgift före avresan. Överföring eller återbetalning av en biljett efter resan är inte möjligt. Alla flygtider som meddelats vid tiden för bokningen är preliminära och kan komma att ändras; kontrollera flygtiderna innan du reser.

Vi erbjuder transfer med buss utan medföljande personal mellan flygplatsen, hamnen och hotell i Oslo, Tromsø och Longyearbyen samt från flygplatsen till centrum i Oslo och Tromsø.

I Bergen erbjuder vi transfer med buss till och från järnvägsstationen och hotellen. Transfertjänsten tillhandahålls via chartrade bussar vid fasta tidpunkter eller den officiella Airport Express-bussen som går enligt tidtabell. Väntetider för bussen på flygplatsen kan förekomma. Din transfer från flygplatsen till hamnen tar mellan 20 och 45 minuter beroende på stad. Alla transfertider finns i vår ankomsts-/avgångshandbok tillsammans med dina resedokument.

Vi kan ordna med rullstolsvänlig transfer för gäster med rörelsenedsättning i Bergen och Longyearbyen på begäran och mot en extra avgift.

Det finns ingen officiell hotellklassificering i Norge, men standarden på hotellen vi använder motsvarar en 4-stjärnig nivå. Alla är centralt belägna, inkluderar frukost och har rum med egna badrum. Enkelrum kan vara mindre och inte lika praktiskt belägna. De kan vara dubbelrum som används som enkelrum eller specialbyggda enkelrum. Hotellet kan ta betalt för vissa bekvämligheter, såsom bastu.

Svalbardsexpressen erbjuder för- och efterprogram som inkluderar en tågresa mellan Oslo och Bergen. Tågets avgångstid är baserad på dina bokade researrangemang och ger gott om tid för transfer. Du hittar bokningsnumret som även fungerar som din biljett samt information om bokad klass och plats i dina resehandlingar. Du hittar tidtabeller på www.vy.se.

Ombordstigning

Om din resa börjar i Bergen avgår fartyget från Jektevikterminalen, Nøstegaten 30, N-5010 Bergen. Alla taxichaufförer känner den som Jektevikterminalen. Den finns tydligt utmärkt på både väg- och gatuskyltar. Du får gärna utforska Bergen tills det är dags att gå ombord.

Vi har även en nybyggd, exklusiv lounge på andra våningen i terminalen där du kan njuta av gratis förfriskningar och snacks. Dessutom finns en selfie-vägg för att dokumentera början på din resa.

Terminalen är bemannad och öppen för incheckning av bagage kl. 13–15. Terminalen har även förvaringsboxar som kan användas mot en mindre avgift.

Incheckningen på MS Trollfjord börjar kl. 12, oavsett om du reser från Oslo eller Bergen. Hytterna är tillgängliga från kl. 14.

Observera att bagageservice inte ingår i din resa, förutom vid ombordstigning eller landstigning vid terminalen i Bergen. Du måste bära ditt eget bagage när du går av och på fartyget i alla andra hamnar.

Alla våra passagerare måste delta i en säkerhetsgenomgång i Bergen, Longyearbyen, Tromsø eller Oslo, beroende på var du går ombord på fartyget. Om din resa startar i Bergen äger säkerhetsgenomgången rum i terminalens lounge före ombordstigning. I Longyearbyen, Tromsø och Oslo äger säkerhetsgenomgången rum efter ombordstigningen. Genomgången tar 10–15 minuter och är obligatorisk, även för gäster som har rest med oss tidigare.

Vi visar hur du använder en flytväst och ger dig instruktioner om vad du ska göra vid en eventuell evakuering eller annan nödsituation under resan. Du får även möjlighet att ställa frågor. Kontrollera vad som gäller vid nödsituationer på diagrammet på din hyttdörr och i gemensamma utrymmen. Om du har några frågor, kontakta receptionen.

Du kommer att ha möjlighet att utforska hamnarna vi besöker på egen hand. Se till att du hinner tillbaka till fartyget i tid, speciellt om fartyget anländer sent men avgår på sin schemalagda tid. Avgångstiden finns alltid tydligt utsatt vid landgången. Observera att fartyget inte kan vänta på sena passagerare. Om du missar ditt fartyg måste du ordna och betala för din egen transport till nästa hamn på schemat.

Om din sista landstigning är i Bergen skickas ditt bagage direkt till bagagebandet i terminalen. Information om bagagehantering och landstigning vid andra hamnar finns tillgänglig ombord.

När du är ombord

Vi har ett kustteam på alla våra fartyg längs den norska kusten som håller föreläsningar, guidar dig på däck och lär dig mer om fotografering. Föreläsningarna är kring ämnen som är relevanta för årstiden och regionen där vi seglar, vilket för dig närmare det omgivande landskapet och den lokala kulturen. Aktiviteterna ingår i priset för din resa och är valfria.

Kustteamet gör även ett dagsprogram med utflykter och guidade vandringar. Valbara utflykter och guidade vandringar ingår inte i priset för din resa. Dessutom ger kustteamet dig gärna tips på vad du kan se och göra i de olika hamnarna.

Observera att alla resor och utflykter kan komma att ändras. Rådande väder- och sjöförhållanden kan påverka vår resplan och vissa utflykters genomförbarhet. Utflykterna kan också vara beroende av minimi- och maximiantal deltagare.

I många hamnar är det mycket aktivitet på kajen med bilar och varor som åker eller lastas på och av olika fartyg. Se upp för fordon vid ombordstigning och landstigning.

Var extra försiktig under vintern då marken ofta är isig och hal, speciellt när du är ute på däck, kliver av fartyget eller går av bussar. Dubbar och andra vinterkläder kan köpas i butiken ombord.

Vi rekommenderar att du, som under alla resor, håller dina värdesaker säkra och undanstoppade samt att inte bära på stora summor kontanter.

Om du är Suite-gäst får du välja hyttnivå och hyttnummer utan extra kostnad (beroende på tillgänglighet). Om du är Select-gäst får du välja hyttnummer mot en mindre avgift.

Observera att hytter på däck med åtkomst till utomhusområden kan ha begränsad utsikt och/eller andra passagerare som går förbi fönstret. Ljud eller vibrationer kan märkas i vissa hytter när vi lägger till eller lastar på varor. Detta varierar beroende på var din hytt är belägen. Fråga vårt bokningsteam för tips om den bästa hytten för dig.

Din resa inkluderar helpension med tre måltider per dag.

Vårt Norway's Coastal Kitchen-koncept erbjuder rätter gjorda på lokala råvaror – nyfiskade eller nyskördade ingredienser som levereras direkt till våra fartyg i hamnarna vi besöker.

Frukosten öppnar vanligtvis kl. 07 och har ett brett urval av kallskuret, ostar, ägg, flingor, frukt, nybakade bröd och bakverk samt pannkakor. Lunch serveras vanligtvis från kl. 12 och består av både bufféer och satta menyer. Middag serveras från kl. 18.

På kvällar med platsreservation kan gäster med en Suite-biljett välja sin middagstid vid bokningen, men detta är beroende på tillgänglighet. Gäster med en Select-biljett får sin middagstid tilldelad vid incheckningen ombord.

Gäster med en Select-biljett kan njuta av maten i vår à la carte-restaurang mot en liten tilläggsavgift. Alla måltider i vår à la carte-restaurang är inkluderade för gäster med en Suite-biljett. Kolla öppettiderna när du kommer ombord.

Vi har minskat användandet av engångsplast ombord och uppmuntrar våra gäster att göra detsamma. Du kan till exempel ersätta plastflaskor med bara en vattenflaska som går att fylla på.

Vi sopsorterar och återvinner ombord på alla våra fartyg. Kom ihåg att stänga av lampor och dra ut laddare som inte används när du lämnar din hytt. När du är iland, ta med ditt skräp tillbaka till fartyget eller släng det i en soptunna.

Lyssna på råden från dina kustexperter och utflyktsguider när vi är nära djur och stör aldrig djurens naturliga beteende.

Det finns en legitimerad sjuksköterska ombord. Fartyget befinner sig dessutom aldrig långt ifrån land om akut medicinsk hjälp skulle krävas.

De officiella språken ombord är norska och engelska. Delar av kustteamet, receptionspersonalen och besättningen kan även tala tyska och i många fall också franska.

De flesta av våra utflykter kan göras på två eller tre språk. Kontakta kustteamet ombord för mer information.

Privata mobiltelefoner får användas ombord, men mottagningen kan variera. Fråga din mobiloperatör om priser innan du använder din telefon utomlands.

Vi erbjuder gratis wifi ombord på våra fartyg. Gäster i Select-kategorin måste registrera sig för medlemskap i vårt 1893 Ambassador-lojalitetsprogram för att få tillgång till wifi. Det är gratis att registrera sig. Dessutom får du tillgång till rabatter och en rad andra förmåner.

Observera att Wi-Fi-signalen varierar beroende på var du befinner dig på fartyget. Hastigheten kan minska och inte lämpa sig för strömningstjänster när fartyget seglar i avlägsna delar av Norge.

Eluttagen ombord är 220 V AC med en tvåstickskontakt. Vänligen ta med egna adaptrar vid behov.

Tvättrum med tvättmaskiner, torktumlare och strykjärn finns på samtliga fartyg. Du kan köpa polletter för både tvättmaskiner och torktumlare i receptionen.

Valutan ombord är norska kronor (NOK). Vi använder ett kontantlöst system och accepterar Visa, American Express, MasterCard och Diners Card. Du kan även använda ditt hyttkort för att beställa snacks, drinkar, måltider, utflykter samt guidade vandringar. Utestående belopp betalas då i slutet av din resa.

Du behöver inte ge dricks på MS Trollfjord, men om du vill belöna specifika besättningsmedlemmar för deras exceptionella service finns det kuvert och lådor för dricks i restaurangen.

Alla våra fartyg har en butik med handgjorda, lokala produkter av hög kvalitet. Vi säljer kläder från välkända norska varumärken, utrustning för utflykter och vandringar samt autentiska presenter och souvenirer. Det finns även ett mindre utbud av toalettartiklar till salu.

Rökning, inklusive med e-cigaretter, är endast tillåtet i utsedda områden ute på däck. Dock är allt rökning strikt förbjuden, även i utsedda områden, när fartyget ligger i hamn och tankas. Besättningen meddelar gäster när så är fallet.

Våra fartyg har stabilisatorer för en mjukare segling. Detta är ingen garanti för att fartyget inte gungar när det blåser starkt och det är höga vågor.

Midnattssol

24 timmars dagsljus över polcirkeln

Plats

Första dag Sista dag
Træna 7 juni 6 juli
Svolvær 26 maj 18 juli
Tromsøø 19 maj 25 juli
Nordkap 12 maj 31 juli
Longyearbyen 19 april 24 augusti

Polarnatt

24 timmars mörker över polcirkeln

Plats

Första dag Sista dag
Svolvær 7 december 5 januari
Tromsøø 28 november 14 januari
Alta 26 november 16 januari
Nordkap 21 november 21 januari

Medeltemperatur (Celsius)

Månad Oslo Ålesund Brønnøysund Tromsø Nordkap Longyearbyen
Januari -3 3 1 -3 -3 -8
Februari -2 3 0 -3 -4 -9
Mars 2 3 2 -2 -2 -11
April 7 6 5 1 1 -8
Maj 12 9 9 5 5 -1
Juni 16 11 12 9 8 4
Juli 18 14 15 12 10 7
Augusti 17 14 15 11 11 6
September 12 12 11 8 8 3
Oktober 7 9 7 3 4 -3
November 3 6 4 0 1 -6
december -2 4 2 -2 -1 -8