norway vadso winter hgr 163730 nina helland

Vadsø – där himmel möter hav

En multikulturell stad med arktisk natur som visar sin bästa sida.

Långt åt nordost, där himlen möter havet, ligger Vadsø, glittrande i sommarens midnattssol eller vinterns norrsken. Den arktiska naturen är som bäst i Vadsø. De flesta av kommunens 6 200 invånare bor i staden, men några av dem har stannat kvar i de mindre byarna runt omkring. Den största av dessa är Vestre-Jakobselv, där många av invånarna har finska rötter. Kommunen gränsar till Varangerfjorden, och det ligger många småbyar, både "norska" och "finska", utspridda runt området.

Vadsøs orörda natur ger många möjligheter till fiske, jakt och vandring. Själva staden är relativt liten och det är därför lätt att hitta till sevärdheterna: Vadsø Museum firar den finska invandringen, det finska språket och den finska kulturen. Utställningar inkluderar resterna av fiskeredskap och två gamla byggnader som har överlevt trots att staden var nästan helt förstördes under kriget. Du hittar invandringsmonumentet av den finska skulptören Ensio Seppänen i centrum. Förtöjningsmasten till luftskeppet Norge som användes av Roald Amundsen 1926 och Umberto Nobile 1928 i sina arktiska expeditioner, finns också här.

Traditionellt har fisket varit den viktigaste industrin och så tidigt som på 1500-talet var Vadsø en stor fiskeby. Idag är Vadsø säte för Finnmarks landsting och tjänstesektorn har blivit viktigare än den primära.

Historia

På 1500-talet bestod Vadsø av en liten fiskeby och den gamla Vadsøkyrkan, båda belägna på ön Vadsøya. Byn flyttades senare över till fastlandet. Tack vare pomorhandeln blev Vadsø ett stort handelscentrum som beviljades stadsstatus 1833.

Under 1866-1868 rådde hungersnöd i Finland och norra Sverige, och strax därefter flyttade människor från båda länderna till Vadsø. Finska blev snabbt majoritetsspråk. Än idag talar vissa hushåll i Vadsø finska. Till skillnad från de flesta ställen i Finnmark överlevde ett antal trähus flygräderna under andra världskriget, och du kan fortfarande se dem i stadskärnan.

Hamnens adress

Havneterminal, 9800 Vadsø