Norway’s Coastal Kitchen

Färska råvaror från hamnarna längs kusten

Upptäck Norges kulinariska läckerheter

Din resa längs norska kusten är också ett kulinariskt äventyr med lokala matupplevelser.

De autentiska, utsökta måltiderna i våra restauranger ombord tillagas med ingredienser som kommer från de hamnar vi lägger till i. Tillsammans med oss får du inte bara att se kusten, utan får också smaka på den goda maten.

Lyssna till våra kustguider som berättar mer om lokala specialiteter, matens plats i vardagslivet och personerna bakom produkterna eller hälsa på producenterna under en av våra tillvalsutflykter.

Picture of a delicious meal with fish and local ingredients
Foto: Agurtxane Concellon

Passion för närproducerad mat

Över 80 % av ingredienserna i våra restauranger ombord kommer från fler än 50 norska leverantörer som levererar råvaror till 15 av de 34 hamnar vi besöker.

Njut av bland annat fjällröding från Sigerfjorden i Vesterålen som smälter i munnen, prisbelönta ostar från Aalangården i Lofoten och saftig kungskrabba från Troms och Finnmark.

Picture of a delicious meal with fish and local ingredients
Foto: Agurtxane Concellon
Head chef Øystein Nilsen is standing outside in his chefs clothing
Foto: Yann Bougaran

Huvudkock Øistein Nilsen

Øistein, som föddes i Nordnorge, tillbringade en stor del av sin uppväxt med att utforska naturen och smaker från vildmarken.

Som huvudkock för Norway's Coastal Kitchen tar han med sig sin vision om lokalproducerad mat till Hurtigruten – och ser till att allt från livsmedel till leverantörer härstammar från regionen.

Möt vår huvudkock Øistein Nilsen Möt vår huvudkock Øistein Nilsen
Head chef Øystein Nilsen is standing outside in his chefs clothing
Foto: Yann Bougaran
Two chefs stand on the deck, each with his own dish filled with crab, shells, grilled lemon; All ingredients for a delicious seafood meal
Foto: Agurtxane Concellon

Hållbart och säsongsbaserat

Att köpa in lokala råvaror handlar inte bara om att ge gäster smaker från norska gårdar och fjordar. Det handlar också om att begränsa vår miljöpåverkan och minimera mängden svinn.

Förutom att maten ska smaka fantastiskt anser vi att all mat bör vara snäll mot planeten och ett sätt är då att köpa in lokala, säsongsbaserade råvaror.

Läs mer om vårt hållbarhetsarbete Läs mer om vårt hållbarhetsarbete
Two chefs stand on the deck, each with his own dish filled with crab, shells, grilled lemon; All ingredients for a delicious seafood meal
Foto: Agurtxane Concellon
A couple is sitting and enjoying an evening in one of the ship's restaurants. They are drinking wine and the waiter is on his way with their entrees
Foto: Agurtxane Concellon

Våra restauranger ombord

Torget är huvudrestaurangen på alla fartyg och Kysten erbjuder à la carte-alternativ med passande vinlista.

På Brygga serveras specialgjorda smörgåsar och läckra hamburgare medan Multe mättar sötsuget med bakverk och lyxig glass.

Se våra restauranger ombord Se våra restauranger ombord
A couple is sitting and enjoying an evening in one of the ship's restaurants. They are drinking wine and the waiter is on his way with their entrees
Foto: Agurtxane Concellon
Våra kulinariska ambassadörer som arbetar i sina kök
Foto: Yann Bougaran

Matambassadörer

Nu har vi inlett ett samarbete med två prisbelönta kockar från den norska kusten, Astrid Nässlander och Halvar Ellingsen, för att utöka våra menyer och inspirera nästa generation av kockar i Norway's Coastal Kitchen.

Tillsammans med vår huvudkock Øistein Nilsen kommer de två matambassadörerna att göra det de är bäst på, nämligen att ta fram unika, hållbara och lokalt inspirerade maträtter som passar årstiden.

Möt våra matambassadörer Möt våra matambassadörer
Våra kulinariska ambassadörer som arbetar i sina kök
Foto: Yann Bougaran
One container with beans and another with blueberries
Foto: Hurtigruten

Veganska menyer

Istället för att lägga till veganska rätter på våra befintliga menyer har vi skapat en helt ny meny med växtbaserad mat.

Under resan erbjuder vi varje kväll vegansk mat i gourmettappning i form av olika trerättersmåltider.

Läs om hur vi skapade vår veganska meny Läs om hur vi skapade vår veganska meny
One container with beans and another with blueberries
Foto: Hurtigruten
A fisherman holds a polystyrene box full of ice. At the top are three freshly caught cod, which are on their way to Hurtigruten's kitchen
Foto: Agurtxane Concellon

De bästa norska råvarorna

Vi är stolta över att stödja över 50 fiskare, gårdar, bagerier, slaktare och andra matproducenter längs den norska kusten.

Vissa är välkända varumärken som har älskats av norrmän under flera decennier. Andra är familjeägda gårdar som drivits med personlig prägel i flera generationer.

Lär känna våra leverantörer Lär känna våra leverantörer
A fisherman holds a polystyrene box full of ice. At the top are three freshly caught cod, which are on their way to Hurtigruten's kitchen
Foto: Agurtxane Concellon