Norway’s Coastal Kitchen
Färska råvaror från hamnarna längs kusten
Färska råvaror från hamnarna längs kusten
Din resa längs norska kusten är också ett kulinariskt äventyr med lokala matupplevelser.
De autentiska, utsökta måltiderna i våra restauranger ombord tillagas med ingredienser som kommer från de hamnar vi lägger till i. Tillsammans med oss får du inte bara att se kusten, utan får också smaka på den goda maten.
Lyssna till våra kustguider som berättar mer om lokala specialiteter, matens plats i vardagslivet och personerna bakom produkterna eller hälsa på producenterna under en av våra tillvalsutflykter.
Över 80 % av ingredienserna i våra restauranger ombord kommer från fler än 50 norska leverantörer som levererar råvaror till 15 av de 34 hamnar vi besöker.
Njut av bland annat fjällröding från Sigerfjorden i Vesterålen som smälter i munnen, prisbelönta ostar från Aalangården i Lofoten och saftig kungskrabba från Troms och Finnmark.
Øistein, som föddes i Nordnorge, tillbringade en stor del av sin uppväxt med att utforska naturen och smaker från vildmarken.
Som huvudkock för Norway's Coastal Kitchen tar han med sig sin vision om lokalproducerad mat till Hurtigruten – och ser till att allt från livsmedel till leverantörer härstammar från regionen.
Att köpa in lokala råvaror handlar inte bara om att ge gäster smaker från norska gårdar och fjordar. Det handlar också om att begränsa vår miljöpåverkan och minimera mängden svinn.
Förutom att maten ska smaka fantastiskt anser vi att all mat bör vara snäll mot planeten och ett sätt är då att köpa in lokala, säsongsbaserade råvaror.
Torget är huvudrestaurangen på alla fartyg och Kysten erbjuder à la carte-alternativ med passande vinlista.
På Brygga serveras specialgjorda smörgåsar och läckra hamburgare medan Multe mättar sötsuget med bakverk och lyxig glass.
Nu har vi inlett ett samarbete med två prisbelönta kockar från den norska kusten, Astrid Nässlander och Halvar Ellingsen, för att utöka våra menyer och inspirera nästa generation av kockar i Norway's Coastal Kitchen.
Tillsammans med vår huvudkock Øistein Nilsen kommer de två matambassadörerna att göra det de är bäst på, nämligen att ta fram unika, hållbara och lokalt inspirerade maträtter som passar årstiden.
Istället för att lägga till veganska rätter på våra befintliga menyer har vi skapat en helt ny meny med växtbaserad mat.
Under resan erbjuder vi varje kväll vegansk mat i gourmettappning i form av olika trerättersmåltider.
Vi är stolta över att stödja över 50 fiskare, gårdar, bagerier, slaktare och andra matproducenter längs den norska kusten.
Vissa är välkända varumärken som har älskats av norrmän under flera decennier. Andra är familjeägda gårdar som drivits med personlig prägel i flera generationer.