Norway’s Coastal Kitchen

Färska råvaror från hamnarna längs kusten

Upptäck Norges kulinariska läckerheter

Din resa med oss är också ett kulinariskt äventyr med lokala matupplevelser.

De autentiska, utsökta måltiderna i våra restauranger ombord tillagas med ingredienser som kommer från de hamnar vi lägger till i. Tillsammans med oss får du inte bara att se kusten, utan får också smaka på den goda maten.

Lyssna till våra kustguider som berättar mer om lokala specialiteter, matens plats i vardagslivet och personerna bakom produkterna eller hälsa på producenterna under en av våra tillvalsutflykter.

Bild av en utsökt måltid med fisk och lokala ingredienser
Foto: Agurtxane Concellon

Passion för närproducerad mat

Över 80 % av ingredienserna i våra restauranger ombord kommer från fler än 50 norska leverantörer som levererar råvaror till 15 av de 34 hamnar vi besöker.

Njut av bland annat fjällröding från Sigerfjorden i Vesterålen som smälter i munnen, prisbelönta ostar från Aalangården i Lofoten och saftig kungskrabba från Troms och Finnmark.

Bild av en utsökt måltid med fisk och lokala ingredienser
Foto: Agurtxane Concellon
Head chef Øystein Nilsen is standing outside in his chefs clothing
Foto: Yann Bougaran

Huvudkock Øistein Nilsen

Øistein, som föddes i Nordnorge, tillbringade en stor del av sin uppväxt med att utforska naturen och smaker från vildmarken.

Som chefskock för Norway's Coastal Kitchen tar han med sig sin vision av lokalt producerade rätter till våra ikoniska fartyg, samtidigt som han förespråkar inhemska talanger, ingredienser och leverantörer.

Möt vår huvudkock Øistein Nilsen Möt vår huvudkock Øistein Nilsen
Head chef Øystein Nilsen is standing outside in his chefs clothing
Foto: Yann Bougaran
Two chefs stand on the deck, each with his own dish filled with crab, shells, grilled lemon; All ingredients for a delicious seafood meal
Foto: Agurtxane Concellon

Hållbart och säsongsbaserat

Att köpa in lokala råvaror handlar inte bara om att ge gäster smaker från norska gårdar och fjordar. Det handlar också om att begränsa vår miljöpåverkan och minimera mängden svinn.

Förutom att maten ska smaka fantastiskt anser vi att all mat bör vara snäll mot planeten och ett sätt är då att köpa in lokala, säsongsbaserade råvaror.

Läs mer om vårt hållbarhetsarbete Läs mer om vårt hållbarhetsarbete
Two chefs stand on the deck, each with his own dish filled with crab, shells, grilled lemon; All ingredients for a delicious seafood meal
Foto: Agurtxane Concellon
A couple is sitting and enjoying an evening in one of the ship's restaurants. They are drinking wine and the waiter is on his way with their entrees
Foto: Agurtxane Concellon

Våra restauranger ombord

Generellt sett har alla våra fartyg en huvudrestaurang, en bistrostil och en fin à la carte-restaurang, som alla följer vårt matkoncept med autentiska lokala rätter.

Matsalarna har vanligtvis fönster från golv till tak så att du kan njuta av utsikten över fjordarna medan du äter, vilket kopplar dig till de platser där våra råvaror kommer ifrån.

A couple is sitting and enjoying an evening in one of the ship's restaurants. They are drinking wine and the waiter is on his way with their entrees
Foto: Agurtxane Concellon
One container with beans and another with blueberries
Foto: Hurtigruten

Grön gourmetmat

Våra kunniga kockar förbereder gourmetmåltider på växtbaserade ingredienser genom att kombinera färska, ekologiska råvaror som är fulla av smak.

De veganska rätterna, som är märkta med en symbol i menyn, är några av alla rätter du kan välja bland i vår huvudrestaurang. Njut av en rad hälsosamma, välsmakande alternativ under både lunch och middag.

Läs om hur vi skapade vår veganska meny Läs om hur vi skapade vår veganska meny
One container with beans and another with blueberries
Foto: Hurtigruten
Våra kulinariska ambassadörer som arbetar i sina kök
Foto: Yann Bougaran

Matambassadörer

Nu har vi inlett ett samarbete med två prisbelönta kockar från den norska kusten, Astrid Nässlander och Halvar Ellingsen, för att utöka våra menyer och inspirera nästa generation av kockar i Norway's Coastal Kitchen.

Tillsammans med vår huvudkock Øistein Nilsen kommer de två matambassadörerna att göra det de är bäst på, nämligen att ta fram unika, hållbara och lokalt inspirerade maträtter som passar årstiden.

Möt våra matambassadörer Möt våra matambassadörer
Våra kulinariska ambassadörer som arbetar i sina kök
Foto: Yann Bougaran
A fisherman holds a polystyrene box full of ice. At the top are three freshly caught cod, which are on their way to Hurtigruten's kitchen
Foto: Agurtxane Concellon

De bästa norska råvarorna

Vi är stolta över att stödja över 50 fiskare, gårdar, bagerier, slaktare och andra matproducenter längs den norska kusten.

Vissa är välkända varumärken som har älskats av norrmän under flera decennier. Andra är familjeägda gårdar som drivits med personlig prägel i flera generationer.

Lär känna våra leverantörer Lär känna våra leverantörer
A fisherman holds a polystyrene box full of ice. At the top are three freshly caught cod, which are on their way to Hurtigruten's kitchen
Foto: Agurtxane Concellon