Matbloggaren Anders Husa testar maten ombord på Hurtigruten
Matbloggare, restaurangkritiker och författare Anders Husa är på MS Nordkapp för att prova Hurtigrutens meny längs norska kusten.
En matbloggares betraktelser
Ombord på MS Nordkapp sitter matbloggaren, skribenten och restaurangrecensenten Anders Husa. Han har precis gått ombord i Ålesund och ser fram emot resan norrut mot Tromsø. Redan första dagen får han uppleva Norge från sin allra bästa sida. Det är nämligen Ole Christian Skogen från Dybvik som kommer ombord med färsk klippfisk för kvällens middag. Anders Husas beskrivning räcker för att få det att vattnas i munnen.
– En trerätters meny med carpaccio av Gran Reserva klippfisk från Dybvik penslad med olivolja och persilja, följd av ett saftigt och mört lammlår från Hellesylt i Møre och Romsdal, och som avslutning änglamat med äpplen från Hardanger.
Till en trerätters middag är det minst lika viktigt med god dryck, och Anders Husa väljer det föreslagna vinpaketet.
– Ett glas av Hurtigrutens eget vita vin, José Maria da Fonseca från Portugal, ger dig mycket smak för pengarna. Det är överraskande gott! En frisk arom av lime och med välbalanserad syra. Till lammet passar ett lite kraftigare rödvin bra och en Tokaji som avslutning smakar fint utan att bli för starkt till den söta desserten, berättar han.
Och det här är bara början på resan genom världens bästa skafferi. Mellan Bergen och Kirkenes kan du få lamm från Geiranger, smaka kungskrabba från Barents hav, ost och torsk från Lofoten, renkött från Finnmark och äpplen från Hardanger. Naturen är full av delikatesser! Se videon på Anders Husas besök ombord nedan.
Den kulinariska resan fortsätter
När Anders Husa kommer till Trondheim nästa dag väljer han à la carte-restaurangen Kysten ombord. Till middagen serveras förrätt, huvudrätt och dessert och lokalproducerad öl från Mack och Lofotpils.
– Förrätterna är allra bäst. Perfekt stekta kammusslor från Frøya som är sammetslena inuti och har en god spröd stekskorpa, serverade med blomkålspuré och små bitar chorizo från Stranda. Skivat ankbröst från Gårdsand i Vestfold, serverat på en sötpotatispuré med inlagd schalottenlök till, är om möjligt ännu bättre. Smakkombinationerna är väl balanserade och kontrasterna i texturen gör rätterna spännande och välsmakande. När man dessutom vet att djuren har haft det bra smakar det ännu bättre!
Färskare blir det inte
Ombord på våra fartyg kan du välja mellan trerättersmiddagar eller dignande bufféer, allt baserat på årstidens färska råvaror. Medan du kopplar av ombord eller är iväg på utflykt är lokala fiskare ute och håvar in dagens fångst. I de djupa kalla vattnen i Sigerfjord i Vesterålen trivs bland annat ishavsröding. När du sätter dig vid middagsbordet frampå kvällen ligger den färska rödingen klar på din tallrik, och medan vi följer kusten vidare norrut närmar vi oss råvarorna till nästa måltid. Anders väljer inte ishavsröding för sin sista middag ombord men när den serveras blir han alldeles andäktig.
"Närproducerad mat förstärker reseupplevelsen, gynnar lokalsamhället och berättar mer om platserna vi besöker. Våra gäster får en genuin känsla som inte många andra kan erbjuda." Läs mer
En kunglig avslutning
Från akvariet kommer nämligen krabban Oscar, som han har döpt den till, en kungskrabba som Anders valde ut dagen innan. Återigen blir han väldigt imponerad av kockens fingertoppskänsla – kungskrabban har verkligen fått huvudrollen.
– Vilken fantastisk råvara detta är! De långa benen innehåller nästan bara kött och inte så lite heller. Hurtigrutens kockar presenterar krabban på ett mycket enkelt sätt så att köttets delikata sötma framhävs. Vi får gott, nybakat bröd, majonnäs, aioli och en sojasås samt en enkel sallad med tunt skurna inlagda grönsaker. Ihop med saften från en grillad citron behöver du inget mer. Kungskrabban får spela huvudrollen i sin egen måltid, precis som sig bör!
Efter en kunglig måltid reser Anders vidare till Svolvær och sedan upplever han en magisk kväll ute på däck när fartyget sakta glider in i Trollfjorden. Dagen därpå går han i land i Tromsø där det isblå havet och de vita fjälltopparna speglar sig på varsin sida av fartyget. Anders Husas resa är över för den här gången men kocken Eirik Larsen fortsätter att tillreda smakfulla rätter till glädje för nya matfantaster ombord, fast övertygad om att de lokala råvarorna är en viktig del av reseupplevelsen längs norska kusten.