
Den norska kocken
Huvudkocken på Hurtigruten, Øistein Nilsen, berättar om den färgsprakande och smakfyllda kulinariska världen på våra fartyg.
”Jag upptäckte min passion för matlagning när min mamma övertalade mig att gå en kockutbildning”, säger Øistein. ”Det tog bara några veckor innan det kändes som att jag hittat mitt kall i livet.” Efter tio års erfarenhet av matlagning i Oslo började Øistein arbeta på Hurtigruten där han fortsatt att slipa sina kulinariska kunskaper sedan 2012.
Råvaror från vildmarken
Idag är Øistein chef för mat och dryck, vilket innebär att han ansvarar för våra menyer och kvaliteten på våra ingredienser. Hans förkärlek för egenodlade och råvaror från vildmarken finns kvar sedan ungdomsåren.
”Naturen längs kusten är spektakulär och råvarorna är av högsta tänkbara kvalitet”, säger Øistein. ”Jag lärde mig uppskatta mat från vildmarken redan i unga år.” Hans pappa brukade ta med honom på olika sommarutflykter under uppväxten i norra Norge. ”Vi åkte och fiskade, gjorde upp en eld och åt det som vi hade fångat. Det var en otrolig upplevelse”, minns han.
Øistein vill återskapa samma färska smaker på fartyget. Han är extra stolt över kungskrabban ombord. ”Vi har ett akvarium med levande kungskrabba i restaurangen. Gästerna kan slå sig ner och välja vilken krabba de vill ha så tillagar vi den med en gång. Färskare än så blir det inte!”
Lokala rötter, hållbara effekter
Ett av Øisteins största mål är att hjälpa kockarna att dra full nytta av Norges många specialiserade matleverantörer och skapa en autentisk upplevelse för våra gäster. ”Resorna går längs den norska kusten, en sträcka med ett av de mest variationsrika utbudet av livsmedel i hela världen”, säger han. ”Vi ser till att gästerna får uppleva den mat och de smaker vi har här.”
Han fortsätter: ”Vår långa lista över lokala leverantörer gör att vi kan mängder av utsökta råvaror som kusten har att erbjuda.” Samarbetet med bönder och fiskare sker året runt, vilket ger viktigt stöd till den lokala ekonomin och gynnar familjer i regionen. Lokala råvaror minskar dessutom energiförbrukningen när det kommer till transport och förvaring, vilket även minskar vår miljöpåverkan.
Gamla traditioner, nya smaker
Ett annat av Øisteins mål har varit att se till att det finns något för alla. ”Maten ombord är välkänd och en viktig del av resan. Vi är måna om att alla gäster är nöjda”, säger han och berättar att det finns kött, fisk och både vegetariska och veganska alternativ på menyn.
När Øistein hjälper till att ta fram nya rätter innebär det också en utmaning för honom själv som kock. Det krävs en hög kompetens för att kunna balansera lokala ingredienser och moderna stilar i matlagningen. ”Vi vill lyfta fram traditionella recept samtidigt som vi för in nya smakvarianter.” Øisteins ögon lyser upp. ”På så vis blir alla rätter en blandning mellan historia och nya upplevelser – precis som själva resan!”