Till huvudmenyn
Hurtigruten Coastal Logo Hurtigruten Coastal Logo
Gå till Hurtigruten Expeditions

Hurtigrutens klassiska kustresor

Gå till Hurtigruten Expeditions
Gå till Hurtigruten Group
  • Hitta din resa
  • Erbjudanden
  • Hamn till hamn-resor
  • Våra fartyg
  • Hamnar
  • Bli inspirerad
  • Norway's Coastal Kitchen
  • Hållbarhet
  • Sök

För resenärer

  • My Booking
  • Boka utflykter
  • För- och efterprogram
  • Praktisk information
  • Hälsa och säkerhet ombord

Hurtigrutens klassiska kustresor

Gå till Hurtigruten Expeditions
Gå till Hurtigruten Group
Ändra
Våra två kulinariska ambassadörer Ellingsen och Nässander i sina kök.

Matambassadörer

Astrid Nässlander och Halvar Ellingsen är två stjärnkockar som bor och arbetar på den norska kusten. Nu låter de sina specialkunskaper kring lokala råvaror och unika matstilar prägla våra menyer.

Just nu håller en matrevolution på att ske i Norge. Istället för att förlita sig på importvaror har norska restauranger börjat återupptäcka och lokala matlagningstraditioner och råvaror.

Det är inte bara råvarorna som är ”närproducerade”, utan även kockarna. Huvudkockarna Astrid Nässlander och Halvar Ellingsen kommer båda från den norska kusten. I deras omsorgsfulla matlagning använder de ekologiska, hållbara råvaror från lokala leverantörer för att skapa exceptionella matupplevelser.

  • Fiskebåt i de norska fjordarna
  • Kock ombord med en kungskrabba
  • Torkad och saltad torsk på norska känd som "klippfisk"
  • Fiskare som arbetar i vackra omgivningar
  • Beredning av utsökt mat
  • Foto: Yann Bougaran och Hurtigruten

Arbete i Norway's Coastal Kitchen

I ett nytt projekt som leds av Norway's Coastal Kitchen arbetar vår huvudkock Øistein Nilsen tillsammans med matambassadörerna Astrid och Halvar med att ta fram nya säsongsbaserade rätter för restaurangerna ombord. De nya rätterna ska tillagas av lokala råvaror för att låta gästerna uppleva smaker från Norges alla årstider.

Det är också tänkt att de två innovatörerna ska inspirera nästa generations kockar i Norway's Coastal Kitchen. I ett nytt lärlingsprogram hjälper Astrid och Halvar till att lära upp nya kockar och väljer också ut de bästa kandidaterna till prestigefyllda Norges Cup, en nationell tävling för kocklärlingar.

Möt våra kulinariska ambassadörer

Astrid Nässlander och Halvar Ellingsen är två toppkockar som bor och arbetar på den norska kusten. De tar med sig sina specialistkunskaper om närberesta ingredienser och sitt eget individuella märke av kulinarisk stil till våra menyer.

Astrid Nässlander

Vinner av det norska kockpriset för hållbarhet
Grundare, Høst Matverksted, Steigen

Astrid_Image_Yann_Bougaran_v2.jpg

”Vad som driver mig är att visa människor vad som finns runtomkring oss och att det går att hitta råvaror på fler ställen än i matbutiken. Det är gammalt sunt förnuft att få sin mjölk från en mjölkbonde och kött från en jägare.

Jag är duktig på att anpassa mig till de ingredienserna som finns under en viss årstid. Det är nästan som att färre alternativ gör mig mer kreativ. Med andra ord kan jag enkelt skapa rätter utan importerade grönsaker.

Jag kallar min matlagningsfilosofi ”retrovation” – att blicka tillbaka för att utveckla någonting nytt. Att blanda nya och gamla metoder ger en intressant utgångspunkt i matlagningen.

Det ska bli kul att se vad som händer när ett etablerat varumärke som Hurtigruten möter ett ungt, ambitiöst företag som mitt. Jag baserar min matlagning på lokala råvarorna och hållbar produktion.”

🠖Läs intervjun med Astrid

Halvar Ellingsen

Nationell matmästare
Huvudkock på Kvitnes, Vesterålen

Halvar_Image_Yann_Bougaran_v2.jpg

”Jag bodde och arbetade i Oslo i tio år innan jag flyttade hem för att laga mat på Kvitnes – min familjs gård i Vesterålen – för sex år sedan. Mitt mål var att sätta råvarorna i fokus samt att visa vad närproducerad, hållbar mat är och hur mycket det går att göra med den.

Jag tycker verkligen att Hurtigruten tar sitt ansvar när det handlar om lokala råvaror. Imponerande!

När jag var barn hörde jag fartygets tuta strax före klockan halv två varje dag. Det var en naturlig del av min vardag när jag växte upp på kusten. Idag får vi varuleveranser till restaurangen varje vecka från fartyget.

Jag ser fram emot samarbetet och ge gäster mat som både smakar fantastiskt och härstammar från de regioner de besöker under resan.”

🠖 Läs intervjun med Halvar

Läs mer

  • Norway's Coastal Kitchen
  • Den veganska evolutionen

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Få specialerbjudanden, spännande nya resor och fascinerande artiklar levererade direkt till din inkorg.

Ja, anmäl mig till nyhetsbrevet

Kontakt

  • >0771990490

  • [email protected]
  • Kontakta oss

Om oss

  • Hurtigruten Group
  • 1893 Ambassador - lojalitetsprogram
  • Hållbarhet
  • Jobba hos oss
  • Agentweb
  • Press

Support

  • Trafikinformation
  • Min bokning
  • Betalning
  • Presentkort
  • Beställningsvillkor

Sociala media

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • YouTube

Sekretess

  • Sekretesspolicy
  • Cookies
  • Cookie Settings

Hurtigruten Expeditions

  • Expedition Kryssning
  • Alaska Kryssningar
  • Antarktis Kryssningar
  • Brittiska öarna Kryssningar
  • Kap Verde kryssningar
  • Karibien kryssningar
  • Centralamerika Kryssningar
  • Europa Kryssningar
  • Galapagos Islands Kryssningar
  • Grönland Kryssningar
  • Island Kryssningar
  • Nordamerika Kryssningar
  • Norge Kryssningar
  • Sydamerika Kryssningar
  • Svalbard kryssningar
  • Nordvästpassagen Kryssningar
  • Transoceanisk Kryssningar

Den ursprungliga kustresan

  • Norges fjordar Kryssningar
  • Norrsken Kryssningar