Astrid Nässander's bone marrow dish, a Hurtigruten Coastal Express concept

En mathantverkare: möt Astrid Nässlander

Chefskock Astrid Nässlander, matambassadör för våra menyer på Norway's Coastal Kitchen, förklarar sin matlagningsfilosofi och hur ett begränsat urval är någonting positivt.

På ön Steigen mittemot Lofoten blickar Astrid Nässlander ut över landskapet. Denna vackra remsa av den norska kusten har dramatiska fjäll samt hundratals öar och kobbar i sina turkosblå vatten. Det är även här som den 30-åriga frilanskocken – tillika småskalig producent av hållbart kött – hittar alla ingredienser hon behöver.

”Det finns oändliga mängder bär och svamp samt perfekt tempererat källvatten under sommaren”, säger Astrid entusiastiskt. ”Dessutom finns det många gårdar på Steigen. Jag älskar att stöta på får och kor när jag är ute på vägarna.”

Det stora kockpriset

Den 30-åriga tvåbarnsmamman har alltid älskat matlagning, men hennes väg till framgång var snirklig. ”Jag tillbringade fem år med att fundera på vad jag skulle studera medan jag jobbade deltid på kaféer och restauranger.”

När Astrid väl insåg att hennes stora passion var matlagning följde fem år när hon ”fokuserade på mat samt sin kreativitet och utveckling”.

Satsningen lyckades. Astrids karriär pekade spikrakt uppåt och hon blev huvudkock på det prestigefyllda hotellet Manshausen. Sedan blev hon den första personen att vinna det stora norska kockpriset ”Matprisen” – endast 26 år gammal.

Med begränsningar som inspiration

Det var när Astrid arbetade på Manshausen och både fiskade och letade råvaror i den närliggande skogen på egen hand som hon utvecklade sin ”mindre men bättre”-filosofi.

”Jag har blivit duktig på att använda de ingredienser som finns och att aldrig slänga något”, påpekar hon stolt. ”Man måste vara kreativ när man befinner sig på en avlägsen ö, får leveranser en gång i veckan, men ändå måste laga en trerättersmeny varje dag i tre års tid. Det är nästan som att färre alternativ gör mig mer kreativ. Med andra ord är jag inte beroende av importerade grönsaker.”

Hon stannar till ett ögonblick innan hon fortsätter. ”En gång lagade jag en efterrätt på i princip allt jag hade. Det berodde främst på att jag befann mig på en liten ö och inte kunde få tag på någonting annat. Resultatet var ett päron pocherat i sirap av svart vinbär, serverat med en salt karamellsås och maräng. Efterrätten blev en supersuccé – hela restaurangen tystnade när vi hade den på menyn!”

"Det är nästan som att färre alternativ gör mig mer kreativ. Med andra ord är jag inte beroende av importerade grönsaker.”

”Gammal sunt förnuft”

Astrids matlagningsfilosofi består av två delar: ”mindre men bättre” samt ”gammalt sunt förnuft”, vilket refererar till att införskaffa olika råvaror lokalt. Behöver hon mjölk stannar hon hos en mjölkbonde. Behöver hon kött kontaktar hon lokala jägare för att se vad de har fått tag på nyligen.

Astrid hoppas att hennes filosofi kan ”visa människor vad som finns runtomkring oss och att det går att hitta råvaror på fler ställen än i matbutiken”. Hon är särskilt stolt över alla kvalitetsråvaror som finns i Steigen och de människor bakom dem som hon gillar att prata med.

Hennes passion för lokalt kött lyser igenom. Idag ser många kött som en icke hållbar produkt, men Astrid vill utmana det tänkandet. Istället vill hon att människor ”funderar på hur de får sitt kött, fattar medvetna beslut, tar reda på mer fakta, lär känna lokala bönder och kanske besöker deras gårdar”.

Receptet för ”rätt riktning”

För Astrid handlar mycket om de människor hon knyter kontakt med genom sin matlagning. Hennes samarbete med Norway's Coastal Kitchen är ett sätt att nå ut till ännu fler människor, vare sig det är våra gäster som får uppleva hennes rätter eller hennes kollegor i köket – Halvar Ellingsen och Øistein Nilsen – som delar hennes förkärlek till lokala råvaror.

”Jag är väldigt glad över mitt nya samarbete med Hurtigruten!”, säger hon med ett leende. ”Det ska bli kul att se vad som händer när ett etablerat varumärke möter ett ungt, ambitiöst företag som mitt.”

Denna kontrast mellan gammalt och nytt återspeglas i mycket av det Astrid gör. ”Jag kallar det ’retrovation’ – att blicka tillbaka för att utveckla någonting nytt. När vi använder kunskap och gamla tekniker på nya sätt kan resultatet bli väldigt spännande och kreativt.”

”Chansen att få jobba med Norway's Coastal Kitchen känns som ett tecken på att jag är på väg i rätt riktning”, säger hon och lyser upp. Vi kan inte annat än att hålla med!