Restauranger på Svalbardexpressen och Nordkapsexpressen
Matutbudet ombord på den smakfullt renoverade MS Trollfjord är bland det bästa, mest klassiska och mest hållbara det norska köket har att erbjuda.
Mat med anknytning till kusten
Våra kockar använder råvaror av bästa tänkbara kvalitet från kusten för att ge nytt liv till traditionella rätter. De närodlade råvarorna gör att alla ingredienser är färska och smakrika samtidigt som de gör gott för både lokala leverantörer och vår miljö.
Få en nära upplevelse av kustens mat med demonstrationer i fartygets uppvisningskök och skafferier med hängmörat kött och aptitretande örter. Se fram emot utsökt ”afternoon tea” och rätter som har hämtat sin inspiration från lokala regioner.
Uppvisningskök
På MS Trollfjords översta däck finns ett uppvisningskök. Här tar våra kockar med dig på en kulinarisk resa från fjord till tallrik med demonstrationer där du bland annat får lära dig att filea och lägga in fisk.
De här små matlagningskurserna görs med det norska landskapet som har producerat råvarorna i bakgrunden. Vi passerar fjordarna som gett oss fisken, fjällen där örterna växt och sluttningarna där lammen har fötts upp.
Dessutom får du lära dig mer om lokala delikatesser som sjögräs och skrei – var de finns, hur de tillagas och självklart hur de smakar. Det finns även mycket annat gott att provsmaka, från vinprovningar till grillmenyer och traditionell lefse direkt från stekhällen.
Huvudrestaurangen
Norge är känt för alla de konserveringstekniker som våra förfäder utvecklade för att överleva de långa arktiska vintrarna. Fira dessa traditionella metoder i modern tappning med en meny som anpassas efter råvarorna som är i säsong.
Alla rätter på menyn involverar en klassisk teknik som insaltning, torrlagring, rökning eller inläggning för att skapa matupplevelser med ikoniska smaker, lokala ingredienser och en gnutta nostalgi.
Här bjuds du på några av den norska kustens mest älskade rätter, oavsett om det är dags för frukost, lunch eller middag. Den sista kvällen på resan anordnas en stor avskedsmiddag – det perfekta sättet att avsluta vår tid ombord.
Brasseri
Vill du ha genuin mat med råvaror och smaker från regionen? Bege dig till Brasseri, vår bistro med servering hela dagen. I den avslappnade, rustika restaurangen finns bland annat skåp där du kan se torkad fisk, kött och örter.
Mätta hungern med gamla norska favoriter som helstekt getben, boknalam eller fjällröding från Finnmark. Om du vill köpa med dig något finns även en rad olika smörgåsar och hamburgare att välja mellan.
Vår à la carte-restaurang
Njut av en utsökt à la carte-upplevelse med lokala råvaror av allra högsta kvalitet som ger dig den norska kustens finaste smaker. Skapa din egen måltid med ett stort utbud av rätter, inklusive recept framtagna av våra matambassadörer – de prisbelönta huvudkockarna Astrid Nässlander och Halvar Ellingsen.
Menyn innehåller saftigt kött samt vegetariska och veganska rätter, men detta är främst en fisk- och skaldjursrestaurang. Unna dig själv handplockade kammusslor, fjällröding som smälter i munnen, nyfångade ostron och delikata kräftor. Många av rätterna innehåller sjögräs och kelp då detta är hållbara, näringsrika och mycket smakrika råvaror.
Som komplement till havets alla smaker serveras färska örter, grönsaker och växter som kommit till fartyget direkt från fjällen, dalarna och skogarna längs kusten. Våra sommelierer kan sedan hjälpa dig att hitta det perfekta vinet till varje rätt.
Panoramabar
Ombord på MS Trollfjord får du också njuta av lokalproducerad dryck och eftermiddagste i fartygets bar. Baren, som ligger på observationsdäcket med två våningar, är den perfekta platsen för att varva ner och njuta av den oslagbara utsikten. Här finns cocktails med bär från kusten, öl bryggd på vatten från Trollfjorden, gin från Troms och ett stort utbud av norsk akvavit.