rm_shutterstock_156997136_1800x1800_2500x1250.jpg
Foto: RM / SHUTTERSTOCK Foto

Valarnas sammankomst – vårfeber i Patagonien

Med ett enormt plask träffar havets jätte vattenytan, dyker ner igen och kastar sig än en gång upp i luften för att visa upp sig i all sin prakt. Havsvattnet skjuts flera meter upp i luften från valens blåshål. En annan val visar upp sin perfekt välvda stjärtfena, eller valstjärt, ovanför ytan som om den vinkar till de fängslade åskådarna.

Det händer bara en gång om året

När våren börjat få grepp om det södra halvklotet blir vattnen runt Valdéshalvön i Patagonien en mötesplats för en stor mängd valar och förvandlas till en magisk sevärdhet för alla valälskare. Det är då som MS Midnatsol åker till denna extraordinära del av kusten.

Lyssna på valarnas ”kärlekssång”

De argentinska vattnen nära Puerto Madryn är ett paradis för djurälskare, och här kan man se pingviner, sälar – inklusive den magnifika sjöelefanten – och sjölejon plaska omkring i vattnet. Höjdpunkten måste dock vara de 15–20 meter långa bardvalarna som ofta besöker vattnen runt Puerto Madryn, som värms upp av strömmen den här tiden på året, för att para sig. Honorna lockar hanarna med en valsång som kännetecknas av djupa, enkla toner. När honan har lyckats locka till sig en hane med sin sång börjar hon simma bort och vänder sig på rygg – hanen måste fortsätta tävla om honans tillgivenhet.

Bardvalar är mycket tama och vänliga – de simmar försiktigt under och längs båten och sticker upp huvudet ur vattnet. Ibland simmar mamman och ungen tillsammans.

Se mötet mellan valarna på nära håll på en valsafari som erbjuds som en landutflykt, ”Valskådning” . Utflykten är fem timmar lång och tar dig till Valdéshalvön, som är upptagen på Unescos världsarvslista och utgör startpunkten för valsafarin.

Den ingår i Antarktisresan ”Upptäck Sydatlanten, Antarktis och Patagonien”  med MS Midnatsol mot de berömda Falklandsöarna, Antarktis, Kap Horn och de chilenska fjordarna, mellan den 25 oktober och 11 november 2016.

Skriva ut eller dela sidan?