MORTEN - MS LOFOTEN.jpg

Morten Sagen - Guide på MS Lofoten

En stor del av det som gör en resa med Hurtigruten till en oförglömlig upplevelse är människorna – unika möten med passagerare och även besättningen som gör det till sin mission att ta hand om sina gäster varenda dag. Som bland annat Morten Sagen, guide på MS Lofoten. Vi ställde några frågor till honom ...

Morten, är du norsk? Ja. Jag föddes i Trondheim.

Vad drömde du om att bli när du växte upp? Journalist.

Men du hamnade på MS Lofoten ... Ja, jag har arbetat för Hurtigruten som guide i mer än 18 år. MS Lofoten hade länge lockat mig som arbetsplats. Jag älskar nostalgin och fartygets 60-talskänsla. Besättningens nya uniform är också en hyllning till 60-talsstilen. MS Lofoten är helt enkelt en riktig klassiker. Precis som i gamla tider träffar man ibland vänner över en cocktail eller kanske till och med fiskar från däck, eftersom man är mycket närmare vattenytan på det här lilla fartyget. Med MS Lofotens nya temakoncept färdas man inte bara långa avstånd, utan även i tiden.

Hur börjar en vanlig arbetsdag för dig? Jag skriver ut morgonnyheterna för våra gäster och läser igenom mina mejl, som ibland trillar in även under natten. Under dagen tar jag hand om gästerna och pekar ut intressanta platser längs vägen eller i hamnarna. 

Vilket är ditt viktigaste verktyg? Min dator – jag måste ha den för att boka utflykter. Vi får också en hel del förfrågningar från gäster via mejl.

Vad uppskattar du speciellt mycket med ditt jobb? Den fantastiska utsikten. Jag skulle lätt kunna fortsätta resa längs den norska kusten det blir aldrig tråkigt! Varje dag och varje plats ser olika ut. Och eftersom MS Lofoten är mindre än Hurtigrutens övriga fartyg kan vi också färdas genom smala fjordar som andra fartyg inte kan åka in i. Det gör min arbetsplats ännu mer attraktiv.

Vilka utmaningar stöter du på? Ibland måste vi ändra resplanen om vi inte har vädret med oss. Men det ingår i paketet och är en del av upplevelsen!

Din mest anmärkningsvärda upplevelse med Hurtigruten hittills var ... när fullmånen och norrskenet  lyste upp himlen samtidigt nära Trollfjorden. Oförglömligt!

Om du kunde byta plats med en kollega för en dag ... så skulle jag vilja arbeta på marknadsföringsavdelningen. Jag kan våra kustresor så bra och har arbetat här så länge att jag skulle vara jättebra på att förmedla skönheten och variationen hos den här typen av resa.

Vad skulle du ge våra gäster för råd? Lämna kvar din iPad och andra prylar hemma. Luta dig tillbaka, koppla av och njut av den fantastiska utsikten!

Res tillbaka i tiden

Res tillbaka till 1964 på MS Lofoten och upplev det norska livet längs kusten för 50 år sedan. Kulinariska specialiteter, eleganta uniformer, traditionella däckaktiviteter … läs mer om MS Lofotens nyligen introducerade koncept här.

 

 

 

 

2500x1250_MS-Lofoten_BY_Patrick-Kaufmann.jpg
Foto: Patrick Kaufmann Foto

Skriva ut eller dela sidan?