Tor Geir Engebretsen

COO / SVP Maritime Operations

Hade du någon expeditionshjälte som barn?

Polaräventyraren Hjalmar Johansen var en släkting till mig, farbror till farfar, och hans namn återkommer i familjen. Han var Fridtjof Nansens partner och de två kom närmast nordpolen vid den tiden. Deras hemresa, med vintern på Franz Josef Land är förmodligen lika känd.

Tack vare sin erfarenhet var han också en del av Amundsens Sydpolexpedition. Relationen som utvecklades mellan honom och Amundsen, där Johansen utmanade chefen för sina beslut, används för närvarande som ett fall i ledarutveckling, jag tycker att det är spännande. Det slutade tyvärr sorgligt för Hjalmar Johansen, men i efterhand har han fått ett betydande erkännande för sina polarexpeditioner.

Vad är ditt bästa minne från en Hurtigruten-resa?

På MS Nordstjernens segling över Vestfjorden, från Lofoten till Bodø, tillsammans med några vänner. Det var sommar, med lugnt hav och härlig midnattssol. Vi satt på akterdäcket i flera timmar och verkligen njöt av denna stund.

Vilken sträcka är den vackraste att segla med Hurtigruten?

Jag tycker att vår segling längs norska kusten är världens vackraste resa. Min favoritditräcka är att segla söderut från Harstad till Svolvaer. Att gå in på Raftsundet eftermiddag och ner mot Trollfjorden är en stor upplevelse. Särskilt i perioden från april till juni är min favorit, när snö fortfarande ligger i bergen.

Utbildning

Kandidatexamen i administration från Agder universitet

Erfarenhet

Tor Geir Engebretsen är COO/SVP Maritime Operations på Hurtigruten sedan augusti 2016. Från 2012 till 2015 arbetade Engebretsen också i Hurtigruten, där han startade som projektledare för effektivitetsprogrammet. Från 2013 till 2014 höll han rollen som COO Maritime Operations. Sedan 2002 har han varit partner i konsultföretaget DHT Corporate Services. Mellan 1984-2002 har Engebretsen rollen som SVP Project Manager Turn Arounds och integration och SVP HR / Organisation inom Norsk Hydro.

Han har också arbetat med andra rederier, som Fjord 1, och med maritima teknikföretag.

Skriva ut eller dela sidan?