Arktiska sommarnätter utan slut

Sommar: 21 maj – 30 sep 2016

Det är svårt att se skillnaden nu. Dag och natt är likadana. Ljust klockan fyra på morgonen, ljust klockan fyra på eftermiddagen. Midnattssolen ger oss ändlösa timmar av ljus. Den perfekta bakgrunden för en upptäcktsfärd på Svalbard.

Hundspann på hjul

Hjulen snurrar snabbare och snabbare. Utan någon snö på marken är hundarna ivriga att dra våra hjulslädar. Svalbard ser annorlunda ut på sommaren. Borta är de snöklädda topparna. Istället ser du fläckar av grönt, rött och brandgult på marken. Hundarna följer ledarsläden. Du är på väg in i Endalen, en del av Adventdalen. Allt ser främmande ut. Som en annan planet.

Vandring över Foxfonna

Guiden skjutsar dig upp. Efter att ha kört i sicksack uppför berget kommer ni till sist fram till toppen. Bredvid en kolgruva kliver ni ut och kan börja gå. Foxfonna-glaciärens isiga vidder ska korsas och sedan bär det neråt till en gammal jaktstuga. På vägen ner breder Adventdalen ut sig och du kan se de spetsiga topparna på andra sidan Isfjorden. Du känner av det i benen, men vill inte att denna vandring ska ta slut. Du är inte redo att gå tillbaka till civilisationen. Du vill stanna här. Bara lite till ...

Vandra från havet till toppen

En rad av gnistrande glaciärer. Du kan se allt från toppen av Forkastningsfjellet. I norr gnistrar den blå isen från den mäktiga Nordenskiöld-glaciären. I väster står Esmark-glaciären hög och stolt. Du står på norra sidan av Adventfjorden och beundrar den magnifika utsikten över hela Isfjorden.

Isfjordsafari till Fuglefjella och Hiorthhamn

Berget är levande. Klipporna är levande och myllrar av bevingade varelser. Inte undra på att stället kallas Fågelberget. Du befinner dig någonstans i Isfjorden, en kort båtresa från Longyearbyen. Din guide och skeppare berättar ivrigt allt han vet om Spetsbergen och Svalbard. Du får anstränga sig för att höra honom över tusentals sjöfåglars tjattrande. Plötsligt vrålar båtmotorn igen. Alkekungar, kryckjor och sillgrisslor flyger upp. Myllrande, virvlande, de är överallt, och du har aldrig känt mig mer levande.

Isfjordsafari till Grumant

Här finns inga tecken på liv, det är en spökstad. För mer än femtio år sedan var det fullt av människor här. Det är kusligt. Tyst. Även fågelklipporna är tomma – fåglarna har flugit till sydliga nejder. Det enda som hörs är havet som skvalpar mot den övergivna stranden och mot den öppna båten. Du kan fortfarande känna smaken av det salta havsvattnet. Båtturen tillbaka kommer att bli kul.

Fossiljakt med packhundar, Longyear-glaciären

Den här måste vara miljontals år gammal. Du tittar på stenen. Den har ett avtryck av en blomma. Det ligger tusentals, om inte miljontals, stenar runt dig och du vill vända på var och en av dem för att se vilka hemligheter de döljer. Longyear-glaciären längre fram har eroderat berggrunden, förvandlat sten till grus och skapat den stora morän du står på. Du tittar på stenen igen. Den här följer med mig hem.

Båttur till Barentsburg

Morgonsolen glittrar på det kristallklara arktiska vattnet. Du är ombord på MS Langoysund, på väg ut till Esmark-glaciären och den ryska bosättningen Barentsburg. 400 personer bor där, alla från länder som en gång varit del av det forna Sovjetunionen. På väg till Barentsburg känner du att båten saktar ner för att till slut stanna helt. Du beger dig ut på däck och ser en vägg av is. Glaciären ligger precis där framme. Nästa stopp är ryska Svalbard, tror du. Leninstatyer och propagandaaffischer. Vilken kontrast mot lilla Longyearbyen.

Båttur till Pyramiden

Norrut, norrut och ännu längre norrut. Du är på väg ut ur Tempelfjorden. Nordenskiöld-glaciärens mäktiga blå isväggar står i skarp kontrast mot bergen som omger den. Glaciären knakar och du kan nästan känna hur den rör sig. Du känner dig som en upptäcktsresande som upptäcker ett nytt land för första gången. Spökstaden Pyramiden dyker plötsligt upp vid foten av ett trekantigt berg. Du är redo att utforska byn. Inte bara spöken utan även isbjörnar brukar dyka upp i staden ibland. Vi måste hålla ihop i gruppen. För säkerhets skull.

Kajakpaddling på Adventfjorden

Inte ett ljud. Inte en rörelse. Allt är tyst. Plötsligt fångar en skugga i vattnet din uppmärksamhet. Formen är lätt att känna igen. Det är en nyfiken säl som kollar in dig. Du tar tag i din paddel och fortsätter. Det är inte långt till andra sidan nu. Du undrar om sälen kommer att följa dig dit och tillbaka igen.

.