Kristallklart och färgglatt

Höst: 1 okt – 30 nov 2016

Dagarna är kortare nu. Det blå ljuset är tillbaka. Nätterna är mörka igen. I mörkret exploderar himlen i nyanser av rött, grönt, lila och blått. Färgexplosioner i norr. Sedan i söder. Norrskenets dans.

I en trappers fotspår

Fällan är gammal. Den har inte använts på flera år. Den är enkel men dödligt effektiv. Den brukade användas för att fånga fjällräv. Deras vackra päls var som guld för jägarna som fångade dem under den kalla arktiska vintern. Långa dagar i blixtrande kyla. Livet som en trapper på Spetsbergen måste ha varit svårt. Du tittar ner. Små fotspår. Du tittar vart de är på väg. Nu går vi.

Sightseeing i Longyearbyen

"Det är där jultomten bor. Det är här solen först faller den 8 mars. Och där satt jag fast inne i ett hus i två dagar under en snöstorm för två år sedan. Snö, regn och orkanvindar. Snön och regnet kom horisontellt, vertikalt, upp och ner – you name it. Den vintern fick vi alltihop. Vilken härlig vinter. 

Longyearbyen har många historier att berätta. Och du kommer att få höra dem alla.

Champagneprovning

Det är hit de kom. Kolgruvearbetarna, cheferna. Alla som ville köpa alkohol. De var tvungna att visa ett särskilt tillstånd att få sin kvot. Ett försök att reglera drickandet på Svalbard. Nu är rummet fyllt av exklusiva viner och champagne som samlats och förts hit från hela världen. Glaset framför dig är perfekt format. Smidigt och runt. Champagnen är gyllene. Bubblor. Du ser fram emot att smaka.

Vandring på snöskor genom Svalbards vildmark

Det är så tyst. Det enda ljudet du hör är snön som knarrar under dina snöskor. Ljusen från staden Longyearbyen är borta sedan länge. Nu är du i den arktiska vildmarken. Det är vitt överallt, men du kan urskilja konturer och former i terrängen.

.