Magiskt mörker och norrsken

Vinter: 01 jan- 29 feb och 1 dec – 31 dec 2016

Stjärnorna och månskenet lyser upp allt omkring dig. Dina ögon har vant sig vid mörkret nu. Solen aldrig går upp över horisonten. Himlen är scenen för det skådespel som alla kommit hit för att se. Explosioner av grönt, lila, rött och blått. Det är norrsken ikväll. Longyearbyen har en helt unik atmosfär. Många är inomhus vid den öppna spisen. Livet går lite långsammare så här års. Och det är okej.

Norrskenssafari med snöskoter

Stjärnhimlen gnistrar. Du stänger av din skoter och låter ögonen vänja sig vid mörkret. Norrskenet färgar bergen och dalarna gröna, blå och gula. Sedan försvinner det. Det blir mörkt igen. Sedan kommer en ny explosion – i norr! En lila blixt skjuter över himlen och landar i söder. Men nu är skenet ljusblått. Det är en magisk symfonisk balett utan ett enda ljud.

Hundspann i norrskenet

Uppför och nerför. Du känner terrängen som hundarna springer i. En ljusrörelse på himlen fångar din uppmärksamhet. Du kan knappt se det. Det är svagt. Som ett avlägset minne. Men det växer och blir snart intensivt och levande. Det är kraftfullt, hypnotiskt och omöjligt att ignorera. Undrar om hundarna ser ljusen också. Tystnaden låter högt när du ser på de magiska ljusen.

Snöskovandring till Lars-glaciärens insida

Tack gode Gud för snöskor! Utan dessa fiffiga uppfinningar skulle du stå med snö upp till låren nu, men i stället skrider du tryggt framåt ovanpå drivorna. Du är en polarpionjär, på väg uppför berget och håller utkik framåt efter Lars-glaciären. Du ser ingången där framme och kan inte låta bli att undra: hur ser insidan av en glaciär ut?

Norrskenskväll

Brasan sprakar och dånar. Vinden tjuter där ute. Du får en tallrik varm renstuvning. Guiden här på Camp Barentz berättar om de upptäcktsresande som upptäckte Spetsbergen 1596. En stund är det som om du rest tillbaka i tiden. Tillbaka till en tid då Svalbard ännu inte hade upptäckts. Det viskas runt bordet. Någon var precis utanför. Det tisslas och tasslas mer: Det är här nu. Norrskenet!

Jakten på norrskenet

Det är mörkt. Du är utomhus. Allt är tyst. Du ser en enorm parabol och antenner pryda en bergstopp. Utrustning. Teknik för att övervaka aurora borealis - norrskenet. Chanserna är goda att du kommer att se det kväll, säger guiden. Du tittar upp. Ingenting. Men plötsligt rör sig ett ljus över himlen. Här kommer det.

.