Solens återkomst

Ljus vinter: 1 mars – 18 maj 2016

Det har varit mörkt i fyra månader. Svalbard håller på att ta sig ur en lång och kall vinter. Landskapet skimrar i stålblått. Ett rött sken syns vid horisonten. Idag är det den 8 mars och solen återvänder. Dagarna är på väg att bli ljusare och längre. Om en månad kommer midnattssolen tillbaka. Dags att gå ut och leka! 

Arktisk vildmarkskväll

En bit från Longyearbyen, i Adventdalen, sprakar en munter brasa i en stuga. En gryta med renstuvning står och puttrar på spisen. Det är kallt ute men varmt inne. Varma och vänliga är också de som jobbar här på Camp Barentz i den arktiska vildmarken. De ger dig ett varmt mål mat och berättar om de upptäcktsresande som upptäckte Spetsbergen 1596. De lär dig dessutom allt du behöver veta om kungen av Arktis: Isbjörnen.

Snöskotersafari vid Tempelfjorden

Rakt framför dig tornar en hög mur av blå is upp sig. Fjorden är frusen, så du kan komma nära isväggen med din snöskoter. Du förundras över Tuna-glaciären i Tempelfjorden. Det ligger sälar och vilar på isen, nära sina rymningsvägar tillbaka ner i det kalla vattnet ifall det skulle dyka upp en isbjörn. Du kör förbi Villa Fredheim, Hilmar Nøis fångststation. Det är otroligt att människor kunnat övervintra i denna hårda miljö. Du är bara här ett kort tag, men resan kommer att lämna ett evigt intryck. 

Snöskotersafari till Camp Barentz

Adventdalen breder ut sig. Du kör förbi höga, vitklädda fjäll. Luften är kall och klar. Du har aldrig åkt skoter förut, men du gillar det. Det är spännande att köra så långt bort från Longyearbyen. Helt plötsligt stannar gruppen. Motorerna stängs av. Tystnad. Snöskoterguiden pekar åt vänster. Där vandrar en flock renar över den öppna tundran. På avstånd ser du ett läger. Det är dit du är på väg – till Camp Barentz. Där får du höra berättelsen om de modiga pionjärer som upptäckte Spetsbergen 1596 och deras svårigheter att överleva den arktiska vintern: iskalla temperaturer, skörbjugg och isbjörnar som klättrar ner i skorstenen. Inga björnar idag dock. Än ...

En tur i en isgrotta

Ljuset från din strålkastare faller på en glittrande, kristalliknande grotta. Väggarna är frusna. För bara några minuter sedan stod du vid ditt hotell och väntade på att plockas upp av den stora röda snowcat:en. Nu står du här inne i en isig katedral, men fryser faktiskt inte. Det är varmt inne i isgrottan. Tyst, stilla och magiskt. Nu fattas det bara en säng …

Med hundspann i Bolterdalen

Det var bullrigt och hektiskt. Hundar skällde och folk sprang runt och förberedde slädarna. Men nu är tassarna mot den mjuka snön det enda du hör. Du följer en frusen flodbädd som slingrar sig fram och tillbaka in i den långa, ljusa Bolterdalen. Branta berg ramar in dalen på båda sidor. Släden framför dig stannar. Rakt framför er ser ni Scott Turner-glaciären. Du sätter dig ner bredvid hundarna. De tittar på dig. Du tittar på dem. Idag är en härlig dag – och den har bara precis börjat!

.