Nordstjernen korsar Sortlandssundet mot Stokmarknes
Foto: Trond G. Johnsen - Guest image Foto

MS Nordstjernen: Praktisk information och livet ombord

Från inresebestämmelser till expeditionsteam – här finns allt du behöver veta innan du reser med MS Nordstjernen.

Praktisk information

Informationen och beskrivningarna har kontrollerats av vår personal och/eller lokala representanter för att säkerställa att de är korrekta. Ändringar kan emellertid inträffa efter publiceringsdatumet och det kan finnas tillfällen då Hurtigruten eller lokala leverantörer kan dra in vissa faciliteter. Många områden vi besöker är mycket avlägsna och påverkas av långvarigt kallt väder eller svåra terrängförhållanden. Tillhandahållande av faciliteter kommer att bero på lokala förhållanden.

Några av våra resrutter är till områden utan eller med mycket begränsad infrastruktur. Detta, i kombination med några av de mest extrema (polära) förhållandena på jorden, gör att vi måste inse att vind, väder och is, förändrade havsbottenförhållanden och annat kan och kommer att avgöra vårt detaljerade program.

Av säkerhetsskäl kommer barn under 12 år att beaktas för deltagande vid varje landstigning. Det är helt enligt kaptenens eget gottfinnande att avgöra huruvida barn tillåts vid landstigningar.

MS Nordstjernen är inte lämpat för rullstolsanvändare. Fartyget har inga hytter eller hissar som lämpar sig för rullstolsburna gäster. Gäster i behov av särskild assistans måste resa med en följeslagare.

Hurtigruten Svalbard och MS Nordstjernens skickliga besättning erbjuder livsbejakande upplevelser nära naturens mest spektakulära landskap, genuina kulturer, exceptionella människor och fantastiskt djurliv. Att bevara dessa resurser i deras naturliga, oförstörda skick är vår prioritet – du kommer alltid att uppleva den högsta miljömedvetenheten ombord och i land.

Våra kaptener sätter en ära i en ruttplanering som minimerar motorbelastningen och minskar utsläppen. Allt avfall lagras ombord tills det avlämnas iland för behandling. Vi dumpar aldrig avfall i havet och vi ber dig att inte lämna kvar något skräp när du är på utflykter iland. I befolkade områden finns det avfallsbehållare – använd dem.

Vi ber dig respektera talesättet: ”Lämna bara kvar fotspår, ta inget annat än foton.”

Beroende på vilken operatör du har kontrakt med, kommer mobiltelefoner att fungera i Longyearbyen och Barentsburg. Kontakta din operatör för mer information.

Säkerhet är alltid främsta prioritet och fartygets kapten bestämmer den slutliga resrutten under resans gång. Därför är varje resa unik och alla publicerade rutter är endast vägledande.

MS Nordstjernen uppfyller reglerna i ISPS (International Ship and Port Security System) där bagaget kan komma att kontrolleras med röntgen/metalldetektor vid ankomst till hamn. ISPS-reglerna kan också innefatta en skanning av handbagage i Longyearbyen.

Beroende på vädret bör flera lager bäras inunder. Vi föreslår att du bär flera lager då temperaturen kan variera ganska mycket under dagen. För Svalbards expeditionskryssningar har vi ett begränsat antal termodräkter i olika storlekar ombord. Dessa kan lånas av gäster som vill spendera mycket av sin tid på däck.

Transport, för- och efterprogram etc

Reguljärflyg
De flygpriser som erbjuds är särskilda paketresepriser som inte kan ändras eller avbokas utan kostnad. Alla flygpaketpriser är baserade på specifika bokningsklasser. Om den relevanta bokningsklassen inte finns tillgänglig, kan ett tillägg tillkomma.

I ekonomiklass kommer du att serveras snacks eller smörgåsar beroende på flygbolag. Om detta inte ingår i flygbolagets serviceutbud kan du köpa drycker och snacks för en extra avgift. Rutter inom Norge är i Economy Class.

Bagagereglerna varierar mellan olika flygbolag och om de inte följs kan avgifter tillkomma eller bagaget nekas transport. I regel kan varje gäst ta med sig ett handbagage som väger ca 6–8 kg ombord (mått och vikt beror på respektive flygbolag). Ditt tillåtna incheckade bagage är en väska eller ett kolli (23 kg), men det kan variera beroende på flygförbindelse. Kontrollera med ditt flygbolag vad som gäller.

Ytterligare riktlinjer för transport kan hittas i de respektive villkoren för våra flygpartners. Meddela oss vid bokningstillfället om du planerar att ta med en rullstol eller behöver hjälp på flygplatsen. Flygningar kan göras tidigt på morgonen eller på kvällen, men de är alltid anpassade till våra resor.

Observera att vissa flyg kan ha anslutningsflyg eller mellanlandningar. Vi förbehåller oss rätten att göra ändringar avseende tidtabeller, reserutter, liksom för den flygplanstyp som kan komma att användas. Våra vanliga flygpartner är Norwegian Air Shuttle och Scandinavian Airlines.

Observera att ombokning eller återbetalning av en redan utfärdad biljett debiteras före avresan. En återbetalning av en biljett efter resan är inte möjlig. Alla flygtider som meddelats vid tiden för bokningen är preliminära och kan komma att ändras; kontrollera flygtiderna innan du reser.

Se resesidorna för tillgängliga flygpaket. Vårt
bokningsteam kommer att kunna ge dig råd om tillgänglighet, priser och andra detaljer. Alla flygtider som meddelats vid tiden för bokningen är preliminära och kan komma att ändras; kontrollera flygtiderna innan du reser.

Hotell bokade av Hurtigruten motsvarar internationellt erkänd 4-stjärnig nivå. Hotellen är centralt och mycket bekvämt belägna för ditt bokade arrangemang – nära såväl flygplatsen som hamnen. Ensamma resenärer kan ges enkelrum som är mindre i storlek eller dubbelrum för singelboende. Alla rum på Radisson Blu Polar Hotel och Funken Lodge har egna bekvämligheter och på Coal Miners’ Cabins delar gästerna toalett och badrum. Avgifter för användning av vissa tjänster och faciliteter kan tillkomma. I hotellpriserna ingår frukost, om inte annat anges i din bekräftelse.

Ta en liten stund för att bekanta dig med de nödvändiga resehandlingar du ombeds tillhandahålla innan du går ombord på fartyget. Det är gästens ansvar att hålla sig informerad och inhämta alla nödvändiga resehandlingar samt att ha dem tillgängliga då detta krävs.

Ett pass är den enda identifikationen som accepteras på en Hurtigrutenresa. Pass måste vara giltiga i minst sex månader efter resans planerade hemkomst.

Vi beklagar att vi inte kan acceptera något ansvar om du nekas tillgång till ett flyg, eller inresa till Svalbard, eller på annat sätt påverkas av svårigheter eller kostnader till följd av att ditt pass inte godkänts, eller om du inte har fått det visum eller annan dokumentation som krävs.

Hurtigruten erbjuder ett urval av valfria äventyr på land som ytterligare kan förstärka din reseupplevelse och vistelse på Svalbard. Äventyr på land kan vara halv- eller heldagsutflykter eller övernattningsturer. På grund av förändrade förhållanden kan valet av turer variera. Ett minsta antal deltagare krävs. Gäster med nedsatt rörlighet eller funktionsnedsättning kan kontakta sin bokningsrepresentant för att få rekommendationer om lämpliga äventyr på land.

Transfer ingår såsom visas i dina resehandlingar. Hurtigruten erbjuder transfer med buss från flygplatsen till piren och vissa hotell. Transfertiderna anpassade till fartygets ankomst- och avgångstider och ditt flygs ankomst- och avgångstid. Väntetider på flygplatsen kan förekomma. Tiden som erfordras för flygplatstransfern kan variera beroende på destination men det tar vanligtvis 20–30 minuter. Du kommer att få ytterligare information om din transfer tillsammans med dina resehandlingar.

Livet ombord

Vi vill påminna våra gäster om att endast drycker som tillhandahålls av fartygets restaurang och bar kan konsumeras ombord. Alkoholhaltiga drycker som köps i besökta hamnar tas om hand av fartygspersonalen och levereras till din hytt under seglatsens sista dag. Enligt norsk lag får personer över 18 år köpa öl och vin. Starksprit är endast tillgänglig för personer över 20 år.

Ett cruise card kommer att utfärdas vid ankomst ombord som en del av incheckningsproceduren i enlighet med ISPS-bestämmelserna. Alla våra gäster ombeds att bära detta kort när de lämnar fartyget vid alla besökta hamnar och landstigningar. Kortet fungerar som ett kontrollsystem vid landgången som gör det möjligt för oss att när som helst kunna se vilka av våra gäster som är ombord och vilka som är i land. D

et här kortet kommer att användas som ett betalkort för alla inköp som görs ombord. Kortet är det enda betalningsmedlet för inköp ombord. En löpande räkning över alla inköp kommer att göras för varje kort. Kvällen innan resans slut kommer kontot att sammanställas och betalas ombord, antingen med kreditkort eller kontant. Vi beklagar att det inte finns någon möjlighet för kontantuttag eller valutaväxling ombord.

Observera att när du använder ditt kreditkort ombord på fartyget kommer ditt konto att debiteras i norska kronor (NOK). Växelkursen kommer att vara den som fastställs av ditt kreditkortsföretag.

Varje dag distribuerar expeditionsteamet ett dagligt program med en lista över hamnbesök, landstigningar, föreläsningar, måltider och aktiviteter ombord. Alla våra offentliggjorda planer kan komma att ändras.

Observera att användning av passagerarmanövrerade drönare inte är tillåten under resan. Detta på grund av allmänna säkerhetsskäl samt för skyddet av det känsliga djurlivet och andra gästers säkerhet.

Uttagen i hytterna är 220 V/50 Hz. Uttagen är europeiska tvåstiftsuttag. Ta med en adapter/strömriktare om du skulle behöva en sådan.

Det är inte vanligt att ge dricks på Hurtigrutens fartyg, men om du anser att enskilda besättningsmedlemmar bör belönas för att de tillhandahåller exceptionell service så är det helt upp till dig. Vi har också traditionella dricksboxar ombord.

Meddelanden ges på engelska och tyska. Föreläsningarna är på engelska med simultanöversättning till tyska. I vissa fall kommer föreläsningar att ges på tyska och simultanöversättas till engelska. Dagliga program kommer att vara på engelska och tyska. Det kommer att finnas personal ombord som talar engelska, franska, tyska och nordiska språk.

Fartyget uppfyller alla säkerhetskrav och är lämpat för segling i isiga farvatten. Vid ankomst ombord får alla gäster information om säkerhetsprocedurer och om användning och lokalisering av säkerhetsutrustningen.

En säkerhetsplan finns på insidan av hyttdörren. Vi betonar vikten av att bekanta sig med fartygets säkerhetsplan.

Särskilda säkerhetsbestämmelser kommer att gälla för landstigningar med polarcirkelbåtarna. Vänligen följ instruktionerna som ges av expeditionsledaren och besättning/personal.

Särskilda flytvästar för användning under landstigningar kommer att delas ut till alla passagerare i förväg. En obligatorisk genomgång av säkerhetsriktlinjerna kommer också att ges.

Du kan lämna in din post i receptionen, och för ett begränsat belopp som täcker serviceavgift och frimärken kommer vi att vidarebefordra posten i varje hamn där det är möjligt. Det kan ta ganska lång tid från det att vykortet skickas tills det kommer fram till mottagaren. Hurtigruten AS har inget ansvar för förlorad post.

Sjösjukepiller finns att köpa i receptionen. Om du har lätt för att bli sjösjuk, rekommenderas det att du tar med dig piller som du är van vid.

Ombord på MS Nordstjernen är rökning endast tillåten i markerade områden utomhus på akterdäcket. Rök inte i din hytt. För att visa respekt för miljön, använd de tillhandahållna askkopparna vid rökning. Att kasta fimpar överbord är strängt förbjudet.

En rengöringsavgift på 1 500 NOK tillkommer för rökning i din rökfria hytt för att täcka kostnaden för rengöring av linne och gardiner och för att hytten på nytt ska upplevas som rökfri. E-cigaretter motsvarar enligt norsk lag vanliga cigaretter och får därför bara användas i de markerade områdena för rökning.

Meddela oss vid bokningstillfället om du har särskilda önskemål (t.ex. för kost eller medicinska). Vi kommer att göra vårt bästa för att tillfredsställa sådana önskemål men kan inte garantera detta och under inga omständigheter kommer ett sådant önskemål att accepteras av oss så att det utgör en del av ett avtal.

Vi vill påminna dig om att vara försiktig när du promenerar ombord på fartyget när det är till sjöss, speciellt när du går ute på däck, och inte ignorera skyltarna som varnar för våta och hala däck. Var medveten om att dörrarna mot ytterdäcket är potentiellt farliga när det blåser utomhus. Följ vad som anges på skyltarna och i meddelandena när det inte rekommenderas att gå utomhus. När du går inne i fartyget, håll fast vid räcken men inte vid dörrkarmar för att undvika skador.

Kranvattnet i din hytt är drickbart. Filtrerat vatten serverat i karaff finns tillgängligt vid ditt bord under måltider, medan vatten på flaska finns att köpa.

På MS Nordstjernen finns det ingen internetuppkoppling ombord förutom i hamn i Longyearbyen och Barentsburg. Beroende på vilken operatör du har kontrakt med, kommer mobiltelefoner att fungera i Longyearbyen och Barentsburg.

Faciliteter och serviceutbud

Alla hytter kommer att vara i ordning vid våra gästers ankomst. Alla hytter (förutom hytt 304) har en tvåvåningssäng. Hårtorkar finns tillgängliga i receptionen. Delade bekvämligheter för hyttkategorierna E och D. Delad dusch har en hårtork.

Det finns inga sådana bekvämligheter ombord på MS Nordstjernen.

Fartyget har ett begränsat urval av böcker om olika ämnen som finns tillgängliga för gästerna när de är ombord.

Njut av utsikten från fören eller aktern av fartyget. De är båda två perfekta utsiktspunkter för att luta sig tillbaka, slappna av och bara se världen passera förbi.

Din resa inkluderar frukost, lunch och middag. Den öppna sittningen vid frukosten och lunchbuffén skapar en härlig och avslappnad atmosfär. Middag serveras antingen i form av bufféer, fasta måltidsmenyer eller barbecues. Typen av middag meddelas i det dagliga programmet.

Om du har särskilda kostbehov, som till exempel vegetarisk, diabetisk eller glutenfri kost, informera ditt försäljningskontor eller din resebyrå så tidigt som möjligt och kontakta källarmästaren när du väl är ombord. Köksmästaren och kockarna kommer att göra sitt bästa för att tillgodose dina kostbehov.

Öl, vin och alkoholfria drycker säljs i restaurangen under lunch och middag.

Information om ditt bordsnummer och måltidstider kommer att finnas i din hytt när du stiger ombord. Glöm inte att lämna information om särskilda önskemål om sittplatsarrangemang. På MS Nordstjernen är det bara en sittning för alla passagerare.

Om möjligt planerar vi våra menyer kring årstidens råvaror och utnyttjar lokala produkter för att tillfredsställa den härliga aptiten som den friska havsluften triggar.

Vanligt kaffe/te är kostnadsfritt under hela resan. Icke kolsyrat dricksvatten serverat i karaff är kostnadsfritt i samband med frukost, lunch och middag. Andra drycker och förfriskningar under dagen ingår inte, men kan köpas ombord i restaurangen, cafeterian och baren.

Ombord på MS Nordstjernen kommer ditt bord i restaurangen att tilldelas efter att du gått ombord.

På MS Nordstjernen kommer hytterna inte att städas dagligen, men på begäran. Rena handdukar finns alltid tillgängliga. Det finns ingen rumsservice på MS Nordstjernen.

Det finns ingen tvättservice tillgänglig på MS Nordstjernen. Ingen kemtvätt är möjlig på fartyget.

Ombord på MS Nordstjernen finns det ett mycket begränsat urval av kläder och expeditionsutrustning till salu.

Aktiviteter och underhållning

Tyngdpunkten ombord ligger på avkoppling och upptäckt, inte på kommersiell underhållning, som ofta är en del av konventionella kryssningar. Ombord på MS Nordstjernen finns det ingen underhållning.

Expeditionsteamet består av en expeditionsledare, en biträdande expeditionsledare, en expeditionskoordinator och flera föreläsare och experter. Din expeditionsledare kommer regelbundet att uppdatera dig om hur resan fortskrider och om de olika sevärdheter och iakttagelser av vilda djur som kan bli aktuella. På MS Nordstjernen finns det ingen expeditionsdisk, det går inte att boka valfria utflykter ombord och föreläsningar ges huvudsakligen på land.

Fartyget har erfarna guider med olika ämnen som specialiteter. De har fördjupad kunskap om de områden vi seglar i. De kommer regelbundet att leda diskussioner om ämnen som till exempel biologi, historia och geologi vid landstigningarna under resans lopp. Föreläsningarna kommer mestadels att ges på land. Tveka inte att kontakta vårt expeditionsteam för frågor eller funderingar du kan ha.

Dessa stryktåliga båtar möjliggör både vattenbaserad utforskning och säkra landstigningar i annars otillgängliga områden. Du behöver vara i ganska god form för att ta dig ombord på dessa, men i övrigt behöver du inte oroa dig för att resa i dem. Besättningen kommer att visa dig hur du ska göra och så länge du följer deras instruktioner kommer det att ske automatiskt efter första gången. På alla landstigningar i små båtar förväntas gästerna bära lämpliga skodon.

MS Nordstjernen har 4 småbåtar för 7 gäster och en förare som används för tender- och landstigningsverksamhet samt för utflykt med liten båt.

Vid ankomst ombord kommer passagerarna att få genomgå en obligatorisk säkerhetsövning innan avgång. Det kommer också att hållas ett välkomstmöte där säkerhetsinformation och praktisk information om kryssningen kommer att ges, samt en möjlighet att träffa några av officerarna, besättningen och medlemmarna i expeditionsteamet.