Ett stort fartyg i vattnet

MS Spitsbergen: Praktisk information och livet ombord

Från inresebestämmelser till internetanvändning om bord – här finns allt du behöver veta innan din resa med MS Spitsbergen.

PRAKTISK INFORMATION: MS SPITSBERGEN

Informationen och beskrivningarna har kontrollerats av vår personal och/eller lokala representanter för att säkerställa att de är korrekta. Men ändringar kan göras efter publicering, och det kan finnas tillfällen då Hurtigruten eller lokala leverantörer kan dra tillbaka vissa tjänster eller fartygets ledning kan vidta ytterligare åtgärder för att följa covid-19-restriktioner. Skulle vi bli medvetna om någon betydande förändring som kan anses påverka din semesterupplevelse kommer vi att göra vårt bästa för att informera dig om den.Många områden vi besöker är mycket avlägsna och påverkas av långvarigt kallt väder eller svår terräng. Tjänsterna som erbjuds är beroende av lokala förhållanden.

Varje expeditionskryssning är unik. Alla rutter och utflykter är preliminära och kan komma att ändras då väder, hav och isförhållanden kan påverka resrutten. Utflykter kan också bero på minimi-/maximiantal. Hurtigruten AS förbehåller sig rätten att ändra resplanen och innehållet i utflykter utan föregående meddelande (se villkor).

Hurtigruten Expeditions kan inte tillåta barn under 5 år att resa med oss till Antarktis och Sydgeorgien. Av säkerhetsskäl kommer barn under 12 år att beaktas för deltagande vid varje landstigning.

MS Spitsbergen är lämpat för rullstolsanvändare. Personer i behov av särskild assistans måste resa med en följeslagare. Observera att landgången måste användas av rullstolsanvändare för att gå ombord/stiga av.

I hamnar där tidvattenförhållanden eller andra omständigheter kräver användning av en bärbar landgång, eller vid landstigning med tenderbåtar, är det inte möjligt att använda/ta rullstolar.

Longyearbyen är inte lämpad för ombord- eller avstigning med rullstol på grund av sent varsel om en eventuell användning av tenderbåt. Gäster som använder rullstol måste ta med en egen, vikbar stol i standardstorlek.

Reguljärflyg
De flygpriser som erbjuds är särskilda paketresepriser som inte kan ändras eller avbokas utan kostnad. Alla flygpaketpriser är baserade på specifika bokningsklasser. Om den relevanta bokningsklassen inte finns tillgänglig, kan ett tillägg tillkomma. I ekonomiklass kommer du att serveras snacks eller smörgåsar beroende på flygbolag. Om detta inte ingår i flygbolagets serviceutbud kan du köpa drycker och snacks för en extra avgift. På interkontinentala flygningar ingår detta vanligtvis.

Vi kan erbjuda uppgraderingar till business class på vissa sträckor. Beroende på flygbolag, kan detta också innefatta säten med mer benutrymme. Observera att uppgradering kanske inte gäller för alla sträckor. Bagagereglerna varierar mellan olika flygbolag och om de inte följs kan avgifter tillkomma eller bagaget nekas transport.

I regel kan varje gäst ta med sig ett handbagage som väger ca 6–8 kg ombord (mått och vikt beror på respektive flygbolag). Ditt tillåtna incheckade bagage är en väska eller ett kolli (23 kg), men det kan variera beroende på flygförbindelse.

Kontrollera med ditt flygbolag vad som gäller. Ytterligare riktlinjer för transport kan hittas i de respektive villkoren för våra flygpartners.

Meddela oss vid bokningstillfället om du planerar att ta med en rullstol eller behöver hjälp på flygplatsen.

Flygningar kan göras tidigt på morgonen eller på kvällen, men de är alltid anpassade till våra resor.

Observera att vissa flyg kan ha anslutningsflyg eller mellanlandningar.

Vi förbehåller oss rätten att göra ändringar avseende tidtabeller, reserutter, liksom för den flygplanstyp som kan komma att användas.

Våra ordinarie flygpartners är Lufthansa, British Airways, KLM/Air France, Norwegian Air Shuttle, Scandinavian Airlines, LATAM, Iberia och Iceland Air. Observera att ombokning eller återbetalning av en redan utfärdad biljett debiteras före avresan. En återbetalning av en biljett efter resan är inte möjlig. Alla flygtider som meddelats vid tiden för bokningen är preliminära och kan komma att ändras; kontrollera flygtiderna innan du reser.

Flyg som ingår i resa, Oslo–Longyearbyen
Flygningar mellan Oslo och Longyearbyen drivs av SAS Scandinavian Airlines eller Norwegian Air Shuttle och avgår vanligtvis sent på kvällen och anländer till Oslo tidigt på morgonen vid returresan.
Det finns enbart ekonomiklass på dessa flyg och det är inte möjligt att göra uppgraderingar till högre bokningsklasser. En lätt måltid och alkoholfria drycker serveras under flygningen. Du kan resa med incheckat bagage med maxvikt 23 kg och ta med ett handbagage ombord på max. 8 kg. Observera att denna tillåtna bagagevikt kan vara annorlunda än den hos flygbolaget som du nyttjar för ditt eventuella flyg till/från Oslo.

Vi ber dig att kontrollera de villkor som gäller för flygbagaget och se till att du inte tar med mer än vad som är tillåtet.

Vi kan inte påta oss ansvar för om du missar ditt egenbokade flyg till/från Oslo i händelse av en försening av flyget mellan Oslo och Longyearbyen.

The standard of the hotels we use is equivalent to 4-stars, centrally located or if more convenient for your booked arrangement, close to the airport. There is no official hotel rating and local hotel categories apply. All rooms have private facilities.

Single rooms may be smaller and less conveniently situated and may be double rooms for sole occupancy or purpose-built single rooms. Hotels may charge for some facilities, e.g. saunas. The price for the overnight includes breakfast, if not stated differently on your confirmation.

Hurtigruten Expeditions erbjuder ett urval av valfria för- och efterprogram som kan läggas till din Hurtigruten-resa. Detta kan vara en halv- eller heldagsutflykt eller en övernattningstur. På grund av förändrade förhållanden kan ordningsföljden av sevärdheter variera. Ett minsta antal deltagare gäller. För gäster med nedsatt rörelseförmåga erbjuds för- och efterprogram på begäran.

Om du är beroende av medicinering, kom ihåg att ta med tillräckligt med medicin, också för att klara oförutsedda förseningar. Vi rekommenderar att medicin förvaras i handbagaget och är väl märkt med tydliga användningsinstruktioner. Sjukdom ombord kan medföra karantän och kaptenens order måste efterföljas.

Ta en liten stund för att bekanta dig med de nödvändiga resehandlingar du ombeds tillhandahålla innan du går ombord på fartyget. Det är gästens ansvar att hålla sig informerad och inhämta alla nödvändiga resehandlingar samt att ha dem tillgängliga då detta krävs.

Ett pass är den enda identifikationen som accepteras på en Hurtigrutenresa. Pass måste vara giltiga i minst sex månader efter resans planerade hemkomst.

Vi beklagar att vi inte kan acceptera något ansvar om du nekas tillgång till ett flyg, eller inresa till Svalbard, eller på annat sätt påverkas av svårigheter eller kostnader till följd av att ditt pass inte godkänts, eller om du inte har fått det visum eller annan dokumentation som krävs.

På vissa expeditionskryssningar krävs vaccinationer. Alla passagerare är ansvariga för att se till att de uppfyller alla krav vid tidpunkten för resan. På specifika resor krävs ett vaccin mot gula febern. Kontrollera informationen på resesidorna.

Ett hälsoformulär krävs för några av våra expeditionskryssningar och -destinationer. Se mer information på vår sida med inresekrav.

Transfer ingår såsom visas i dina resehandlingar. (se din bokningsbekräftelse) Hurtigruten erbjuder transfer med buss från flygplatsen till piren och vissa hotell. Transfertiderna anpassade till fartygets ankomst- och avgångstider och ditt flygs ankomst- och avgångstid.

Väntetider på flygplatsen kan förekomma. Tiden som erfordras för flygplatstransfern kan variera beroende på destination men det tar vanligtvis mellan 45 och 60 minuter (beroende på trafik). Undantag är möjligt om en längre transfertid behövs på grund av ett större avstånd mellan flygplats och hamn.

Du kommer att få ytterligare information om din transfer tillsammans med dina resehandlingar.

För gäster med rörelsenedsättning finns transfermöjligheter för rullstolsbundna på begäran.

Väderförhållanden kan göra landstigningar och tenderkryssningar med små båtar svårare eller ibland omöjliga. Kom ihåg att oförutsedda förändringar ofta visar sig vara höjdpunkten på en resa. Vi inbjuder dig till att vara öppen för det oväntade och flexibilitet är viktigt på våra expeditionskryssningar.

Före avresa

I enlighet med Hurtigruten Expeditions krav måste alla resenärer till Antarktis, Ryssland och Nordvästpassagen fylla i en konfidentiell hälsodeklaration, som är undertecknad av en läkare och som deklarerar att de är i form för att resa. Detta formulär finns för nedladdning under Inresekrav på vår webbsida. Formuläret måste fyllas i, tas med ombord och lämnas över personligen i original till läkaren vid ombordstigningen.

Ombordstigning kan nekas om dessa formulär inte överräcks vid ombordstigningen.

Ta en liten stund för att bekanta dig med de nödvändiga resehandlingar du ombeds tillhandahålla innan du går ombord på fartyget. Det är gästens ansvar att hålla sig informerad och inhämta alla nödvändiga resehandlingar samt att ha dem tillgängliga då detta krävs.

Pass är den enda giltiga identifikationen.

För vissa destinationer måste passet vara giltigt i minst sex månader efter hemkomst.

Vid incheckning ombord kommer pass att samlas in för immigrations- och tullkontroller. Det är varje gästs eget ansvar att se till att man uppfyller alla visumkrav vid tidpunkten för resan. Var särskilt uppmärksam på reglerna för våra resor med MS Spitsbergen till Ryssland. Se vår webbplats för information om inresekrav.

På vissa expeditionskryssningar krävs vaccinationer. Alla passagerare är ansvariga för att se till att de uppfyller alla krav vid tidpunkten för resan.

Transport, före-och efterprogram etc

Se resesidorna för tillgängliga flygpaket. Vårt bokningsteam kommer att kunna ge dig råd om tillgänglighet, priser och andra detaljer. Alla flygtider som meddelats vid tiden för bokningen är preliminära och kan komma att ändras; kontrollera flygtiderna innan du reser.

Reguljärflyg
De flygpriser som erbjuds är särskilda paketresepriser som inte kan ändras eller avbokas utan kostnad. Alla flygpaketpriser är baserade på specifika bokningsklasser. Om den relevanta bokningsklassen inte finns tillgänglig, kan ett tillägg tillkomma. I ekonomiklass kommer du att serveras snacks eller smörgåsar beroende på flygbolag. Om detta inte ingår i flygbolagets serviceutbud kan du köpa drycker och snacks för en extra avgift. På interkontinentala flygningar ingår detta vanligtvis.

Vi kan erbjuda uppgraderingar till business class på vissa sträckor. Beroende på flygbolag, kan detta också innefatta säten med mer benutrymme. Observera att uppgradering kanske inte gäller för alla sträckor. Bagagereglerna varierar mellan olika flygbolag och om de inte följs kan avgifter tillkomma eller bagaget nekas transport.

I regel kan varje gäst ta med sig ett handbagage som väger ca 6–8 kg ombord (mått och vikt beror på respektive flygbolag). Ditt tillåtna incheckade bagage är en väska eller ett kolli (23 kg), men det kan variera beroende på flygförbindelse.

Kontrollera med ditt flygbolag vad som gäller. Ytterligare riktlinjer för transport kan hittas i de respektive villkoren för våra flygpartners.

Meddela oss vid bokningstillfället om du planerar att ta med en rullstol eller behöver hjälp på flygplatsen.

Flygningar kan göras tidigt på morgonen eller på kvällen, men de är alltid anpassade till våra resor.

Observera att vissa flyg kan ha anslutningsflyg eller mellanlandningar.

Vi förbehåller oss rätten att göra ändringar avseende tidtabeller, reserutter, liksom för den flygplanstyp som kan komma att användas.

Våra ordinarie flygpartners är Lufthansa, British Airways, KLM/Air France, Norwegian Air Shuttle, Scandinavian Airlines, LATAM, Iberia och Iceland Air. Observera att ombokning eller återbetalning av en redan utfärdad biljett debiteras före avresan. En återbetalning av en biljett efter resan är inte möjlig. Alla flygtider som meddelats vid tiden för bokningen är preliminära och kan komma att ändras; kontrollera flygtiderna innan du reser.

Flyg som ingår i resa, Oslo–Longyearbyen
Flygningar mellan Oslo och Longyearbyen drivs av SAS Scandinavian Airlines eller Norwegian Air Shuttle och avgår vanligtvis sent på kvällen och anländer till Oslo tidigt på morgonen vid returresan.
Det finns enbart ekonomiklass på dessa flyg och det är inte möjligt att göra uppgraderingar till högre bokningsklasser. En lätt måltid och alkoholfria drycker serveras under flygningen. Du kan resa med incheckat bagage med maxvikt 23 kg och ta med ett handbagage ombord på max. 8 kg. Observera att denna tillåtna bagagevikt kan vara annorlunda än den hos flygbolaget som du nyttjar för ditt eventuella flyg till/från Oslo.

Vi ber dig att kontrollera de villkor som gäller för flygbagaget och se till att du inte tar med mer än vad som är tillåtet.

Vi kan inte påta oss ansvar för om du missar ditt egenbokade flyg till/från Oslo i händelse av en försening av flyget mellan Oslo och Longyearbyen.

The standard of the hotels we use is equivalent to 4-stars, centrally located or if more convenient for your booked arrangement, close to the airport. There is no official hotel rating and local hotel categories apply. All rooms have private facilities.

Single rooms may be smaller and less conveniently situated and may be double rooms for sole occupancy or purpose-built single rooms. Hotels may charge for some facilities, e.g. saunas. The price for the overnight includes breakfast, if not stated differently on your confirmation.

Transfer ingår såsom visas i dina resehandlingar. (se din bokningsbekräftelse) Hurtigruten erbjuder transfer med buss från flygplatsen till piren och vissa hotell. Transfertiderna anpassade till fartygets ankomst- och avgångstider och ditt flygs ankomst- och avgångstid.

Väntetider på flygplatsen kan förekomma. Tiden som erfordras för flygplatstransfern kan variera beroende på destination men det tar vanligtvis mellan 45 och 60 minuter (beroende på trafik). Undantag är möjligt om en längre transfertid behövs på grund av ett större avstånd mellan flygplats och hamn.

Du kommer att få ytterligare information om din transfer tillsammans med dina resehandlingar.

För gäster med rörelsenedsättning finns transfermöjligheter för rullstolsbundna på begäran.

Hurtigruten Expeditions erbjuder ett urval av valfria för- och efterprogram som kan läggas till din Hurtigruten-resa. Detta kan vara en halv- eller heldagsutflykt eller en övernattningstur. På grund av förändrade förhållanden kan ordningsföljden av sevärdheter variera. Ett minsta antal deltagare gäller. För gäster med nedsatt rörelseförmåga erbjuds för- och efterprogram på begäran.

LIVET OMBORD PÅ MS SPITSBERGEN

Vi vill påminna våra gäster om att endast drycker som säljs och/eller erbjuds i restauranger, barer, hytter och sviter kan konsumeras ombord. Eventuella alkoholhaltiga drycker som köps i anlöpningshamnar måste förvaras separat ombord på fartyget av vår besättning. Dina inköp kommer att ges tillbaka till dig och levereras till din hytt under resans sista dag.

Det finns ett brett utbud av bekväma hytter ombord att välja bland. Du kan uppleva lite buller och vibrationer i vissa hytter. Detta varierar beroende på var din hytt är belägen. Buller påverkar människor på olika sätt, så vad som kan vara ett problem för en gäst kanske inte är det för en annan. Observera att vissa hytter på däck med passageraråtkomst eller livräddningsutrustning kan ha en skymd sikt.

Kranvattnet i hytten är drickbart.

Du kommer att få ett cruise card-kort när du stiger ombord. Det är en del av incheckningsförfarandet i enlighet med ISPS-koden. Alla våra gäster ombeds att ta med detta kort när de stiger av fartyget vid alla anlöpningshamnar och landstigningar. Kortet fungerar som ett kontrollsystem på landgången, vilket gör det möjligt för fartyget att veta vilka av våra gäster som befinner sig ombord eller på land när som helst. Utöver att vara nyckelkortet till hytten är det även ditt betalkort ombord. Kortet är det enda betalningsmedlet för tjänsterna ombord. Du måste ha Visa, Diners eller MasterCard för att kunna aktivera cruise card-kontot.

På kvällen innan kryssningen avslutas kommer utgifterna att räknas samman och betalas ombord och ett kvitto skickas till dig med e-post. Observera att när du betalar med kreditkort ombord på fartyget kommer ditt konto att debiteras i euro, som är den officiella valutan ombord. Kreditkort som används för betalningar ombord måste vara giltiga i minst tre månader efter att resan har avslutats. Växelkursen är den som anges av ditt kreditkortsföretag. Observera att det inte finns några valutaväxlingstjänster eller kontantuttagsmöjligheter ombord.

Det dagliga programmet visas på informationsskärmarna runt omkring på fartyget och på tv:n i din hytt, och i programmet kan du se varje dags hamnbesök, landstigningar, föreläsningar, måltider och aktiviteter ombord., Alla våra publicerade planer kan komma att ändras. Du kan även hitta det dagliga programmet via Hurtigruten-appen.

Observera att användning av passagerarstyrda drönare inte är tillåtet under resan. Detta är för att upprätthålla den allmänna säkerheten och för att skydda det känsliga djurlivet och andra gästers personliga säkerhet.

Alla eluttag i hytterna har 220V/50Hz. Sviterna har 110V för rakapparater. Fartyget har kontinentaleuropeiska 2-vägsuttag, vilket kan kräva en adapter.

På många av våra expeditionskryssningar stiger vi iland på snötäckta områden. Terrängen kan vara lerig, ojämn, våt och mycket hal. Vädret kan vara dåligt och kallt. Det här är en del av att vara en upptäcktsresande.

På flera av platserna där vi gör landstigningar i avlägsna områden är det obligatoriskt att använda gummistövlar vid alla landstigningar. Gummistövlar rekommenderas även på naturlandstigningar för andra destinationer. Ett par speciella stövlar kan lånas ombord kostnadsfritt under kryssningen. Vi kommer att se till att de sköljs av och rengörs från frön och annat biologiskt material efter varje landstigning. Det är för att undvika att oavsiktligt sprida inkräktande arter i känsliga miljöer. Vi har stövlar i storlek 32 till 50. Om du behöver en mindre eller större storlek än de som erbjuds eller föredrar att bära dina egna stövlar får du gärna ta med privata gummistövlar, men observera att vårt expeditionsteam kommer att kontrollera dem innan vi går iland för att se till att de är lämpliga för landstigningar.

Vi lånar även ut vandringsstavar ombord. Om du föredrar att använda dina egna vandringsstavar kan du ta med dem, men kom ihåg att de måste rengöras ordentligt och desinficeras efter varje landstigning.

Hurtigruten-appen är din digitala guide ombord. Vi rekommenderar att du laddar ner den i förväg för att följa aktiviteterna ombord, göra restaurangbokningar, boka utflykter och hitta all info från det att du stiger ombord. Eftersom appen är ansluten till fartygets wifi fungerar den endast när du är ombord.

Trådlöst nätverk finns tillgängligt i hela fartyget. Observera att anslutningen är begränsad och att både internet och telefoner då och då kommer att vara utom räckhåll på grund av fartygets position. På grund av kapacitetsbegränsningar är det tillhandahållna inkluderade nätverket begränsat till surfning och inte strömning. Kontakta receptionen om du har frågor om den trådlösa användningen.

Arbetsspråket ombord är engelska. Meddelanden och skriftlig information kan även ges på franska, tyska och kinesiska på utvalda avgångar. Föreläsningarna kommer att streamas i hytterna.

Denna tjänst är kostnadsfri för alla svitgäster. Det finns ingen självbetjäningstvätt tillgänglig för gäster. Istället kommer du att få ett tvättformulär som du måste fylla i. Priser syns på formuläret.

Fartygen har ett urval av böcker inom olika ämnen som är tillgängliga för gästerna ombord.

Fartyget uppfyller internationella säkerhetskrav och är ett modernt fartyg som är lämpligt för att färdas i de angivna destinationerna, inklusive i isigt vatten.

Alla gäster kommer att få en genomgång av viktiga säkerhetsrutiner och hur man använder säkerhetsutrustningen och var den finns före avresan. Det finns ett säkerhetsmeddelande på hyttdörrens insida som vi uppmuntrar alla gäster att läsa noggrant.

Under resan kommer särskilda säkerhetsregler att gälla vid landstigningar med expeditionsbåtarna. Vi ber dig att följa instruktionerna från expeditionsledaren och besättningen/personalen. Särskilda flytvästar för landstigningarna tillhandahålls för alla passagerare. Det kommer även att hållas en obligatorisk genomgång om säkerhetsriktlinjerna.

Du kan lämna in din post i receptionen så skickar vi den i varje hamn där det är möjligt, mot kostnaden för frimärken. Leveranstiden för posten kan vara relativt lång. Hurtigruten Expeditions tar inget ansvar för förlorad post.

Vi serverar en välsmakande frukost, lunch och middag ombord, enligt ditt dagliga program. Mattider kommer att meddelas i det dagliga programmet. På grund av coronarestriktioner har vi begränsad kapacitet i restaurangerna och vi har utsatta mattider. Vi ber alla gäster att boka sina mattider med hovmästaren, restaurangchefen eller via vår app. Ange information om särskilda önskemål angående bordsplacering och kostbehov till försäljningskontoret/resebyrån före din avresa.

Alkoholfria drycker, öl och fartygets vin ingår i varje måltid i våra restauranger. Kaffe, te och dricksvatten som har renats ombord ingår hela dagen. Icke-kolsyrat och kolsyrat vatten ingår vid varje måltid. Det finns även möjlighet att uppgradera dryckespaketet.

Tabletter mot sjösjuka finns att köpa i receptionen. Om du brukar bli sjösjuk, rekommenderar vi att du tar med dig piller som du känner till. Du kan även köpa ”åksjukearmband” ombord.

Hurtigruten följer ISPS-koden (International Ship and Port Security System, den internationella koden för sjöfartsskydd på fartyg och i hamnanläggningar) där allt bagage måste genomgå röntgen-/metalldetektorinspektion vid ankomsten till hamnanläggningen eller fartyget. ISPS-koden omfattar även handbagagekontroller i alla anlöpningshamnar under kryssningen.

Lista över förbjudna artiklar:

 1. Droger, narkotika och olagliga substanser
 2. Alla skjutvapen, inklusive kopior, icke-skjutande vapen, startpistoler och deras komponenter (inklusive, men inte begränsat till, följande artiklar: pistoler, fungerande eller kopior; all slags ammunition; luftpistoler eller tryckluftspistoler, inklusive paintballvapen; signalpistoler; pistoltändare; pistol-/vapendelar; pelletspistoler; spjutpistoler; startpistoler; realistiska kopior av skjutvapen)
 3. Alla sprängämnen, inklusive kopior (inklusive, men inte begränsat till, följande artiklar: sprängkapslar, dynamit, fyrverkerier, pyroteknik, handgranater, sprängdeg, bombkomponenter, krut)
 4. Spetsiga vapen och vassa föremål (inklusive, men inte begränsat till, följande artiklar: kaststjärnor; stiletter eller dolkar; knivar eller saxar med blad som är längre än 7 cm (inklusive fällknivar); öppna rakhyvlar; spjut eller spjutpistol; bågskytteutrustning, armborst och pilar till dessa; sablar och svärd; religiösa eller traditionella knivar; yxor)
 5. Trubbiga vapen (inklusive, men inte begränsat till, följande artiklar: knogjärn, klubbor, batonger, slagor, nunchaku eller andra föremål som är anpassade eller avsedda att användas som vapen)
 6. Fasthållningsutrustning (inklusive, men inte begränsat till, följande artiklar: handbojor; fasthållningsremmar för ben eller huvud)
 7. Högspänningsenheter och föremål som innehåller inkapaciterande ämnen (inklusive, men inte begränsat till, följande artiklar: elchock- och gaspistoler; tårgas och pepparspray; fosfor, syra och andra farliga kemikalier som kan användas för att skada, inkapacitera eller förgifta)
 8. Brandfarliga ämnen om de inte är i begränsad mängd (inklusive, men inte begränsat till, följande artiklar: bensin, sprit, tändvätska, färg, thinner, stora batterier, etc.)
 9. Ljus eller rökelse
 10. Tankar, flaskor eller cylindrar med komprimerad gas (inklusive, men inte begränsat till, följande artiklar: dyktankar, propantankar, stora aerosolburkar)
 11. Artiklar med värmeelement (inklusive, men inte begränsat till, följande artiklar: elvärmare, värmefiltar, infravärmare, strykjärn, varmvattenberedare, kaffemaskiner, etc.)
 12. Fjärrstyrda eller enskilda flygenheter (inklusive, men inte begränsat till, följande artiklar: drönare, leksaker, alla slags drakar)
 13. Självbalanserade hoverboards, scooters, Segways
 14. Utrustning med EPIRB (Emergency Position Indicating Radio Beacons), amatörradio, satellittelefoner, transformatorer, laser och laserpekare, enheter för signalstörning

Ovanstående lista är inte komplett. Säkerhetsansvarig besättningsmedlem och kaptenen har rätt att avgöra om ett föremål som deklareras eller upptäcks ombord är lagligt eller ej.

I vår butik ombord kan du köpa kläder som lämpar sig för expeditionskryssningar. Vårt expeditionsteam ger dig gärna expertråd om hur du klär dig rätt för destinationerna. Vi erbjuder ett stort utbud av både varma och praktiska kläder och vi fokuserar på tyger med naturfibrer. Utöver ett litet urval av tvål, tandkräm och andra personliga tillhörigheter erbjuder vi även souvenirer, hantverk och vykort.

Vi erbjuder ett rikt och varierat program med utflykter på land som ingår. I många hamnar erbjuder vi en inkluderad utflykt som kan bokas utan extra kostnad. I många fall kan den inkluderade utflykten kombineras med andra tillvalsutflykter i hamnen. De flesta utflykter kan bokas i förväg, men de kan också bokas ombord om det fortfarande finns platser kvar.

Vi rekommenderar att du bokar i god tid för att undvika besvikelse på grund av att utflykten är fullbokad. Observera att registreringen är bindande och när du har stigit ombord kommer expeditionsteamet att informera dig om bokningsfristerna för utflykterna som fortfarande är tillgängliga. Våra utflykter har engelsktalande guider om inte annat anges och andra språk kan inte garanteras om inte annat anges. Utflykterna kan komma att ändras och avbokas på grund av väderförhållanden. De är också beroende av antalet deltagare.

Expeditionsteamet arrangerar dessutom en mängd olika aktiviteter under kryssningen. Dessa aktiviteter varierar beroende på plats och årstid, men kan inkludera vandring, vandring med snöskor, kajakpaddling och SUP. Aktiviteterna bokas ombord och i mån av tillgång.

Vi vill påminna våra gäster om att endast våra stabila expeditionsbåtar gör det möjligt för oss att ta dig på säkra utflykter till sjöss och iland till områden som annars skulle vara oåtkomliga. Du måste vara ganska rörlig för att kunna gå ombord på dessa båtar, men det finns annars ingen anledning att oroa dig för att färdas i dem. Besättningen kommer att visa dig vad du ska göra och så länge du följer deras instruktioner kommer det att gå snabbt och enkelt efter några gånger. På alla landstigningar med expeditionsbåtar förväntas gästerna att bära rätt typ av skodon. Se den separata punkten ”Lån av utrustning” för mer information om skodon. Landstigningar kan endast göras i gynnsamma förhållanden.

Man får endast röka ombord i avsedda områden på däck utomhus. Det är inte tillåtet att röka i hytter eller på privata balkonger. Det är strikt förbjudet att kasta cigarettfimpar överbord. En städavgift på cirka 150 EUR kommer att tas vid rökning i hytten. Detta för att täcka tvättkostnaden av sängkläder och gardiner, så att hytten åter uppfyller en rökfri standard. Enligt norsk lag klassas e-cigaretter som tobakscigaretter, därför får man endast röka dessa i de avsedda rökområdena.

När fartyget fyller på bränsle är rökning förbjudet. Detta kommer då att meddelas ombord.

Rökning är inte tillåtet under naturlandstigningar i AECO- och IAATO-områden, förutom vid landstigningar i städer.

Om du har särskilda önskemål (t.ex. kost eller medicinska) ber vi dig meddela oss så snart som möjligt, och senast 8 veckor före kryssningsavgången. Vi kommer att göra vårt bästa för att uppfylla alla önskemål, men kan inte garantera att vi kan göra det, och under inga omständigheter kommer något önskemål att utgöra någon del i en kontraktsmässig överenskommelse.

Svit-incheckning

Ett exklusivt välkomsttilltugg och förfriskningar erbjuds till våra svitgäster.

Välkomsthälsning

Efter incheckningen på ombordstigningsdagen välkomnas svitgästerna med en karbinhakeklocka, en flaska champagne och en välkomsthälsning från kaptenen i sviten.

Bäddning

Svitgäster får en daglig bäddning, med bland annat rena handdukar och choklad eller liknande på kudden.

Tvättservice

Denna tjänst är kostnadsfri för alla svitgäster. Det finns ingen självbetjäningstvätt tillgänglig för gäster. Istället kommer du att få ett tvättformulär som du måste fylla i. Priser syns på formuläret.

I sviten

Badrockar och kikare finns och man kan även köpa dem.

Vi vill påminna dig om att vara försiktig när du går ombord på fartyget till sjöss, speciellt när du tar dig ut på däck. Se till att hålla utkik efter varningsskyltarna om våta och hala däckområden. Var uppmärksam på att dörrarna mot ytterdäcket kan vara farliga under blåsiga förhållanden. Se till att följa skyltarna och meddelandena när det inte rekommenderas att gå ut. Håll fast i räcken men inte i dörrkarmar för att undvika olyckor när du går inne i fartyget.

Faciliteter och serviceutbud

Det finns ett brett urval av bekväma hytter ombord. MS Spitsbergen har hytter med egna bekvämligheter. Observera att det kan vara möjligt att incheckningen i receptionen öppnar innan hytten är klar för användning. Vid incheckning kommer du att få information om när din hytt är klar.

I vissa hytter kan du uppleva lite buller och vibrationer. Detta varierar beroende på var i fartyget din hytt ligger. Buller påverkar också människor på olika sätt och vad som kan vara ett problem för en gäst kanske inte är ett problem för en annan. Observera att vissa hytter på däck med passagerartillgång till yttre utrymmen ibland kan ha en skymd utsikt då andra gäster går förbi.

MS Spitsbergen erbjuder ett gym, bastu samt värmande badtunnor utomhus, tillgängliga för alla gäster. Alla öppethållandetider kommer att meddelas ombord.

Fartygen har ett begränsat urval av böcker om olika ämnen som är tillgängliga för gästerna när de är ombord.

Explorersalongerna erbjuder stora fönster för en härlig utsikt och gott om bekväma sittplatser. Det kommer att finnas kikare till salu i butiken ombord. Ombord på MS Nordstjernen finns det ingen panoramasalong.

Fartyget har rymliga utomhusområden. De är perfekta utsiktspunkter för att luta sig tillbaka, slappna av och bara se världen passera förbi.

Vi serverar en frukostbuffé ombord. Lunch och middag varierar mellan bufféer och fasta måltidsmenyer, allt enligt ditt dagsprogram. Tider och typer av måltider kommer att meddelas i det dagliga programmet. I vår huvudmatsal kommer källarmästaren att tilldela bord före ankomst. Information om bordsnummer och måltidstider kommer att finnas i din hytt vid ankomsten.

Glöm inte att lämna information om särskilda önskemål om sittplatsarrangemang och kost till ditt försäljningskontor eller din resebyrå.

Alkoholfria drycker och fartygets vin och öl ingår för alla måltider (från april 2020). Kaffe och te ingår under hela dagen.

I vår butik ombord kan du köpa moderna kläder som är lämpliga för Explorer-resor. Vårt expeditionsteam ger dig gärna råd om hur man klär sig ordentligt i polarområden. Vi erbjuder ett stort utbud av både varma och praktiska kläder med inriktning på tyger med naturfibrer.

Vi har också souvenirer, hantverk och vykort. Dessutom har vi också ett begränsat urval av tvål, tandkräm och andra personliga tillhörigheter. Ombord på MS Nordstjernen finns det ett mycket begränsat urval av kläder och expeditionsutrustning till salu.

À la carte-middagar

På fartyg som har en à la carte-restaurang erbjuds svitgästerna att äta sin middag här. Bokning måste göras ombord.

Frukost i sviten

På fartyg som har en à la carte-restaurang erbjuds svitgästerna att äta sin frukost här. Exklusiv frukost enbart för svitgäster. À la carte-frukost serveras vid bordet.

Rumsservice

Erbjuds kostnadsfritt till alla svitgäster inom öppethållandetiderna.

Svit-incheckning

För svitgäster kommer det att finnas en exklusiv incheckning i ett separat område ombord på fartyget där gästerna kan träffa och hälsa på några av fartygets officerare.

Välkomsthälsning

På ombordstigningsdagen hittar svitgästerna en klocka med karbinhake, en flaska champagne och en välkomsthälsning från kaptenen i sviten efter incheckning.

Bäddning

Daglig turn-down-service, inkluderande rena handdukar, choklad eller liknande på kudden, iordningställande av sängen.

Tvättservice

Kostnadsfritt för alla svitgäster.

I sviten

Badrockar och kikare kommer att finnas tillgängliga med en möjlighet att köpa.

Aktiviteter och underhållning

En Explorer-resa med Hurtigruten är sammansatt för att maximera dina upplevelser av de platser vi kommer att besöka. Under dagar då vi inte gör någon landstigning, råder vi våra gäster att spendera så mycket tid som möjligt ute på däck. Delta i våra kunskapsinspirerande diskussioner och föreläsningar på olika ställen ombord. En reseupplevelse är ofta mycket rikare om du har kunskap om och förståelse för resmålets natur, djurliv, kultur och historia. Vårt expeditionsteam kommer att se till att du är väl förberedd för upplevelserna som ligger framför dig. De kommer också att resumera och svara på frågor i efterhand.

Du kommer inte att hitta bingo, arkadspel och underhållningsteatrar som ofta finns på konventionella kryssningsfartyg. Vårt mål är att ta dig närmare unika miljöer och att göra det möjligt för dig att dela upplevelsen med dina medresenärer. På kvällarna kan det då och då bli lite lätt underhållning ombord. Ombord på MS Nordstjernen finns det ingen underhållning.

På många av våra expeditionskryssningar gör vi landstigningar i områden med snö och våt, lerig mark. Vädret kan vara uselt och kallt. För en upptäcktsresande är det här normalt. Du kommer därför att få låna ett par specialdesignade stövlar som håller dig både torr och varm så att du kan fokusera på upplevelsen, inte på nerkylda tår.

På några av våra rutter kommer vi att be dig använda våra stövlar då vi har sett till att de sköljs ordentligt och konstateras rena från frön eller annat biologiskt material som oavsiktligt skulle kunna leda till spridning av invasiva arter till ömtåliga miljöer.

Om du behöver ett par stövlar på din resa lånar vi ut dem utan kostnad under hela resan. Vi har storlekar från 32 till 50. Om du behöver en mindre eller större storlek än så, ber vi dig att ta med dina egna stövlar på resrutter som går till Svalbard, Antarktis, arktiska Kanada, Island eller Norge.

Expeditionsteamet består av expeditionsledaren, den biträdande expeditionsledaren, expeditionskoordinatorn och flera föreläsare och experter. Din expeditionsledare kommer regelbundet att uppdatera dig om hur resan fortskrider och om de olika sevärdheter och iakttagelser av vilda djur som kan bli aktuella.

Expeditionsteamets biografier finns tillgängliga ombord. I vetenskapscentret kommer du att kunna hitta information om resan och boka valfria utflykter och aktiviteter. På MS Nordstjernen finns det ingen expeditionsdisk, det går inte att boka valfria utflykter ombord och föreläsningar ges huvudsakligen på land.

Fartygets erfarna föreläsare har en fördjupad kunskap om de områden där vi seglar. De kommer regelbundet att hålla föreläsningar om ämnen som biologi, historia och geologi under resans gång. Föreläsningsschemat kommer att tillkännages varje dag i vårt aktivitetsprogram. På MS Nordstjernen kommer föreläsningarna mestadels att ges på land.

Vår fotograf ombord (inte tillgänglig på MS Nordstjernen) kommer att vara på plats för att hjälpa gästerna att använda sin fotoutrustning och för att förbättra sina fotokunskaper. För att förstärka upplevelsen av de platser vi utforskar, utnyttjar vi fotografering aktivt tillsammans med våra gäster.

Bildspel delas ombord före slutet av resan och görs tillgängliga för alla gäster i en expeditionsloggbok som innehåller ett urval av bilder samt dagliga program, expeditionsteamets biografier, kartor från resan och mer för delning/nedladdning.

Vi erbjuder ett rikt och varierat program med utflykter på land som ingår. I många hamnar erbjuder vi en inkluderad utflykt som kan bokas utan extra kostnad. I många fall kan den inkluderade utflykten kombineras med andra tillvalsutflykter i hamnen. De flesta utflykter kan bokas i förväg, men de kan också bokas ombord om det fortfarande finns platser kvar.

Vi rekommenderar att du bokar i god tid för att undvika besvikelse på grund av att utflykten är fullbokad. Observera att registreringen är bindande och när du har stigit ombord kommer expeditionsteamet att informera dig om bokningsfristerna för utflykterna som fortfarande är tillgängliga. Våra utflykter har engelsktalande guider om inte annat anges och andra språk kan inte garanteras om inte annat anges. Utflykterna kan komma att ändras och avbokas på grund av väderförhållanden. De är också beroende av antalet deltagare.

Expeditionsteamet arrangerar dessutom en mängd olika aktiviteter under kryssningen. Dessa aktiviteter varierar beroende på plats och årstid, men kan inkludera vandring, vandring med snöskor, kajakpaddling och SUP. Aktiviteterna bokas ombord och i mån av tillgång.

De stryktåliga båtarna möjliggör både vattenbaserad utforskning och säkra landstigningar i annars otillgängliga områden. Du behöver vara i ganska god form för att ta dig ombord på dessa, men i övrigt behöver du inte oroa dig för att resa i dem. Besättningen kommer att visa dig hur du ska göra och så länge du följer deras instruktioner kommer det att ske automatiskt efter ett par gånger.

På alla landstigningar i små båtar förväntas gästerna bära lämpliga skodon. I Antarktis är det obligatoriskt att använda gummistövlar vid alla landstigningar. För alla andra destinationer kan stövlar vara ett bra val. Du kan ta med dina egna gummistövlar eller så kan du få låna ett par ombord kostnadsfritt. Se den separata punkten ”Uthyrning av utrustning”. Landstigningar är beroende av gynnsamma förhållanden.

Vid ankomst ombord kommer passagerarna att få genomgå en obligatorisk säkerhetsövning innan avgång. Det kommer också att hållas ett välkomstmöte där säkerhetsinformation och praktisk information om kryssningen kommer att ges, samt en möjlighet att träffa några av officerarna, besättningen och medlemmarna i expeditionsteamet