Expedition Antarktis och Patagonien (Sydgående)

Expedition Antarktis och Patagonien (Sydgående)

Expedition Antarktis och Patagonien (Sydgående)

Expedition Antarktis och Patagonien (Sydgående)

Reseinformation 18 dagar MS Roald Amundsen
Avresor
22 oktober 2022
17 oktober 2023
Pris från
kr 99 269
Frukost, lunch och middag ingår

På denna expedition reser du från Valparaíso, förbi Chiles djupa fjordar och gnistrande glaciärer och ner till den frusna kontinenten Antarktis under sen vår.

Patagoniens nationalparker

Expeditionen börjar i UNESCO-staden Valparaíso och seglar vidare till det rustika och charmiga Castro. Därifrån fortsätter vi till den isolerade byn Puerto Edén som ligger i nationalparken Bernardo O’Higgins och vidare till Puerto Natales, inkörsport till nationalparken Torres del Paine som du kan besöka på en tilläggsutflykt. Vi seglar genom Drakes sund och Beaglekanalen innan vi kommer till Sydamerikas sydligaste spets. Om väder och vind är med oss försöker vi stiga iland på Kap Horn. Därefter korsar vi Drakes sund mot Antarktis.

Den sjunde kontinenten

När du kommer till Antarktis är det sen vår. Nysnön ligger kvar från vintern, isbergen är i toppskick och alla olika slags pingviner börjar med uppvaktning och häckning. Under de kommande fyra dagarna kommer du att utforska flera olika landställen av 20 möjliga. Vi har ingen fast resplan eftersom vinden, vädret, djurlivet och isen i denna extrema miljö påverkar vårt dagsprogram i hög grad. Men oroa dig inte: det är en del av äventyret. Det är roligt för dig att följa med expeditionsteamet på föreläsningar, iskryssningar, landstigningar och kanske på tilläggsutflykter som kajakpaddling och vandring med snöskor eller till och med camping.

Expedition Antarktis och Patagonien (Sydgående) Expedition Antarktis och Patagonien (Sydgående)
 • Dag 1
  Valparaíso, Chile

  Chiles ”Lilla San Francisco”

  Preliminär avgångstid: 23:00

  Ligger vid en pittoresk vik? Check. Rader av färgglada hus vid bergen? Check. Ett nätverk av spårvagnar och bergbanor som tar dig till natursköna utsiktsplatser? Check det också. En välmående konstscen och spännande matkultur? Dubbelcheck. Med dessa likheter är det inte konstigt att det vibrerande Valparaíso så ofta, som en komplimang, jämförs med San Francisco som ligger i den andra hemisfären.

  Beroende på när du kommer hit så kanske du har tillräckligt med tid för lite utforskningar innan du går ombord på MS Roald Amundsen. Om du planerar i förväg kan du utöka din resa genom att lägga till vårt Förprogramsäventyr till den vackra Atacamaöknen.

  Men om du har ont om tid kan du börja med att ta en promenad kring Sotomayor Plaza för att beundra arkitekturen och titta på fartygen som ligger i hamnen intill. Du kan även gå till området Concepción Hills för en panoramautsikt och trendiga kaféer. Här kan du strosa genom det labyrintliknande myllret av gator. I Baburizza Palace nära Paseo Yugoslavo ligger Municipal Museum of Fine Arts såväl som olika matställen som serverar överdådiga chilenska fisk- och skaldjursrätter som gryta med ål, knivmusslor med parmesan och pilgrimsmusslor med al pil pil-chilidressing.

  Ät dig inte helt mätt på den lokala maten, för när du kliver ombord på fartyget väntar en festlig välkomstmiddag! Middagen serveras vanligtvis efter incheckningen, presentationen av expeditionsteamet och det viktiga hälso- och säkerhetsmötet.

  Dag 1
  Valparaíso, Chile

  Chiles ”Lilla San Francisco”

 • Dag 2-3
  Till sjöss

  Expeditionen i detalj

  Två dagar till havs ger dig all tid du behöver för att landa och förbereda dig för det kommande äventyret. Du vill helt säkert utforska fartyget och njuta av anläggningarna ombord, som till exempel infinitypoolen, jacuzzin, inomhusgymmet, löpbanan utomhus och vårt spa. Det finns även möjlighet att lära känna expeditionsteamet såväl som andra besättningsmedlemmar och gäster. Ta en drink med dem i baren och skaffa nya vänner på fartyget.

  Din underhållning under dagarna till sjöss är expeditionsteamets informativa föreläsningar. Ämnena väljs ut för att du till fullo ska förstå och kunna uppskatta områdena som ni seglar genom. Du kan lära dig om hur tektonisk aktivitet bildade de omgivande bergskedjorna och undersöka riktiga stenprover i fartygets Vetenskapscenter. Eller så blir det kanske en djupdykning i lokal historia och kultur inför kommande landstigningar. Lär dig fascinerande fakta om lokala sjöfåglar, till exempel labbar och kelptrutar, innan du tar en kikare och letar efter den ovanliga vandringsalbatrossen och olika slags petreller.

  Oavsett hur du väljer att tillbringa dagarna till havs så är blandningen av aktiviteter och föreläsningar ombord en möjlighet att fördjupa känslan av utforskande för att stimulera äventyrslusten för vad som komma skall!

  Dag 2-3
  Till sjöss

  Expeditionen i detalj

 • Dag 4
  Castro

  Huvudstaden på Chiloé

  Längst in i en fjord i mitten av Chiloé har Castro gått från Chiles tredje äldsta stad till en kosmopolitisk huvudstad som fortfarande har det klassiska chiloé-arvet intakt. Den klassiska vykortsbilden som du vill se på egen hand av de färgglada palafitos. Det är de traditionella trähusen som du hittar vid fjordens inlopp vid bryggan i Gamboa. Den närliggande San Francisco-kyrkan som finns med på Unescos världsarvslista är också ett mästerverk i trä i nygotisk stil.

  Andra sevärdheter som du kanske vill kolla in är Plaza de Armas mitt i stan, det imponerande moderna konstmuséet i Chiloé och Regional Museum of Castro. Du kan även tillbringa dagen med att prova det stora utbudet av högkvalitativa restauranger och pubar som har öppnat här för de färska skaldjuren och den vackra utsikten över fjorden.

  • Inkluderad Vandringstur i Castro
  Dag 4
  Castro

  Huvudstaden på Chiloé

 • Dag 5
  Till sjöss

  Segla söderut

  Vi fortsätter vår resa och sätter kursen till Puerto Edén och seglar förbi de många öarna i Aysén, Chiles mest glesbefolkade region. Att delta i en expedition handlar om att njuta av stunden, ta sig tid att återknyta kontakten med naturen och världen omkring sig. Så sätt dig i Explorer Lounge med panoramautsikt eller sitt i en badtunna ute på däck, luta dig bakåt och ta in de natursköna omgivningarna medan orörda skär och gröna berg sakta glider förbi. Du kan även följa med expeditionsteamet till Vetenskapscentret så att de kan fortsätta att trollbinda dig med detaljer om den lokala geografin, klimatet och fågellivet.

  Dag 5
  Till sjöss

  Segla söderut

 • Dag 6
  Puerto Edén

  Portalen till paradiset

  Denna lilla by ligger längs viken på en avlägsen halvö som sticker ut som en fjord i provinsen Última Esperanza. När vi seglar in i området kommer du direkt att lägga märke till att hamnens stora fördel är dess läge och de fantastiska landskapen i Bernardo O’Higgins nationalpark, vilket säkerligen var den ursprungliga inspirationen till att ge byn namnet ”Eden”. Parken är den största nationalparken i Chile, och utgörs av ett fascinerande nätverk av tysta fjordar och vackra berg som täcks av den uråldriga skogen. Håll utkik efter sydandinska hjortar på de närliggande sluttningarna, uttrar i vattnet och skarvar i skyn.

  Regionens klimat med mycket regn, hög luftfuktighet och starka stormar gör att Puerto Edén bara är tillgängligt från havet vilket gör platsen till en av Chiles mest otillgängliga. Det finns inga vägar till, från eller inom den isolerade byn, bara stigar som kopplar samman de knappt 200 invånare som bor här. Ett dussin av dessa är den sista kända gruppen av urinvånarna från Kawéskar-folket som livnär sig på fiske och korgflätning till passerande resenärer.

  • Inkluderad Besök ett samhälle
  Dag 6
  Puerto Edén

  Portalen till paradiset

 • Dag 7-8
  Puerto Natales

  Fjorden Última Esperanza

  Med en fantastisk utsikt över södra Anderna har hamnen vid Señoret Channel i fjorden Última Esperanza kommit långt ifrån sitt ursprung inom fårindustrin. Staden fungerar nu som språngbräda för dem som vill komma till Torres del Paine nationalpark, som lockar vandrare från hela världen.

  Förutom en frivillig heldagsutflykt till nationalparken kan du också tillbringa lite tid att utforska Puerto Natales till fots. Denna sömniga stad är en blandning av bohemiska barer, affärer som säljer friluftsutrustning, räfflade plåthus och matställen som serverar mat från hela världen. Besök konstnärsbyn Etherh Aike för ett brett utbud av souvenirer, eller ta en drink på Last Hope Bar som säger sig vara världens sydligaste belägna destilleri.

  Om du följer strandkanten får du utsikt över hela fjorden och det finns fantastiska fotomöjligheter vid den gamla piren, Monument to the Wind och vid Monument of the Hand. Fågelskådare bör också hålla utkik efter kondorer och den kända rosa chileflamingon, för att bara nämna ett fåtal. Du kan också se ett monument som är tillägnat den spanska utforskaren Juan Ladrillero från 1500-talet. Han gav fjorden namnet ”Sista hoppet” eftersom han kände att inloppet var hans sista hopp att nå Magellans sund. Han bevisades ha rätt och blev den första personen som lyckades segla i sundet.

  • Inkluderad Vyer i Puerto Natales
  Dag 7-8
  Puerto Natales

  Fjorden Última Esperanza

 • Dag 9
  Chilenska fjordar

  Följa strömmen

  Vår resa längs Chiles kust fortsätter söderut genom de många öarna och kända fjordarna i Chiles provins Magallanes. Vi kommer till den västra delen av Magellans sund, som har fått sitt namn efter den kända portugisiska utforskaren från 1500-talet som först korsade det.

  Planen idag är att det inte finns någon plan! Vad är idén med ett äventyr om allt är bestämt på förhand? Dagens aktiviteter och eventuella landstigningar bestäms därför av expeditionsteamet. De använder sig av sin lokalkännedom för att välja ut de mest intressanta platserna att utforska beroende på de lokala väderförhållandena just den dagen.

  Oavsett om du stiger ombord på en liten explorerbåt eller om du är på fartygets däck så kan du skanna kusten efter pittoreska vattenfall, fågelliv och kanske till och med kolonier av Magellanpingvin och, om du har tur, sjöelefanter. Nere i vattnet kanske du får se en glimt av någon av de olika valsorter som finns här.

  Dag 9
  Chilenska fjordar

  Följa strömmen

 • Dag 10-11
  Till sjöss

  Kap Horn och Drakes sund

  Vi tar en loop runt den glaciärsnidade Alberto de Agostini nationalpark och seglar in i Beaglekanalen på morgonen. Titta på det frodiga landskapet när vi seglar mellan parken och Isla Gordon som ligger i ögruppen Eldslandet. Om vädret är klart så kanske du ser Monte Darwin i norr, en del av den sydligaste bergskedjan i Anderna. Vi seglar ut ur kanalen halvvägs och det är dags att börja segla mot Antarktis.

  Innan vi gör det finns det dock en historisk plats som vi kanske försöker att besöka för att hedra tidigare sjöfarare. Längst ner i Sydamerikas spets ligger det legendariska Kap Horn, en viktig milstolpe i den handelsrutt som förband Europa med fjärran östern och Oceanien. Det är här som Atlanten och Stilla havet möts och skapar kraftfulla vågor som blir ännu starkare av de virvlande västvindarna. För kappseglare är det en bragd att runda Kap Horn, besläktat med känslan hos en bergsbestigare som bestiger Mount Everest. Eftersom vattnet här brukar vara vilt kan vi inte garantera att vi kan gå iland. Men om vi har tur och vädret är tillräckligt stabilt för att gå iland på ön, så kommer du att vara en av de lyckliga utvalda i världen som kan skryta om det.

  Från Kap Horn är det rakt fram till Antarktis genom Drakes sund. Utan någon närliggande landmassa som kan bryta strömmarna är dessa farvatten utsatta. Beroende på strömmarna kanske du förstår varför en del kaptener har gett sundet smeknamnet ”Drakes skakningar”. Andra gånger är förhållandena helt annorlunda och lugnet råder här. I så fall kan du njuta av att du istället har välsignats med ”Drakes sjö”!

  Expeditionsteamet arbetar hårt ombord för att förbereda dig för resans höjdpunkt: Antarktis! Föreläsningarnas fokuserar på hur man kan utforska denna känsliga miljö i enlighet med de strikta IAATO-förordningarna. Du informeras om vikten av att hålla ett respektfullt avstånd till nyfikna pingviner och vilka praktiska åtgärder vi genomför för att undvika att kontaminera ekosystemet med främmande partiklar.

  Om vädret tillåter det kan du tillbringa lite tid ute på däck och njuta av den friska luften. Du kanske får sällskap av olika sjöfåglar som verkar tycka om att följa fartyget från ovan. När de första isbergen syns i horisonten stiger spänningen i hela fartyget, även hos de besättningsmedlemmar som har varit med många gånger förr. Under de följande dagarna kommer du att förstå varför.

  Dag 10-11
  Till sjöss

  Kap Horn och Drakes sund

 • Dag 12-15
  Antarktiska halvön

  Den mytomspunna frysta kontinenten

  Vi har kommit fram. Du är äntligen här. Och är det inte en fantastisk syn. Detta fantastiska landskap av snö och is finns inte någon annanstans på jorden. Vinden och vågorna arbetar tillsammans med sena vårsolen för att karva ut färska isberg till gigantiska vita och blå diamanter, en del lika höga som byggnader. Enorma ishyllor och kollapsade glaciärer knakar medan stora isblock faller ner i vattnet under. Stora bergsmassiv sover tyst under ett mjukt snötäcke. Välkommen till den episka sjunde kontinenten. Välkommen till Antarktis.

  Du kommer att tillbringa de kommande fyra dagarna med att utforska flera av de över 20 möjliga landstigningsplatserna på och runt den antarktiska halvön och Sydshetlandsöarna. Oavsett vart vi åker och vad vi gör så erbjuder varje dag i denna stora hisnande region dig något annorlunda och spännande varje dag. Vi kanske åker till en vulkankrater eller stiger iland vid dramatiska vikar som fortfarande har lämningar från valfångsttiden. Eller så går du iland bland tusentals pingviner och försöker hålla dig åtminstone ett par meter från de mest nyfikna som vill undersöka vad du är för en filur. Det är sen vår i Antarktis, och åsne- och hakremspingvinerna påbörjar sin häckningssäsong medan Adéliepingvinerna kanske redan har lagt sina ägg och börjat ruva. Det finns även många andra fåglar att se i Antarktis, till exempel labbar, petreller och tärnor. Till skillnad från pingviner kan dessa faktiskt flyga, så kom ihåg att rikta kikaren upp i skyn emellanåt.

  Expeditionsteamet är med dig under hela resans gång, guidar dig när du stiger iland och leder iskryssningar på mindre explorerbåtar. Beroende på vädret, snön, isen och vinden så kanske du blir en bland de lyckliga som får följa med på tillvalsutflykter som kajakturer, vandring med snöskor eller till och med camping på land. Det finns även gott om projekt för medborgarforskning som till exempel molnobservation, val- och sjöleopardskådning samt analys av fytoplankton i mikroskop i Vetenskapscentret. Det är tillfredsställande att veta att uppgifterna som du hjälper till att samla in för dessa projekt används i riktiga vetenskapliga studier på framstående institut i hela världen. Fotografen ombord har också användbara tips om hur du bäst kan fånga de fantastiska landskapen och det spännande djurlivet. Glöm inte att komma fram bakom linsen då och då för att bara njuta av allt.

  Dag 12-15
  Antarktiska halvön

  Den mytomspunna frysta kontinenten

 • Dag 16-17
  Till sjöss

  Tillbaka från världens botten

  Dina fyra dagar i Antarktis kommer att gå väldigt snabbt och det är tyvärr redan dags att bege sig hemåt. Oavsett hur länge du är här känns det aldrig tillräckligt. Det verkar alltid finnas så mycket mer att se och uppleva på denna inspirerande plats.

  Under de kommande två dagarna tar sig fartyget igenom Drakes sund mot Sydamerika. Det är den perfekta tiden för att koppla av efter alla äventyr i Antarktis. Skäm bort dig själv i vårt spa med några sköna behandlingar. Tänk tillbaka på resans speciella stunder med nyblivna vänner i baren. Jämför era bästa foton och berätta om de olika utflykterna som ni följde med på. Följ med expeditionsteamet till Vetenskapscentret för att sammanfatta allt du har sett och lärt dig längs vägen.

  • Inkluderad Presentation om Yaghan-kultur ombord
  Dag 16-17
  Till sjöss

  Tillbaka från världens botten

 • Dag 18
  Ushuaia / Buenos Aires

  Ett kärt farväl

  Preliminär ankomsttid: 07:00

  När vi kommer till Ushuaia, tar du en transfer till flygplatsen för ett flyg till Buenos Aires. Därifrån kan du antingen flyga hem eller stanna ett par dagar för att utforska staden där tangon föddes. Du kan också välja att lägga till ett efterprogram till det fantastiska Iguazúfallen vid den brasilianska gränsen.

  Precis innan du åker till flygplatsen i Ushuaia behöver du tyvärr ta farväl av fartyget, besättningen och det fantastiska expeditionsteamet. Alla har arbetat hårt för att göra ditt äventyr till en rolig och oförglömlig upplevelse. Vi delar samma målsättning: att visa att expeditionskryssningar kan och bör göras på ett hållbart sätt, för att inspirera oss alla till att göra ännu mer för att ta hand om vår underbara planet. Vi hoppas att du tar med dig detta hem och delar det med dina vänner och din familj. Tillsammans kan vi vara bättre. Vi hoppas se dig på ditt nästa äventyr!

  Dag 18
  Ushuaia / Buenos Aires

  Ett kärt farväl

Avresor

2022

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Oktober:
22.

2023

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Oktober:
17.

Vad som ingår

Priset inkluderar

Transfer

 • Transfer från fartyget till flygplatsen i Ushuaia efter expeditionskryssningen

Flyg

 • Flyg i ekonomiklass från Ushuaia till Buenos Aires

Expeditionskryssning

 • Expeditionskryssning i valfri hytt
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker (husets öl och vin, läsk samt mineralvatten) på restaurangerna Aune och Fredheim
 • À la carte-restaurangen Lindstrøm inkluderad för svitgäster
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord. Tänk på att vi seglar i avlägsna vatten med begränsad uppkoppling. Streaming stöds inte.
 • Kostnadsfri återanvändbar vattenflaska som kan fyllas på vid vattenstationerna ombord
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

Aktiviteter ombord

 • Experter i expeditionsteamet håller djupgående föreläsningar i olika ämnen
 • Dra nytta av fartygets Vetenskapscenter, som har ett omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program för medborgarforskning gör det möjligt för gäster att hjälpa till i riktiga forskningsprojekt
 • Den professionella fotografen ombord delar med sig av sina bästa tips och tricks för att ta de bästa bilderna av landskapet och djurlivet
 • Du har tillgång till fartygets badtunnor, panoramabastu, gymmen både inomhus och utomhus samt löparbanan utomhus
 • Informella sammankomster med besättningen, såsom dagliga sammanfattningar och förberedelser inför den kommande dagen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar i Antarktis
 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Expeditionsfotografer hjälper dig med dina kamerainställningar före våra landstigningar

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Hantering av bagage
 • Valfria kustutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam
 • Valfria behandlingar i spaområdet ombord

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas
MS Roald Amundsen in Antarktis
Foto: Dan Avila
MS Roald Amundsen
Aune Restaurant, MS Roald Amundsen
Foto: Espen Mills
Ditt fartyg

MS Roald Amundsen

Byggd år 2019
Varv Kleven Yards
Passagerarkapacitet 528 (500 i Antarktis)
Bruttodräktighet 20 889 ton
Längd 140 m
Däcksbalk 23,6 m
Hastighet 15 knop
MS Roald Amundsen in Antarktis
Foto: Dan Avila

2019 lade Hurtigruten till ett helt nytt fartyg i sin flotta: MS Roald Amundsen. Det toppmoderna fartyget har en ny och miljömässigt hållbar hybridteknologi, som kommer att minska bränsleförbrukningen och visa världen att hybriddrift är möjlig på stora fartyg.

Läs mer om MS Roald Amundsen

Science Center
Foto: Agurtxane Concellon
Se priser och tillgänglighet

Några alternativ: