Skotska öar – Whisky och djurliv från Hebriderna till Shetlandsöarna (nordgående)

Skotska öar – Whisky och djurliv från Hebriderna till Shetlandsöarna (nordgående)

Skotska öar – Whisky och djurliv från Hebriderna till Shetlandsöarna (nordgående)

Skotska öar – Whisky och djurliv från Hebriderna till Shetlandsöarna (nordgående)

Reseinformation 13 dagar MS Spitsbergen
Avresa
13 maj 2022
Pris från
kr 46 145
Frukost, lunch och middag ingår
 • Besök Inre och Yttre Hebriderna, Orkneyöarna och Shetlandsöarna
 • Spana efter fåglar och andra djur under hela resan, speciellt i St. Kilda och på Treshnish Isles
 • Smaka autentiska skotska whiskysorter från faten på olika destillerier i Islay
 • Utforska avlägsna öar med mångsidiga landskap och magnifik natur

Hurtigruten erbjuder unika expeditionsresor till några av världens mest orörda och avlägsna farvatten. Precis som på andra expeditioner är det naturens krafter som styr och det är väderförhållanden som avgör den slutgiltiga resplanen. Säkerheten och gästernas upplevelser är högsta prioritet för oss. Vi utvärderar därför kontinuerligt våra rutter och ändrar dem beroende på aktuella omständigheter och oväntade händelser. Självklart tar vi också vara på alla spännande möjligheter som plötsligt visar sig i naturen. Det är skälet till varför vi kallar våra resor för expeditioner.

Skotska öar – Whisky och djurliv från Hebriderna till Shetlandsöarna (nordgående) Skotska öar – Whisky och djurliv från Hebriderna till Shetlandsöarna (nordgående)
 • Dag 1
  Greenock (Glasgow), Skotland

  ”Kär grön plats”

  Preliminär avgångstid: 22:00

  Vår resa börjar i Glasgow. Namnet är gaeliskt och betyder ”Kär grön plats” – med mer än 90 parker och trädgårdar passar namnet perfekt. Staden har institutioner som Scottish Ballet, Operan och Nationalteatern och är berömd både för sin jugendstil och viktorianska arkitektur. Detta är definitivt en stad som vi rekommenderar att utforska innan du går ombord på MS Spitsbergen.

  Dag 1
  Greenock (Glasgow), Skotland

  ”Kär grön plats”

 • Dag 2
  Belfast, Nordirland

  Charmig industristad och huvudstad

  Belfast är Nordirlands största stad, en industristad som ändå har många eleganta kvarter och byggnader. Det var här som det mytomspunna jättefartyget Titanic byggdes. Nordirland har en vacker karg kustlinje med orörda stränder och spektakulära vandringsleder uppe på klipporna utmed havet. Längre inåt land ligger pittoreska byar i underbar natur. Upplev märkliga Giant’s Causeway, vandra i fantastiska landskap och utforska Belfast – staden har mycket att erbjuda.

  Dag 2
  Belfast, Nordirland

  Charmig industristad och huvudstad

 • Dag 3
  Peel, Isle of Man

  Från kungligheter till TT-race

  Den fina hamnstaden Peel var öns huvudstad på 1300-talet och säte för kungen av Mann. Handelshusen i de snirklande gränderna vittnar om de fiskebåtar som byggdes här och seglade mellan Irland och Shetlandsöarna på 1800-talet. Peel Castle från 1000-talet, förbundet med ön via en smal landremsa, sägs vara byggt av norske kungen Magnus Barfot. På museer i staden finns gamla veteranbilar och cyklar, en länk till de mer moderna motorcykeltävlingarna som anordnas på ön varje år.

  Dag 3
  Peel, Isle of Man

  Från kungligheter till TT-race

 • Dag 4
  Islay, Skottland

  Den skotska whiskyns hemtrakter

  Det här är ”whisky-ön” framför andra, världskänd för sin rökiga single malt-whisky. På Islay härskade en gång i tiden MacDonald-klanen med adelstiteln Lords of the Isles. I den pittoreska lilla staden Bowmore finns en handfull små butiker, en intressant rund kyrka och strax intill en välkänd golfbana. Uppe på klipporna hittar du fantastiska promenadstigar så ta dig dit och spana efter flyttfåglar och gäss som gärna stannar till på den vackra ön.

  Dag 4
  Islay, Skottland

  Den skotska whiskyns hemtrakter

 • Dag 5
  Oban, Skottland

  Porten till öarna

  Den lilla staden Oban kallas ”Porten till öarna” och hade sin storhetstid när järnvägen hade byggts och gjort staden till något mer än bara en livlig fiskhamn. Oban är idag en populär semesterort med viktorianska byggnader samlade runt hamnen. Härifrån går färjor till en mängd olika öar ända ut till Yttre Hebriderna. Många kaféer har fisk och skaldjur på menyerna, och varför inte besöka destilleriet och smaka ett glas av den lokala whiskyn.

  Eftersom denna expeditionsresa fortfarande är under utveckling kan vårt stopp i Oban ändras till ett annat spännande resmål i detta område i västra Skottland. Så fort resplanen har blivit bekräftad kommer vi att uppdatera denna sida med mer information.

  Dag 5
  Oban, Skottland

  Porten till öarna

 • Dag 6
  Isle of Iona & Treshnish Isles, Skottland

  Pilgrimer och lunnefåglar

  Iona grundades år 563 e.Kr. och är världsberömd för den irländska missionären Sankt Colombas religiösa förbindelser. Klostret har renoverats och är idag en stillsam plats dit pilgrimer vallfärdar. Uppifrån klostret har man en vidsträckt utsikt över stranden, känd som ”The Bay at the Back of the Ocean”, som sträcker sig västerut mot de Yttre Hebriderna.

  Vi utforskar sedan Treshnish Isles, en grupp vulkanöar som har ett rikt djurliv med häckande lunnefåglar, tretåiga måsar, tordmular, grisslor och gråsälar.

  På ön Staffa ligger Fingals grotta, som inspirerade Mendelssohn till ouvertyren Hebriderna. Öns spektakulära basaltpelare är en förlängning norrut av Giant’s Causeway. Staffa upptäcktes av vikingarna, besöktes av botanikern Sir Joseph Banks 1772 och har beskådats av drottning Victoria, Sir Walter Scott och Samuel Johnson. Ön är en av Skottlands mest kända och upplevs bäst från havet där vattnets färg inuti grottan och de höga pelarna är som mest imponerande.

  Dag 6
  Isle of Iona & Treshnish Isles, Skottland

  Pilgrimer och lunnefåglar

 • Dag 7
  Loch Scavaig och Isle of Canna, Skottland

  ”Hebridernas trädgård”

  Loch Scavaig omges av Skye Cuillins höga bergstoppar och leder fram till en av de mest romantiska platserna i Skottland, Loch Coruisk, som bland annat har inspirerat den brittiske konstnären William Turner. Här möts du av ett dramatiskt landskap som inbjuder till fotvandringar och kajakpaddling.

  Vi fortsätter mot Isle of Canna, som är den mest skyddade av de små öarna, känd som ”Hebridernas trädgård” tack vare sin grönskande natur med fjärilar och en underbar flora. Ön var en gång privatägd av Sir John Lorne Campbell, men tillhör nu National Trust for Scotland. Isle of Canna är förbunden med en bro till ön Sanday, som är känd för sina lunnefågelkolonier.

  Dag 7
  Loch Scavaig och Isle of Canna, Skottland

  ”Hebridernas trädgård”

 • Dag 8
  St. Kilda, Hirta, Skottland

  Oförstörd natur

  Denna avlägsna och vilda ögrupp med sina spektakulära klippor kan vi bara besöka om vädret tillåter, men med sina två världsarv är denna ö en oförglömlig upplevelse. Klipporna och öarna längre ut är rester av en vulkankrater och utmärkta häckningsplatser för tusentals sjöfåglar. Även vikvalar visar sig ofta i det skummande vattnet runt öarna.

  Här låg Storbritanniens mest isolerade samhälle, men 1930 evakuerades de sista 45 invånarna på egen begäran. Öarna hade då varit bebodda i 5 000 år. Det lilla museet finns kvar och berättar om det hårda livet på denna utsatta ö.

  Dag 8
  St. Kilda, Hirta, Skottland

  Oförstörd natur

 • Dag 9
  Stornoway, Lewis & Harris, Skottland

  Huvudstaden på Yttre Hebriderna

  Stornoway var ursprungligen en liten vikingaby och är idag den största staden på Western Isles samt huvudstad på Isle of Lewis & Harris, den största och nordligaste ön i Yttre Hebriderna. Det är en livlig hamnstad med museer, konstgallerier och ett vackert slott, Lews Castle, som du är välkommen att utforska tillsammans med oss. Lite utanför staden ligger väverier och små stugor där slitstark Harristweed tillverkas. Du kan också besöka små hembygdsmuseer, de världsberömda Callanish-stenarna, som påminner om Stonehenge, och det mer än 2000 år gamla Carloway Broch, det bäst bevarade fortet i Skottland.

  Dag 9
  Stornoway, Lewis & Harris, Skottland

  Huvudstaden på Yttre Hebriderna

 • Dag 10
  Kirkwall, Orkneyöarna

  Till minne av Magnus den helige

  Kirkwall är Orkneyöarnas huvudstad och största stad. Första gången Kirkwall omnämns som boplats är i en saga från 1046, och namnet kommer från det fornnordiska ordet Kirkjuvagr (Kyrkobukt). Kirkwall har idag 8 500 invånare och är en av Skottlands bäst bevarade småstäder. I en annan lokal saga berättas om hur Jarl Magnus Erlendsson kidnappades från öarna men vägrade ta till vapen eller acceptera vikingarnas våld. När Magnus kom hem igen avrättades han för sin pacifistiska inställning, och den berömda Sankt Magnus-katedralen är uppkallad till hans minne.

  Dag 10
  Kirkwall, Orkneyöarna

  Till minne av Magnus den helige

 • Dag 11
  Fair Isle, Shetlandsöarna, Skottland

  Fågelskådning och sagolika landskap

  Fair Isle med sina höga sandstensklippor och mjukt böljande ängar ligger för sig själv mitt ute i havet. Ön är en viktig anhalt för många flyttfåglar och 1948 byggdes ett fågelobservatorium som fortfarande är i bruk. Du kan också köpa fina stickade tröjor, vilket är ett bra tillfälle att få en pratstund med de vänliga, självförsörjande öborna, eller gå några hål på den hisnande golfbanan ute vid fyren.

  Dag 11
  Fair Isle, Shetlandsöarna, Skottland

  Fågelskådning och sagolika landskap

 • Dag 12
  Lerwick, Shetlandsöarna, Skottland

  Huvudorten på skotska Shetlandsöarna

  Lerwick är huvudhamnen på Shetlandsöarna och Skottlands nordligaste stad. Den grundades på 1600-talet och var då en fiskehamn men har idag en livlig internationell atmosfär. Hamnen är fortfarande aktiv och många besökande fritidsbåtar blandar sig med alla fiskebåtarna. Upplev Shetlandsöarnas underbara natur där du också hittar osedvanligt många arkeologiska platser, bland annat två järnåldersbyar.

  Dag 12
  Lerwick, Shetlandsöarna, Skottland

  Huvudorten på skotska Shetlandsöarna

 • Dag 13
  Bergen, Norge

  Staden med de sju fjällen

  Preliminär ankomsttid: 08:00

  Här tar vår äventyrsrika resa slut. Ta dig tid att besöka fiskmarknaden innan du vänder hemåt. En promenad i Bergens historiska hamnkvarter, vars färgstarka träfasader har anor ända från 1300-talet, är en oförglömlig upplevelse. Du kan också ta en tur med bergbanan upp till toppen av berget Fløyen där du får en magnifik utsikt över staden och de omgivande bergen.

  Dag 13
  Bergen, Norge

  Staden med de sju fjällen

Avresor

 • 2022
 • jan
 • feb
 • mar
 • apr
 • maj
 • jun
 • jul
 • aug
 • sep
 • okt
 • nov
 • dec
13 maj 2022

Aktuella erbjudanden och rabatter

Boka TRYGGT

15 dagar kvar!

Gratis ombokning under 2021

Full flexibilitet för ombokning av din resa under 2021 till 2021 eller 2022. Ingen ombokningsavgift och ingen stress.

Snabb återbetalning

Avboka din resa under 2021 oavsett orsak med återbetalning inklusive deposition. Med avdrag för en administrationsavgift

Läs våra köpvillkor

Vad som ingår

Priset inkluderar

Expeditionsresa

 • Expeditionsresa i vald hyttkategori
 • Frukost, lunch och middag inklusive dryck (fartygets öl och vin, läsk och mineralvatten) i restaurang Aune
 • Kaffe och te
 • Wi-Fi ombord. Tänk på att vi befinner oss i avlägsna områden med mycket begränsad uppkoppling. Streaming stöds inte.
 • Återanvändbar vattenflaska som kan fyllas på i fartygets vattenstationer
 • Engelsktalande expeditionsteam som arrangerar och följer med på aktiviteter ombord och iland
 • En rad inkluderade aktiviteter

Aktiviteter ombord

 • Experter i expeditionsteamet håller föredrag om olika ämnen
 • Tillgång till fartygets vetenskapscenter som har ett omfattande bibliotek och avancerade mikroskop för biologiska och geologiska undersökningar
 • Forskningsprogram som ger gästerna möjlighet att hjälpa till med vetenskapliga undersökningar
 • Professionell fotograf ombord som ger tips om fotografering av landskap och djur
 • Tillgång till fartygets jacuzzier, panoramabastu och inomhusgym
 • Informella sammankomster med besättningen, till exempel för att sammanfatta dagens händelser och informera om följande dag

Aktiviteter i land

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar
 • Möjlighet att låna stövlar, stavar och annan utrustning som behövs under aktiviteter
 • Vind- och vattenavstötande expeditionsjacka.
 • Expeditionsfotografer som hjälper gästerna med kamerainställningar före landstigningar

Ej inkluderat

 • Internationella flygresor
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Bokningsbara utflykter på land med våra lokala samarbetspartner
 • Bokningsbara aktiviteter i små grupper tillsammans med expeditionsteamet 

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av väderförhållanden
 • Arrangemangen för utflykter och aktiviteter kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Det förväntas inte att du lämnar dricks
Ett stort fartyg i vattnet
A group of people posing for the camera
Foto: Stefan Dall / Hurtigruten
Ett rum fyllt med möbler och ett stort fönster
Foto: © Tor Farstad
Ditt fartyg

MS Spitsbergen

Byggd år 2009
Renoverad 2016
Varv Estaleiro Navais de Viana do Castelo (POR)
Passagerarkapacitet 335
Sängar 243
Bruttodräktighet 7 025 T
Längd 100,54 m
Däcksbalk 18 m
Hastighet 16 knop
Ett stort fartyg i vattnet

Vårt nya fartyg MS Spitsbergen tar dig med på en resa utöver det vanliga.

Läs mer om MS Spitsbergen

En stor säng i ett rum
Se priser och tillgänglighet