Kryssning runt Brittiska öarna – whiskylandet Skottland och expedition på Irländska sjön

Kryssning runt Brittiska öarna – whiskylandet Skottland och expedition på Irländska sjön

Kryssning runt Brittiska öarna – whiskylandet Skottland och expedition på Irländska sjön

Kryssning runt Brittiska öarna – whiskylandet Skottland och expedition på Irländska sjön

Reseinformation 11 dagar MS Spitsbergen
Avresa
23 mars 2023
Pris från
kr 36 248
Frukost, lunch och middag ingår

Upplev höjdpunkterna på de nordliga Brittiska öarna, från natursköna skotska landskap till historiska irländska städer, gamla slott och exceptionell whisky.

Historia och arv

Den här resan är en riktig guldgruva full av kulturarv, från medeltida slott och uråldriga monoliter till hyllade bedrifter inom modern ingenjörskonst. Känn historiens vingslag i samma stund som du anländer i Glasgow där storslagen viktoriansk arkitektur smälter samman med modern design. Se den mäktiga Giant’s Causeway i Ulster, hör om vikingarnas och kelternas historia på Isle of Man och lär dig mer om Nordirlands varvsindustri i Belfast.

Irländska pubar och skotsk whisky

Upplev de tidlösa institutioner som utgör en grundpelare i samhället på de brittiska öarna – pubarna. Få reda på vad ”craic” – vänliga samtal och roligt umgänge – innebär på Dublins mysiga och varma pubar medan du dricker en pint Guinness, och besök några av Skottlands äldsta whiskydestillerier på öarna Arran, Mull och Islay. Självklart finns också möjlighet att provsmaka den berömda maltwhiskyn när vi rör oss från hamn till hamn.

Djurliv och häpnadsväckande vyer

Vi tar dig med till hisnande vackra sjöar med fascinerande historia och utforskar dolda pärlor som få andra besöker. Vi navigerar in i havsviken Loch Linnhe och besöker Fort William, en stad omgiven av vacker höglandsnatur som är en knutpunkt för äventyr i naturen. Håll under kryssningen utkik efter havslevande djur och några av de över 200 fågelarter runt ön Islay innan vi återvänder till Glasgow där resan avslutas.

Kryssning runt Brittiska öarna – whiskylandet Skottland och expedition på Irländska sjön Kryssning runt Brittiska öarna – whiskylandet Skottland och expedition på Irländska sjön
 • Dag 1
  Glasgow, Skottland

  Vi kastar loss i Glasgow

  När vi har lämnat Skottlands trendkänsliga kulturstad får du tid att bekanta dig med fartyget och besättningen

  Glasgow är en elegant stad fylld av storslagen arkitektur i viktoriansk stil och jugendstil. Om du har tid före avresan kan du passa på att utforska museer, gallerier och pulserande stadsdelar för att äta, dricka och shoppa.

  När du är klar väntar ditt bekväma kryssningsfartyg MS Spitsbergen på dig. Här välkomnas du av vårt trevliga expeditionsteam och efter en säkerhetsgenomgång får du tid att finna dig till rätta innan den välkomstmiddag som inleder kryssningen börjar.

  Dag 1
  Glasgow, Skottland

  Vi kastar loss i Glasgow

 • Dag 2
  Portrush (Nordirland)

  Upplev Giant’s Causeway

  Gå iland i lilla Portrush och beundra ett enormt naturfenomen

  Portrush är en liten semesterort som har varit välbesökt ända sedan den viktorianska eran. Härifrån kan du följa flera olika vandringsleder eller ta en promenad på den långa sandstranden. Om man vill titta på fåglar är Ramore Head strax norr om stan en utmärkt plats. En stor sevärdhet är Unesco-listade Giant’s Causeway, som består av omkring 40 000 sammanlänkade basaltkolumner som reser sig längs kusten på ett fascinerande sätt. Ruinerna efter Dunluce Castle utgör en dramatisk syn högst upp på en klippa med utsikt över Atlanten. Bakom slottsruinerna breder ett hisnande vackert landskap ut sig.

  • Inkluderad Portrush - Fårhundsuppvisning
  • Inkluderad Dunluce Castle och Giant’s Causeway
  Dag 2
  Portrush (Nordirland)

  Upplev Giant’s Causeway

 • Dag 3
  Belfast (Nordirland)

  Charmig huvudstad med historiska industrianor

  Promenera runt i Nordirlands historiska industristad och upptäck dess stolta arv

  Belfast är Nordirlands huvudstad och präglas av industri och elegans. Här byggdes det välkända fartyget Titanic. Promenera runt i Titanic Quarter och fortsätt längs Maritime Mile, en strandpromenad som vittnar om Belfasts stolta sjöfartshistoria.

  Här finns också gott om elegant viktoriansk arkitektur att titta på. Beundra den detaljrika mosaiken i St Anne’s Cathedral och den majestätiska fasaden på Grand Opera House. Gå också uppför Cave Hill, nära Belfast Castle, för storslagna vyer.

  På St George’s Market finns det gott om godsaker och utmärkt hantverk och Ulster Museum är ett måste för historieintresserade.

  • Inkluderad Castle Espie Wetlands Centre
  Dag 3
  Belfast (Nordirland)

  Charmig huvudstad med historiska industrianor

 • Dag 4
  Douglas, Isle of Man

  Vikingahistoria på en keltisk ö

  Utforska huvudstaden på Isle of Man, där det finns ett påtagligt arv efter kelter och vikingar

  Passa på att njuta av den natursköna sträckan in mot Douglas! Vi stiger iland för att utforska huvudstaden på Isle of Man, lära oss om öns arv efter kelter och vikingar, höra om öns historia som viktoriansk turistmagnet och utforska den orörda kusten.

  Det finns massor att göra under dagen i Douglas. Besök Manx museum, se väggmålningarna i St Thomas’s Church och se det mäktiga och kusliga slottet Peel Castle, som ursprungligen var ett fäste för vikingarna och nu sägs vara hemsökt.

  • Inkluderad Strandstädning på Isle of Man
  Dag 4
  Douglas, Isle of Man

  Vikingahistoria på en keltisk ö

 • Dag 5
  Dublin, Irland

  Den gröna huvudstaden

  Upptäck den pulserade staden vid floden Liffey, känd för sitt rika kulturliv.

  Irlands huvudstad har en intressant historia. Den grundades av vikingar och blev sedan kungadömet Dublin. Men Dublin är också en av Europas mest ungdomliga städer och är ett livligt kulturellt centrum med livemusik och pubar. Dublin är numera även ett centrum för techbolag.

  Idag har du chansen att utforska den här fascinerande staden, bland annat Trinity College, Irlands äldsta universitet. Här kan du få se det medeltida manuskriptet Book of Kells. Dublin Castle är också väl värt ett besök, och du får inte glömma att en pint Guinness.

  • Inkluderad Dublin - Clean Coasts
  Dag 5
  Dublin, Irland

  Den gröna huvudstaden

 • Dag 6
  Isle of Arran (Skottland)

  Ett Skottland i miniatyr

  Se dramatiska berg och vilda landskap på natursköna Arran

  Den skyddade ön Arran värms upp av Nordatlantiska strömmen och har därmed ett rikt djurliv. Medan vi promenerar runt på ön håller vi utkik efter djur bland Skottlands Big Five: kungsörn, kronhjort, ekorre, utter och säl.

  Är du sugen på att vandra? Prova den populära vandringsleden Goat Fell och besök Brodick Castle för att få en känsla av aristokratins svunna tider. Se skatter från yngre stenålderna i Machrie Moor, och provsmaka karaktäristisk maltwhisky i det lokala destilleriet.

  • Inkluderad Brodick Castle med buss
  Dag 6
  Isle of Arran (Skottland)

  Ett Skottland i miniatyr

 • Dag 7
  Tobermory, Isle of Mull, Skottland

  Färgstark fiskehamn

  Utforska färgstarka Tobermory och upptäck dess många sevärdheter

  Tobermory är huvudorten på Isle of Mull. När vi närmar oss staden möts vi av georgianska hus i klara, starka färger. Utforska den här lilla staden som är full av kaféer, restauranger och hantverksbutiker. Här finns till och med ett destilleri.

  Om vädret tillåter beger vi oss till Loch Sunart, en vacker saltvattensjö som ligger bortom allfarvägarna. Den är ett marint skyddsområde, och i det klara vattnet finns ett rikt ekosystem som utgör hemvist för uttrar. Det är också en utmärkt plats för att spana efter delfiner och tumlare.

  • Inkluderad Besök i Tobermory, landstigning i Loch Sunart och utflykt med liten båt
  Dag 7
  Tobermory, Isle of Mull, Skottland

  Färgstark fiskehamn

 • Dag 8
  Fort William, Skottland

  Äventyrsstaden på skotska höglandet

  Besök Skottlands centrum för äventyr i naturen och njut av de natursköna omgivningarna.

  Efter att ha navigerat in i havsviken Loch Linnhe lägger vi till i Fort William. Staden är känd som Storbritanniens friluftshuvudstad och lockar vandrare, cyklister, klättrare och skidåkare. Den är belägen på höglandet och omges av spektakulära, vidsträckta landskap.

  Stadens whiskydestillerier erbjuder sina egna versioner av nationaldrycken och vid Glen Nevis finns fina promenadstråk. Du kan också besöka Glen Coe, en dal som har skapats av vulkanisk aktivitet och skulpterats av glaciärer, som nu är ett område med enastående vacker natur.

  • Inkluderad Högt upp i Neviskedjan
  Dag 8
  Fort William, Skottland

  Äventyrsstaden på skotska höglandet

 • Dag 9
  Oban, Skottland

  Porten till öarna

  Gå iland på Skottlands västkust i den här charmiga lilla staden Oban

  Staden Oban, som kallas för ”Gateway to the Isles” (Porten till öarna), upplevde en storhetstid när järnvägen kom dit och gjorde den till en välbesökt fiskehamn. Viktorianska byggnadskomplex är belägna runt hamnen och färjorna kommer och går från de isolerade Hebriderna.

  En promenad på 20 minuter som börjar i stan tar dig längs stränder och genom skogsmark fram till slottet Dunollie, där skotska klanledare huserade förr i tiden. Är du sugen på lite whisky? Det lilla destilleriet i Oban är ett av de minsta och äldsta i Skottland.

  • Inkluderad Vandringstur i Oban
  Dag 9
  Oban, Skottland

  Porten till öarna

 • Dag 10
  Islay (Skottland)

  Skotskt öliv och destillerade drycker

  Idylliska Islay är ett paradis för djurliv, whisky och ullkläder

  Islay (uttalas ”aj-la”) kallas inte ”whiskyön” utan anledning. Här finns hela nio verksamma destillerier och deras torvartade single malt whisky säljs världen över. Islay är en av de större öarna med en 210 km lång kustlinje och en mängd stillsamma sandstränder.

  Ön har också ett rikt djurliv med över 200 fågelarter, bland annat kungsörnar, strandskator, havssulor och blå kärrhökar. Dessutom är öns mystiska historia fortfarande påtaglig i form av uråldriga monoliter, kelterkors och en stenkrets.

  • Inkluderad Vandring längs Islay Coast
  Dag 10
  Islay (Skottland)

  Skotskt öliv och destillerade drycker

 • Dag 11
  Glasgow, Skottland

  Återkomst till Glasgow

  Vi avslutar där vi började – men varför inte stanna lite längre?

  Efter vår öhoppningsexpedition är vi nu tillbaka i Glasgow. Trots att har haft tio dagar fulla av fantastiska upplevelser kanske du ändå vill stanna kvar lite till för att se de saker du kanske missade före avresan.

  Dag 11
  Glasgow, Skottland

  Återkomst till Glasgow

Avresor

2023

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Mars:
23.

Vad som ingår

Priset inkluderar

Expeditionskryssning

 • Expeditionskryssning i vald hyttkategori
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker (husets öl och vin, läsk och mineralvatten) på restaurangen Aune
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord. Tänk på att vi seglar i avlägsna vatten med mycket begränsad uppkoppling. Streaming stöds inte.
 • Kostnadsfri, återanvändbar vattenflaska som kan fyllas på vid vattenstationerna ombord
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

Aktiviteter ombord

 • Experter i expeditionsteamet håller föreläsningar i olika ämnen
 • Du har tillgång till fartygets vetenskapscenter, som har ett omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program där gästerna får hjälpa till i riktiga forskningsprojekt 
 • Fotografen ombord delar med sig av sina bästa tips och tricks för att ta de bästa bilderna av landskapet och djurlivet
 • Tillgång till fartygets badtunnor, panoramabastu och inomhusgym
 • Informella sammankomster med besättningen, såsom dagliga sammanfattningar och förberedelser inför den kommande dagen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar
 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Expeditionsfotografer hjälper dig med dina kamerainställningar

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Tillvalsutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas
Longyearbyen, Svalbard - MS Spitsbergen
Foto: Genna Roland
Ett stort fartyg i vattnet
En stor säng i ett rum
Ditt fartyg

MS Spitsbergen

Byggd år 2009
Renoverad 2016
Varv Estaleiro Navais de Viana do Castelo (POR)
Passagerarkapacitet 180
Sängar 243
Bilkapacitet 0
Bruttodräktighet 7 344
Längd 100,54 m
Däcksbalk 18 m
Hastighet 14,5 knop
Longyearbyen, Svalbard - MS Spitsbergen
Foto: Genna Roland

MS Spitsbergen tar med dig på en resa utöver det vanliga. Hon färdas längs den norska kusten från september till maj och blir en del av våra globala expeditionsresor under resten av året.

Läs mer om MS Spitsbergen

A group of people posing for the camera
Foto: Stefan Dall / Hurtigruten

Några alternativ: