En resa mellan öar och vikar i Västeuropa

Lissabon - Bremerhaven

En resa längs Västeuropas kustlinje bjuder på vacker natur och fascinerande historia och kultur. Följ med MS Midnatsol på denna vårexpedition som tar dig till nio olika hamnstopp i sex länder. Vi startar längs Portugals vackra kust och fortsätter norrut genom Spanien, Frankrike, Belgien och Nederländerna innan äventyret når sin slutdestination i Tyskland.

  • Se många av Unescos världsarv längs den europeiska kusten
  • Upplev storstäder, charmiga småstäder och vackra öar
  • Lär dig mer om historia, kultur och natur på platserna vi besöker
  • Ta del av vårt spännande och omfattande utflyktsprogram

Översikt

Europas kust erbjuder vackra naturscener, intressanta hamnar och ett rikt utbud av historiska kulturarv. Utforska mångfalden längs kusten i ett lugnt och avkopplande tempo. Varje morgon vaknar du upp i din bekväma hytt med vetskap om att ett nytt fascinerande äventyr väntar.

Världsarv och portvin

Resan startar i legendariska Lissabon. Utforska gärna staden innan du går ombord på MS Midnatsol. Sedan kan du provsmaka det världsberömda portvinet i Porto. Båda städerna bjuder på Unescolistade världsarv och historiska platser med massor av charm och en unik atmosfär.

Biscayabukten, Bilbao, Belle-Île och Belgien


En dag på havet när vi korsar Biscayabukten ger dig tid att koppla av och lära dig mer om Bilbao som är vårt nästa hamnstopp. Baskiens huvudstad är känd för sin fascinerande blandning av arkitektur och inte minst det berömda Guggenheimmuseet. Därefter väntar en av Frankrikes dolda pärlor för oss att utforska. Följ med i land på den enastående ön Belle-île, berömd för sin naturliga skönhet och unika kultur som har inspirerat konstnärer och författare genom århundraden. Belgiens Oostende är överraskande varierat i sitt utbud av sevärdheter och i diamantstaden Antwerpen finns massor av arkitektur, design och kultur att upptäcka.

Unika öar

De Frisiska öarna och Helgoland erbjuder en spektakulär natur, ett fantastiskt fågelliv och en fascinerande historia. Det sista hamnstoppet på detta våräventyr är Bremerhaven, en stad med maritim charm och fina shoppingmöjligheter.

 

Priset inkluderar:

• Expedition med Hurtigruten i vald hyttkategori med helpension
• Vind- och vattenavstötande jacka
• Landstigningar med små båtar samt aktiviteter ombord och i land
• Professionellt, engelsktalande expeditionsteam som håller föredrag och leder landstigningar och aktiviteter
• Gratis kaffe och te

Ej inkluderat:

• Internationella flygresor
• Reseförsäkring
• Bagagehantering
• Valfria utflykter och dricks

Liknande resor

Resan dag för dag

Tidsplan och resrutt

Det här är en expedition där rådande väder- och vindförhållanden avgör vår slutliga resplan. Säkerheten är högsta prioritet och kaptenen bestämmer den exakta rutten under resans gång. Därför är resplanen bara en indikation på vad du får uppleva men det är också det som gör varje expedition med Hurtigruten så unik.

20. April 2018

Avresa från Lissabon
Dag 1
LisbonCity_shutterstock_73680283.jpg

En legendarisk stad byggd på sju kullar


Ort: Lissabon

Som en av världens äldsta städer erbjuder Lissabon ett rikt historiskt arv influerat av många olika kulturer under flera hundra år. Härifrån kom också några av de stora upptäckarna, bland andra Vasco da Gama, Ferdinand Magellan och Henrik Sjöfararen. Ta dig tid att utforska den fascinerande staden innan du går ombord. När du promenerar genom de charmiga gatorna känns Lissabons historiska kvarter nästan som olika små samhällen. Besök stadens två Unescolistade sevärdheter, fästningstornet Torre de Belém och klostret Mosteiro dos Jerónimos. Lissabons spårvagnar är närmast antika där de gnisslar och kränger fram på de smala gatorna. Inget besök är komplett utan en resa med någon av dessa klassiska Remodelado-vagnar från förkrigstiden. Upptäck huvudstadens många gömda pärlor i din egen takt.

Dag 2
1200x600_Oporto_shutterstock_80763847_Martin-Lehmann-Shutterstock.jpg

Portvinets hemstad


Ort: Leixões/ Porto

Från Leixões är det en kort men intressant resa tilll en av Europas sista oupptäckta storstäder: Porto. Denna antika hamnstad är full av historia och tradition men uppvisar också en mängd modern och djärv ny arkitektur. Här finns kulturella sevärdheter av olika slag med något för alla smaker. Beundra fantastiska träsniden från barocktiden och kyrkor med spektakulär interiör under en promenad längs den pampiga Avenida dos Aliandos. Upptäck den historiska stadskärnan Ribeira med sina färggranna hus och charmiga båtar utefter floden. En tur på floden i en kopia av de gamla Rabelobåtarna ger en perfekt vy över den historiska staden från vattnet. Porto är också hemstad för det berömda portvinet som inte görs någon annanstans än i denna region. Följ med på en utflykt genom Portugals vackra landskap. Vi besöker en av de gamla vingårdarna och smakar på det söta djupröda vinet innan turen avslutas med en portugisisk måltid. Om du istället vill uppleva natur och vildmark kan du följa med på ett äventyr i Portugals enda nationalpark: Gerês.

Dag 3
biscay_shutterstock_6393250.jpg

Legendomspunna Biscayabukten


Ort: Till sjöss

På vägen från Portugal till Spanien korsar vi den legendomsusade Biscayabukten som har varit föremål för många sjömäns skräck. Bukten är känd för sina kraftiga stormar under vintermånaderna och förr i tiden rapporterades många skeppsbrott här till följd av det hårda vädret. Till stor del berodde detta på att dåtidens segelfartyg – fullriggarna – inte kunde gå upp mot vinden och därför ofta drev in i bukten av de hårda västliga vindarna. Dessutom kan vågorna i Atlanten bygga upp snabbt nära kusten, vilket gjorde ett antal hamnar riskfyllda, eller till och med omöjliga, att anlöpa. Bukten är i genomsnitt 1 745 meter djup med 2 790 meter som mest. Samtidigt sträcker sig delar av kontintentalsockeln in i bukten och bildar lömska grund på sina ställen. Fortfarande är detta ett område där Atlantens värsta väderförhållanden kan skådas, men under senvåren och försommaren är vädret mestadels svalt och molnigt, ofta med stora dimmoln som täcker sydvästra delen av bukten. Vår rutt går långt ute till havs, utan ens land i sikte. Njut av den salta luften, spana efter fåglar och marina däggdjur och lyssna till havets rogivande brus. Under dagen kan du ta del av expeditionsteamets intressanta föredrag och kanske få berättat om några av de många berömda sjöstrider som ägt rum här genom tiderna.

Dag 4
1200x600_Bilbao_shutterstock_263499824_©-Madrugada-Verde---Shutterstock.jpg

Både modernt och historiskt


Ort: Bilbao

Bilbao är hjärtat i Baskien. Staden uppvisar en fascinerande dualism tack vare sin spännande blandning av traditionell baskisk kultur och framtidsvisionär modernism. Här möts mängder av trendig kultur och design med historiska byggnader och monument, samtidigt som stämningen i staden är skönt avslappnad. Listan kan göras lång men för design- och kulturälskare är dessa tre ett måste: Guggenheimmuseet ritat av arkitekten Frank Gehry, tunnelbanan signerad Sir Norman Foster och det nya kultur- och fritidscentret Alhóndiga designat av Philippe Starck. I gamla stan, Casco Viejo, möter du å andra sidan en traditionell atmosfär med charmiga smågator, otaliga små butiker och caféer samt stadens marknad. Här ligger också Bilbaos ursprungliga sju gator, Las Siete Calles, daterade ända från 1300-talet. Utforska detta underbart varierade urbana landskap på egen hand eller tillsammans med oss på en av våra utflyktsturer.

Dag 5
Le-Palais-_Belle-Ile_France_90960023.jpg

En dold fransk pärla


Ort: Belle-Île

Som namnet antyder är Belle-île en av Frankrikes vackraste öar. Med fantastiska klippor, pittoreska kustsamhällen, pastellfärgade hus, gröna landskap och en rå, klippig kust har Belle-île inspirerat författare som Alexandre Dumas och impressionister som Monet och Matisse. Ön är en av Frankrikes väl bevarade hemligheter och nu är det din tur att upptäcka den! Från den stora fästningen Citadelle har man utsikt över öns huvudort Le Palais invid hamnbassängen Bassin de la Saline. Härifrån kan du antingen följa med på vandringar och utflykter med expeditionsteamet eller upptäcka stadens många små marknader, butiker och sevärdheter på egen hand.

Dag 6
English_Channel_shutterstock_304937582.jpg

Engelska kanalen


Ort: Till sjöss

Vi går genom Engelska kanalen, vattenvägen som förbinder Nordsjön med Atlanten. Med fler än 500 passerande fartyg varje dag är detta en av världens mest trafikerade farleder. Från panoramasalongen eller däck kan du se hur fartyg från hela världen navigerar genom kanalen. Tillbringa dagen med att koppla av, njuta av att vara på havet, dela upplevelser med medresenärer och lyssna på expeditionsteamets intressanta föredrag.

Dag 7
Oostende_Port_shutterstock_410500285.jpg

Mycket mer än en badort


Ort: Oostende

Oostende har en nio kilometer lång vit sandstrand och är en populär badort bland belgarna. Stranden är den främsta turistattraktionen men staden erbjuder så mycket mer för äventyrare. Upplev den livliga fiskmarknaden eller promenera i fotspåren av Marvin Gay, den amerikanska artisten som gärna vistades här. Eller ägna en stund för sig själv åt Zen i den vackra japanska trädgården kallad Shin Kai Tei. Besök det stora konstmuseet med sina bedrägligt vilseledande gångar i alla riktningar eller gå genom de underjordiska fästningarna i de bäst bevarade delarna av det beryktade tyska Atlantikwall. Köa för en ”boule” med underbart goda Moules frites och njut senare, som dessert, av en klassisk våffla eller den berömda belgiska chokladen. Du kan också följa med på en tur till Brygge och se den historiska stadskärnan som står på Unescos världsarvslista.

Dag 8
Antwerp_shutterstock_281095841.jpg

Diamanter (och Antwerpen) är för evigt


Ort: Antwerpen

På 1500-talet var Antwerpen en av världens främsta finanscenter och här bodde också den store barockkonstnären Rubens. Idag är det Belgiens trendigaste stad, med spännande arkitektoniska och kulturella kontraster och en pulserande scen för mode, musik och teater. Antwerpen är också världens ledande diamantstad – mer än 70 procent av alla diamanter handlas här. Följ med på sightseeing och få en överblick över det gamla och nya Antwerpen innan du ger dig ut för att utforska kullerstensgator, särpräglad arkitektur, museer, butiker och caféer i den medeltida kärnan av denna flamländska stad.

Dag 9
1200x600_Schiermonnikoog_shutterstock_145693982.jpg

Öar med unik variation


Ort: Frisiska öarna

Frisiska öarna, som ligger i Vadehavet norr om Nederländerna, är ett pärlband av fem öar som alla har sin speciella karaktär. Schiermonnikoog är en enda stor nationalpark och har framröstats som Nederländernas vackraste plats av holländarna. Ett särdrag för Ameland är de ståtliga kaptenshusen från valfångsttiden. På Terschelling kan du uppleva en mysig maritim atmosfär och besöka den berömda navigationsskolan Willem Barentsz. Vlieland har en vildare natur med enorma sandområden i väster och kallas därför ”norra Sahara”. Texel är den största av öarna med flest invånare. En speciell attraktion här är natur- och djurcentret Ecomare. Ögruppen har en lång kulturhistoria av stor vikt för regionen och till följd av det unika djurlivet har den utnämnts till ett världsnaturarv av Unesco. Vadehavet har en rik marin fauna och här lever inte bara massor av ”permanentboende” i bästa välmåga. Varje höst och vår kommer också minst 10-12 miljoner flyttfåglar på besök. I bästa expeditionsstil söker vi upp en plats för att kunna gå i land och ta en närmare titt på detta natursköna område.

Dag 10
1200x600_Helgoland_shutterstock_493867882.jpg

Små öar med rik historia


Ort: Små öar med rik historia

Tysklands enda ögrupp ute till havs är två små öar, Helgoland och Düne. Helgoland är känd för enastående vacker natur och ett varierat djurliv. Tysklands minsta naturreservat, Lummenfelsen, finns här och består av en enda klippa, i huvudsak ett gigantiskt fågelnäste där tusentals sjöfåglar häckar tätt ihop. Helgoland har också en intressant historia: ön upptäcktes först av friserna men blev på medeltiden ett känt piratfäste. Danskarna intog sedan ön som kort tid därefter erövrades av engelsmännen. Dessa i sin tur lämnade ifrån sig den senare till tyskarna i utbyte mot Zanzibar. Under andra världskriget gjordes flera försök att radera ut ön för gott från kartan. Att säga att Helgoland är rik på spännande historia är knappast en överdrift. Följ med i land och utforska den fascinerande långsmala ön.

Dag 11
1200x600_Bremerhaven_©Shutterstock_day19.png

Nordtysklands största hamn


Ort: Bremerhaven

När vi ankommer Bremerhaven, där floden Weser möter Nordsjöns vatten, har vår resa nått sitt slut. Staden grundades så sent som 1827 men platsen har en gammal historia som handelsplats ända sedan 800-talet. Bremerhaven är idag en charmig blandning av sjöfart och maritim atmosfär, äventyr och shopping. Ta dig tid att utforska staden innan du tar flyget hem.

30. April 2018

Ort Bremerhaven
Ombord Upplevelser

Utflykter

Utmana din inre äventyrare och upplev allt Europa har att erbjuda, med vårt stora urval av utflykter.

Förläng din semester

Resan dit

Kontakta oss gärna om du vill boka tur- och returflyg samt transport till och från flygplatsen.