Från Lissabon till Hamburg – Höjdpunkter på Europas Atlantkust

Från Lissabon till Hamburg – Höjdpunkter på Europas Atlantkust

Från Lissabon till Hamburg – Höjdpunkter på Europas Atlantkust

Från Lissabon till Hamburg – Höjdpunkter på Europas Atlantkust

Reseinformation 13 dagar MS Fridtjof Nansen
Avresa
19 april 2023
Frukost, lunch och middag ingår

Färdas längs Atlantkusten från Lissabon till Hamburg, besök UNESCO:s världsarv och utforska den rika historien och kulturen i Galicien, Baskien och Bretagne. Under detta 13 dagars äventyr kommer du att utforska fantastiska landskap, fascinerande sjöfartshistoria, rik kultur och de gastronomiska läckerheterna vid olika kustpärlor i Portugal, Spanien, Frankrike, Nederländerna och Tyskland.

Iberisk charm

Ditt äventyr på Atlantkusten börjar i Lissabon med dess blandning av gammaldags charm och en avslappnad atmosfär. Längs den Iberiska halvön och Biscayabukten kan du se det starka sjöfartsinflytandet såsom upptäcktsresande marinbefästningar och fiskeindustrin. Vi åker sedan vidare till vackra Porto för att utforska dess UNESCO-listade historiska centrum. I Galicien, där många vägar leder till Santiago de Compostela, besöker du historiska landmärken som sträcker sig från romarna till korstågen. Se den unika hamnstaden Ferrol, utforska den gamla staden Gijón och njut av läcker kokkonst i San Sebastian.

Franska anknytningar

Efter att ha lämnat Biscayabukten åker vi från den storslagna vinstaden Bordeaux till Ile d'Aix och vidare till Bretagne. Du kan se fram emot orörda kustlandskap, pittoreska fiskebyar, charmiga medeltida städer och en rik sjöfartshistoria. Och naturligtvis kommer du att uppleva bretonsk kultur i Finistère och Saint-Malo med alltifrån historiska pirater till läcker kokkonst.

Kanalstäder

I hamnen Harlingen kommer du att utforska Frieslands robusta, holländska charm med vackra kanaler i natursköna omgivningar. Ditt äventyr slutar i Hamburg som är en mer kosmopolitisk kanalstad. Besök ett lagerkomplex som finns upptaget på UNESCO:s världsarvslista och beundra det fantastiska operahuset Elbphilharmonie. Gör en djupdykning i stadens shopping, konst och kultur innan du åker hem.

Från Lissabon till Hamburg – Höjdpunkter på Europas Atlantkust Från Lissabon till Hamburg – Höjdpunkter på Europas Atlantkust
 • Dag 1
  Lissabon, Portugal

  Legendariska Lissabon

  19 april 2023
  Preliminär avgångstid: 20:00

  Lissabon är byggd på sju kullar längsmed den natursköna floden Tajo och är en av de mest förtrollande metropolerna i södra Europa. Inte nog med det, staden har även en fascinerande historia. Fenicierna var de första att upptäcka den kommersiella potentialen i Tajos mynning, men Lissabons förmånliga läge ledde till att kelterna, romarna, visigoterna och morerna ockuperade staden, och var och en lämnade sina spår.

  En promenad genom Lissabons historiska huvuddistrikt Baixa, Barrio Alto och Alfama är ett måste. Nästan allt av historisk betydelse finns här, och det är även utmärkt för shopping. Börja vid Praça do Comercio i området Baixa. Fortsätt sedan till Praça Rossio för att se statyn av kung Pedro IV innan du går upp till Largo de Chiado där du kan utforska Barrio Altos smala gator.

  Bland de labyrintartade gatorna i Alfama, det gamla muslimska kvarteret, finns Lissabons katedral, de arkeologiska resterna av den romerska amfiteatern och Castelo de San Jorge, den imponerande moriska fästningen från 1000-talet, som erbjuder den bästa utsikten över staden.

  Men för att se två historiska pärlor i Lissabon måste du ta dig ut ur centrum och följa flodbankarna sju kilometer nedströms till Torre de Belem och Mosteiro dos Jeronimos, som båda är upptagna på UNESCO:s världsarvslista. Belem är nära knuten till upptäcktsresornas epok och upptäcktsresande såsom Vasco da Gama, och stadsdelen är också känd för den berömda smördegsbakelsen Pastél de Belém.

  För att ge dig själv tillräckligt med tid att verkligen uppleva Lissabons många sevärdheter innan du går ombord på MS Fridjof Nansen kan det vara en bra idé att förlänga din vistelse. Du kan göra detta genom att boka en extra natt eller genom att följa med på vårt spännande förprogram i Lissabon.

  Dag 1
  Lissabon, Portugal

  Legendariska Lissabon

 • Dag 2
  Llençois (Porto), Portugal

  Portvinets stad

  20 april 2023

  Vårt fartyg lägger till i Porto de Leixoes, en utmärkt utgångspunkt för att utforska staden. Du kan ta dig norrut till den lilla befästningen Forte Leça de Palmeira och fortsätta längs stranden till Avenida Liberdade. Eller så kan du besöka fyren Farol de Leça, kyrkan Capela da Boa Nova och den vackra stranden Praia Azul.

  Porto är känt för sitt portvin och UNESCO-listade historiska centrum. Det är en stad som är svår att inte tycka om med sitt fascinerande förflutna och sin överraskande modernitet. Staden är som gjord för promenader med en labyrint av smala gator och unika monument, där allt så småningom leder till floden Duero.

  Du får inte missa den romanska katedralen Sé do Porto, kyrkan Igreja de São Francisco med sin storslagna gyllene barockinredning och panoramautsikten från toppen av kyrkan Igreja dos Clérigos. Du kan försjunka dig i böcker i bokhandeln Lello med sina magiska nygotiska interiörer, utforska Palacio de la Bolsa och promenera längs Avenida de los Aliados.

  Eller så kan du insupa atmosfären medan du utforskar den livliga strandpromenaden i Ribeiras hamnområde, som ståtar med ett stort antal pastellhus och vackra kakelfasader. Korsa Duero via den övre gångvägen på den eiffeltornsinspirerade bron Ponte de Dom Luís I för att se lagerbyggnader och portvinskällare i Vila Nova de Gaia på södra strandkanten. Korsa sedan bron igen, men den här gången längs den nedre gångvägen.

  Efteråt kan du unna dig själv ett uppfriskande vitt portvin med tonic på en av de många livliga barerna och restaurangerna vid piren. Börjar du bli hungrig kan du prova några Porto-delikatesser, såsom francesinha, en populär grillad sandwich med kött och ost, bacalhau, torkad och saltad torsk från området eller rätter med komage.

  • Inkluderad Vandringstur i Porto
  Dag 2
  Llençois (Porto), Portugal

  Portvinets stad

 • Dag 3
  Ferrol, Spanien

  Den ”Engelska vägen” till Santiago

  21 april 2023

  Vårt nästa stopp är Ferrol på Galiciens kuperade kust. Det var ursprungligen en liten fiskeby, men har nu varit Spaniens största marinbas i nästan tre århundraden på grund av dess utmärkta strategiska läge. Ingen annan hamn i Spanien har lika många fort, citadell eller kaserner. Ferrol är ett av de bäst bevarade exemplen på en hamnstad från 1700-talet och övervägs för inskrivning på UNESCO:s världsarvslista.

  Den främsta arkitektoniska sevärdheten är den neoklassiska utformningen av grannskapet Barrio de la Magdalena, med symmetriska byggnader ordnade i ett rutformat gatunät, som i sin tur ligger omgivet av militärbyggnader från 1700- och 1800-talet runt hamnen. I det här området finns även jugendbyggnader, gatukonst, sjömanskapell, sjöfartsmuseum och typiska galiciska byggnadsfasader. Detta står i kontrast mot de smala gatorna och gränderna i Ferrol Vello, gamla Ferrol, som påminner mer om medeltiden.

  Costa de Artabra ligger nordväst om Ferrol och har ett av Galiciens mest spektakulära kustlandskap med sina klippor, uddar och vikar. Detta gör det till ett utmärkt alternativ att ägna en dag åt att utforska. Stränderna Playa de los Doniños och Playa de San Xurxo ligger bara en kort bilresa bort. Prova Galiciens läckra skaldjur där den mest kända är pulpo á feira, bläckfisk med potatis och paprika.

  En av flera pilgrimsrutter till Santiago de Compostela, Camino Ingles, eller den Engelska vägen, börjar vid Ferrol. Du kan gå den första etappen från Ferrol till Neda eller Pontedeume, eller så kan du fuska lite och följa med på en tillvalsutflykt direkt till Santiago de Compostela, ungefär en timmes bilresa bort. Utforska denna vackra stad och kulturella sevärdhet som är den viktigaste katolska vallfartsorten efter Rom och Jerusalem.

  • Inkluderad Upptäck Ferrol till fots
  Dag 3
  Ferrol, Spanien

  Den ”Engelska vägen” till Santiago

 • Dag 4
  Gijón, Spanien

  Asturiens kulturcentrum

  22 april 2023

  Gijón har ett utmärkt läge längs Biscayabukten med tillgång till Kantabriska bergen och havet. Romarna bosatte sig här för över 2 000 år sedan och den utvecklades från en liten fiskeby till att bli en viktig hamnstad på 1800-talet genom att betjäna närliggande Oviedo, Asturiens huvudstad.

  Insup atmosfären i gamla Gijón på en promenad genom de charmiga stadsdelarna Cimadevilla och Barrio del Carmen. Den kuperade halvön Cimadevilla är Gijóns historiska centrum, en gammal fiskeby med smala gränder, charmiga torg och gamla karaktärsrika hus.

  Här i det gamla kvarteret kan du utforska Palacio de Revillagigedo i barockstil, Colegiata de San Juan Bautista, vackra kyrkor och Plaza del Marques. Vandra upp på toppen av Cerro Santa Catalina, med den imponerande betongskulpturen av Eduardo Chillida, för att njuta av den bästa utsikten över Gijón.

  Koppla av på den långa gyllene Playa de San Lorenzo, en av de vackraste stadsstränderna i Spanien. Du kan ge dig ut på en spektakulär kustpromenad längs klipporna upp till Mirador de la Providencia och fortsätta en etapp på Camino del Norte. Om du föredrar en lättare promenad kan du följa Río Piles inåt landet.

  Om du känner för ett gastronomiskt äventyr kan du prova Asturiens kulinariska läckerheter i Barrio del Carmen. Prova nyfångad fisk, antingen grillad eller ugnsbakad, och kombinera det med ett glas utsökt lokal cider. Eller prova asturiska delikatesser som arroz marinero, skaldjursris eller calderetas, läckra grytor med fisk, skaldjur eller kött.

  • Inkluderad Gijons höjdpunkter
  Dag 4
  Gijón, Spanien

  Asturiens kulturcentrum

 • Dag 5
  San Sebastián (Pasaia), Spanien

  Baskien

  23 april 2023

  San Sebastián kanske inte är den största, äldsta eller viktigaste staden i norra Spanien, men det är den vackraste kuststaden. Du kommer att bli trollbunden av den lugna bukten, den gyllene, halvmåneformade stranden La Concha, den gröna ön Santa Clara och kullarna Monte Igueldo och Monte Urgull, samt den pulserande gamla stadsdelen, Parte Vieja.

  Börja vid foten av Monte Urgull för att utforska den historiska stadsdelen Parte Vieja. Se till att stanna till vid den gotiska kyrkan San Vicente, barockfasaden till Basilica de Santa Maria, de vackra torgen La Constitucion och Sarriegi, Teatro Principal, det baskiska museet San Telmo och Mercado de la Brecha.

  Vägen upp till befästningarna på Monte Urgull är brant, men den fantastiska utsikten över bukten är väl värt mödan att ta sig dit. Du kan sedan ta en välförtjänt paus med förfriskning på någon av de många kaféernas terrasser vid Boulevard Zumardia. När du har återhämtat dig kan du strosa omkring i den nya stadsdelen och promenera förbi sevärdheter, såsom stadshuset, Teatro Victoria Eugenia, den nygotiska kyrkan Catedral del Buen Pastor de San Sebastián och Plaza de Gipuzkoa.

  Från Avenida de la Libertad, en stor boulevard med historiska byggnader, kan du gå österut mot kongresscentret Kursaal med dess spektakulära glasstrukturer. Om du går västerut kommer du till det populära Playa de la Concha, där du kan spana på folk längs strandpromenaden. Längre fram vid Playa de Ondarreta kan du ta linbanan upp till Monte Igueldo som bjuder på en spektakulär utsikt.

  Innan du återvänder till fartyget kanske du vill passa på att prova några traditionella baskiska rätter. San Sebastián är en hyllad matdestination och är känd för sina pintxos, små smakrika munsbitar. Gå från bar till bar och beställ deras bästa tilltugg tills det inte finns några barer kvar eller magen säger stopp.

  • Inkluderad Stadstur i San Sebastián och typisk pintxo
  Dag 5
  San Sebastián (Pasaia), Spanien

  Baskien

 • Dag 6
  Bordeaux, Frankrike

  Vin, historia och kultur

  24 april 2023

  Välkommen till vinstaden! Bordeaux har exporterat vin sedan antiken. Bordeaux grundades av kelter, utvecklades av romarna, angreps av vikingar, styrdes av britterna och återuppbyggdes av fransmännen. Det är den åttonde största staden i Frankrike och dess gamla stadsdel har så många som 350 monument och kyrkor upptagna på UNESCO:s världsarvlista.

  Vin är Bordeaux själ och med över 8 500 vinslott och producenter i regionen är det inte en dryck som är svår att hitta. Du kan se vingårdar och vinodlingar bara en kort spårvagnsresa från centrum. Prova och jämför några av de 60 appellationerna, med alltifrån ett utsökt rött vin från Bordeaux Supérieur till de söta sauternesvinerna.

  Ställ dig framför Place de la Bourse och beundra effekten av den berömda vattenspegeln när de finaste exemplaren på fransk 1700-talsarkitektur återspeglas i Miroir d’Eau. Besök Grand Théâtre de Bordeaux, Esplanade des Quinconces, Monument aux Girondins, Quartier des Chartrons och Place du Parlement.

  1700-talets neoklassiska rörelse utraderade nästan Bordeaux historia, men det finns fortfarande flera imponerande exempel på fransk gotisk arkitektur. Besök den vackra Cathédrale Saint-André, Porte Cailhau och det pulserande Quartier Saint-Michel, som är byggt runt den praktfulla gotiska basilikan Saint-Michel.

  Museerna här får du inte heller missa. Lär dig mer om vinets historia på Cité du Vin. Konstälskare bör ta sig till Musée des Beaux-Arts och Musée des Arts Décoratifs. För en djupdykning i regionens historia ska du ta dig till Musée d'Aquitaine.

  • Inkluderad Rundtur med historia och arv i världsarvsstaden Bordeaux
  Dag 6
  Bordeaux, Frankrike

  Vin, historia och kultur

 • Dag 7
  Ile d'Aix, Frankrike

  God nog för en kejsare

  25 april 2023

  Med en längd på 3 kilometer och en bredd på 500 meter är det omöjligt att gå vilse på Ile d'Aix. Även om ön är liten var dess läge i sundet Pertuis d'Antioche vid inloppet till städerna La Rochelle och Rochefort strategiskt viktigt.

  Ile d'Aix kryllar av befästningar, slott och artilleribatterier från alla krig som Frankrike har kämpat i, från medeltiden till andra världskriget ... så det finns mycket att se och göra. Och allt kan göras till fots eller på cykel. Utforska ön på egen hand och promenera längs stigarna förbi de pittoreska husen med färgglada fönsterluckor.

  När du utforskar ön kommer du bland annat att se ett fort i Vauban-stil, Le Bourgs charmiga centrum, resterna av ett priorskloster, fyrar, fästningarna Liédot och La Rade, och Napoleonmuseet med bostadsmöbler och -föremål kopplade till kejsarens vistelse på ön innan han förvisades till Sankta Helena. Om du blickar ut över havet kan du se det stenskeppsliknande Fort Boyard som idag är mer känt för att vara inspelningsplatsen för Fångarna på fortet.

  Om du har fått nog av militärhistoria kan du koppla av på en av öns fem vita sandstränder. Njut av utsikten från Pointe Sainte-Catherine, Pointe Saint-Eulard, Pointe du Parc och Pointe de Coudepont. Om du vill spana efter fåglar, finns det 200 olika fågelarter på ön.

  • Inkluderad Utflykt med liten båt runt Fort Boyard
  Dag 7
  Ile d'Aix, Frankrike

  God nog för en kejsare

 • Dag 8
  Morbihan, Frankrike

  Det bästa av Bretagne

  26 april 2023

  Bretagne skjuter ut i Atlanten på en halvö med en ojämn kustlinje, som präglas av otaliga bergsklippor, bukter, vikar, öar och holmar. Den bretonska kulturen skiljer sig från den franska kulturen med sitt eget språk, sin egen mat och sina egna traditioner. Vi kommer att tillbringa dagen med att utforska regionen Morbihan, som omfattar Belle Île, Baie de Quiberon och Golfe du Morbihan. Området erbjuder några av Bretagnes vackraste natur och mest kända sevärdheter.

  Vi kanske kastar ankar vid Port-Haliguen på spetsen av bukten Baie de Quiberon, varifrån du kan utforska det lokala området eller följa med på tillvalsutflykter till historiska sevärdheter. Om vi kastar ankar vid Belle Île, kommer du först att se den respektingivande 1600-talsfästningen Citadelle Vauban, i den charmiga hamnen Port de Le Palais. Området runt kajen och slussen sprudlar av aktiviteter och du kan promenera genom öns historiska centrum.

  Bortom hamnen kan du se gamla fort och fyrar uppe på branta klippor. Koppla av på den vackra stranden Donnant eller besök färgglada Sauzon, La Pointe des Poulains, den tidigare hemvisten för Sarah Bernhardt och Les Aiguilles de Port Coton, som målades av konstnären Claude Monet.

  Morbihan har en fascinerande historia och kultur. De på varandra följande ockupationerna av romarna, kelterna, fransmännen och bretagnarna lämnade var och en sitt tydliga spår. Bland de många sevärdheterna i Morbihan finns den medeltida staden Vannes och Carnacstenarna, som kan mäta sig med Stonehenge.

  Den muromgärdade staden Vannes har ett välbevarat historiskt centrum med gott om korsvirkeshus och medeltida kyrkor där några nämnvärda är Cathedrale Saint Pierre, La Cohue och Château Gaillard. Runt omkring Carnac och Locmariaquer finns ett av de mest imponerande megalitiska områdena i Europa. Här finns forntida stencirklar, uthuggna dösar, gravhögar och hundratals bautastenar uppställda i rader.

  Vandrare lockas också till området för att uppleva de spektakulära landskapen i Côte Sauvage med bergsklippor genomborrade av fantastiska grottor, valv och tunnlar. Andra föredrar vandringslederna med mindre utmanande terräng längs GR340 på Belle Île, som erbjuder ett fantastiskt kustlandskap.

  • Inkluderad Vandring längs den vilda kusten
  Dag 8
  Morbihan, Frankrike

  Det bästa av Bretagne

 • Dag 9
  Douarnenez, Frankrike

  Finistère, landets ände

  27 april 2023

  Douarnenez kustlandskap inspirerade målare såsom Renoir och Boudin. Denna pittoreska kuststad är känd för sitt sardinfiske och ståtar med sandstränder, branta bergsklippor, färgglada kajer och fyra hamnar. Finistère, landets ände med bretonsk stolthet. Se till att prova ”galettes”, fyllda bovetepannkakor, och den berömda Kouign-Amann, ett smörigt bakverk, som båda är bretonska specialiteter.

  I Douarnenez påminner fiskestugorna och sjömanskapellen Sainte-Hélèn och Saint-Michel om stadens blomstrande fiskeindustri på 1800-talet. Sjöfartsmuseet i Port-Rhu hyser båtar från hela världen, såsom höga fartyg, en irländsk curragh och en ångbogserbåt från Cornwall. Utanför staden kan du koppla av på vackra sandstränder eller insupa det dramatiska landskapet i Baie de Douarnenez längs kustvägen GR-34.

  Douarnenez ligger i en öppen vik så det kan ibland uppstå stora dyningar, vilket gör det svårt med landstigningar. Dess hamn används också emellanåt av Frankrikes flotta för militärövningar. Vid båda eventualiteter kan vi istället landstiga i Brest, lite längre norrut. Från Brest har du fortfarande tillgång till samma sevärdheter och utflyktsprogram.

  Med dess starka marinhistoria är Brest en fascinerande sjöfartsstad och hyser det nationella marinmuseet. Det ligger inne i militärfästningen, Chateau de Brest, som fortfarande används av flottan idag. Brest har många medeltida befästningar och Tour Tanguy är en av de mest sevärda.

  Brest är också en modern stad med livliga kajer och hamnplatser. Ta en naturskön promenad längs hamnen och floden Penfeld eller promenera längs Cours Dajot där du kan se hela viken ”Rade de Brest”. En linbanetur över floden erbjuder en fantastisk utsikt över Brest och den moderna lyftbron Pont de Recouvrance.

  • Inkluderad Strandstädning på Kervel Beach
  Dag 9
  Douarnenez, Frankrike

  Finistère, landets ände

 • Dag 10
  Saint-Malo, Frankrike

  Piraternas tillflyktsort

  28 april 2023

  Porten till Bretagne, Saint-Malo bjuder på en storslagen utsikt från havet och kantas av ogenomträngliga bastioner och grunda stränder. Saint-Malo ansåg sig vara en självständig stadsstat under mycket av sin moderna historia och dess invånare hänvisar till sig själva som malouins, åtskilda från fransmännen och till och med det bretonska folket.

  Oavsett vad du gör idag ska du avsätta lite tid för att ta en cirkulär promenad längs fästningsvallen. Från toppen av stadsmuren får du den bästa utsikten över den muromgärdade staden och de omgivande öarna. Se hyllningar till Saint-Malos mest berömda lokalbor, såsom en staty av Robert Surcouf, den berömda piraten, och ett minnesmärke för Jacques Cartier, upptäcktsresanden som kartlade Saint Lawrenceviken och namngav Kanada.

  Bretagnes pirater var hänsynslösa och bedrev sin verksamhet under skydd av Frankrikes kung. Hemma i Saint-Malo byggde de fina herrgårdar och behandlades som respektabla herrar. Besök museet Chateau de Saint Malo och La Demeure de Corsaire för att lära dig mer om stadens piratarv.

  Vid lågvatten kan du gå över sanden till ön Le Grand-Bé, där den lokala författaren Chateaubriand ligger begravd och se bastionen Fort National som designades av Sébastien Le Prestre de Vauban på en närliggande ö.

  Innanför stadsmuren kan du följa en historisk väg genom labyrinten av charmiga kullerstensgator och se vad som återstår av det ursprungliga Saint-Malo innan de allierades bombningar 1944. Besök den gotiska Cathédrale Saint-Vincent och Chateau de la Duchesse Anne, med sitt distinkta torn.

  Du kan även ta en naturskön promenad till den närliggande byn Aleth, där du kan lära dig mer om Saint-Malos historia under andra världskriget på Musée du Long-Cours Cap-Hornier.

  • Inkluderad Innanför murarna i Saint-Malo
  Dag 10
  Saint-Malo, Frankrike

  Piraternas tillflyktsort

 • Dag 11
  Till sjöss

  Kryssning genom kanalen

  29 april 2023

  Njut av en avkopplande dag ombord på däck, i Explorer Lounge eller i vetenskapscentret medan vi färdas genom kanalen som skiljer Kontinentaleuropa åt från Brittiska öarna.

  Medan britterna kallar den Engelska kanalen är den mer allmänt känd på kontinenten som La Manche eller någon avledning av det. Holländarna kanske har det mest diplomatiska namnet för den ... de kallar den enbart för Het Kanaal – kanalen.

  Oavsett namn passerar en fjärdedel av världens maritima handel genom denna kanal. Om du vill lära dig mer kan våra experter i expeditionsteamet berätta allt du vill veta om kanalen.

  Dag 11
  Till sjöss

  Kryssning genom kanalen

 • Dag 12
  Harlingen, Nederländerna

  En av Frieslands 11 städer

  30 april 2023

  Harlingen är en av de 11 städerna i Friesland. Dess hamn var den enda havsgående hamnen i Friesland och området har ett starkt sjöfartsarv med fiske, handel och valfångst. Nuförtiden är Harlingen den mest trafikerade hamnen i norra Nederländerna.

  Harlingen är en stad med kanaler, lagerbyggnader och vackra hamnar som ligger på Vadehavets södra kustsida, ett område upptaget på UNESCO:s världsarvslista. Området är perfekt för promenader, men eftersom det är Nederländerna, varför inte hyra en cykel och cykla runt? Det är även enkelt att hyra en båt om du vill utforska kanalerna, hamnarna och de lokala byarna på egen hand.

  I den gamla stadsdelen kan du besöka stadshuset från 1700-talet, Hannemahuis Museum, Blauwe Hand, stadens äldsta lagerbyggnad, och St. Michaelskerk. Håll utkik efter landmärken, såsom den gamla fyren, som nu är ett hotell, statyn av Anton Wachter, en karaktär i romanserien av den lokala författaren Simon Vestdijk och de 46 snubbelstenarna, ett minnesmärke för de 46 lokala judiska invånarna som mördades av nazisterna.

  Utforska de gamla hamnarna Noorderhaven och Zuiderhaven, där du kan se historiska lagerbyggnader och en flotta med traditionella segelfartyg. Ute vid Zuiderpier ska du hålla utkik efter den fullskaliga kaskelot-skulpturen som sprutar ut vatten med jämna mellanrum.

  Den arktiska 1500-talsupptäcktsresanden, William Barents, föddes på den närliggande ön Terchelling. Återgivningen av hans expeditionsfartyg är ett måste för alla som är intresserade av Arktisk utforskning.

  Harlinger Aardewerk Museum kommer att glädja alla som är intresserade av frisisk keramik. Harlingen är hemvisten för den sista traditionella keramikfabriken i Nederländerna. De använder fortfarande den ursprungliga majolika-tekniken, vilket innebär att de är fullständigt handgjorda och målade med tennglasyr. Denna teknik har använts sedan 1598 och de lokala plattorna och lergodsen är idealiska om du letar efter originella souvenirer.

  • Inkluderad Zodiackryssning längs de gamla hamnarna
  Dag 12
  Harlingen, Nederländerna

  En av Frieslands 11 städer

 • Dag 13
  Hamburg, Tyskland

  Det norra Venedig

  1 maj 2023
  Preliminär ankomsttid: 09:00

  Vår expeditionskryssning når sitt slut när vi anländer till Hamburg. Den näst största staden i Tyskland är ett av de grönaste stadsområdena i Europa, med parker, botaniska trädgårdar och naturreservat. Staden har även en fascinerande historia, gott om kultur, magnifika museer, samt bra shopping och ett pulserande nattliv.

  Om du vill utforska mer av Hamburg rekommenderar vi att du förlänger din vistelse genom att boka vårt efterprogram med en övernattning på ett förstklassigt hotell som ligger i närheten av centrum och hamnen. På en 3,5–4 timmars rundtur hinner du med att se stadens främsta sevärdheter, däribland ett av stadens nyaste landmärken, Elbphilharmonie. Du kan även utforska hamnen från observationsplattformen utomhus.

  Hamburg kallas ofta det norra Venedig, och precis som i den ursprungliga staden kan du utforska dess kanaler och hamn på en båttur. Det är också enkelt att utforska staden till fots, med cykel eller med en hoppa på/hoppa av-buss.

  Besök den gamla flytdockan Landungsbrücken, se de gamla skeppen och skeppsvarven, byggnaderna i hamnområdet och den gamla Elbetunneln. Ta en promenad upp till det 132 meter höga klocktornet i den berömda S:t Mikaelskyrkan där du belönas med en fantastisk utsikt över staden.

  Många sevärdheter är samlade i Altstadt (gamla stan). Besök Sankta Katarina kyrka och S:t Nikolai-kyrkan. Utforska korsvirkeshusen på den historiska gatan Deichstraße och se det imponerande stadshuset på torget Rathausmarkt.

  Besök världens största lagerkomplex vid Kontorhausviertel och Speicherstadt, som tillsammans med Chilehaus finns upptagna på UNESCO:s världsarvslista. Om du endast kan besöka ett museum, rankas Hamburg Kunsthalle som landets bästa konstmuseum. Du kan dela upp sightseeingen med lite shopping på Mönckebergstraße eller stanna till för att prova några traditionella rätter från Hamburg, såsom aalsuppe, en skinksoppa med torkad frukt eller labskaus, konserverat nötkött med potatis och pickles.

  Dag 13
  Hamburg, Tyskland

  Det norra Venedig

Avresor

2023

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
April:
19.

Aktuella erbjudanden och rabatter

 • Boka tryggt

  Vår populära Boka tryggt-policy är tillbaka, vilket betyder att du kan känna dig trygg inför ditt nästa äventyr tillsammans med oss.
  Policyn gäller alla nya bokningar som görs mellan 16 februari 2022 och 30 juni 2022 samt för expeditionskryssningar som avgår senast 31 december 2022.
  Läs mer och beställ

Vad som ingår

Priset inkluderar

Expeditionskryssning

 • Expeditionskryssning i valfri hytt
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker (husets öl och vin, läsk samt mineralvatten) på restaurangerna Aune och Fredheim
 • À la carte-restaurangen Lindstrøm inkluderad för svitgäster
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord. Tänk på att vi seglar i avlägsna vatten med begränsad uppkoppling. Streaming stöds inte.
 • Kostnadsfri återanvändbar vattenflaska som kan fyllas på vid vattenstationerna ombord
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

Aktiviteter ombord

 • Experter i expeditionsteamet håller djupgående föreläsningar i olika ämnen
 • Dra nytta av fartygets Vetenskapscenter, som har ett omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program för medborgarforskning gör det möjligt för gäster att hjälpa till i riktiga forskningsprojekt
 • Den professionella fotografen ombord delar med sig av sina bästa tips och tricks för att ta de bästa bilderna av landskapet och djurlivet
 • Du har tillgång till fartygets badtunnor, panoramabastu, gymmen både inomhus och utomhus samt löparbanan utomhus
 • Informella sammankomster med besättningen, såsom dagliga sammanfattningar och förberedelser inför den kommande dagen

Aktiviteter med landstigning

 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Expeditionsfotografer hjälper dig med dina kamerainställningar före våra landstigningar

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Hantering av bagage
 • Valfria kustutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam
 • Valfria behandlingar i spaområdet ombord

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas
Pool area on MS Fridtjof Nansen
Foto: Oscar Farrera
Ditt fartyg

MS Fridtjof Nansen

Byggd år 2020
Varv Kleven Yards, Norway
Passagerarkapacitet 528 (500 i Antarktis)
Bruttodräktighet 20 889 ton
Längd 140 m
Däcksbalk 23,6 m
Hastighet 15 knop

MS Fridtjof Nansen är det senaste tillskottet i Hurtigrutens flotta med specialbyggda fartyg – och tillhör nästa generations expeditionsfartyg. Hon tar oss med till några av jordens mest spektakulära hörn.

Läs mer om MS Fridtjof Nansen

A large boat in a body of water with a mountain in the background
Se priser och tillgänglighet

Några alternativ: