Från norska fjordar till iberisk charm – höjdpunkter vid Europas Atlantkuster

Från norska fjordar till iberisk charm – höjdpunkter vid Europas Atlantkuster

Från norska fjordar till iberisk charm – höjdpunkter vid Europas Atlantkuster

Från norska fjordar till iberisk charm – höjdpunkter vid Europas Atlantkuster

Reseinformation 15 dagar MS Spitsbergen
Avresa
7 oktober 2023
Frukost, lunch och middag ingår

Res längs Atlantkusten från Bergen till Lissabon och gå iland i sju olika länder där du får uppleva spektakulära fjordar, välbevarade historiska städer och omtalade Unesco-världsarv.

Norges natursköna fjordar

Din storslagna europeiska expeditionskryssning börjar i Bergen som är porten till ett av världens vackraste resmål. Upplev den otroligt vackra Lysefjorden med sitt grönskande kustlandskap och häpnadsväckande, branta klippor innan vi besöker Stavanger och tittar på dess katedral från 1100-talet. Blicka ut över Preikestolen som reser sig majestätiskt över Lysefjorden. Det här är troligtvis Norges mest berömda landmärke.

Unesco-skatter och arkitektoniska pärlor

I samtliga länder som vi besöker finns Unesco-världsarv i närheten av de hamnar vi lägger till i. Från Hamburgs Speicherstadt till Herkulestornet i Lissabon – gör dig redo att upptäcka medeltida städer, uråldriga monument och mer sentida europeiska industriarv. Utforska ikoniska Mont St Michel när vi besöker Saint-Malo, och promenera längs en del av den berömda pilgrimsleden i Spanien.

Färdas längs Europas kuster

På den här expeditionskryssningen tar vi dig med längs Europas orörda och vackra västkust. Hamnarna vi lägger till i har handplockats för att du ska få se det bästa av Europas omfattande kulturarv, från Douarnenenez och Vigo till A Coruña och Lissabon. Under resan får du uppleva charmen i några av Europas städer när vi besöker fascinerande museum, ser unika miljöer och upptäcker en enastående kulturrikedom.

Från norska fjordar till iberisk charm – höjdpunkter vid Europas Atlantkuster Från norska fjordar till iberisk charm – höjdpunkter vid Europas Atlantkuster
 • Dag 1
  Bergen

  Expeditionen börjar

  7 oktober 2023

  En av Norges mest pittoreska platser, omgiven av fjäll.

  Resan börjar i vad som en gång var Norges huvudstad, Bergen.

  När du promenerar längs kullerstensgator och gränder kan du passa på att besöka det Unesco-listade området Bryggen med sina färgstarka träbyggnader, eller den berömda fiskmarknaden.

  Efteråt kan du ta en tur i den bergbana som har transporterat besökare upp till toppen av Fløyen-fjället i över hundra år. Där uppe har du en fantastisk utsikt över den pittoreska staden och de färgglada husen.

  Förprogram

  Om du har lite extra tid i Bergen kan du boka vårt förprogram och få uppleva mer av denna charmiga stad.

  Dag 1
  Bergen

  Expeditionen börjar

 • Dag 2
  Stavanger, Norge

  Porten till Lysefjorden och Preikestolen

  8 oktober 2023

  Utforska den dynamiska staden Stavanger som är porten till Lysefjorden och Preikestolen.

  Stavanger är känt för sin internationella atmosfär och sitt kulturutbud som lockar många besökare. Upptäck arkitekturhistoria i den gamla delen av Stavanger. Här finns bland annat en storslagen katedral från 1100-talet. Besök oljemuseet, kika in i en lokal butik eller njut av en öl vid vattnet.

  Under en tillvalsutflykt på fem timmar kan du få häpnadsväckande vyer över Lysefjorden från den berömda, drygt 600 meter höga Preikestolen. När vi lämnar Stavanger beger vi oss in i Lysefjorden som omges av brantare klippor än någon annan norsk fjord.

  Dag 2
  Stavanger, Norge

  Porten till Lysefjorden och Preikestolen

 • Dag 3
  En dag till sjöss

  Mot Hamburg

  9 oktober 2023

  Idag navigerar vi söderut och korsar Nordsjön på väg mot Hamburg.

  Vårt expeditionsteam ombord inleder sitt föreläsningsprogram och ger introduktion. Här får du veta mer om historia, kulturarv och naturvetenskap inför våra kommande resmål. Varför inte följa med våra biologer ut på däck när de spanar efter djurliv till havs.

  Det här är också den perfekta tidpunkten för att göra dig hemmastadd på fartyget och alla dess bekvämligheter. Kanske vill du också bekanta dig med besättningen och dina medresenärer, eller bara slappna av vid ett fönster och se landskapet passera förbi – det är helt och hållet upp till dig!

  Dag 3
  En dag till sjöss

  Mot Hamburg

 • Dag 4
  Hamburg, Tyskland

  En stad full av kultur och historia

  10 oktober 2023

  Utforska höjdpunkterna i Hamburg.

  Det finns mycket att se och göra i Hamburg – en pärla i Nordeuropa som tack vare sina kanaler brukar jämföras med Venedig. De flesta av stadens sevärdheter hittar du i Altstadt, den äldre stadsdelen. Här finns bland annat S:t Nikolai-kyrkan och den historiska gatan Deichstraße.

  I Hamburg finns också flera Unesco-världsarv. Till dessa hör Chilehaus och världens största historiska samling av lagerhus i Speicherstadt. Konstälskare bör bege sig till Kunsthalle som är landets främsta konstmuseum.

  Om du blir hungrig rekommenderar vi att smaka på lokala rätter som aalsuppe, en soppa med skinka och torkad frukt, eller labskaus – rimmad oxbringa med potatis och saltgurka.

  • Inkluderad Kort rundtur i Hamburg
  Dag 4
  Hamburg, Tyskland

  En stad full av kultur och historia

 • Dag 5
  Harlingen, Nederländerna

  Historisk hamnstad vid Vadehavet

  11 oktober 2023

  Pittoreska hamnar, kanaler och lagerhus – upplev det marina arvet i denna livliga hamnstad.

  Staden Harlingen är belägen vid Vadehavet och finns på Unescos världsarvslista med sin sjöfartshistoria. Gör som holländarna och hyr en cykel för att uppleva stadens höjdpunkter, bland annat den vackra stadskärnan med kanaler, små hamnar och historiska lagerhus.

  I den gamla delen av staden kan du besöka stadshuset från 1700-talet, Hannemahuis Museum och Blauwe Hand, stadens äldsta lagerbyggnad. Det fina keramikmuseet i Harlingen är ett måste om du är intresserad av områdets berömda keramikdesign i blått och vitt.

  • Inkluderad Zodiackryssning längs de gamla hamnarna
  Dag 5
  Harlingen, Nederländerna

  Historisk hamnstad vid Vadehavet

 • Dag 6
  Oostende (Brygge), Belgien

  Porten till Europas förflutna

  12 oktober 2023

  Beundra arkitektur från medeltiden och rör dig genom svunna tider i Europa.

  Först i en fiskeby, sedan i en medeltidsstad och senare i en kunglig semesterort vid havet – den strategiskt viktiga hamnen Oostende är full av europeisk historia. Även om platsen genomlevt krig och århundraden av historia finns här fortfarande gott om fascinerande platser att utforska.

  Oostende är utmärkt plats att utgå ifrån för att besöka den vackra och välbevarade medeltidsstaden Brygge. Här kan du förlora dig själv i 1300-talet, utforska ringlande gränder, pittoreska kanaler och mängder av vackra byggnader präglade av konstnärlig extravagans.

  • Inkluderad Brygge på egen hand
  Dag 6
  Oostende (Brygge), Belgien

  Porten till Europas förflutna

 • Dag 7
  Ouistreham, Frankrike

  Normandie förr och nu

  13 oktober 2023

  Upptäck historiska stränder, besök vackra Caen och se rörande minnesplatser för andra världskriget.

  Normandies historia, från invaderande vikingar till landstigningen på D-dagen 1944, gör regionen fascinerande att besöka. I Ouistreham får du lära dig mer om landstigningarna under Operation Overlord vid Musée de Debarquement No 4 Commando.

  Se de tyska befästningarna vid Grand Bunker Mur de l’Atlantique Musée och besök krigskyrkogården vid Hermanville-sur-Mer. Promenera längs den vackra stranden Riva-Bella och stanna till vid S:t Samson-kyrkan från 1100-talet och fyren från 1905.

  Därefter utforskar vi den fina staden Caen. Den romanska kyrkan i Saint-Étienne från 1000-talet, Mémorial de Caen-museet och Musée des Beaux-Arts är höjdpunkter du inte bör missa.

  • Inkluderad Slaget om Normandie: Sword Sector
  • Inkluderad Pendelbuss till Caen
  Dag 7
  Ouistreham, Frankrike

  Normandie förr och nu

 • Dag 8
  Saint-Malo, Frankrike

  Citadellet i Saint-Malo

  14 oktober 2023

  Majestätiska Saint-Malo är en vacker stad full av historia.

  Från havet är Saint-Malo en mäktig syn, kantad av bastioner och sluttande stränder.

  En rundvandring längs vallarna ger den bästa utsikten över staden och de kringliggande öarna. Du kan också ge dig ut på egen hand och göra en rundtur vid La Demeure de Corsaire och lära dig mer om de fruktade sjörövarna och stadens piratarv.

  Här har du också möjlighet att följa med på en historisk promenad längs murarna i gamla stan som leder dig genom en labyrint av kullerstensgator. Saint Vincent-katedralen i gotisk stil och Chateau de la Duchesse Anne är också värda ett besök. Vid ebb kan du promenera ut till ön Le Grand-Bé där den berömda lokala författaren Chateaubriand ligger begravd.

  • Inkluderad Innanför murarna i Saint-Malo
  Dag 8
  Saint-Malo, Frankrike

  Citadellet i Saint-Malo

 • Dag 9
  Douarnenez, Frankrike

  Finistère, Bretagnes Land’s End

  15 oktober 2023

  Se vad som inspirerade konstnärer kring de historiska hamnarna i Finistère.

  I den pittoreska hamnstaden Dourarnenez finns färgstarka hamnmiljöer, sandstränder och branta klippor som inspirerat berömda konstnärer som Renoir och Boudin. Förutom fiskestugor och sjömanskapell finns i Dourarnenez ett underbart sjöfartsmuseum med båtar från hela världen.

  Om vi på grund av vädret inte kan gå in i Dourarnenez är intilliggande Brest en fascinerande sjöfartstad med en mängd fästningar från medeltiden. Här kan du besöka det nationella sjöfartsmuseet inuti den militära fästningen Chateau de Brest. Brest är också en modern stad med ett livligt hamnområde som är perfekt för en promenad med fin utsikt.

  • Inkluderad Där Bretagne möter havet – Pointe du Raz
  Dag 9
  Douarnenez, Frankrike

  Finistère, Bretagnes Land’s End

 • Dag 10
  Till sjöss

  Över Biscayabukten

  16 oktober 2023

  Slappna av till havs, spana efter valar och ägna dig åt aktiviteter ombord.

  Ta chansen att bara sitta på däck med din kikare och spana efter valar, delfiner och tumlare. Det här är en av få platser i världen där man kan ha turen att få syn på näbbval eftersom de dras till buktens näringsrika vatten.

  Du kan också lära dig mer om marinbiologi under vår kryssning med praktiska demonstrationer eller lyssna till föreläsningar om historia, geografi och miljö om våra destinationer. Och glöm inte alla bekvämligheter ombord – varför inte pröva panoramabastun?

  Dag 10
  Till sjöss

  Över Biscayabukten

 • Dag 11
  Ferrol, Spanien

  Ankomst i Galicien i Spanien

  17 oktober 2023

  Upplev Galicien när vi besöker Ferrol och A Coruña.

  Vårt nästa stopp är Ferrol på Galiciens kuperade kust. Det var ursprungligen en liten fiskeby, men har nu varit Spaniens största marinbas i nästan tre århundraden. Ingen annan hamn i Spanien har lika många fort, citadell eller kaserner.

  Under en tillvalsutflykt från Ferrol kan du besöka gamla stan i Lugo, som är känd för sina romerska murar. Senare under eftermiddagen reser vi till A Coruña och lägger till för natten. Det historiska fyrtornet Torre de Hércules är en upplevelse du inte får missa. Den äldsta fungerande fyren i världen är nu ett av Unescos världsarv.

  • Inkluderad Upptäck Ferrol till fots
  Dag 11
  Ferrol, Spanien

  Ankomst i Galicien i Spanien

 • Dag 12
  A Coruña, Spanien

  Engelska vägen

  18 oktober 2023

  Massor att se, göra och dricka.

  Om du inte hann se Herkulestornet igår kväll, se till att du gör det idag. Besök någon av de många barerna eller restaurangerna och upplev det unika gallego-köket. Be att få prova några olika tapas och ta ett glas av den berömd galiciska cidern som traditionellt hälls i glasen från hög höjd.

  Galicien är en spansk region med distinkt kultur – och galicierna är stolta över sina keltiska rötter. En förgrening av pilgrimsrutten till Santiago börjar här och kallas för Camino Inglés – den engelska vägen – och ett besök i Santiago de Compostela erbjuds som tillvalsutflykt.

  Dag 12
  A Coruña, Spanien

  Engelska vägen

 • Dag 13
  Vigo, Spanien

  Galiciska traditioner

  19 oktober 2023

  Utforska den vackra, gamla staden Vigo.

  Härnäst reser vi till Vigo, som en gång i tiden utgjorde porten till Amerika. Staden skyddas av de vackra Cíes-öarna och Vigo har en av Galiciens äldsta naturhamnar som en gång i tiden var centrum för handel och fiske.

  Staden är perfekt att utforska till fots och du kan besöka den pulserande Rúa do Príncipe med sin udda mix av byggnader i nyklassisk stil och jugendstil. Du kan också göra ett besök på det imponerande 1500-talsslottet Castro med sin tillhörande park.

  På väg till stadens äldre kvarter bör du stanna till på Rúa da Pescadería, som är bästa gatan för att smaka på alla utsökta skaldjur som Galicien är känt för.

  • Inkluderad Upptäck Vigo till fots
  Dag 13
  Vigo, Spanien

  Galiciska traditioner

 • Dag 14
  Llençois (Porto), Portugal

  Portvinets stad

  20 oktober 2023

  Upptäck det magiska Porto, en Unesco-höjdpunkt med massor av charm.

  Vid ankomst i Portugal lägger vi till i Leixoes. Härifrån kan du besöka fyren Farol de Leça, kyrkan Capela da Boa Nova och den vackra stranden Praia Azul.

  Du kan också ta bussen till Porto – staden som är berömd för sitt portvin och har en Unesco-listad historisk stadskärna. Porto är en stad som gjord för att promenera i och du kommer att förälska dig i de pastellfärgade byggnaderna, färgglada fasaderna med mosaik, gatukonst, utsmyckade kyrkor och panoramavyer över Duoro.

  Strosa längs strandpromenaden i Ribeira, korsa Dom Luís I-bron, smaka på petiscos och njut av en portvinsprovning hos Vila Nova de Gaia.

  • Inkluderad Vandringstur i Porto
  Dag 14
  Llençois (Porto), Portugal

  Portvinets stad

 • Dag 15
  Lissabon, Portugal

  Legendariska Lissabon

  21 oktober 2023

  Kryssningen avslutas i en av södra Europas mest förtrollande städer.

  Expeditionen närmar sig slutet och vi anländer i den portugisiska huvudstaden Lissabon.

  En rundtur i Lissabons klassiska stadsdelar är ett måste – här är nästan allt av historiskt intresse. Inled din upptäcktsfärd i Praça do Comercio i Baixa och promenera längs de smala gatorna i Bairro Alto.

  Härifrån kommer du fram till Alfama och de gamla islamiska kvarteren med ruinerna av en romersk amfiteater och ett moriskt fort. Om du har tid kan du besöka Unesco-världsarven Torre de Belém och Mosteiro dos Jerónimos, där du också hittar de utsökta bakverken Pastéis de Belém.

  Efterprogram

  Vi är säkra på att har uppskattat den europeiska Atlantkustens fascinerande historia, men du behöver inte återvända hem riktigt än. Om du vill utforska Lissabon och dess omgivningar ytterligare före hemresan rekommenderar vi att du följer med på vårt två dagar långa efterprogram.

  Under dessa dagar får du uppleva Lissabons fascinerande historiska stadsdelar, men får också möjlighet att utforska kungliga tillflyktsorter utanför stan, bland annat staden Sintra, som finns med på Unescos världsarvslista, palatset Monserrate och stränderna i staden Cascais under en guidad utflykt. Därefter återvänder du till Lissabon för en övernattning.

  Dag 15
  Lissabon, Portugal

  Legendariska Lissabon

Avresor

2023

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Oktober:
7.

Vad som ingår

Priset inkluderar

Expeditionskryssning

 • Expeditionskryssning i vald hyttkategori
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker (husets öl och vin, läsk och mineralvatten) på restaurangen Aune
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord. Tänk på att vi seglar i avlägsna vatten med begränsad uppkoppling. Streaming stöds inte.
 • Kostnadsfri, återanvändbar vattenflaska som kan fyllas på vid vattenstationerna ombord
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

Aktiviteter ombord

 • Experter i expeditionsteamet håller föreläsningar i olika ämnen
 • Besök fartygets vetenskapscenter, som har ett omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program som ger gästerna möjlighet att hjälpa till i riktiga forskningsprojekt
 • Den professionella fotografen ombord delar med sig av sina bästa tips och tricks för att ta de bästa bilderna av landskapet och djurlivet
 • Tillgång till fartygets badtunnor, panoramabastu och inomhusgym
 • Informella sammankomster med besättningen, såsom dagliga sammanfattningar och förberedelser inför den kommande dagen

Aktiviteter med landstigning

 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Expeditionsfotografer hjälper dig med dina kamerainställningar

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Tillvalsutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas
Longyearbyen, Svalbard - MS Spitsbergen
Foto: Genna Roland
Ett stort fartyg i vattnet
En stor säng i ett rum
Ditt fartyg

MS Spitsbergen

Byggd år 2009
Renoverad 2016
Varv Estaleiro Navais de Viana do Castelo (POR)
Passagerarkapacitet 180
Sängar 243
Bilkapacitet 0
Bruttodräktighet 7,344
Längd 100,54 m
Däcksbalk 18 m
Hastighet 14,5 knop
Longyearbyen, Svalbard - MS Spitsbergen
Foto: Genna Roland

MS Spitsbergen kommer att ta dig på en resa utöver det vanliga. Hon färdas längs den norska kusten från september till maj och blir en del av våra globala expeditionsresor under resten av året.

Läs mer om MS Spitsbergen

A group of people posing for the camera
Foto: Stefan Dall / Hurtigruten

Några alternativ: