Grönland – Den ultimata fjordexpeditionen

Grönland – Den ultimata fjordexpeditionen

Grönland – Den ultimata fjordexpeditionen

Grönland – Den ultimata fjordexpeditionen

Reseinformation 13 dagar MS Fram
Avresa
2 augusti 2023
Pris från
kr 58 972
Frukost, lunch och middag ingår

Res från Island till Grönlands avlägsna östkust och upplev storslagenheten i världens största fjordsystem.

Grönlands majestätiska fjordar

Från Reykjavik korsar vi Danmarksundet till Grönlands spektakulära östkust. Vår destination är Scoresbysund, ett enormt system av fjordar och glaciärer som breder ut sig över 62 000 kvadratkilometer. Du kommer att ägna de kommande nio dagarna åt att utforska detta enorma, orörda område.

Lugna mörka vatten återspeglar de höga bergen runt omkring oss när vi spanar efter valar och andra marina djur, såsom sälar som ibland kan ses ligga och dra sig på isflak. Håll utkik efter fåglar såsom spetsbergsgrisslor, fjällugglor och jaktfalkar.

Avlägsna bosättningar

Scoresbysund är obebott utöver bosättningen Ittoqqortoormiit. Den lilla orten på mindre än 500 personer är en av världens mest avlägsna bosättningar. Se hur Ittoqqortoormiits ihärdiga invånare lever och upptäck den unika bosättningens historia.

Vildmark som passar äventyr

Din expeditionskryssning har en rad aktiviteter, inkluderade och valbara, som hjälper dig att komma nära naturen. Vi gör allt för att få ut det mesta av förhållandena för att erbjuda så många landstigningar, naturvandringar, kajakturer och möjligheter att se djur som möjligt. Föreläsningar av vårt kunniga expeditionsteam lyfter din upplevelse ytterligare.

Grönland – Den ultimata fjordexpeditionen Grönland – Den ultimata fjordexpeditionen
 • Dag 1
  Reykjavik, Island

  Islands huvudstad

  2 augusti 2023

  Ditt äventyr börjar i världens nordligaste huvudstad. Reykjavik ståtar med en kombination av traditionell charm och kosmopolitisk känsla. Denna lilla och säkra stad har den perfekta storleken för en vandringstur, fullspäckad med konst, kultur och historia. Vi rekommenderar att du försöker få ut mesta möjliga av din vistelse här innan du går ombord, om du har tid.

  Ta en promenad längs Laugavegur, huvudshoppinggatan, med alla sina butiker och friluftsaffärer, eller ta dig till den arkitektoniskt slående kyrkan Hallgrímskirkja. Konstälskare ska besöka Reykjaviks konstmuseum, Islands konstmuseum och de många mindre gallerier och museum som finns i staden. Se till att besöka Islands nationalmuseum, Saga Museum och sjöfartsmuseet för att få en djupare inblick i Islands historia. Och glöm inte att ta med badkläderna om du känner för att ta ett dopp i en av stadens 18 pooler, som ofta är utrustade med bastu och badtunnor.

  MS Fram väntar på dig i Reykjaviks hamn. När du har checkat in och hämtat din kostnadsfria expeditionsjacka får du tid över till att göra dig hemmastadd i den trevliga och eleganta hytten. Det hålls en obligatorisk säkerhetsgenomgång precis innan avresan, och därefter kan du utforska ditt hem till havs och njuta av den förstklassiga upplevelsen ombord.

  Välkomstmiddagen på kvällen avrundas med en skål av kaptenen för att önska alla ett trevligt äventyr. Du får sedan träffa expeditionsteamet och nyckelpersonerna i besättningen som kommer att informera dig om vad du kan förvänta dig under denna spännande resa till Grönland.

  Förprogram

  Från Reykjavik har du bara några timmar till gejsrar, glaciärer, heta källor och vattenfall. Namnet betyder faktiskt ”den rökiga viken”, vilket syftar på den stigande ångan från de omgivande geotermiska platserna. Varför inte boka in ett förprogram med oss och ägna några extra dagar åt att utforska Islands Gyllene cirkel, en rutt som erbjuder många naturliga sevärdheter, såsom vattenfall, nationalparker och gejsrar?

  Dag 1
  Reykjavik, Island

  Islands huvudstad

 • Dag 2
  Till sjöss

  Genom Danmarksundet

  3 augusti 2023

  När vi lämnar Island bakom oss korsar vi Danmarksundet och vidare mot Grönlands kust. Detta är samma rutt som vikingarna tog när de migrerade till Grönland för ungefär 1 000 år sedan. Vi färdas faktiskt i Erik Rödes kölvatten. Han sägs ha varit den första europén som bosatte sig på Grönland efter att ha åkt dit med sin far när han var 10 år gammal.

  Nu har du tid att koppla av, lära känna expeditionsteamet och kolla in bekvämligheterna ombord på MS Fram, ditt ”bekväma basläger”. Det kommer att hållas föreläsningar i vetenskapscentret inom en rad olika ämnesområden för att förbereda dig på det kommande äventyret. När du är där kan du dra nytta av biblioteket och vetenskapsutrustningen som finns till hands under hela din resa.

  De kommer även att gå igenom viktiga riktlinjer från AECO, Association of Arctic Expedition Cruise Operators. Du kommer att lära dig hur du kan hjälpa till att skydda naturlivsmiljöer och hur du på bästa sätt håller ett säkert avstånd från djur för att inte störa dem.

  Om du vill bränna lite kalorier kan du ta dig till ett av gymmen för att få upp pulsen. Panoramabastun erbjuder en fantastisk utsikt medan du svettas, och det finns badtunnor på däck.

  Varför inte avnjuta en drink i Explorer Lounge & Bar med vacker panoramautsikt och lära känna några av dina medresenärer, eller bara slå dig ner i en soffa och titta på de hypnotiska havsvågorna som rullar förbi utanför?

  Dag 2
  Till sjöss

  Genom Danmarksundet

 • Dag 3-11
  Scoresby sunds fjordsystem

  Världens största fjordsystem

  4 augusti 2023 - 12 augusti 2023

  Scoresby sund är ett fjordsystem som breder ut sig som grenar på ett träd över ett område på cirka 62 000 kvadratkilometer. Landskapet är helt enkelt fantastiskt, med vita och blå isberg som flyter i spegelliknande vatten omgivet av storslagna svarta och bruna berg som tornar upp sig omkring oss. Det är världens största fjordsystem och de kommande nio dagarna kommer att framkalla en djup känsla av lugn när du utforskar denna enorma, orörda vildmark.

  Områdets branta basaltberg, varav vissa är upp till 2 000 meter höga, skapar inte bara en fantastisk bakgrund utan ger även skydd från de kyliga arktiska vindarna. Dessutom har de vidsträckta, öppna vattnen vid det breda fjordsystemets mynning och områdena som förblir isfria även på vintern gjort detta till en fristad för Grönlands sprudlande djurliv. Du kanske får syn på myskoxar, fjällrävar och skogsharar.

  Fågellivet frodas här. Alkekungar, lunnefåglar, stormfåglar, fjällugglor, jaktfalkar och havstrutar är bara några av de arter som vi hoppas på att få se. Dessutom kan olika sälarter ses på stranden eller ligga och dra sig på isflak. Håll utkik efter valar som kan ses i vattnet här.

  Då detta är en expeditionskryssning kommer kaptenen och expeditionsteamet att ta oss till de mest gynnsamma platserna utifrån förhållandena varje dag. Vi gör allt för att få ut det mesta av förhållandena, och vi försöker erbjuda så många landstigningar, naturvandringar, kajakturer och djurskådningsmöjligheter som möjligt. När du utforskar och lär dig mer om detta värdefulla ekosystem kommer du att känna dig som ett med det vidsträckta fjordsystemet i Scoresby sund.

  Du kan spana efter djurliv, fotografera flora och isberg samt uppskatta vildmarkens tystnad medan vi glider fram på vattnet. Det finns även möjlighet att delta i forskningsprogram som hjälper till att bevara området för djur och framtida generationer.

  Under din expedition får du besöka Ittoqqortoormiit, vägen till Scoresbysunds fjordsystem och den enda permanenta bosättningen i regionen. Belägen på en vacker halvö som skyddas av havsis nio månader om året ligger Ittoqqortoormiit, en av de mest avlägsna bosättningarna i västvärlden.

  Ittoqqortoormiit grundades 1925 och är en jakt- och fiskeort. Här fångar man fortfarande dagens måltider. Mindre än 500 ihärdiga själar kallar plasten sitt hem och de visar dig mer än gärna runt.

  Om vädret tillåter försöker vi att segla norr om Scoresbysund, mot utkanten av östra Grönlands föränderliga havsis, för att spana efter djurliv innan vi sätter kurs tillbaka mot Island.

  • Inkluderad Besök i samhället Ittoqqortoormiit
  Dag 3-11
  Scoresby sunds fjordsystem

  Världens största fjordsystem

 • Dag 12
  Danmarksundet

  Tillbaka till Island

  13 augusti 2023

  Efter att ha utforskat Grönlands avlägsna skönhet sätter vi kurs tillbaka mot Island. Ägna dagarna till sjöss åt att sammanfatta dina erfarenheter med dina nya vänner, studera naturen i vetenskapscentret, gå på en föreläsning eller två eller bara koppla av på däck. Håll utkik efter sjöfåglarna som följer efter fartyget eller spana efter valar som kan komma upp till ytan.

  Vägen tillbaka ”hem” är sannolikt densamma som de sista vikingarna tog när de övergav sitt experiment att bosätta sig på Grönland på 1400-talet. Varför försvann de? Historikerna är oeniga, men det verkar som att de försökte leva som europeiska bönder i en miljö som inte kunde försörja deras kor, får och grisar. Om de bara hade rådfrågat grönländarna så kanske deras ättlingar fortfarande hade levt där idag.

  Medan du reflekterar över resan kanske det slår dig vilken värdefull plats Grönland är. Från fjordarnas sköra ekosystem till den flyktiga elegansen hos havsisen och glaciärerna. Vi hoppas att skönheten du upplevt har gjort ett avtryck.

  Dag 12
  Danmarksundet

  Tillbaka till Island

 • Dag 13
  Reykjavik

  Expeditionens slut

  14 augusti 2023

  Vi tar ett kärt farväl av MS Fram när vi avrundar där vi började, i den fantastiska staden Reykjavik. Du har nu möjligheten att se alla platser du missade när du anlände. Om du vill avsluta ditt äventyr på topp är du på rätt plats. Reykjavik har några av världens bästa gallerier, restauranger och span.

  Om du vill utforska mer av Island, tillbringa några extra dagar i Reykjavik och upplev de närliggande geotermiska sevärdheterna. Finns det ett bättre sätt att avrunda ditt äventyr än att njuta av ett dopp i avkopplande vulkaniskt vatten, omgiven av natursköna landskap?

  Vi är säkra på att du har haft en fantastisk resa längs Grönlands östkust med oss. Vi hoppas få träffa dig under fler äventyr i framtiden.

  Efterprogram

  Varför inte lägga till ett av våra efterprogram innan hemresan? Ta in den isländska sydkustens slående landskap och besök de spektakulära vattenfallen Seljalandsfoss och Skógafoss. Du får även se den berömda stranden Reynisfjara med dess kolsvarta sand och basaltformationer – ett otroligt slut på en episk resa.

  Dag 13
  Reykjavik

  Expeditionens slut

Avresor

2023

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Augusti:
2.

Vad som ingår

Priset inkluderar

Expeditionskryssning

 • Expeditionskryssning i vald hyttkategori
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker (husets öl och vin, läsk och mineralvatten) på restaurangen Aune
 • À la carte-restaurangen Lindstrøm inkluderad för svitgäster
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord. Tänk på att vi seglar i avlägsna vatten med begränsad uppkoppling. Streaming stöds inte.
 • Kostnadsfri återanvändbar vattenflaska som kan fyllas på vid vattenstationerna ombord
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Utbud av inkluderade utflykter

Aktiviteter ombord

 • Experter i expeditionsteamet håller föreläsningar i olika ämnen
 • Du har tillgång till fartygets vetenskapscenter, som har ett omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program där gästerna får hjälpa till i riktiga forskningsprojekt 
 • Fotografen ombord delar med sig av sina bästa tips och tricks för att ta de bästa bilderna av landskapet och djurlivet
 • Du har tillgång till fartygets badtunnor, panoramabastu samt inomhusgymmet
 • Informella sammankomster med besättningen, såsom dagliga sammanfattningar och förberedelser inför den kommande dagen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar
 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Expeditionsfotografer hjälper dig med dina kamerainställningar före våra landstigningar

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Tillvalsutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas
MS Fram in Greenland
Foto: Stian Klo
MS fram i Antarktis
Foto: Sandra Walser
Ditt fartyg

MS Fram

Byggd år 2007
Renoverad 2022
Varv Fincantieri, Italy
Passagerarkapacitet 250 (200 i Antarktis)
Sängar 276
Bilkapacitet 0
Bruttodräktighet 11 647 ton
Längd 114 m
Däcksbalk 20,2 m
Hastighet 13 knop
MS Fram in Greenland
Foto: Stian Klo

Det ursprungliga Fram var det mest kända expeditionsfartyget av sin tid och hennes framgångsrika expeditioner saknar motstycke. MS Fram följer i den ursprungliga Frams fotspår och är utrustad med den mest avancerade tekniken för att göra henne exceptionellt väl lämpad för expeditionsresor i polarområden.

Läs mer om MS Fram

Icebergs-en av många favoritfoto motiv när på en expedition med MS fram
Foto: Tomas Mauch
Se priser och tillgänglighet

Några alternativ: