Grönland på sommaren – en resa under midnattssolen

Grönland på sommaren – en resa under midnattssolen

Grönland på sommaren – en resa under midnattssolen

Grönland på sommaren – en resa under midnattssolen

Reseinformation 20 dagar MS Maud
Avresor
20 juli 2023
18 juli 2024
Pris från
kr 88 509
Frukost, lunch och middag ingår

Grönlands fjordar och färgstarka samhällen

Avlägsna orter och vacker natur

Res från Island till Grönland och utforska allt från fridfulla byar till livliga städer på den grönländska syd- och västkusten. Möt och dela oförglömliga upplevelser med lokalbefolkningen – kanske över kaffemik, en traditionell social sammankomst.

Natursköna fjordar under midnattssolen

Se några av landets vackraste fjordar och sund, bland annat Evighetsfjorden och Prins Christian Sund. Expeditionsteamet hittar – i sann äventyrsanda – de lämpligaste platserna för landstigningar, oavsett om vi spanar efter djurliv på Kvanefjorden eller bestiger en glaciär vid Vaigatsundet.

Grönland på sommaren – en resa under midnattssolen Grönland på sommaren – en resa under midnattssolen
 • Dag 1
  Reykjavík, Island

  Kosmopolen Reykjavík

  Utforska världens nordligaste huvudstad, Reykjavík

  Reykjavík är en stad fullspäckad med konst, kultur och historia – väl värd att utforska närmare före eller efter expeditionskryssningen till Grönland.

  Ta en promenad längs Laugavegurs butiker och friluftsaffärer. Besök den vackra katedralen Hallgrímskirkja eller upptäck Reykjavíks konstmuseum. Boka ett förprogram för att uppleva regionens vackra vattenfall, heta källor, gejsrar och nationalparker.

  MS Maud väntar på dig i Reykjavíks hamn. När du har hämtat din kostnadsfria expeditionsjacka är det dags att göra dig hemmastadd i hytten. Äventyret har börjat.

  Dag 1
  Reykjavík, Island

  Kosmopolen Reykjavík

 • Dag 2-3
  Danmarksundet

  Genom Danmarksundet

  I vikingarnas kölvatten

  Vi korsar Danmarksundet på väg till Grönland. Det är samma rutt som Erik Röde, som man tror var den första europén att bosätta sig här, en gång tog. Nu har du tid att koppla av och utforska alla bekvämligheter ombord på fartyget.

  Expeditionsteamet förklarar vad som gäller när vi besöker djurens livsmiljöer och olika lokalsamhällen. I vårt vetenskapscenter kan du lära dig mer om Grönlands geologi eller delta i ett av våra program för medborgarforskning.

  Om du känner dig energisk kan du ta en sväng till gymmet. Vill du i stället njuta av en utsökt måltid är det bara att bege sig till någon av de tre restaurangerna ombord.

  Dag 2-3
  Danmarksundet

  Genom Danmarksundet

 • Dag 4-6
  Södra Grönland

  Södra Grönland

  En historisk region med vacker natur

  Under de kommande tre dagarna utforskar vi södra Grönland. Upptäck ett landskap med dramatiska fjäll, kristallblå isberg och böljande, gröna fält. Upplev områdets historia genom ruiner från vikingatiden och få en inblick i den lokala kulturen genom att tillbringa tid med invånarna. Du kanske till och med blir bjuden på kaffemik, en traditionell grönländsk sammankomst, hemma hos en familj.

  Expeditionsteamet väljer ut de bästa platserna för våra landstigningar, så du är alltid i trygga händer. Kanske får du upptäcka artefakter bland de färgglada husen i Qaqortoq eller spana efter djurliv i båt på Kvanefjorden. Du kan få se ruinerna av Hvalsey kyrka, ett Unesco-världsarv och platsen för den sista dokumenterade händelsen under nordmännens tid på Grönland.

  Oavsett vad vi gör på södra Grönland lovar vi äventyrsfyllda dagar på några av världens mest avlägsna och vackra platser,

  • Inkluderad Besök i samhället Qaqortoq
  Dag 4-6
  Södra Grönland

  Södra Grönland

 • Dag 7-8
  Polcirkeln

  Polcirkeln

  Under midnattssolen

  Du kommer att märka hur dagarna blir allt längre på vår resa norrut. När vi väl har korsat polcirkeln skiner midnattssolen dygnet runt. Det är en perfekt tid för olika sommaraktiviteter, men också för att fotografera. Ha kameran redo för att föreviga isberg och glaciärer dränkta i solens gyllene strålar på bild.

  Under de kommande två dagarna kan du få besöka Sisimiut, Grönlands näst största stad. Här finns natursköna vandringsleder och artefakter från gamla Saqqaq-bosättningar på ortens museum. Om du är på jakt efter den perfekta souveniren kan du köpa en halsduk, en mössa eller vantar stickade av myskoxull. Garnet tillverkas av myskoxens innerull och sägs vara tio gånger varmare än fårull.

  Du kan även få se Maniitsoq, en stad som skämtsamt kallas för ”Grönlands Venedig” på grund av dess naturliga kanaler. De omgivande fjällen ger en imponerande inramning till staden, och du kan till och med få syn på en flock knölvalar från kajkanten.

  • Inkluderad Besök i samhället Sisimiut
  Dag 7-8
  Polcirkeln

  Polcirkeln

 • Dag 9-12
  Norra Grönland och Diskobukten

  Norra Grönland och Diskobukten

  Glaciärer, djurliv och en vulkanö

  Äventyret fortsätter norrut. Vi utforskar delar av norra Grönland och Disko Øer, en ö som är belägen strax till väster om fastlandet. Detta är en fristad för valrossar, valar och sälar, och de imponerande basaltbergen vittnar om öns vulkaniska ursprung.

  På Disko Øers sydkust gör vi eventuellt en landstigning i Qeqertarsuaq där det kan finnas möjlighet att vandra till glaciären Lyngmarksbræen. Vi kanske även gör ett stopp i Uummannaq, den nordligaste orten på vår resa. Här kan du besöka ”tomtens sommarstuga”. Den lilla torvhyddan byggdes för en TV-serie som sändes under sent åttiotal och gjorde stugan till en del av den danska populärkulturen.

  Du kanske också får resa genom Vaigatsundet. Vid rätt väderförhållanden kan vi göra ett stopp vid Camp Frieda, där du får vandra över den arktiska tundran och besöka en glaciär för att lära dig om dess rörelsemönster. Om vädret tillåter använder vi expeditionsbåtarna för landstigningar eller gör kajakturer mellan isbergen.

  Du får uppleva Ilulissatfjorden, ett av Unescos världsarv, som ofta står högst upp på listan över saker att se på Grönland. Njut av isfjordens spektakulära landskap och se den gamla bosättningen Sermermiut.

  • Inkluderad Ilulissat - Promenad till isfjorden
  Dag 9-12
  Norra Grönland och Diskobukten

  Norra Grönland och Diskobukten

 • Dag 13
  Evighetsfjorden

  Den förföriska Evighetsfjorden

  Beundra fjordens storslagna skönhet

  Det har blivit dags för fartyget att vända söderut. Njut av en upptäcktsdag på den magiska och orörda Evighetsfjorden, belägen nära Maniitsoq. Exakt vilket spännande äventyr som väntar bestäms samma dag.

  Evighetsfjorden har ett istäcke som kalvar stora isberg ner i det 700 meter djupa vattnet. Fjorden är omgiven av fjäll med vackra vita åsar och kristallblå isgrottor.

  Här är det naturen som regerar. I denna region lever människor i små fiskebyar längs vattnet. Som alltid håller vi utkik efter den arktiska floran och faunan, däribland valar och sjöfåglar.

  Dag 13
  Evighetsfjorden

  Den förföriska Evighetsfjorden

 • Dag 14
  Nuuk

  Nuuk, Grönlands huvudstad

  Upplev ny och gammal grönländsk kultur i Nuuk

  Efter våra sista dagar i de idylliska islandskapen anländer vi i Nuuk, Grönlands färgglada huvudstad. Staden har omkring 18 000 invånare och erbjuder en fin blandning av nya och gamla byggnader.

  Jämför gammal arkitektur som Hans Egedes hus och Nuuk-katedralen med Grönlands supermoderna parlamentsbyggnad.

  Besök det grönländska nationalmuseet för att se sex Qilakitsoq-mumier och få en intressant inblick i hur livet såg ut här för 500 år sedan. Följ med till berget Lille Malene och utforska den orörda naturen kring Nuuk på en naturvandring som finns som tillval.

  Dag 14
  Nuuk

  Nuuk, Grönlands huvudstad

 • Dag 15-17
  Södra Grönland

  Södra Grönland

  Utforska uråldriga platser och naturens underverk

  Det finns fortfarande mycket kvar att se när vi fortsätter resan mot Grönlands sydkust. Om vi går iland vid Ivittuut får du uppleva en spökstad bland ruinerna av vad som en gång i tiden var en gruvort. Ivittuut var även vikingarnas sista bosättning på Grönland, men de enda levande väsen som nu syns till är myskoxar. Följ med på en guidad tur bland områdets övergivna byggnader och lär dig om ortens viktiga roll under andra världskriget.

  Vi kanske även gör en landstigning längs fjorden Tunulliarfik. Här ligger Igaliku, en liten by med 60 invånare som lättast känns igen på sina sandstensbyggnader och fält med betande får. Det kan finnas möjlighet att besöka en av gårdarna – och fåren – under en tillvalsutflykt.

  Om vädret tillåter kanske vi tillbringar tid i Prins Christian Sund där du kan få syn på vikare och storsälar som vilar sig på isen, men också vittrutar och tobisgrisslor på himlen ovanför. Har vi tur kan vi få en glimt av både vik- och knölval. Om vi på grund av havsisen inte kan gå in i sundet beger vi oss i stället till Kap Farvel, den sydligaste punkten på Grönland.

  • Inkluderad Landstigning i Ivittuut
  Dag 15-17
  Södra Grönland

  Södra Grönland

 • Dag 18-19
  Grönland

  Reflektioner från Grönland

  Tid för avkoppling och reflektion

  Efter att ha utforskat Grönlands himmelska skönhet sätter vi kurs mot Island. Få ut så mycket som möjligt av de två dagarna till havs genom att diskutera resans höjdpunkter med expeditionsteamet, lära dig om Grönlands fjordsystem i vetenskapscentret eller bara koppla av.

  Ute på däck kan du få syn på sjöfåglar eller valar som brukar följa efter fartyget. Vår fotograf förklarar gärna hur du bäst fångar dem på bild. Du kan också hjälpa till att räkna valar för vårt forskningsprojekt Happywhale.

  Passa också på att utnyttja panoramabastun och badtunnorna på däck. På kvällen kan du ta en drink tillsammans med andra upptäckare i Explorer Lounge & Bar.

  Dag 18-19
  Grönland

  Reflektioner från Grönland

 • Dag 20
  Reykjavík

  Återkomst till Reykjavík

  Oförglömliga minnen från Grönland

  Vi tar ett kärt farväl av MS Maud när vi avrundar där vi började, i fantastiska Reykjavík. Ta chansen att besöka alla platser du kanske missade vid ankomsten. Det finns gott om saker att uppleva i Reykjavík, bland annat mängder av gallerier, restauranger och geotermiska bad.

  Efterprogram

  Om du vill se mer av Island innan du återvänder hem kan du följa med till landets södra delar genom att boka vårt efterprogram som finns som tillval. Du kan även förlänga din vistelse och själv utforska Reykjavík och alla dess geotermiska sevärdheter. Det är den perfekta avslutningen på en episk resa.

  Dag 20
  Reykjavík

  Återkomst till Reykjavík

Avresor

2023

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Juli:
20.

2024

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Juli:
18.

Vad som ingår

Inkluderat i din resa

Expeditionskryssning

 • Resa i vald hyttkategori
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker* på restaurangerna Aune och Fredheim
 • À la carte-restaurangen Lindstrøm ingår för gäster i svit
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord
 • Kostnadsfri, återanvändbar vattenflaska
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

Observera att wifi och mobiltäckning är väldigt begränsade i de avlägsna områden vi reser till och att streaming inte stöds.

*Husets öl och vin, läsk samt mineralvatten

Aktiviteter ombord

 • Föreläsningar och diskussioner med experter från expeditionsteamet
 • Full tillgång till vårt vetenskapscenter, omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program där resenärerna kan hjälpa till i pågående forskningsprojekt
 • Tips och tekniker kring hur du fotar landskap och djurliv av fotografen ombord
 • Tillgång till fartygets badtunnor, panoramabastu samt inomhus- och utomhusgym
 • Informella dagliga genomgångar med besättningen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar
 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Hjälp av våra expeditionsfotografer ombord

Observera:

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Tillvalsutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam
MS Maud
Interior in restaurant Lindstrøm
Foto: Oscar Farrera
Ditt fartyg

MS Maud

Byggd år 2003
Varv Fosen Mek. Verk. (N)
Passagerarkapacitet 528 (500 i Antarktis)
Sängar 500
Bruttodräktighet 16 151 ton
Längd 135,75 m
Däcksbalk 21,5 m
Hastighet 15 knop

MS Maud kallades förut MS Midnatsol och lämpar sig väl för en expeditionskryssning.

Läs mer om MS Maud

Science center - MS Maud
Foto: Oscar Farrera
Se priser och tillgänglighet

Några alternativ: