I vikingarnas kölvatten i Nordatlanten

Longyearbyen, Svalbard – Grönland – Reykjavik, Island

Utforska Svalbard, Grönland och Island och upplev ett äventyr som inte kan jämföras med något annat på denna del av halvklotet. När vi kommer fram till världens minst besökta nationalpark kan vi segla flera dagar utan att möta ett enda fartyg. Sannolikheten att träffa på en polarvarg eller en isbjörn är större än att träffa på en annan människa.

  • Besök tre arktiska öar på en och samma expedition
  • Utforska världens största nationalpark på Grönland
  • Missa inte chansen att se det magiska norrskenet
  • Håll utkik efter isbjörnar, myskoxar, fjällharar, Grönlandsfalkar och polarvargar

Översikt

Utforska tre arktiska öar och världens minst besökta nationalpark.

Upplev Norges arktiska krona – Svalbard

Efter en övernattning i Longyearbyen startar expeditionen med att ta dig genom magnifika Nordvästra Spetsbergens nationalpark. Vad som är speciellt för området är de stora inlandsglaciärerna och fjällandskapet som är fullt av spännande kontraster med lummiga områden, karga moräner samt branta bergåsar och glaciärer som störtar ned i havet. Vi seglar in i Kongsfjorden och Magdalenefjorden som imponerar med ett dramatiskt landskap och en intressant historia. Vid 78º 55 'N besöker vi Ny-Ålesund, ett av världens nordligaste samhällen med åretruntboende och en avancerad arktisk forskningsstation.

Segla i dagar utan att träffa på andra människor eller fartyg

När vi börjar vår resa uppför Grönlands kust får du uppleva känslan att vara helt ensam i en mycket isolerad del av världen. Väl framme i nordöstra Grönlands fjordar kommer du att bli överväldigad av naturens oändliga dimensioner och avstånd. Här hittar du de största fjordarna i världen. Det omgivande fjällandskapet med stupande glaciärer och dramatiskt branta granitväggar tornar upp sig på rad så långt ögat kan nå. Längs vår rutt kommer vi att gå i land för att utforska vildmarken och här får du möjlighet att paddla kajak eller vandra.

Vårt sista stopp på nordöstra Grönland blir Ittoqqortoormiit, Grönlands mest isolerade samhälle. I upp till nio månader om året är denna unika ort helt avskuren från omvärlden. Vår lokala guide tar dig med på en rundvandring till fots och vi besöker bland annat museet och kyrkan.

Sagornas ö

Vi utforskar den västra delen av Island, också kallad Sagornas ö. Halvön Snæfellsnes brukar ofta kallas ”Island i ett nötskal” och är full av små samhällen och byar, berg, fågelklippor, mytomspunna platser och vandringsleder – kort sagt en hel värld av unika upplevelser.

Enkelhytter utan tillägg

Enkelhytter utan singeltillägg på expeditionsseglingar under 2018

Vill du resa själv under 2018? På utvalda expeditionsresor slipper du nu att betala tillägg för din hytt om du vill resa på egen hand.  

Priset inkluderar:

• Expedition i vald hyttkategori med helpension
• Flygresa Oslo–Longyearbyen i ekonomiklass
• En hotellnatt i Longyearbyen före avresa inklusive frukost och lunch
• Transport från hotell till fartyg samt en utflykt i Longyearbyen

Ej inkluderat:

• Internationella flygresor
• Reseförsäkring
• Bagagehantering
• Valfria utflykter och dricks

Resan dag för dag

Tidsplan och resrutt

Det här är en expedition som styrs av elementen och vår slutliga resplan avgörs alltid av rådande väder- och vindförhållanden. Säkerheten är högsta prioritet och kaptenen bestämmer den exakta rutten under resans gång. Därför är resplanen bara en indikation på vad du får uppleva men det är också det som gör varje expedition med Hurtigruten så unik.

5 augusti 2018

Avresa från Oslo/Longyearbyen
Dag 1
Day 10_Oslo_shutterstock_Morten Normann Almeland.jpg
Foto: Morten Normann Almeland / Shutterstock Foto

Huvudstaden och Norges arktiska krona


Ort: Oslo/Longyearbyen

Norges huvudstad Oslo brukar kallas ”staden mellan fjord och skog”, eftersom den omges av skogar, sjöar, berg och en fjord. I centrum hittar du en unik arkitektur, en blomstrande kafé- och barkultur, restauranger i toppklass, oändliga shoppingmöjligheter och en mångfald av olika kulturer som sätter färg på staden. Vi lämnar Oslo på kvällen och beger oss mot norra Arktis och Svalbard.

Dag 2
Day 2Longyearbyen_Natalia_Davidovich_shutterstock.jpg
Foto: Natalia Davidovich / shutterstock Foto

”Granne med Nordpolen”


Ort: Longyearbyen

Ögruppen Svalbard ligger i Norra ishavet, halvvägs mellan Norge och Nordpolen. Mitt i denna mäktiga natur ligger den norska staden Longyearbyen. Efter en övernattning på ett av våra hotell kan du följa med på en tur och lära dig mer om denna avlägsna plats innan det är dags att gå ombord på MS Spitsbergen.

Dag 3
Magdalenefjorden_Joe Decker.jpg
Foto: Joe Decker Foto

Fjordar och glaciärer


Ort: Nordvästra Spetsbergens nationalpark

Den första nationalparken vi besöker täcker det nordvästra hörnet av Svalbard. Vad som är karateristiskt för området är de enorma inlandsglaciärerna och ett fjällandskap som står i kontrast mot gröna områden och nakna moräner. Vi fortsätter in i Kongsfjorden och Magdalenefjorden som har både en fantastisk natur och intressant historia. På 78º 55 'N besöker vi Ny-Ålesund som förr i tiden var startpunkten för många expeditioner mot Nordpolen. Idag finns här ett antal avancerade arktiska forskningsstationer.

Dag 4
16.04.28-hurtigruten5.jpg

Håll utkik efter djur från däck


Ort: Till havs

I Svalbards arktiska skärgård lever cirka 3 000 isbjörnar, betydligt fler i antal än ögruppens befolkning och förmodligen en av de största koncentrationerna av isbjörnar på jorden. Isbjörnar är ensamlevande djur utan fast grupp eller revir som vandrar dit de förväntar sig att hitta föda. Det finns inga garantier för att få se dessa stora rovdjur men ju fler ögon som spanar i kikarna desto större är chansen att vi får syn på Kungen av Arktis. Isbjörnen är ett marint däggdjur, så sannolikheten är störst nära eller i vattnet. Titta extra noga när vi närmar oss drivis eftersom isbjörnar ofta använder isflak som bas på havet.

Dag 5-10
Scoresbysund_shutterstock_Steve allen 3.jpg
Foto: Steve Allen / shutterstock Foto

Världens minst besökta nationalpark


Ort: Grönlands nationalpark

När vi anländer till världens största nationalpark blir den unika känslan av total isolering påtaglig. Bortsett från några övergivna jägarstationer, en väderstation och den traditionella Siriuspatrullen finns inga spår av människor här. Inom nationalparkens gränser finns det bara ungefär 30 personer som övervintrar. Under den mycket korta sommarsäsongen, när farvattnen runt om är isfria, besöker runt 500 kryssningspassagerare parken. Väl framme i nordöstra Grönland kommer du att uppleva naturens dimensioner och avstånd som överväldigande. Här hittar vi världens största fjordar, omgivna av fjällandskap med hängande glaciärer och dramatiska lodräta granitväggar så långt ögat kan nå. Förutom myskoxar, fjällrävar, fjällharar och polarvarg finns också många olika sjöfåglar. Och kom ihåg att där det finns is kan det också finnas isbjörnar! Vi gör ett stopp vid den ytterst isolerade forskningsstationen Danmarkshamn. Att segla in i fjordar som Kaiser Franz Josef Fjord eller Alpefjord är en oförglömlig upplevelse och de flesta av våra landstigningar är rena vildmarksexpeditioner. Vi kanske stöter på Siriuspatrullen (en del av danska flottan) som övervakar nationalparken med traditionella färdmedel som hundsläde. Innan Danmark tog herraväldet var det Norge som gjorde anspråk på området. Myggbukta är en naturlig plats att försöka gå i land, och här hade den legendariska guvernören på Nordöstra Grönland sin bas. Våra kunniga guider och föreläsare tar dig med på vandringar och båtturer och berättar om de platser vi besöker.

Dag 11
Ittoqqortoormiit-Scorbysund-Dominic Barrington.jpg
Foto: Dominic Barrington Foto

Grönlands mest isolerade by


Ort: Ittoqqortoormiit

I Ittoqqortoormiit kan du besöka museet, kyrkan och en fotoutställning, eller ta en promenad på egen hand. De jägare som bor här är de enda som får jaga i Grönlands nationalpark och du kan se hur de torkar djurhudar och parkerar hundslädar utanför husen.

Dag 12
On-Deck-Greenland-Sybille Waldt.jpg
Foto: Sybille Waldt Foto

Föredrag och spaning efter djur och fåglar


Ort: Till havs

Vi lämnar Grönland och sätter kurs mot Islands västkust. Ta vara på dagen genom att lyssna till föredrag och förbereda dig för återkomsten till civilisationen.

Dag 13
shutterstock_alexey stip_Stykkisholmur.jpg
Foto: Alexey Stiop / Shutterstock Foto

Island i ett nötskal


Ort: Stykkíshólmur

När vi kommer fram till västra delen av Island förstår du varför den kallas Sagornas ö. Ta dig tid att utforska Stykkishólmurs mångfald av lava- och klippformationer, glaciärer, vulkanisk aktivitet, varma och kalla källor. Följ med på spännande utflykter som kajakpaddling, vandring och ridning.

Dag 14
shutterstock_alexey stiop_Reykjavik.jpg
Foto: Alexey Stiop / Shutterstock Foto

Världens nordligaste huvudstad


Ort: Reykjavik

Islands huvudstad har ett levande stadsliv med fina restauranger, museer och butiker och samtidigt hittar vi på nära håll glaciärer, vattenfall, gejsrar och fjäll. Vi anländer under morgontimmarna, och det är här som vår resa tar slut.

18 augusti 2018

Ort Reykjavik
Ombord Upplevelser Förläng din semester

Resan dit

Kontakta oss gärna om du vill boka tur- och returflyg till Bergen samt transport till och från flygplatsen.