Utforska Grönlands sydvästra kust

Reykjavik - Narssarsuaq

Segla från mytiska Island till södra Grönland och Diskobukten, känd som hjärtat av Grönland. Utforska den fantastiska kusten och rör vid ett isberg med händerna i Ilulissatfjorden. Följ med på en expedition i det spektakulära landskapet med de fantastiska fjordarna och midnattssolen som en sagolik kuliss.

 • Upptäck Reykjavik på Island
 • Utforska några av jordens mest spektakulära landskap och orörda naturområden på Grönland
 • Besök historiska platser från vikingatiden
 • Upplev hjärtat av Grönland – byar, öar och fjordar.

Kort om resan

Som ingen annan polardestination bjuder Grönland på unika kulturupplevelser och vacker natur. I Diskobukten klamrar sig de färggranna byarna fast på de karga, steniga kullar som kantar inlandsisen. Grönland är till 80 procent täckt av is och vi rekommenderar att du alltid har kameran till hands eftersom isberg av alla tänkbara former och storlekar kan dyka upp när som helst. 

Världens största ö

Vi startar från Island och sätter kurs mot Grönlands södra kust där du på nära håll får uppleva det kuperade landskapet med den enorma inlandsisen och de gästvänliga människorna. Vi kommer att besöka grönskande orter i söder där du får direkt inblick i kulturen och livstilen. 

Utforska hjärtat av Grönland

Vi tar oss sedan vidare till några av höjdpunkterna i Diskobukten. Grönlands arktiska vildmark bjuder på några av jordens mest spektakulära upplevelser med sitt vackra landskap och sin orörda natur. Denna jordens största ö har en istäckt kustlinje med några av naturens mest hisnande skapelser. Här har kampen för överlevnad utrustat människorna med en sund respekt för miljön. Vi får inblick i det unika samspelet mellan människa och natur när vi seglar genom detta landskap, rikt på kultur, historia och spektakulärt djurliv, mot midnattssolen i norr. Expeditionen har utformats för att visa allt det fantastiska som Grönland har att erbjuda; från underverk i naturen till små byar och större städer. Upplev Grönlands fascinerande kultur, besök historiska platser från vikingatiden, och njut av den vackra Ilulissatfjorden.

Sista chansen!

Lägre priser på utvalda resor till Svalbard, Grönland, Antarktis, Kanada och Island 

Följ med på en oförglömlig resa till några av de mest exotiska platserna i världen. Nu har vi sänkt priset på flera av våra spännande expeditionsresor till Svalbard, Grönland, Antarktis och Kanada med segling under 2017. Nu kan du förverkliga små och stora drömmar! 

Lär mer om erbjudandet här.

Priset inkluderar: 

 • Expedition med Hurtigruten i vald hyttkategori med helpension
 • Transport från fartyg till flygplatsen i Narsarsuaq inklusive utflykt och middag
 • Flygresa i ekonomiklass mellan Narsarsuaq och Copenhagen
 • Vind- och vattenavstötande jacka
 • Landstigningar med små båtar och aktiviteter ombord och i land
 • Professionellt, engelsktalande expeditionsteam som håller föredrag och leder aktiviteter i land och ombord.
 • Gratis kaffe och te
 • Utflykt Erik Rödes bosättning

 Ej inkluderat: 

 • Internationella flygresor
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Valfria utflykter och dricks

Liknande resor

Resplan

Tidsplan och resrutt

Det här är en expedition som styrs av elementen och vår slutliga resplan avgörs alltid av rådande väder- och vindförhållanden. Säkerheten är högsta prioritet och kaptenen bestämmer den exakta rutten under resans gång. Därför är resplanen bara en indikation på vad du får uppleva men det är också det som gör varje expedition med Hurtigruten så unik.

23 Juni 2017

Avresa från Reykjavik, Island
Dag 1
1200x600_Reykavik_ ©SvedOliver_Shutterstock_Dy 13.png

Världens nordligaste huvudstad


Ort: Reykjavik, Island

Islands huvudstad Reykjavik är en stad som sjuder av liv och har en rik historia och kulturskatt. Samtidigt hittar vi fantastiska scenerier och naturfenomen som glaciärer, gejsrar, vattenfall och fjäll alldeles inpå knutarna. Passa på att gå på upptäcktsfärd i Reykjavik på egen hand innan det är dags att gå ombord på MS Spitsbergen på eftermiddagen. 

Dag 2-3
1200x600_Sea_©Ørjan_Bertelsen_day8.png
Foto: Ørjan Bertelsen Foto

Danmarkssundet


Ort: Danmarkssundet

Vi lämnar Island bakom oss och seglar över Danmarkssundet med kurs mot Grönland. Danmarkssundet förbinder Grönlandshavet med Irmingerhavet och det var genom detta sund som vikingarna utvandrade från Island till Södra Grönland för cirka 1 000 år sedan. Avståndet till land beräknades genom att följa sjöfåglarnas flygriktning. Under andra världskriget, den 24 maj 1941, utspelade sig slaget om Danmarkssundet. Slaget stod mellan det brittiska slagskeppet HMS Prince of Wales och det största tyska slagskeppet Bismarck som försökte nå Nordatlanten för att attackera de allierades handelsflotta.

Dag 4
1200x600_Kangerlussuaq_©Hurtigruten_day15.png
Foto: Hurtigruten Foto

Spektakulärt och unikt!


Ort: Tasiusaq

Tasiusaq är en liten pittoresk by vid Tasermiutfjorden på södra Grönland. Byn saknar helt väganslutningar till andra orter. På grönländska betyder ortsnamnet ”en vik med litet utlopp”. Vi tar oss tid att utforska Tasermuitfjorden, en plats som av National Geographic anses vara en av de tio mest spektakulära platserna i världen. Tack vare områdets imponerande klippor, kristallklara floder, blå glaciärer och majestätiska isberg finns goda möjligheter till både kajakpaddling och vandring. Längst in i fjorden hittar du den största hängande glaciären på södra Grönland.

Dag 5
1200x600_Qaqortoq_©Kate_Jordahl_day7.png
Foto: Kate Jordahl Foto

Naturliga varma källor och ”kaffemik”


Ort: Uunartoq and Qaqortoq

Kom iland på den obebodda ön Uunartoq. Denna lilla ö är välsignad med naturliga källor som är varma nog att bada i. Utspridda runt ön finns ett antal vattensamlingar med varma källor som bubblar upp ur marken och håller en temperatur på ljumma 34–38 grader, även mitt i vintern. Källorna ligger i en helt naturlig miljö, mitt på ett gräsbevuxet fält, omgivna av fjälltoppar och drivande isberg. Sjunk ned i det varma vattnet och njut av den vackra naturen runt dig. Många anser att Qaqortoq är en av de vackraste städerna i Grönland på grund av sina färgglada hus. De utflykter som erbjuds är ett intressant besök till Grönlands enda garveri, en stadsvandring med guide och en ”kaffemik” för att träffa lokalbefolkningen i deras hem över en kopp kaffe.

Dag 6
1200x600_Ivittut_©Hilde_Foss_day3.png
Foto: Hilde Foss Foto

Myskoxar och en fornnordisk bosättning


Ort: Ivittuut

Den övergivna gruvorten Ivittuut är känd för sitt rika bestånd av myskoxar. Orten anlades ovanpå en fornnordisk vikingbosättning. För mer än tusen årsedam byggde vikingar ett tjugotal gårdar här. Det är den minsta, och minst kända, av de fornnordiska bosättningarna på Grönland och man har inte påträffat några historiska källor om dess invånare. Därför tror arkeologer tror att bosättningen var den sista som anlades och den första som övergavs. Vi kanske möter några av de jägare som brukar söka skydd här i de gamla husen vid havet.

Dag 7
1200x600_nunap_isua_©Thomas_Mauch_day8.png
Foto: Thomas Mauch Foto

In i fjorden


Ort: Kapisillit

Utforska fjorden Nuup Kangerlua som är 16 mil lång och tidigare känd som Godthåbsfjorden, Gilbert Sound och Baal's River. Det är den längsta fjorden på Labradorhavets kust på Grönland, och en av de delar som har varit bebodd längst. Utefter fjordens kustlinje hittar vi snötäckta fjäll, höga vattenfall, och gnistrande isberg. Vi seglar in i östra delen av fjordsystemet och besöker den lilla orten Kapisillit. Kapisillit betyder lax på grönländska. Ortens namn syftar på tron ​​att fjorden i närheten var den enda platsen på Grönland där laxar kunde leka. Byn har mindre än 100 åretruntboende och de flesta av dem lever på jakt och fiske.

Dag 8
1200x600_Maniitsoq_Thomas-Haltner.jpg
Foto: Thomas Haltner Foto

Grönlands Venedig


Ort: Maniitsoq

Eftersom Maniitsoq ligger i en skärgård och korsas av små naturliga kanaler kallar lokalbefolkningen staden för ”Grönlands Venedig”. Men här upphör alla likheter med Venedig eftersom staden ligger inbäddad mellan Evighetsfjordens fjälltoppar och gigantiska glaciärer. Stadens namn betyder ”den ojämna platsen” efter den kuperade terräng och de fjälltoppar som omger staden. Smågator och trätrappor knyter samman de färgglada husen. Utställningarna i Maniitsoqmuseet ger en intressant inblick i den lokala kulturen och historien. Staden har också ett snabbköp, Brugseni, och några mindre närbutiker. Men det som imponerar mest är det omgivande landskapet och området är perfekt för kajakpaddling. I havet alldeles intill är knölvalarna extra lekfulla och älskar att visa upp sig med luftakrobatik och piskande stjärtfenor. Använd dagen till att utforska denna lilla stad i majestätisk natur. 

Dag 9
1200x600_Sisimiut_©Thomas Haltner_day2.png
Foto: Thomas Haltner Foto

Rävlyornas plats


Ort: Sisimut

Sisimiut ligger fyra mil norr om polcirkeln. Namnet betyder ”folket som bor på ett ställe där det finns rävlyor”. Detta är Grönlands näst största stad, en modern ort som håller fast vid gamla traditioner. Följ med på utflykter som vandringar, båtturer och sightseeing. Du kan också se lokalbefolkningen tillverka smycken och konsthantverk av ben, skinn och metall eller smaka på grönländska specialiteter i en lokal restaurang.

Dag 10
1200x600_Camp-frieda_Greenland_Mads-Pihl.jpg
Foto: Mads Pihl Foto

Uppkallad efter Friederike Bronny, medlem i expeditionsteamet


Ort: Camp Frieda

Vi kanske besöker en plats nära Saqqaq, cirka 70°N, 51°V, som inte fick något officiellt namn förrän 2013. Platsen har en särskild betydelse för Friederike Bronny, en medlem i expeditionsteamet. Som ung geologstudent tillbringade hon ett år i tält i denna lilla dal och besökte sedan platsen flera gånger som expeditionsledare. För några år sedan planerade MS Fram en landstigning här och kaptenen var tvungen att underrätta myndigheterna men kunde inte uppge något officiellt namn. Så kaptenen sa: ”På Hurtigruten kallar vi platsen Camp Frieda.” Strax därefter återkom myndigheterna och meddelade att från och med nu skulle Camp Frieda vara det officiella namnet på positionen. 

Dag 11
1200x600_Ilulissat_©Chelsea_Claus-day13.png
Foto: Chelsea Claus Foto

Glaciärer, isfjord och Unesco


Ort: Ilulissat

Ilulissat ligger i ett häpnadsväckande landskap vid Ilulissatfjorden. Området utsågs till världsarv av Unesco 2004. Här får du se enorma isberg trängas vid fjordens mynning, precis utanför staden. De kommer från Jakobshavnsglaciären, en av norra halvklotets mest produktiva glaciärer. Dessa väldiga isberg är unika och det finns inte två som är likadana. Fascineras av isens färgtoner som ändras från vitt och blått till orange och rött när de träffas av midnattssolens strålar. Lyssna till isbergens knakande och mullrande ekon från ena sidan av Ilulissat till den andra.Vi anordnar ett flertal olika utflykter som vandringar, stadspromenader med historiskt tema och en båttur in i isfjorden.

Dag 12
1200x600_Qeqertarsuaq_©Mark_McDermott_day3.png
Foto: Mark McDermott Foto

Diskobukten


Ort: Qeqertarsuaq

Qeqertarsuaq är den enda staden på den gamla vulkaniska Diskoön. Enligt grönländska sägner ska två säljägare ha blivit irriterade över att ön stod i vägen för dem. Med hjälp av ett enda hårstrå från ett spädbarn bogserade de ön norrut bakom sina kajaker. En häxa i Ilulissat tyckte inte om denna grönskande ö som kom allt närmare utan svingade sitt trollspö mot den så att den gick på grund. Denna mytomspunna, gröna ö mitt i islandskapet är en fantastisk arktisk upplevelse. Här har du möjlighet att följa med på en guidad stadspromenad, en paddeltur i kajak eller en iskryssning. Om du gillar arkeologi och historia får du inte missa det lokala museet. Eller varför inte ta en promenad runt orten på egen hand!

Dag 13
1200x600_Itilleq_©Thomas_Haltner_day14.png
Foto: Thomas Haltner Foto

Ett typisk grönländskt jakt- och fiskesamhälle


Ort: Itilleq

Itilleq betyder ”nedsänkning”, och som namnet antyder ligger den här lilla bosättningen i en sänka omgiven av majestätiska höga fjäll och glaciärer. Här bor runt 130 personer som främst livnär sig på jakt och fiske. Ön saknar färskvatten så därför används en anläggning i Itilleq som framställer färskvatten av havsvatten. Kyrkan här har en intressant historia: den byggdes i Thule (Uummannaq på norra Grönland) 1930 och flyttades till Itilleq 1963. Itilleq kan med rätta kallas polcirkelsbyn, eftersom polcirkeln går bara 200 meter söder om samhället.

Dag 14
1200x600_Nuuk_©Thomas_Haltner_day5.png
Foto: Thomas Haltner Foto

Grönlands huvudstad


Ort: Nuuk

Nuuk är den äldsta staden på Grönland och ligger i mynningen av ett av de största och mest spektakulära fjordsystemen i världen. Här möts gamla och nya traditioner, från pittoreska gamla hus i Kolonihagen till den moderna byggnad där Grönlands administration Hjemmestyret nu är inrymt. Som huvudstad har Nuuk också ett universitet, en lärarhögskola samt kyrkor och vi rekommenderar ett besök på Grönlands nationalmuseum där du bland annat kan se mumierna från Qilakilsoq. Bland utflykterna finns stadsrundturer, vandringar och kanske en naturskön flygning.

Dag 15
1200x600_Mosk-ox_Paamiut_Kate-Jordahl.jpg
Foto: Kate Jordahl Foto

Kulturella pärlor i huvudstadsregionen


Ort: Paamiut

Vi fortsätter söderut och njuter av det grönländska landskapet på väg mot Paamiut, ett område som varit bebott sedan omkring 1500 f. Kr. Namnet Paamiut betyder ”folket som bor vid mynningen”, vilket hänvisar till stadens läge vid mynningen av Kuannersooqfjorden. Att strosa runt i Paamiut handlar om att uppskatta skönheten i det enkla och att möta den vänliga lokalbefolkningen. Missa inte att besöka kyrkan, som är en av de finaste på Grönland och byggdes 1909 av trä i norsk stil. Stanna vid den färggranna bron i stadens centrum och beundra de pittoreska husen i de äldre kvarteren. Paamiut är känt för sin täljstenskonst och sina fina folkdräkter av sälskinn som är smyckade med tusentals pärlor. Du kan fortfarande se exempel på dessa konstformer när du promenerar runt i samhället. Det finns rikligt med havsörnar i Paamiut, och invånarna känner en närhet till dem. Det sägs att det bringar lycka att få syn på denna imponerande fågel. Följ med expeditionsteamet på en vandring till fjälltopparna. På vägen tillbaka till fartyget kan du stanna och plocka angelika som växer vilt på sluttningarna.

Dag 16
1200x600_Hvalsey-church_jane-eubank.jpg
Foto: Jane Eubank Foto

Religiöst centrum och ruiner från det fornnordiska Grönland


Ort: Igaliku and Hvalsey

Igaliku är en av de vackraste byarna på Grönland. Det är Grönlands äldsta fårfarmarbosättning. Synen som möter oss är höga fjäll med toppar som är snötäckta även på sommaren och frodiga dalar med blommor och, naturligtvis, får. Husen av sandsten skiljer sig mycket från de annars så typiska grönländska trähusen, och man får en fantastisk utsikt över Igalikufjorden. Upplev lugnet och friden och känn historiens vingslag. Kristendomen kom till Grönland vid förra millennieskiftet och 1124 fick man sin första biskop. Strax därefter anlades det imponerande biskopsresidenset Garðar i Igaliku och man byggde en katedral – den största av alla Grönlands kyrkor på medeltiden. I många år var biskopens hus en mötesplats för nordborna samt besökande från Norge och Island. Ruinerna efter katedralen och biskopsresidenset har renoverats under senare år och är idag en intressant fornlämning efter vikingatiden. Igalikus 27 invånare är mycket stolta över sitt samhälle och ser fram emot att visa dig runt i byn. I Hvalsey finns några av de bäst bevarade ruinerna från fornnordisk tid och kyrkan byggdes troligen någon gång under 1300-talet. Erik Rödes släktingar byggde gården sent på 900-talet. Den senast dokumenterade händelsen från fornnordisk tid är från 1408 då ett bröllop ägde rum i bosättningens kyrka. Vi använder våra små båtar för att komma i land och ge dig chansen att utforska området på egen hand.

Dag 17
1200x600_Qassiarsuk_©Mads_Pihl_day5.png
Foto: Mads Pihl Foto

Vikingahistoria och grönskande natur


Ort: Qassiarsuk

I Qassiarsuk möter oss ett grönskande landskap med vita får, bördig vegetation och produktiva gårdar, och allt detta står i färgstark kontrast till islandskapet ute i havet. Qassiarsuk är också platsen där vikingen Erik Röde byggde sin gård Brattalid år 982. Han förvisades från Island och flydde till det land han kallade Grönland. Erik bosatte sig i Qassiarsuk eftersom han ansåg att detta var det bördigaste området på Grönland. Följ med på en guidad promenad genom samhället och lär dig mer om områdets historia. Du kan besöka Eriks återuppbyggda långhus och den kyrka som hans hustru Tjodhildur fick honom att bygga. Under vandringen kommer vi även att besöka stadens nuvarande kyrka. Området är också fantastiskt om man vill prova på aktiviteter som kajakpaddling och vandring eller utforska staden till fots.

Dag 18
1200x600_Igaliku_polarcirkel-boats__Greenland_Marie-Therese-Lehner-Hautle---Guest-image.jpg
Foto: Marie Therese Lehner Hautle Foto

En fornnordisk vikingaby


Ort: Narsarsuaq

Expeditionen slutar i Narsarsuaq, ett samhälle i Kujallews kommun på södra Grönland. Ortens omedelbara omgivningar i Tunulliarfikfjorden har en speciell betydelse för Grönlands historia. Naturen som omger Narsarsuaq har nämligen gett Grönland sitt namn. När de fornnordiska vikingarna bosatte sig i området för många århundraden sedan gav de Narsarsuaq ett namn som antyder att en arktisk skog täckte den stora slätten. När vikingarna återvände hem till sina nordiska bröder berättade de om landet med den grönskande naturen och de djupa fjordarna som de kallade Grönland. Efter avstigning följer en båttransfer och en guidad stadspromenad (utflykt Erik Rödes bosättning ingår) innan vi avnjuter grönländska kulinariska specialiteter. Vi åker sedan till flygplatsen för att ta kvällsflyget till Köpenhamn.

Dag 19
1200x600_Copenhagen_©Heather_Poon_day1.png
Foto: Heather Poon Foto

Danmarks charmiga huvudstad


Ort: København

Du anländer till Köpenhamn tidigt på morgonen. Kanske har du tid att utforska den trevliga danska huvudstaden innan du fortsätter resan hem.

10 Juli 2017

Ort
Ombord Upplev

Filmer

Fördjupa dig i de äventyr du kan uppleva på Grönland.

Utflykter

Utmana din inre äventyrare och upplev allt Grönland har att bjuda på, med vårt stora urval av utflykter.

Förläng din resa

Resan dit

Kontakta oss gärna om du vill köpa flygbiljetter till och från Reykjavik respektive Bergen, samt transfer till och från flygplatserna.