Vildmark och forntidskulturer från Island till Kanada

Vildmark och forntidskulturer från Island till Kanada

Vildmark och forntidskulturer från Island till Kanada

Vildmark och forntidskulturer från Island till Kanada

Reseinformation 13 dagar MS Fridtjof Nansen
Avresa
5 september 2022
Pris från
kr 64 708
Frukost, lunch och middag ingår

På samma vattenvägar som vikingarna en gång i tiden seglade kommer du att åka på ett äventyr från Island till Kanada och längs vägen utforskar vi natursköna landskap och grönländsk kultur från tiden innan inuiterna. Utforska den sällan besökta Torngat Mountains nationalpark längs Newfoundlands och Labradors kust innan vi besöker den avlägsna inuitbyn Makkovik och en före detta vikingabosättning vid L’Anse aux Meadows.

Kulturarv och natursköna landskap på Grönland

Ditt äventyr börjar i Reykjavik, världens nordligaste huvudstad. Vi åker sedan västerut genom Danmarksundet tills vi når Grönland och ön Skjoldungen. Lär dig mer om thulefolket som en gång bodde här och som är förfäder till alla moderna inuiter. Beroende på havsisen försöker vi sedan ta oss genom det spektakulära Prins Christian Sund innan vi fortsätter till Kanada.

Torngat Mountains nationalpark

När vi anländer till norra Labrador börjar vi med att utforska Torngat Mountains nationalpark som är en fristad för karibu, svartbjörnar, rävar, kungsörn och till och med isbjörnar. Det är också det fäderneärvda hemmet för Labradors inuiter och deras föregångare. Parken kan endast nås sjö- eller luftvägen och tar emot mindre än 600 personer om året. Du kommer att vara en av dem. Vi fortsätter sedan söderut till den lilla byn Makkovik, som bebos av personer med inuitisk och europeisk härkomst. Vid nästa stopp på rutten, L’Anse aux Meadows, besöker vi de 1 000 år gamla kvarlevorna av ett vikingaläger. Ditt äventyr slutar i Newfoundlands historiska huvudstad och den äldsta staden i Nordamerika, St. John’s.

Vildmark och forntidskulturer från Island till Kanada Vildmark och forntidskulturer från Island till Kanada
 • Dag 1
  Reykjavik, Island

  Kosmopolitisk huvudstad

  5 september 2022
  Preliminär avgångstid: 16:00

  Ditt äventyr börjar i Reykjavik, världens nordligaste huvudstad. Reykjavik är pittoreskt och kosmopolitiskt på samma gång. Den lilla staden har den perfekta storleken för en vandringstur, fullspäckad med konst, kultur och historia.

  Ta en promenad längs Laugavegur, huvudshoppinggatan, med alla sina butiker och utomhusaffärer. Eller ta dig till den arkitektoniskt slående kyrkan Hallgrímskirkja. Konstälskare ska besöka Reykjaviks konstmuseum, Islands konstmuseum och de många mindre galleriorna och museerna som ligger utspridda i staden. Se till att besöka nationalmuseet, Saga Museum och sjöfartsmuseet för att få en djupare inblick i Islands historia. Och glöm inte att ta med badkläderna om du känner för att ta ett dopp i en av stadens 18 pooler, som ofta är utrustade med bastur och badtunnor.

  Listan över saker att se och göra slutar inte där. Från Reykjavik, som egentligen betyder ”Den rökiga viken” på grund av den stigande ångan från de omgivande geotermiska platserna, har du bara några timmar till gejsrar, glaciärer, heta källor och vattenfall. Varför inte boka ett förprogram med oss och ägna några extra dagar åt att utforska Islands Gyllene cirkel?

  MS Fridtjof Nansen väntar på dig i Reykjaviks hamn. När du har hämtat din kostnadsfria expeditionsjacka och checkat in får du tid över till att göra dig hemmastadd i hytten. En obligatorisk säkerhetsgenomgång hålls precis före avgång, varefter du kan gå runt och utforska fartyget. Välkomstmiddagen på kvällen avrundas med en skål av kaptenen för att önska alla en trevlig expeditionsresa. Du får sedan träffa expeditionsteamet och nyckelpersonerna i besättningen som kommer att hålla en viktig hälso- och säkerhetsgenomgång.

  Dag 1
  Reykjavik, Island

  Kosmopolitisk huvudstad

 • Dag 2
  Till sjöss

  Genom Danmarksundet

  6 september 2022

  Passa på att göra dig hemmastadd på resan som du idag tillbringar till sjöss på väg till Grönland. Du får tid till att koppla av, lära känna dina medresenärer och dra nytta av bekvämligheterna ombord. I vetenskapscentret kommer expeditionsteamet att hålla föreläsningsprogram om Arktis djurliv och ekosystem för att förbereda dig inför det kommande äventyret.

  De kommer även att gå igenom viktiga riktlinjer från AECO, Association of Arctic Expedition Cruise Operators. Du kommer att lära dig hur du kan skydda naturområden, hålla ett säkert avstånd från djur och besöka inhemska arktiska samhällen på ett värdigt och respektfullt sätt.

  Om du är ute efter fysisk aktivitet kan du gå till gymmet för att få upp pulsen. Du har tillgång till gymmen både inomhus och utomhus, och en 150-meters löparbana utomhus uppe på däck 11. Om du hellre känner för att koppla av kan du boka en behandling i spaområdet. Du kan avnjuta en drink i Explorer Lounge & Bar med en vacker panoramautsikt, medan du slår dig ner i en soffa och tittar på de hypnotiska havsvågorna som rullar förbi utanför.

  Dag 2
  Till sjöss

  Genom Danmarksundet

 • Dag 3
  Skjoldungen, Grönland

  ”Paradiset på jorden”

  7 september 2022

  Välkommen till Grönland. Detta är en storslagen, vidsträckt värld av berg, fjordar och glaciärer. Vi tillbringar dagen med att utforska den obebodda ön Skjoldungen i sydöstra Grönland. Ön var ursprungligen en del av kusten tills de många fjordarna som korsade området avskilde den från fastlandet.

  På sommaren kommer de brungrå bergen att vara snöfria och täckta av grönskande områden med dvärgbjörk och annan arktisk flora. Mellan bergen finns dalar som gröpts ur av glaciärer som kalvar isberg i fjordarna. Det finns vanligtvis en blandning av havs- och glaciäris, och du kan se större isberg i fjordarna och längs kusten. Den danska arktiska upptäcktsresanden WA Graah beskrev med rätta området som ”paradiset på jorden” när han kom hit 1829 och letade efter en förlorad nordisk bosättning.

  På tal om forntida kulturer, så tros Skjoldungen ha varit bebodd av forntida eskimåfolk så tidigt som för 4 000 år sedan. Arkeologiska kvarlevor pekar även på senare bosättningar av det nomadiska thulefolket, som är förfäder till inuiterna som korsade Atlanten från Kanada. Du kommer att träffa en inuit-gemenskap i Kanada senare på expeditionsresan.

  Förutom att insupa det natursköna landskapet under fjordkryssningen, försöker vi även stiga iland på ön för att anordna vandrings- och kajakpaddlingsturer som tillvalsutflykter. Våra program och aktiviteter är främst beroende av väder- och isförhållandena under dagen.

  Dag 3
  Skjoldungen, Grönland

  ”Paradiset på jorden”

 • Dag 4
  Prins Christian Sund, Grönland

  ”En flod av smält is”

  8 september 2022

  Gör dig redo att beundra några av planetens mest fantastiska vyer i Prins Christian Sund. Grönlands södra sund förbinder Labradorhavet med Irmingerhavet och avskiljer fastlandet från Kap Farvels skärgård. Den drygt 100 km långa vattenvägen är omgiven av granitberg med spetsiga toppar, där vissa är upp till 2 220 meter höga. Du kommer att förundras över labyrinten av geologiska mönster i bergytan, med alltifrån djupa sprickor till linjer av svart lav som ser ut att sippra ut som färg ur stenen.

  Bergens mattgrå och grönrostiga färg står i kontrast till alla de kritvita glaciärerna. Dessa långsamma ismassor pressar sig fram från den enorma Grönlandsisen och flyter rakt in i sundet där de kalvar vitblå isberg i alla möjliga storlekar, färger och former. Du kommer att förstå varför den italienska utforskaren John Cabot från 1400-talet beskrev Prins Christian Sund som ”en flod av smält is”.

  Ha kameran redo och följ med expeditionsteamet ut på observationsdäcket. Det finns bara två tecken på mänskligt liv här: den danska väderstationen som byggdes av USA under kalla kriget vid ingången till fjorden och de färgglada husen i fiske- och jaktbyn Aappilattoq med sina 100 invånare, vilket betyder ”Havsanemon” på lokal grönländska. Du kan få syn på vikare och storsälar på isen, medan fåglar som vittrutar och tobisgrisslor bygger sina bon på de branta klipporna. Vikvalar och knölvalar kan också dyka upp. De brukar dock inte simma in i sundets trånga delar, utan föredrar istället de bredare områdena vid ingången.

  Det är endast möjligt att färdas genom Prins Christian Sund på sommaren när havsisen är mindre sammanpackad och isbergen inte blockerar ingången. Vädret, havsisen och blockerande isberg vid den dagen kan fortfarande hindra oss från att ta oss igenom. Om det skulle hända behöver du inte oroa dig. Det är sånt man får räkna med på en expedition i den sanna vildmarken. Här är det naturen som bestämmer, inte tvärtom. Istället kan vi sätta kurs mot Nunap Isua, även känd som Kap Farvel, den sydligaste punkten på Grönland.

  Dag 4
  Prins Christian Sund, Grönland

  ”En flod av smält is”

 • Dag 5
  Till sjöss

  9 september 2022

  Vi har nu lämnat Grönland bakom oss och satt kurs mot Kanada. Medan vi seglar över Labradorhavet kan du fortsätta att gå på expeditionsteamets informativa föreläsningar. Ämnesområdena sträcker sig från vilda djur som du kan se i norra Labrador, inuitkultur, expeditionsfotografering och historiska upptäcktsresande i det kanadensiska Arktis.

  Vi stödjer även ett antal projekt för medborgarforskning som du kan delta i. Dessa projekt inkluderar Happywhale, där dina foton bidrar till att identifiera och spåra specifika valars rörelsemönster över hela planeten med hjälp av deras utmärkande egenskaper. Du även delta i projektet GLOBE Observer, som kombinerar dina observationer av moln- och himmelsförhållanden underifrån med data som samlats in av satelliter ovanifrån. Detta hjälper sedan forskare på rymdorganisationer som NASA att få en mer komplett bild av molnen i vår atmosfär. Genom att delta i dessa projekt kommer du inte bara att främja det vetenskapliga samfundet, utan även få en bättre förståelse för världen omkring dig.

  Dag 5
  Till sjöss

 • Dag 6-9
  Norra Labrador

  ”Andarnas plats”

  10 september 2022 - 13 september 2022

  Vi har kommit till en av höjdpunkterna på denna expeditionskryssning. Du kommer att ägna de kommande fyra dagarna åt att utforska Torngat Mountains nationalpark och norra Labrador.

  Detta är ett otroligt vackert område. Gigantiska glaciärer har huggit ut släta bergssidor som ser ut att vara nedstänkta med grå och persikofärg. Plättar med grönt gräs och buskar slingrar sig uppför kanterna vid de spektakulära floddalarna.

  Torngat Mountains nationalpark är inte bara otroligt vacker, utan även enorm. Den 9 700 kvadratkilometer stora nationalparken sträcker sig ända från Cape Chidley Islands i högarktisk till Saglek Fiord i söder. Dessa berg är även de högsta på Kanadas fastland öster om Klippiga bergen.

  Nationalparkens namn härstammar från inuktitut-ordet ”Tongait”, som betyder ”Andarnas plats”. Det är en passande beskrivning för ett område som har ett sådant rikt djurliv och anses vara det fäderneärvda hemmet för Labradors inuiter och deras föregångare. Karibu, svartbjörnar, vargar, rävar, pilgrimsfalkar och kungsörn har alla sin hemvist i Torngat. Men den obestridda toppkonsumenten här är utan tvekan isbjörnen. Om du har tur kan du få syn på ett av dessa kraftfulla däggdjur som vanligtvis vandrar norrut på jakt efter havsis vid denna tid på året. Vår prioritet är att skydda dig från risker, så om vi skulle få syn på någon av dessa utsatta arter kommer det naturligtvis att ske på ett säkert avstånd.

  Under vår utforskning av området kommer det att finnas möjlighet att stanna till vid ett antal intressanta platser. Platserna kommer att väljas av expeditionsteamet och kaptenen beroende på lokala väderförhållanden. Ramah Bay och Hebron är två potentiella platser. Hebron är en bevarad tysk moravisk missionsstation från 1800-talet och Ramah Bay är känd för en halvgenomskinlig sten som kallas hornsten, som var högt aktad av forntida kulturer från så långt tillbaka som 7 000 år.

  Expeditionsteamet kommer att följa med dig i varje steg på vägen och berätta om områdets geologi och djurliv. Du kommer också att kunna dra nytta av att det finns en kvalificerad arkeolog i expeditionsteamet, som har mycket kunskap om Torngats och gärna berättar om den fascinerade historien och kulturen i detta centrala inuitområde. Under landstigningarna kan du utforska på egen hand inom det område som expeditionsteamet fastställer. Inom detta område är du säker tack vare de professionellt utbildade björnvakterna som håller ett vakande öga på din omgivning. Det kommer också att finnas möjligheter att utforska området till sjöss med kajak på en tillvalsutflykt.

  Dag 6-9
  Norra Labrador

  ”Andarnas plats”

 • Dag 10
  Makkovik, Kanada

  Pulâgiagitsi! (Kom på besök!)

  14 september 2022

  ”Pulâgiagitsi!” Det är den varma inbjudan på inuktitut från samhället Makkovik som ber dig att ”komma på besök”. Den vänliga byn med cirka 400 invånare kan endast nås sjö- eller luftvägen, men de välkomnar dig mer än gärna och delar med sig av sin inuitkultur och sitt unika arv.

  På White Elephant Museum kan du lära dig mer om hur Makkovik var den första permanenta bosättningen som grundades av de moraviska missionärerna i Labrador 1752. Och sedan hur den norska invandraren Torsten Kverna Andersen anlände ett århundrade senare och etablerade Makkovik som en liten pälshandelsplats kopplad till Hudson’s Bay Company. Allt detta och de rika fiskeområdena lockade inuiter och bosättare till staden, vilket gjorde att den blomstrade. Idag är invånarna i Makkovik mycket stolta över sin blandade härkomst, och många är direkta ättlingar till Andersen.

  Förutom museet kan det även finnas tid över till att vandra längs Poet’s Path genom skogen, där du ska hålla utkik efter vildblommor och tavlor med inspirerande citat. Eller så kan du prata med en lokalbo och lära dig mer om stadens kommersiella huvudverksamhet, snökrabbfiske. Det finns även en strandpromenad med vacker utsikt över Atlanten, och om du är ute efter träskulpturer och traditionell inuitisk konst ska du ta dig till hantverkscentret.

  Dag 10
  Makkovik, Kanada

  Pulâgiagitsi! (Kom på besök!)

 • Dag 11
  Till sjöss

  Vetenskap och konst

  15 september 2022

  Vi tillbringar ytterligare en dag till sjöss för att ta oss till St. Anthony. Ingenting svetsar samman en grupp äventyrare bättre än delade upplevelser och du och dina kolleger har förmodligen redan blivit goda vänner. Berätta om era favoritupplevelser på expeditionen hittills eller passa på att prata om andra äventyr. Expeditionsteamet är moderna upptäcktsresande och har med all säkert några spännande och hårresande upplevelser att berätta om.

  Du kan även tillbringa tid i vetenskapscentret och dra nytta av de toppmoderna mikroskopen för att titta igenom vårt arkiv över mikroskopiska bilder. Eller så kan du titta på fältprover som noggrant samlats in av expeditionsteam under din expeditionskryssning.

  Om du har blivit inspirerad av landskapens råa naturliga skönhet kanske du istället känner dig mer kreativ än nyfiken. En konstkurs kan få din kreativitet att flöda genom att uttrycka din skildring av expeditionsupplevelsen visuellt.

  Dag 11
  Till sjöss

  Vetenskap och konst

 • Dag 12
  St. Anthony

  För valar och vikingar

  16 september 2022

  Den avlägsna staden St. Anthony ligger i en vacker naturhamn. Valar, sälar, delfiner, tumlare och ett och annat isberg brukar färdas i dessa vatten i slutet av sommaren, så håll kameran nära till hands för att se om du har lärt dig något från alla fototips.

  Området runt omkring St. Anthony har enligt vad som påstås den längsta valskådningssäsongen i Nordamerika tack vare den rika förekomsten av loddor. Ett bra ställe att gå till för att se om ryktena är sanna är Fishing Point Municipal Park och Whale Watchers Trail som med sitt passande namn leder till en panoramautsikt över Atlanten. Om du inte ser några valar påstås området även ha världens högsta täthet av älg och skogskaribu. Vi hoppas verkligen att vi får chansen att få en skymt av dessa majestätiska djur. Om du vill ha den bästa utsikten över området och staden föreslår vi att du vandrar upp Tea House Hill-leden till utsiktsplattformen på toppen. Du kommer inte att bli besviken om du gör det!

  St. Anthony bosattes först av européer i början av 1500-talet när franska och baskiska fiskare använde den skyddade hamnen som en säsongmässig fiskestation. Staden började gå sin egen väg efter ankomsten av den brittiska läkaren Wilfred Grenfell 1900. Han var en läkarmissionär som ägnade sitt yrkesliv åt norra Newfoundland och Labrador. Du kan lära dig mer om honom genom att besöka det lokala Grenfell Museum.

  Om du är ute efter vikingahistoria ska du besöka L’Anse aux Meadows, som ligger på toppen av Newfoundlands Great Northern Peninsula. Här finns de första kända bevisen på europeisk närvaro i Nordamerika, långt innan Christopher Columbus ”upptäckte” ”Nya världen”. För över tusen år sedan steg en nordisk expedition som seglade från Grönland iland och slog läger under en tid här i det vackra området med branta klippor och träskmarker. Platsen grävdes ut 1960 av två norska arkeologer och upptogs på UNESCO:s världsarvslista 1979. Det rekonstruerade lägret är nu erkänt som en kanadensisk nationalhistorisk plats och uppvisar originalföremål från det betydande arkeologiska fyndet.

  Dag 12
  St. Anthony

  För valar och vikingar

 • Dag 13
  St. John’s, Newfoundland

  Gott om ”Newfie”-karaktär

  17 september 2022
  Preliminär avgångstid: 13:00

  Vår resa tillsammans slutar när vi når St. John’s. Även om det är den äldsta och östligaste staden i Nordamerika, är det även en av landets mest uppåtgående destinationer. Om du bara har tid till att göra en sak när du har stigit av fartyget ska du prioritera en vandring upp till Signal Hill som erbjuder den bästa utsikten över denna pittoreska stad. På toppen av Signal Hill finns även det slottsliknande Cabot Tower, platsen där den berömda uppfinnaren Marconi fick det första transatlantiska trådlösa meddelandet någonsin 1901.

  Vi rekommenderar starkt att du bokar ett efterprogram för att få mer tid till att fördjupa dig i denna spännande stad. Du kommer definitivt att vilja tillbringa mer tid i det tilltalande centrumområdet, som har fått smeknamnet ”Jellybean Row” (gelébönelängan) efter sina färgglada hus. Titta förbi The Rooms som är både ett konstgalleri och provinsmuseum, eller beundra tvillingklocktornen på St. John the Baptist Basilica. Nattlivet måste också upplevas, med sina prisbelönta restauranger och en barscen som erbjuder både elegans och enkelhet.

  Ta dig till det charmiga grannskapet Quidi Vidi vid sjön för att prova öl bryggd på isbergsvatten. Om du känner dig ännu djärvare och vill ta steget mot att bli en ”Newfie”, eller Newfoundlanderbo, erbjuder många barer ”screech-in-upplevelser”, ett lättsamt rituellt inträdesprov som börjar med att svepa stark Newfoundland-rom och som blir stegvis alltmer absurt och roligt. Vill du känna den riktiga kanadensiska andan ska du gå på ishockeymatch och heja på det lokala laget.

  Dag 13
  St. John’s, Newfoundland

  Gott om ”Newfie”-karaktär

Avresor

2022

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
September:
5.

Aktuella erbjudanden och rabatter

 • Boka tryggt

  Vår populära Boka tryggt-policy är tillbaka, vilket betyder att du kan känna dig trygg inför ditt nästa äventyr tillsammans med oss.
  Policyn gäller alla nya bokningar som görs mellan 16 februari 2022 och 30 juni 2022 samt för expeditionskryssningar som avgår senast 31 december 2022.
  Läs mer och beställ
 • Singelerbjudande vid utvalda avgångar

  Vill du resa på egen hand? På utvalda avgångar på våra expeditionsresor behöver du inte betala tillägg på din hytt om du vill resa själv.
  Läs mer och beställ

Vad som ingår

Priset inkluderar

Expeditionskryssning

 • Expeditionskryssning i valfri hytt
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker (husets öl och vin, läsk och mineralvatten) på restaurangen Aune
 • À la carte-restaurangen Lindstrøm inkluderad för svitgäster
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord. Tänk på att vi seglar i avlägsna vatten med begränsad uppkoppling. Streaming stöds inte.
 • Kostnadsfri återanvändbar vattenflaska som kan fyllas på vid vattenstationerna ombord
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

Aktiviteter ombord

 • Experter i expeditionsteamet håller djupgående föreläsningar i olika ämnen
 • Du har tillgång till fartygets vetenskapscenter, som har ett omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program för medborgarforskning gör det möjligt för gäster att hjälpa till i riktiga forskningsprojekt
 • Den professionella fotografen ombord delar med sig av sina bästa tips och tricks för att ta de bästa bilderna av landskapet och djurlivet
 • Du har tillgång till fartygets badtunnor, panoramabastu samt gymmet inomhus
 • Informella sammankomster med besättningen, såsom dagliga sammanfattningar och förberedelser inför den kommande dagen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar
 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Expeditionsfotografer hjälper dig med dina kamerainställningar före våra landstigningar

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Hantering av bagage
 • Valfria kustutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas
Pool area on MS Fridtjof Nansen
Foto: Oscar Farrera
Ditt fartyg

MS Fridtjof Nansen

Byggd år 2020
Varv Kleven Yards, Norway
Passagerarkapacitet 528 (500 i Antarktis)
Bruttodräktighet 20 889 ton
Längd 140 m
Däcksbalk 23,6 m
Hastighet 15 knop

MS Fridtjof Nansen är det senaste tillskottet i Hurtigrutens flotta med specialbyggda fartyg – och tillhör nästa generations expeditionsfartyg. Hon tar oss med till några av jordens mest spektakulära hörn.

Läs mer om MS Fridtjof Nansen

A large boat in a body of water with a mountain in the background
Se priser och tillgänglighet

Några alternativ: