Island, Jan Mayen, Svalbard – Upptäcktsresa till de arktiska öarna (Östgående)

Island, Jan Mayen, Svalbard – Upptäcktsresa till de arktiska öarna (Östgående)

Island, Jan Mayen, Svalbard – Upptäcktsresa till de arktiska öarna (Östgående)

Island, Jan Mayen, Svalbard – Upptäcktsresa till de arktiska öarna (Östgående)

Reseinformation 13 dagar MS Fram
Avresa
28 maj 2023
Pris från
kr 70 656
Frukost, lunch och middag ingår

Upptäck pittoreska fjordar, majestätiska glaciärer, bergskedjor och djurliv på en häpnadsväckande expedition till avlägsna arktiska öar.

Eldens och isens land.

Din resa börjar i Reykjavik, världens nordligaste huvudstad. Njut av den avslappnade livsstilen i avlägsna fiskebyar som Stykkishólmur och Patreksfjö – belägna nära många av Islands berömda laguner, gejsrar, heta källor och vattenfall – innan du utforskar de vackra omgivningarna.

Sällan besökta arktiska öar

Upplev känslan i Islands livliga ”norra huvudstad” Akureyri innan du besöker avlägsna Grimsey, hemvist till stora kolonier av lunnefåglar. Se imponerande Beerenberg, världens nordligaste aktiva vulkan, på den vidsträckta ön Jan Mayen. Det är sällan någon som besöker detta område. Den robusta terrängen och de oförutsägbara förhållandena gör att vi är några av de få som försöker att ta oss iland här.

Nordvästra Svalbards nationalpark är ett orört exempel på arktisk skönhet. Beskåda pittoreska fjordar, branta berg och vackra öar medan du håller utkik efter djurliv. Din expedition slutar i Longyearbyen – staden vid världens topp. Få en inblick i hur det är att bo så här långt norrut när du utforskar denna unika stad.

Island, Jan Mayen, Svalbard – Upptäcktsresa till de arktiska öarna (Östgående) Island, Jan Mayen, Svalbard – Upptäcktsresa till de arktiska öarna (Östgående)
 • Dag 1
  Reykjavik

  Äventyrets början

  Vår upptäcktsresa börjar i Reykjavik, världens nordligaste huvudstad. Reykjavik är pittoreskt och kosmopolitiskt på samma gång. Den lilla staden har den perfekta storleken för en vandringstur, fullspäckad med konst, kultur och historia.

  Ta en promenad längs Laugavegur, huvudshoppinggatan, med alla sina butiker och utomhusaffärer. Eller ta dig till den arkitektoniskt slående kyrkan Hallgrímskirkja. Konstälskare ska besöka Reykjaviks konstmuseum, Islands konstmuseum och de många mindre galleriorna och museerna som ligger utspridda i staden. Med alltifrån det omfattande nationalmuseet till det förtjusande isländska punkmuseet kommer du utan tvekan att hitta något som intresserar dig.

  Överflödet av geotermiska energikällor på Island har skapat en stark tradition av att bada i offentliga simbassänger och badtunnor som kallas ”heittur pottur” på isländska. De är vad pubar är för britterna – ett perfekt sätt att umgås med vänner och varva ner efter en lång dag. Reykjavik har 18 offentliga simbassänger och många av dem är försedda med bastu och heitur pottur.

  Förprogram

  Varför inte boka ett förprogram med oss och få mer tid att utforska några av Islands höjdpunkter? Gyllene cirkeln tar dig till tre av Islands mest älskade sevärdheter. Þingvellir nationalparks unika geologi och natur erbjuder en skönhet som nästan inte är av denna värld. Vid det berömda vattenfallet Gullfoss visar naturen upp sin enorma kraft. Det geotermiska området Geysir med sina många heta källor utgör den tredje sevärdheten.

  Dag 1
  Reykjavik

  Äventyrets början

 • Dag 2
  Stykkishólmur

  Island i miniatyr

  ‘Stykkishólmur’ är en liten fiskeby som erbjuder vacker utsikt över otaliga småöar i den pittoreska fjorden Breiðafjörður. Med en befolkning på ungefär tusen invånare, ingen trafik och en lugn, avslappnad livstakt får man intrycket av en plats där tiden har stått stilla.

  Stykkishólmurs kanske mest utmärkande inslag är de välbevarade husen som finns i samhällets gamla centrum. De färgglada husen står i stark kontrast till de avlägsna bergskedjorna. De har lyckats anpassa de gamla byggnaderna på ett uppfinningsrikt sätt: det gamla biblioteket är nu en konstinstallation, den gamla fritidsgården är nu ett vulkanmuseum och fiskfabriken är nu en restaurang som serverar en utsökt fisksoppa.

  En annan sevärdhet i samhället är Norska huset, som är uppkallat efter det norska importerade träslaget som användes för att bygga huset 1832. Snæfellsnes regionalmuseum ligger inhyst här med roterande utställningar och hantverk till försäljning. Om du vill ha en härlig utsikt över staden ska du vandra upp till toppen av berget med den lilla orange fyren.

  Men de flesta kommer hit för att besöka den fantastiska Snæfellsnes nationalpark. Den kallas för ”Lilla Island” eftersom allt som landet har att erbjuda finns här, såsom fjordar, berg, vattenfall, vulkaner, lavafält och mycket mer.

  En tillvalsutflykt till Snæfellsnes tar dig till några av dess mest populära sevärdheter, såsom den svarta sandstranden Djúpalónssandur. Om du känner att du har mycket extra energi kan du prova på att lyfta stenarna som vikingarna placerades där för att göra ”styrketester”. Det kommer dock med ett varningens ord: den tyngsta stenen väger 154 kg!

  Vi stannar även till vid de bildsköna basaltklipporna Lóndrangar där enorma taggiga klippor skjuter upp ur havet. Intressant fakta: den massiva vulkanen Snæfellsjökull, som tornar upp sig över landskapet inspirerade till den klassiska science fiction-romanen Resan till Jordens medelpunkt av Jules Verne.

  • Inkluderad Upptäcktspromenad i Stykkishólmur
  Dag 2
  Stykkishólmur

  Island i miniatyr

 • Dag 3
  Patreksfjördur

  Väster om Västfjordarna

  När Orlygur Harppsson såg dagens destination för första gången på 800-talet gav han den namnet Patreksfjördur, eller ”Sankt Patriks fjord”, efter sin andliga vägledare. Denna bosättnings dragningskraft på Islands västkust är lika rak på sak än idag – den är helt enkelt fantastisk.

  Utforska stillheten och tystnaden i denna lugna fiskeby. Byn fungerade som en fiskehamn redan på 1500-talet och har en rik sjöfartshistoria. Patreksfjördur tjänade förr i tiden som en bas för engelska, franska och tyska fiskare, köpmän och sjömän.

  När du utforskar den livliga hamnen kommer du att lära dig mer om stadens lokala fisketradition och de olika fiskarterna som finns i dessa vatten. Du kan även ta ett dopp i stadens nya tillskott, en utomhuspool med en underbar utsikt över fjorden. Tack vare områdets otroliga naturskönhet kan du ge dig ut på fantastiska vandringsturer här, om förhållandena tillåter.

  Du kan göra en tillvalsutflykt till Latrabjarg, Europas största sjöfågelklippa och kontinentens västligaste punkt. Det är hemvisten för miljontals fåglar, såsom lunnefåglar, havssulor, sillgrisslor och tordmular. Fågelskådningen här är spektakulär. Fjällrävarna kan inte komma åt fåglarna här, så de klamrar sig fast på de höga klipporna och erbjuder utmärkta fotomöjligheter.

  Drömstranden Rauðasandur ligger också i närheten. Till skillnad från andra stränder på Island, som är svarta av vulkansand, är Rauðasandurs sand rosenfärgad med gyllene färgtoner.

  Vattenfallet Dynjandi är en av de stora attraktionerna i området, och det är lätt att se varför. Sex olika små vattenfall utgör tillsammans Dynjandi, det största vattenfallet på Västfjordarna med en totalhöjd på 100 meter – ett av de mest imponerande i ett land känt för sina vattenfall.

  • Inkluderad Patreksfjörður – Den västligaste byn i Europa
  Dag 3
  Patreksfjördur

  Väster om Västfjordarna

 • Dag 4
  Akureyri

  Norra Islands huvudstad

  Akureyri ligger nära foten av den längsta fjorden på Island, Eyjafjörður. När vi färdas längs fjorden ges du en fantastisk utsikt över snötäckta bergstoppar och den frodiga kusten. De näringsrika vattnen gör det här till en av de bästa platserna i landet för att se valar och delfiner. Knölvalar, vitnosdelfiner och tumlare förekommer ofta i dessa vatten och har du tur kan du även få syn på späckhuggare, blåvalar och sillvalar.

  Akureyri har fått smeknamnet ”Islands norra huvudstad” och är en livlig universitetsstad. Staden har en befolkning på nästan 20 000 invånare, vilket gör den till det största samhället utanför den tätbefolkade sydvästra regionen. Det innebär att det finns mycket att se och göra här, med bland annat ett förstklassigt utbud av restauranger och museer. Ta och besök Akureyri Museum där du får en inblick i hur islänningar brukade leva här. Det naturhistoriska museet Norðurslóð kombinerar även utställningar om lokalmiljön och nybyggarnas historia.

  Du kommer att bli imponerad över utbudet av blommor och bladväxter i Akureyris botaniska trädgård. Dess fridfulla atmosfär är som en oas av frodig grönska i de mest osannolika miljöerna. När du utforskar staden får du inte glömma bort att spana in Akureyrikyrkans slående arkitektur, som utformades av den berömda arkitekten Guðjón Samúelsson.

  På en tillvalsutflykt utanför staden kan du utforska olika naturskatter som ofta anses vara några av de mest populära sevärdheterna på Island. Vid vattenfallet Goðafoss, som har fått smeknamnet ”gudarnas vattenfall”, har du chansen att se genomskinligt turkost vatten som slår mot enorma svarta stenar.

  Sjön Mývatn ligger i ett aktivt vulkanområde och ståtar med en unik och vacker geologi med skimrande vatten och färger som hämtade ur en annan värld. Det är också en utmärkt plats för fågelskådning, i synnerhet ejder och strömänder. De som har följt serien Game of Thrones kanske känner igen platsen.

  • Inkluderad Stadstur i Akureyri
  Dag 4
  Akureyri

  Norra Islands huvudstad

 • Dag 5
  Grímsey

  Stig över polcirkeln

  När folk föreställer sig en vindpinad, avlägsen isländsk ö, tänker de förmodligen på Grímsey. Vi kommer att använda våra expeditionsbåtar för att ta oss iland på denna lilla, gröna ö. Ön har bara 60 invånare och de enda bosättningarna ligger på de södra och västra delarna, mestadels runt den lilla hamnen.

  Grímsey är lugn, vacker och genomsyrad av folksagor och sägner. De lokala fiskarnas härdighet tillskrivs Grímseys första bosättare Grímur. Sägen säger att han dräpte jättarna och trollen som bodde på ön och gifte sig med en av deras döttrar.

  Grímseys branta klippor hyser enorma kolonier av sjöfåglar (med 17 000 gånger så många fåglar som människor) och på sommaren firar sig de orädda öborna ner längs klippväggen för att samla in ägg. De anses vara en lokal delikatess. Att få se Grímseys populära sjöfågelart, lunnefågeln, är en stor attraktion för fågelälskare.

  Grímsey är förmodligen mest känd för att polcirkeln passerar ön. Det är den enda delen av Island som polcirkeln korsar. Du får chansen att kliva över polcirkeln.

  Du kan utforska ön till fots och vandra till ”Orbis et Globus”, ett nio ton tungt betongklot som markerar polcirkellinjen. Under promenaden till monumentet kan du insupa det vindpinade landskapet och spana efter fåglar. Det tre meter stora betongklotet flyttas lite varje år av lokalborna eftersom polcirkeln långsamt rör sig norrut med en hastighet på cirka 15 meter per år.

  År 2050 kommer Grímsey att ligga utanför Arktis – så ännu ett skäl att besöka ön nu.

  • Inkluderad Polcirkelceremoni
  Dag 5
  Grímsey

  Stig över polcirkeln

 • Dag 6
  Till sjöss

  En avslappnande dag till havs

  Njut av en avslappnande dag till havs med föreläsningar ombord när vi sätter kurs mot Jan Mayen. Dagar till havs kan vara hur aktiva eller avslappnande du vill.

  Titta förbi vetenskapscentret och lär dig mer om platserna du utforskar. Här finns toppmodern vetenskaplig utrustning och ett omfattande bibliotek som kan fördjupa dina kunskaper om Svalbards topografi, historia och djurliv.

  Något du inte vill missa är de fascinerande föreläsningar som erbjuds av expeditionsteamet. De kommer att sammanfatta expeditionen hittills och dela med sig av sina kunskaper om regionen och förbereda dig för äventyren som väntar. Föreläsningsämnena varierar med alltifrån lokalhistoria och historieberättande till biologi och geologi.

  När resan fortsätter kan du lägga tid på att lära känna besättningen och dina medresenärer. Varför inte småprata i baren och ta reda på vad du och dina medpassagerare har gemensamt?

  Dag 6
  Till sjöss

  En avslappnande dag till havs

 • Dag 7
  Jan Mayen

  Isolerad arktisk ö med en aktiv vulkan

  Mitt i Norska havet reser sig Jan Mayen ur dimma. Det är en ö med snötäckta berg, klädda i grön mossa och lavar som nästan ter sig självlysande mot de svarta klipporna. Den vulkaniska ön är i princip så isolerad som en plats kan vara. Det här är en orörd vildmark med surrealistisk atmosfär som saknar permanenta invånare. Allt detta gör det till en oförglömlig del av ditt arktiska äventyr.

  Jan Mayen har två huvudsakliga områden. Den norra delen domineras av Beerenberg, världens nordligaste aktiva vulkan. Den är huvudsakligen täckt av is och hade sitt senaste utbrott 1985. Den södra delen är plattare och saknar glaciärer. Här finns en väderstation där ett 30-tal personer arbetar på sommaren. De är anställda av Norges meteorologiska institut och den norska försvarsmakten.

  Även om det inte finns några inhemska däggdjur på Jan Mayen är ön långt från tom på djurliv. Jan Mayen har utnämnts till ett viktigt fågelområde eftersom sjöfåglar flockas till öns branta klippor för att häcka. På ön finns bland annat stormfågel, spetsbergsgrisslor och alkekungar.

  Det här är inte bara ett hett resmål för fågelskådare, det finns gott om liv i vattnen kring Jan Mayen också. Om vädret tillåter har du chansen att få se flera olika valar i närheten eller sälar som lockas till det fiskrika vattnet. Det är väldigt ovanligt att resenärer besöker Jan Mayen. Hurtigruten tillhör de få som gör landstigningar på denna arktiska ö. Om vi lyckas kommer du att sätta din fot på en av världens mest avlägsna platser och få uppleva sällan skådade vyer. Du kommer att uppleva en rofylld känsla, omgiven av den orörda naturen.

  Dag 7
  Jan Mayen

  Isolerad arktisk ö med en aktiv vulkan

 • Dag 8
  Till sjöss

  En avslappnande dag till havs

  Dagarna till havs utgör en möjlighet att varva ner. Slappna av i Explorer Lounge med en drink i handen och njut av utsikten. För ytterligare avkoppling kan du ta plats i en badtunna och summera resan hittills med dina medpassagerare.

  Om du känner dig pigg i benen kan du ta ett träningspass i gymmet på däck 7. Här finns stora fönster så du missar inget av den fantastiska utsikten utanför medan du tränar.

  Låt expeditionsteamet berätta mer om vad som väntar på Svalbard, som utgör nästa del av din expedition, i vetenskapscentret. Du får veta mer om Svalbards otroliga landskap, stora upptäckarhistoria och sällsynta djurliv.

  Dag 8
  Till sjöss

  En avslappnande dag till havs

 • Dag 9-12
  Nordvästra Svalbards nationalpark

  Äventyr i den arktiska vildmarken

  Nordvästra Spetsbergens nationalpark förkroppsligar den arktiska skönheten med sin kuperade och orörda storslagenhet. Det här är en vildmark med branta berg, imponerande glaciärer och nästan kusligt vackra öar. Det är också en av de få platserna i världen där naturlig skönhet och fascinerande historia möts. Här finns en stor mängd gravar, ugnar för raffinering av späck och andra kulturskatter från Svalbards första upptäckare.

  Väder- och sjöförhållanden kommer att avgöra vilka områden vi besöker. Kongsfjorden är ett av de vackraste fjordområdena i Spetsbergen, med panoramavyer över kusten och en grönskande alpin tundra. Med dramatiska bergsformationer som kuliss kan du ha turen att se när glaciärer kalvar och frigör isberg i havet.

  Det är också möjligt att vi stannar till i Ny-Ålesund, en före detta gruvort med rik kultur som nu är ett internationellt forskningscenter. Här finns en pittoresk mix av gamla och nya byggnader och ett flertal forskningsstationer från olika länder med fokus på glaciologi, djurliv och klimatförändringar.

  Det nordvästra hörnet av Svalbard är en magnet för fågelskådare under sommaren. Du kan också hålla utkik efter djurliv som valar, storsäl, valross, svalbardren och Arktis egen kung – den mäktiga isbjörnen. Med lite tur kommer du att få se ett eller flera av dessa rovdjur i toppen av näringskedjan när de strövar längs drivisen på kusten i jakt på sälar.

  Den imponerande terrängen i den här regionen gör den perfekt för friluftsäventyr. Vi kommer att göra allt för att dra nytta av alla möjligheter som kommer i vår väg. Några av aktiviteterna kan inkludera att ta oss iland med våra expeditionsbåtar för att ge oss ut på en vandringstur, delta i en strandstädning eller paddla kajak.

  Dag 9-12
  Nordvästra Svalbards nationalpark

  Äventyr i den arktiska vildmarken

 • Dag 13
  Longyearbyen

  En livlig, högarktisk gränsstad

  Ditt arktiska äventyr på Svalbard med omnejd är över för den här gången. När expeditionen närmar sig sitt slut kommer det att finnas tid för att blicka tillbaka och reflektera över alla nya minnen och omfamna den där hisnande känslan av att bokstavligt talat ha befunnit sig i närheten av världens topp.

  Efter att ha tagit farväl av fartyget och besättningen väntar transfer till flygplatsen och din resa. Om du vill spendera mer tid i Longyearbyen kan du förlänga din vistelse med ett av våra efterprogram och verkligen lära känna området.

  I Longyearbyen kommer du att stöta på många verksamheter som stoltserar med att vara de nordligaste av sitt slag. Nordligaste biografen, kyrkan, biblioteket, gymnasieskolan, mataffären – alla finns de här. Platser där det passar perfekt att ta en selfie.

  Om du har tid kan du köpa några souvenirer i de lokala butikerna innan du åker hem. En varm och skön tröja från Svalbard eller en ask handgjorda chokladpraliner blir en perfekt gåva till vänner eller familj. På Svalbard handlar du taxfree och Longyearbyen har ett antal butiker för sport och friluftsliv där du kan hitta kläder inför ditt nästa äventyr!

  Oavsett vad som väntar härnäst, önskar vi dig en fortsatt trevlig resa och ser fram emot att träffa dig igen!

  Dag 13
  Longyearbyen

  En livlig, högarktisk gränsstad

Avresor

2023

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Maj:
28.

Vad som ingår

Inkluderat i din resa

Transfer

 • Transfer från fartyget till flygplatsen i Longyearbyen efter expeditionskryssningen

Flyg

 • Flyg i ekonomiklass från Longyearbyen till Oslo efter expeditionskryssningen

Expeditionskryssning

 • Expeditionskryssning i valfri hytt
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker (husets öl och vin, läsk och mineralvatten) på restaurangen Aune
 • À la carte-restaurangen Lindstrøm inkluderad för svitgäster
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord. Observera att Wi-Fi och mobiltäckning är väldigt begränsade i de avlägsna områden vi reser till och att streaming inte stöds. På Svalbard finns varken Wi-Fi eller mobiltäckning förutom i Longyearbyen och Barentsburg.
 • Kostnadsfri återanvändbar vattenflaska som kan fyllas på vid vattenstationerna ombord
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

Aktiviteter ombord

 • Experter i expeditionsteamet håller djupgående föreläsningar i olika ämnen
 • Du har tillgång till fartygets vetenskapscenter, som har ett omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program för medborgarforskning gör det möjligt för gäster att hjälpa till i riktiga forskningsprojekt 
 • Den professionella fotografen ombord delar med sig av sina bästa tips och tricks för att ta de bästa bilderna av landskapet och djurlivet
 • Du har tillgång till fartygets badtunnor, bastu och gymmet inomhus
 • Informella sammankomster med besättningen, såsom dagliga sammanfattningar och förberedelser inför den kommande dagen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar
 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Expeditionsfotografer hjälper dig med dina kamerainställningar

Ej inkluderat

 • Reseförsäkring
 • Hantering av bagage
 • Valfria kustutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas
MS Fram in Greenland
Foto: Stian Klo
MS fram i Antarktis
Foto: Sandra Walser
Ditt fartyg

MS Fram

Byggd år 2007
Renoverad 2022
Varv Fincantieri, Italy
Passagerarkapacitet 250 (200 i Antarktis)
Sängar 276
Bilkapacitet 0
Bruttodräktighet 11 647 ton
Längd 114 m
Däcksbalk 20,2 m
Hastighet 13 knop
MS Fram in Greenland
Foto: Stian Klo

Det ursprungliga Fram var det mest kända expeditionsfartyget av sin tid och hennes framgångsrika expeditioner saknar motstycke. MS Fram följer i den ursprungliga Frams fotspår och är utrustad med den mest avancerade tekniken för att göra henne exceptionellt väl lämpad för expeditionsresor i polarområden.

Läs mer om MS Fram

Icebergs-en av många favoritfoto motiv när på en expedition med MS fram
Foto: Tomas Mauch

Några alternativ: