Panamakanalen, inhemska samhällen och kulturer (norrgående)

Panamakanalen, inhemska samhällen och kulturer (norrgående)

Panamakanalen, inhemska samhällen och kulturer (norrgående)

Panamakanalen, inhemska samhällen och kulturer (norrgående)

Reseinformation 15 MS Fram
Avresa
2 april 2023
Pris från
kr 46 312
Frukost, lunch och middag ingår

Följ med på denna expedition till fyra länder i Latinamerika, från Chile i söder till Panama i norr, och upptäck antika pyramider och exceptionellt vackra naturreservat samt provsmaka utsökta lokala läckerheter.

Vårt lilla fartyg innebär att vi kan ta dig till ställen dit större fartyg inte kommer, vilket ger dig en skön blandning av platser att utforska, från städer till avlägsna öar. Emellanåt kanske vi, på grund av vädret, måste ändra eller avboka vår plan för just den dagen. Men det är bara en del av vad det innebär att vara på en expedition i denna exotiska region.

Chilenska städer och peruanska pyramider

Från UNESCO-listade Valparaíso påbörjar vi vår resa till La Serena i nykolonial stil, och därefter vidare till de soldränkta semesterorterna Iquique och Arica. Näst på tur står Paracas, där du kan ta del av den biologiska mångfalden på Ballestasöarna innan du provar det läckra köket i Lima, Perus huvudstad. Därefter planerar vi att gå iland i Salaverry för en tur till det antika templet och stadsruinerna runt Trujillo.

Paradis i Ecuador och den legendariska Panamakanalen

Vi kommer att stanna till i hamnen Puerto Bolivar i Ecuador för att få veta mer om ”oro verde” – det gröna guldet. Vi fortsätter därefter norrut till den livliga och välmående hamnstaden Manta och korsar ekvatorn på vägen till Panamanäset. Passagen mellan Stilla havet och Karibien, som tar oss till Atlantsidan av kanalen, kommer att utgöra den storstilade avslutningen på resan.

Panamakanalen, inhemska samhällen och kulturer (norrgående) Panamakanalen, inhemska samhällen och kulturer (norrgående)
 • Dag 1
  Valparaíso, Chile

  En vibrerande stad på kullen

  2 april 2023

  Ditt expeditionsfartyg MS Fram väntar på dig i Valparaíso i centrala Chile. Denna UNESCO-listade stad byggd på branta bergssluttningar med utsikt över havet är ett virrvarr av monument, kyrkor, historiska linbanor, trendiga barrios, kullerstensgator, färgglada hus och charmiga torg. Cerros Alegre och Concepción erbjuder förmodligen den bästa utsikten medan det historiska hamndistriktet ståtar med kolonial arkitektur, livliga marknader, ett sjöfartsmuseum och det samtida konstmuseet.

  Du har också möjlighet att anlända några dagar tidigare och utforska mer av ”Valpo” när du lägger till en natt i Santiago de Chile följt av en rundtur i Valparaíso med transfer till fartyget, eller så följer du med på vårt förprogram till Atacamaöknen, som är världens torraste öken.

  Väl ombord på fartyget har du fullt upp med att hämta ut din kostnadsfria expeditionsjacka, göra dig hemmastadd i din hytt och gå på den obligatoriska säkerhetsgenomgången. Efter middagen och en välkomstskål av kaptenen träffar du expeditionsteamet som går igenom viktiga hälso- och säkerhetsaspekter med dig.

  Dag 1
  Valparaíso, Chile

  En vibrerande stad på kullen

 • Dag 2
  La Serena, Chile

  Nykolonialisk stil och elegans

  3 april 2023

  La Serena ligger på en terrass vid havet och är välsignad med vackra sandstränder längs hela Avenida del Mar. Du kommer att lägga märke till att Chiles andra största stad har en speciell nykolonial stil och känsla. Moderna byggnader blandas samman med klassisk arkitektur, såsom de drygt 30 varsamt restaurerade stenkyrkorna, varav vissa är 350 år gamla. Om du börja tycka att alla charmiga kyrkor ser likadana ut kan du särskilja dem genom de olika stilarna på klocktornet.

  Förutom att promenera längs stranden, strandpromenaden och på torgen kan du strosa genom välskötta offentliga trädgårdar, såsom den japanskinspirerade Jardín del Corazón eller handla konsthantverk på La Recova-marknaden. Det arkeologiska museet hyser förkoloniala artefakter medan den undangömda gränden Patio Colonial i närheten av Balmaceda har gott om lugna kaféer och matställen.

  • Inkluderad Coquimbo och La Serena
  Dag 2
  La Serena, Chile

  Nykolonialisk stil och elegans

 • Dag 3
  Till sjöss

  Slappa ombord

  4 april 2023

  Njut av lugnet under denna dag till havs, koppla av och njut av utsikten från observationsdäck eller i loungen.

  Under hela resans gång håller expeditionsteamet föreläsningar i vetenskapscentret för att dela med sig av sin breda kunskap om regionen. Ämnesområdena sträcker sig från förcolumbiansk historia, de omgivande bergens och öarnas geologi, lokalsamhällenas folklore osv. Men alla föreläsningar hålls inte inomhus. Fartyget lockar sjöfåglar som flyger jämsides med oss och expeditionsteamet kan också hjälpa dig att känna igen och identifiera dessa befjädrade följeslagare från däck.

  Dag 3
  Till sjöss

  Slappa ombord

 • Dag 4
  Iquique, Chile

  Exklusivt strandhotell

  5 april 2023

  Välkommen till en bit av paradiset vid Stilla havet, komplett med både palmer och strandpromenader. Som en av Chiles mest kända kuststäder sjuder Iquique av aktivitet året om. Folk som vill shoppa tar sig till taxfree-gallerian Zofri Mall medan sjöfartsentusiasterna ska se till att ta en tur ombord på korvetten La Esmeralda som är en kvarleva från Stillahavskriget. Vår huvudplan här är att besöka den närliggande övergivna salpetergruvstaden Humberstone i Atacamaöknen, ett UNESCO-världsarv med en historia du bokstavligen kan vandra genom.

  När vi kommer tillbaka till Iquique kan du gå till strandpromenaden La Costenera bredvid stranden Playa Cavancha och njuta av utsikten över stadssiluetten åt ena hållet och segelbåtar och surfare åt andra hållet. Baquedano Street ståtar med georgiansk arkitektur från 1800-talet och leder till Palacio Astoreca och ett bildskönt klocktorn mitt i staden. Här finns även många eleganta kaféer där du kan fördjupa dig i den lokala kaffekulturen eller smutta på en traditionell och krämig Mango Sour. Det ligger ett Chinatown runt marknaden där peruanska och kinesiska smaker möts för att skapa det unika chifa-köket. Förutom de många skaldjursrätterna måste du prova chumbeque, en efterrätt som blandar friterad tunn deg med fruktkola.

  • Inkluderad Humberstone och Santa Laura
  Dag 4
  Iquique, Chile

  Exklusivt strandhotell

 • Dag 5
  Arica, Chile

  ”Den eviga vårens stad”

  6 april 2023

  Arica njuter av ett konstant ökenklimat och klassas som en av världens torraste städer, vilket är mycket ovanligt för en kuststad. Det innebär även att solen skiner nästan varje dag året om, och lokalborna säger ofta att Arica har en evig vår. Stränderna är populära bland både soldyrkare och surfare och utsikten från den höga sandiga klippan El Morro är väl värd vandringen på 15 minuter till den vajande chilenska flaggan på toppen.

  En annan höjdpunkt bland besökare är Catedral de San Marcos som designades av den kända Gustave Eiffel och invigdes 1876. Calles 21 de Mayo och Bolognesi är livliga gågator med många matställen och hantverksstånd medan marknaden och restaurangtorget El Agro erbjuder gott om lukt- och smakupplevelser. På det lokala arkeologiska museet San Miguel de Azapa kan du gå runt och titta på artefakter från chinchorro-kulturen och förundras över mumierna som är äldre än de som hittats i Egypten. Bege dig söder om staden och vandra på den ojämna Playa Corazones och utforska Anzotagrottorna. Du har även möjlighet att se geoglyfer i Llutadalen och nationalparken Lauca på en tillvalsutflykt.

  • Inkluderad Kustvandring i Atacama
  Dag 5
  Arica, Chile

  ”Den eviga vårens stad”

 • Dag 6
  Till sjöss

  Frisk havsluft

  7 april 2023

  När vi seglar längre norrut mot Peru kan du fortfarande njuta av expeditionsteamets föreläsningar, den hälsosamma salta havsbrisen och utsikten från däck, såväl som alla fartygets bekvämligheter. Dessa farvatten är en del av Humboldtströmmen, en kall vattenström som kyler ner klimatet i regionen och skapar en klar himmel. Det upprätthåller även regionens högproduktiva marina ekosystem och stimulerar tillväxten av sardiner, ansjovisfiskar och makrillar i stora mängder.

  Om du gillar att hålla dig aktiv finns det ett välutrustat gym ombord, en bastu och två badtunnor utomhus.

  Dag 6
  Till sjöss

  Frisk havsluft

 • Dag 7
  Paracas, Peru

  Fåglar och brandy

  8 april 2023

  Den lilla sömniga semesterorten Paracas ligger vid en bukt bakom en halvö, omgiven av farinsockerfärgade klippor och stränder. De flesta känner till staden som El Chaco och här finns många olika restauranger längs strandkanten och esplanaden där du kan prova jalea, en blandning av friterade skaldjur som serveras med salsa criolla och maniokrot. Odontesthes regia, en fisk som även kallas pejerry, är en lokal specialitet som gärna sköljs ner med ett glas pisco – en druvbrandy som framställs på destillerier som kan besökas i området. Men var försiktig, pisco kan vara rätt starkt!

  Mittemot Paracas hamn ligger den mystiska, lokala geoglyfen av en kandelaber som förmodligen dateras till 200 år före vår tideräkning. Den kanske hänger ihop med Nascalinjerna som du kan besöka i Piscodalen en kort biltur söderut som del av en tillvalsutflykt. Själva Nascalinjerna skulle kunna vara äldre än kandelabern men nya geoglyfer upptäcks fortfarande, vilket ger upphov till många olika teorier (bland annat eventuellt utomjordiskt ursprung).

  Du kan även ta en båttur till närliggande Ballestasöarna som ofta jämförs med Galápagosöarna. Ballestasöarna har ett rikt djurliv med bland annat humboldtpingviner, sköldpaddor, perusulor, skarvar, pelikaner, sjölejon, delfiner, inkatärnor och knölvalar. Paracas naturreservat ligger också i närheten och erbjuder den ovanliga kombinationen av öken och ett marint ekosystem i samma område. Det marsliknande landskapet med gula sanddyner och röda sandstränder gömmer över 100 arkeologiska platser från paracaskulturen och du kan även skåda fascinerande fåglar som kondoren och chileflamingon.

  • Inkluderad Ballestasöarna
  Dag 7
  Paracas, Peru

  Fåglar och brandy

 • Dag 8
  Callao/Lima, Peru

  Mat, underbar mat

  9 april 2023

  Huvudstaden Lima ligger på en ökenremsa mellan Stilla havet och Anderna och betjänas av hamnen Callao. Landets största stad Lima är en modern och utspridd metropol där traditioner och nya trender strålar samman i en spännande cocktail av kultur och mat.

  Det historiska centrumet finns upptaget på UNESCO:s världsarvslista och ståtar med arkitektur från kolonialtiden som till exempel Plaza Mayor och Basílica y Convento de San Francisco. Lerruinerna efter de ceremoniella pyramiderna Huaca Pucllana och Huaca Huallamarca är däremot minnen efter den sedan länge förlorade inkacivilisationen. Om du är ute efter mer arkeologi från före den spanska erövringen har du åtminstone fyra olika museer att välja bland. Är du konstintresserad ska du ta dig till det färgglada och bohemiska distriktet Barranco med sina väggmålningar, kreativa kaféer och två av Limas samtida konstmuseer.

  Men den viktigaste upplevelsen i Lima är ändå maten. Kokkonsten i huvudstaden har gjort sig känd i hela världen och det finns ingen brist på internationellt erkända och prisbelönta restauranger här. En av Perus mest kända rätter är ceviche, färsk fisk som har marinerats i syrlig limejuice och andra kryddor. Denna vanliga rätt kan avsmakas på många olika ställen i staden, från eleganta restauranger i Miraflores till klassiska cevicheríor vid fiskehamnen i Chorrillos.

  • Inkluderad Rundtur med panoramavyer i Lima
  • Inkluderad Strandstädning i Callao
  Dag 8
  Callao/Lima, Peru

  Mat, underbar mat

 • Dag 9
  Salaverry / Trujillo, Peru

  En arkeologs dröm

  10 april 2023

  Salaverry kan vara en svår hamn att ta sig till eftersom det ofta är mycket vind och vågor just här. Men om allt går som planerat, så är det en bra utgångspunkt för att utforska Perus tredje största stad, Trujillo, och en uppsjö av arkeologiska platser som ligger utspridda i den omgivande regionen.

  Trujillo ligger i en frodig dal som bevattnas av floden Moche. Här ligger en färgglad barockkatedral från 1600-talet, tio kyrkor i kolonialstil och många neoklassiska herrgårdar, för att inte tala om en av de längsta mosaikväggarna i världen på det lokala universitetet. Men förmodligen är du mer inställd på sevärdheterna som inte är så moderna.

  Den forntida staden Chan Chan var huvudstad i chimúriket som uppstod i regionen runt 900-talet e.Kr. De omfattande ruinerna av det 20 kvadratkilometer stora komplexet innefattar Tschudi-palatset och Huaca Esmeralda. På andra sidan av Trujillo ligger mochekulturens solpyramid och månpyramid som är ett par hundra år äldre än Chan Chan. Huaca del Sol är den största lerstensstrukturen på kontinenten medan Huaca del Luna är mer detaljerad och många av dess pastellfreskomålningar är fortfarande synliga.

  • Inkluderad Marinera-dansshow ombord
  Dag 9
  Salaverry / Trujillo, Peru

  En arkeologs dröm

 • Dag 10
  Till sjöss

  Fritiden

  11 april 2023

  När vi lämnar Peru bakom oss och seglar till Ecuador har du ytterligare en hel dag ombord på fartyget. Under dagen kan du ta en promenad ute på däck, insupa havslandskapet och hålla utkik efter marint djurliv, såsom valar, delfiner och sjöfåglar. Om du vill känna dig närmare vattnet kan du ta ett dopp i de två badtunnorna utomhus där du också kan beundra det natursköna landskapet.

  Det är även ett bra tillfälle att gå på expeditionsteamets föreläsningar i vetenskapscentret för att lära dig mer om vad du kommer att uppleva under de kommande dagarna. Du kan även engagera dig i ett program för medborgarforskning med vetskapen om att du kommer att bidra till utvecklingen av forskningen som pågår runt om i världen. När mörkret faller och om det är en stjärnklar natt kan du även följa med expeditionsteamet ut på däck och titta på stjärnorna. Eller slå dig ner på en bekväm plats i Explorer Lounge & Bar och ta en drink tillsammans med dina nyvunna vänner.

  Dag 10
  Till sjöss

  Fritiden

 • Dag 11
  Puerto Bolivar (Machala), Ecuador

  Att odla grönt guld

  12 april 2023

  Machala är mest känt för Puerto Bolivar, en viktig hamn i Ecuador för att exportera kaffe, kakao, räkor och en hel del bananer som lokalinvånarna kallar oro verde – ”grönt guld”. Som del av en tillvalsutflykt kan du besöka en lokal bananplantage och spana efter kolibrier, parakiter och vrålapor i naturreservatet Buenaventura som ligger söderut. Den närliggande förstenade skogen Puyango har en av de största samlingarna av fossiliserade träd i världen, som tros vara ungefär 100 miljoner år gamla, lika gamla som själva Anderna.

  Vid Puerto Bolivar kan du frossa i skaldjur på en av de många hamnrestaurangerna och njuta av utsikten över Isla Jambelis mangroveträsk mittemot. Själva Machala har all den charm som du kan förvänta dig av en liten hamnstad, såsom vänliga lokalbor, mysiga torg och ovanliga monument som har tillägnats fisksorterare och bananeros. Restaurangerna fortsätter att utvecklas i rask takt och serverar moderna läckerheter som Ecuador och Peru har blivit alltmer kända för.

  • Inkluderad Stadsrundtur i Machala
  Dag 11
  Puerto Bolivar (Machala), Ecuador

  Att odla grönt guld

 • Dag 12
  Manta, Ecuador

  Hav, sand, surfning … och tonfisk?

  13 april 2023

  Manta är en hektisk och blomstrande hamnstad med höga byggnader, resorthotell och ett par casinon. Staden är välkänd bland alla som är intresserade av vattensport, för sina långa stränder som är välsignade med den sortens vind och de vågor som lockar surfare, body-boarders och kitesurfare från hela världen. Vanliga strandgäster håller sig ofta i närheten av butikerna, restaurangerna och barerna i Malencón Escénico på Playa el Murcielago. Du kan även bege dig till San Lorenzo för sköna surfarvågor eller till Playa Bonita i Santa Marianita för att titta på kitesurfare som håller till både i luften och på vågorna.

  Förutom turism livnär sig staden på tonfisk och precis som för många andra kuststäder är fisk och skaldjur specialiteten för många restauranger i området. Förvänta dig vildfångade läckra räkor, svarta musslor, bläckfisk, röd snapper med mera. Du bör verkligen prova den lokala encebollado-buljongen som görs med den färska tonfisk som Manta är så stolt över. Museo Municipal Etnográfico Cancebí visar upp ecuadorianska konstföremål och artefakter från den förcolumbiska civilisationen, bland annat gamla fiskeredskap. Du kanske även vill besöka den närliggande hantverksstaden Montecristi där den traditionella Panamahatten först skapades och fortfarande görs för hand än idag.

  • Inkluderad Manta och höjdpunkter i Montecristi
  Dag 12
  Manta, Ecuador

  Hav, sand, surfning … och tonfisk?

 • Dag 13
  Till sjöss

  Lugnet till havs

  14 april 2023

  En dag till havs innebär att du kan gå på intressanta föreläsningar, lära dig grundläggande tips för att fotografera under expeditionen, gå på en konstworkshop eller njuta av den friska havsluften ute på däck medan du spanar på djurlivet. Du kan även använda mikroskopen i vetenskapscentret för att analyserar prover som tas under kryssningen. När vi korsar ekvatorn är det tradition hos norska seglare att hålla en ceremoni för att få kung Neptunus välsignelse. Om vi har tur kanske han till och med visar sig.

  Vid denna del av din resa har du säkert blivit vän med andra utforskare ombord, och det är tydligt att ni har många gemensamma intressen och en stor passion för naturen. Du kan prata med dem över en fika i den bistroliknande Fredheim, och kanske återberätta de bästa delarna av expeditionen hittills. Även Explorer Bar är öppen för drinkar och här kanske du hittar expeditionsteamet på kvällen för lite vänskapligt småprat. När mörkret faller finns det knappt något lika romantiskt som att titta på stjärnorna med din älskade ute på däck.

  Dag 13
  Till sjöss

  Lugnet till havs

 • Dag 14
  Panamakanalen

  Där två hav möts

  15 april 2023

  Den här dagen seglar vi genom Panamakanalen och förflyttar oss från Stilla havet till Karibien. Det komplexa kanalnätverket har utvecklats i över hundra år och sträcker sig 80 km genom naturliga och konstgjorda vattenvägar. Vi väntar förväntansfullt på vår tur att få ta oss igenom de första av en serie enorma slussar. Dessa geniala slussar lyfter fartyget mer än 26 meter över havet. Om vädret tillåter kommer expeditionsteamet att befinna sig ute på däck för att peka ut intressanta platser runt kanalen och berätta om detta ambitiösa projekts historia.

  Ungefär halvvägs genom kanalens 12 timmars genomresa kommer fartyget in i Gatúnsjön. Den skapades genom en uppdämning av den närliggande Chagresfloden och är en av de största konstgjorda sjöarna i världen. Däremot är den omgivande regnskogen praktiskt taget orörd och olika växt- och djurarter som hör hemma i Centralamerika blomstrar ostört här. Om du har tur kan du få syn på krokodiler och alligatorer längs kusten. Håll utkik bland träden efter apor och, om du har tur, sengångare.

  Efter ytterligare några slussar och sjöar kommer vi att nå Karibiska havet och Atlanten. Genom att korsa ett stort hav till ett annat på en dag har du upplevt kulmen av århundraden av planering, hårt arbete och uppfinningsrikedom. Det kommer utan tvekan att bli ett minnesvärt ögonblick.

  Dag 14
  Panamakanalen

  Där två hav möts

 • Dag 15
  Colón, Panamá

  Ingången till Panamakanalen

  16 april 2023

  Expeditionen avslutas vid den karibiska ingången till Panamakanalen. Denna pulserande hamnstad är ett populärt uppehåll på kryssningar som går till Karibien och har en mångfaldig befolkning för sin ringa storlek.

  Om du inte är riktigt redo att avrunda ditt äventyr kan du lägga till tre extra nätter och följa med på vårt efterprogram, där du bor på ett exotiskt djungelhotell som ligger inbäddat i regnskogen bredvid Chagresfloden. Under vistelsen kommer du att besöka ett regnskogscenter och en gård som arbetar med återplantering av skog, utforska djungeln på en nattsafari med båt och insupa utsikten över området under en linbanetur.

  Det finns även ett annat efterprogram för Casco Viejo, som utan tvekan är det mest fascinerande området i Panama City. Promenera längs de rustika kullerstensgatorna och torgen, beundra arkitekturen i koloniala kyrkor, herrgårdar och Catedral metropolitana de Panamá, och prova några av de lokala specialiteterna som kaffe och kakao.

  Du kan även boka en annan expeditionskryssning härifrån som tar dig genom de geniala slussarna i den konstgjorda Panamakanalen och ut till Stilla havet på andra sidan. Du kan sedan utforska de många sevärdheterna och kuststäderna i Sydamerika.

  Oavsett vad som väntar härnäst, önskar vi dig en fortsatt trevlig resa och ser fram emot att träffa dig igen på ditt nästa äventyr!

  Dag 15
  Colón, Panamá

  Ingången till Panamakanalen

Avresor

2023

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
April:
2.

Vad som ingår

Inkluderat i din resa

Expeditionskryssning

 • Expeditionskryssning i vald hyttkategori
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker (husets öl och vin, läsk och mineralvatten) på restaurangen Aune
 • À la carte-restaurangen Lindstrøm inkluderad för svitgäster
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord. Tänk på att vi seglar i avlägsna vatten med begränsad uppkoppling. Streaming stöds inte
 • Kostnadsfri återanvändbar vattenflaska som kan fyllas på vid vattenstationerna ombord
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

Aktiviteter ombord

 • Experter i expeditionsteamet håller föreläsningar i olika ämnen
 • Du har tillgång till fartygets vetenskapscenter, som har ett omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program där gästerna får hjälpa till i riktiga forskningsprojekt 
 • Fotografen ombord delar med sig av sina bästa tips och tricks för att ta de bästa bilderna av landskapet och djurlivet
 • Tillgång till fartygets badtunnor, panoramabastu och inomhusgym
 • Informella sammankomster med besättningen, såsom dagliga sammanfattningar och förberedelser inför den kommande dagen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar
 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Expeditionsfotografer hjälper dig med dina kamerainställningar

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Tillvalsutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väderförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas
MS Fram in Greenland
Foto: Stian Klo
MS fram i Antarktis
Foto: Sandra Walser
Ditt fartyg

MS Fram

Byggd år 2007
Renoverad 2022
Varv Fincantieri, Italy
Passagerarkapacitet 250 (200 i Antarktis)
Sängar 276
Bilkapacitet 0
Bruttodräktighet 11 647 ton
Längd 114 m
Däcksbalk 20,2 m
Hastighet 13 knop
MS Fram in Greenland
Foto: Stian Klo

Det ursprungliga Fram var det mest kända expeditionsfartyget av sin tid och hennes framgångsrika expeditioner saknar motstycke. MS Fram följer i den ursprungliga Frams fotspår och är utrustad med den mest avancerade tekniken för att göra henne exceptionellt väl lämpad för expeditionsresor i polarområden.

Läs mer om MS Fram

Icebergs-en av många favoritfoto motiv när på en expedition med MS fram
Foto: Tomas Mauch
Se priser och tillgänglighet

Några alternativ: