Expeditionsteamet ombord på MS Midnatsol

Läs mer om våra erfarna expeditionsledare, assisterande expeditionsledare, expeditionssamordnare och föreläsare ombord på MS Midnatsols seglingar utanför Antarktis under 2017 och 2018.


Tudor Morgan
Från: Wales
Expeditionsledare

Jim Mayer
Från: Wales
Expeditionsledare

Tomas Zadrozny
Från: Poland
Assisterande expeditionsledare


Tudor har alltid haft ett starkt intresse för platser vid polerna. Efter många expeditioner till Arktis och Alperna medan han studerade geologi vid universitetet i Manchester begav Tudor sig först söderut med British Antarctic Survey och övervintrade som Field Guide innan han utnämndes till Field Operations Manager. Efter sex år gick han vidare till att arbeta åt Antarctic Heritage Trust, där han ansvarade för verksamheten i Port Lockroy och ledde arbetet med att bevara andra historiska platser. Innan han började arbeta på heltid hos Hurtigruten var han Operations Manager på IAATO (International Association of Antarctica Tour Operators). Tudor har belönats med Queens Polar Medal för enastående tjänst till förmån för vetenskap och naturminnen kring Antarktis.


Jim är en veteran bland polarutforskare som har rest i Arktis och Antarktis under mer än 20 år. Hans polaräventyr började när han som student åkte på en expedition till Svalbard för att märka vitkindade gäss. Han har lett expeditioner till Island, Grönland, Jan Mayen och Svalbard. En gång försökte Jim åka skidor längs hela Svalbard, från söder till norr, men det försöket stoppades när isbjörnar åt upp all proviant som han hade med sig. År 2000 gjorde han det stora misstaget att åka skidor 56 mil över Grönlands istäcke tillsammans med en man som han träffade i en pub. I Antarktis har han lett resor till Falklandsöarna, Sydgeorgien, södra Sandwichöarna, Scotts och Shackletons barackläger i Rosshavet och antarktiska halvön. Jim är särskilt intresserad av polarhistoria. Hans första bok, en ny biografi om Ernest Shackleton, har beskrivits som årets polarbok av ättlingen och historikern Jonathan Shackleton. Jim forskar och skriver för närvarande om hemliga väderstationer på Arktis som härstammar från krigstiden.


Tomasz har en Master of Science-examen och en Engineering-examen i Animal Science från Warszawas/Polens jordbruksuniversitet. Han har övervintrat två gånger på Antarktis när han arbetade som biolog och baschef på den polska antarktiska stationen Arctowski. Sedan 1999 arbetar Tomasz ombord på expeditionsfartygen med passagerare. Polarområdena är hans ”favorithörn” på jorden. Där delar han med sig av sina personliga upplevelser med gästerna och håller föreläsningar om djurlivet på Arktis och Antarktis. En av hans höjdpunkter är upptäckten av en tidigare okänd kanal i Melchior-arkipelagen, den 2 februari 2003.

Steinar Aknes
Från: Norge
Assisterande expeditionsledare

Regina Gehmlich
Från: Tyskland
Föreläsare – geologi

Cathrine Moen
Från: Norge
Expeditionssamordnare


Steinar växte upp i de norska fjällen i närheten av Bergen och flyttade till Svalbard 1996. Under sina nio första år där arbetade han inom turistnäringen, på flera olika fartyg på sommaren och på snöskoter under vintermånaderna. Han övergick sedan till att arbeta i filmbranschen, framförallt med filmer på det naturhistoriska området. Steinar utförde fältarbeten för filmer som BBC:s ”Nature’s Great Events”, BBC:s ”Frozen Planet”, BBC Life och IMAX ”To the Arctic”. Därefter arbetade Steinar under fem som logistiktekniker för Norsk Polarinstitutt, där han hjälpte forskare med deras fältarbete. Nu har Steinar antagit en ny utmaning som assisterande expeditionsledare på Hurtigrutens Explorer-resor.


I sin roll som utbildad mineralog (geokemi) har Regina Gehmlich heltäckande kunskaper om geologiska processer och geovetenskaplig forskning. Hon har alltid varit intresserad av djurliv och miljöskydd och har utvecklat djupgående kunnande om ekosystemens funktion och den levande och icke levande naturens ömsesidiga beroende. Varje vistelse i fascinerande natur har alltid varit ett sätt att hämta ny kraft och glädje för Regina, och hon gillar att dela sitt intresse med andra. Under de senaste åren har Regina skrivit om sina naturupplevelser från olika delar av världen och presenterat dem i uppträdanden på små scener. Därför kan hon ge passagerarna en balanserad kombination av information och underhållning och hon älskar att kunna bidra till att göra deras resa till den fantastiska upplevelse de är ute efter.


Cathrine är född och uppvuxen i Bardu, en kommun i närheten av Tromsø i norra Norge. Hon har alltid varit mycket intresserad av polarområdena. Dessutom har hon tillbringat mycket tid på Arktis – Grönland är en av hennes favoritplatser. Hon bodde på Svalbard från 2011 till 2013. Cathrine utbildade sig till lärare på universitetet i Tromsø, tog Arctic Nature Guide-kursen på Svalbard och har dessutom en masterexamen i turism från Arctic University, där hon studerade expeditionsturism som fenomen. Ett av hennes största intressen är expeditioner på skidor och med pulka. 2013 korsade hon Grönland på skidor i Fridtjof Nansens fotspår och 2016 åkte hon skidor i Nordvästpassagen, från Cambridge Bay till Gjoa Haven i Roald Amundsens historiska fotspår.

Andrea Klaussner
Från: Tyskland
Fotograf

Dominic Barrington
Från: Australien
Fotograf


Andrea Klaussner kommer från Tyskland och älskar att vara i naturen, resa och fotografera. Hon inspireras lika mycket av små blygsamma blommor och vilda djur som av majestätiska landskap runt om i världen och hon älskar att upptäcka nya platser och träffa människor från olika länder och kulturer. Andrea är en entusiastisk fotograf och hon älskar att dela med sig av sina fotokunskaper i olika workshops. Andrea fascineras av tanken att hon genom fotografering kan fånga sitt sätt att se något och låta andra se världen ”genom hennes ögon”.


Dom är en australiensare med engelska rötter som föddes i Canberra och växte upp i Sydney. Han har tagit examen i geologi och började sin karriär i utvinnings- och gruvindustrin där han till att börja med arbetade i västra Australiens nickel- och guldfält. Efter vidare studier i London tog Dom sin masterexamen i Exploration Geology. Dom deltar i flera expeditioner varje år för att fotografera naturmiljöers skönhet och under, både ovanför och under vattnet (Dom är en erfaren dykare och instruktör). Hans bilder har blivit publicerade, och de senaste fyra åren har han hyllats som årets naturfotograf av organisationen Csiro i ANZANG (Australien, Nya Zeeland, Antarktis, Nya Guinea). Han var även finalist i pristävlingen ”Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year” de senaste två åren. Dom hjälper gärna till med tips när du fotograferar och dokumenterar din egen expedition till Antarktis.