Höjdpunkter längs Stillahavskusten och i Heliga dalen

Höjdpunkter längs Stillahavskusten och i Heliga dalen

Höjdpunkter längs Stillahavskusten och i Heliga dalen

Höjdpunkter längs Stillahavskusten och i Heliga dalen

Reseinformation 13 dagar MS Fram
Frukost, lunch och middag ingår

13 dagar lång expedition från Valparaíso till Lima, med Atacamaöknen, Machu Picchu och Heliga dalen

Från städer genomsyrade av kultur till ett rikt djurliv

Vi tar oss från Unesco-världsarvet Valparaíso till nykoloniala La Serena och vackra Iquique för vidare resa till Atacamaöknen. Äventyret fortsätter till Aricas soldränkta stränder innan vi utforskar Stillahavskustens djurliv när fartyget sätter kurs norrut.

Altiplanos höjdpunkter

Flyg till Cuzco för att utforska inkariket på land, genom Heliga dalen till mytomspunna Machu Picchu. Följ med på en oförglömlig resa över den andiska högplatån Altiplano till världens högst belägna sjö, Titicaca och upplev Sillustani-gravarna, en kyrkogård från tiden före inkariket.

Höjdpunkter längs Stillahavskusten och i Heliga dalen Höjdpunkter längs Stillahavskusten och i Heliga dalen
 • Dag 1
  Valparaíso, Chile

  Valparaíso, ett av Unescos världsarv

  Upptäck Valparaíso, ”Stilla havets juvel”

  Vårt expeditionsfartyg MS Fram väntar på dig i hamnen i Valparaíso, ”Stilla havets juvel”. Detta Unesco-världsarv med gott om saker att upptäcka är byggt på branta sluttningar med utsikt över havet.

  Staden bjuder på spännande intryck i en labyrint av slingriga gränder och kvarter, färgglada hus samt marknader fulla av lokalproducerade varor. Passa på att njuta av vyerna över staden från den bergbana som tar dig till Cerro Alegre och Concepción.

  Om du vill se mer av Valparaíso kan du följa med på ett av våra förprogram som finns som tillval.

  När du har hämtat ut din expeditionsjacka och träffat expeditionsteamet kan du göra dig hemmastadd i din hytt och utforska fartyget innan du avnjuter den första av många goda måltider ombord.

  Dag 1
  Valparaíso, Chile

  Valparaíso, ett av Unescos världsarv

 • Dag 2
  La Serena, Chile

  Vackra La Serena, Chile

  Utforska ”Kyrkornas stad” och Serena Beach

  Vi lägger till i Coquimbo och beger oss till Chiles näst äldsta stad, La Serena.

  Staden ståtar med vackra sandstränder längs hela Avenida del Mar och ännu längre bort. La Serena genomsyras av klassisk arkitektur, med bland annat drygt 30 varsamt restaurerade stenkyrkor. Du kan också beundra föremål från före kolonialtiden på stadens arkeologiska museum.

  Strosa genom välskötta offentliga trädgårdar, såsom Jardín del Corazón med dess japanska influenser, eller handla hantverk på La Recova-marknaden. Den undangömda gränden Patio Colonial i närheten av Balmaceda bjuder på gott om lugna kaféer och matställen. Ge dig själv tid att utforska Coquimbo innan du återvänder till fartyget.

  • Inkluderad Coquimbo och La Serena
  Dag 2
  La Serena, Chile

  Vackra La Serena, Chile

 • Dag 3
  Till havs

  En dag till havs

  Ladda batterierna och lär dig mer ombord

  Under dagen till havs kan du koppla av och beundra utsikten från observationsdäcket eller Explorer Lounge & Bar.

  Under hela resans gång håller expeditionsteamet föreläsningar där de delar med sig av sina kunskaper om regionen i fartygets vetenskapscenter. Ämnesområdena sträcker sig från förcolumbisk historia, de omgivande bergens och öarnas geologi, lokalsamhällenas folktro och mycket mer. Men alla föreläsningar hålls inte inomhus. Fartyget lockar sjöfåglar som flyger jämsides med oss, och expeditionsteamet kan ibland guida från däck för att hjälpa dig att känna igen dem.

  Dag 3
  Till havs

  En dag till havs

 • Dag 4
  Iquique, Chile

  Iquique och Atacamaöknen

  Upptäck Unesco-världsarvet Humberstone

  Vår expeditionskryssning i Sydamerika når livliga Iquique, en stad vars gator kantas av palmer.

  Här kan du besöka den övergivna salpetergruvstaden Humberstone i Atacamaöknen, ett Unesco-världsarv med en historia du bokstavligen kan vandra genom.

  Väl tillbaka i Iquique kan du upptäcka strandpromenaden längs Playa Cavancha. Här omges du av stadens vackra siluett på ena sidan av stranden och surfare som glider fram över vågarna på den andra. Baquedano Street ståtar med georgiansk arkitektur från 1800-talet. På torget Plaza Arturo Prat i gamla stan kan du även se historiska monument som Palacio Astoreca och Torre del Reloj.

  • Inkluderad Kustvandring i Atacama
  Dag 4
  Iquique, Chile

  Iquique och Atacamaöknen

 • Dag 5
  Arica, Chile

  Soliga Arica

  Upplev Aricas historia och mat

  Arica har ett konstant ökenklimat och klassas som en av världens torraste städer, vilket är mycket ovanligt för en kuststad. Det förklarar även varför orten är så populär bland alla som älskar sol och surfing.

  Besök de livliga gatorna Calle 21 de Mayo och Bolognesi för att prova lokala läckerheter och kika in på marknaden El Agro. Gör en 15 minuter lång vandring för att njuta av de vackra vyerna från El Morro-klippan eller besök San Marcos-katedralen, ritad av Gustave Eiffel.

  Se mumier och lär dig om chinchorro-kulturen på stadens arkeologiska museum, sträck på benen under en promenad längs Playa Corazones eller utforska Anzotagrottorna.

  Dag 5
  Arica, Chile

  Soliga Arica

 • Dag 6
  Till havs

  Frisk havsluft

  Res genom Humboldtströmmen

  När vi sätter kurs norrut mot Peru reser vi genom Humboldtströmmen. Det kalla vattnet har gett perfekta levnadsförhållanden för en mängd marina djur, däribland stora stim av ansjovis, makrill och sardiner. Expeditionsteamet berättar mer om Humboldtströmmens inverkan på havets ekosystem.

  Det finns även gott om tid till att varva ner under en dag till havs. Du kan även koppla av i en badtunna eller fartygets bastu, hinna med ett träningspass på gymmet samt njuta av den friska havsluften och de vackra vyerna ute på däck.

  Dag 6
  Till havs

  Frisk havsluft

 • Dag 7
  Paracas, Peru

  Ballestasöarna och Nascalinjerna

  Ett extraordinärt djurliv och forntida mysterier

  Nascalinjerna och Ballestasöarna, som båda kan nås från Paracas, är två av Perus största sevärdheter.

  De flesta känner till staden som El Chaco och här finns många olika restauranger längs strandkanten där du kan prova traditionell jalea – friterade skaldjur som serveras med salsa criolla och maniokrot. Strax utanför staden ligger Ballestasöarna som har ett rikt djurliv. Håll utkik efter humboldtpingviner, sköldpaddor, pelikaner, sjölejon, inkatärnor och knölvalar under dagens båtutflykt runt öarna.

  Utforska det marsliknande landskapet med gula sanddyner och röda sandstränder i Paracas naturreservat eller flyg över de mytomspunna Nascalinjerna – ett resmål på mångas bucketlista – som är inristade i den peruanska öknen.

  Dag 7
  Paracas, Peru

  Ballestasöarna och Nascalinjerna

 • Dag 8
  Callao, Peru

  Från Callao till Cuzco

  Mot Cuzco och Heliga dalen

  Efter en vecka längs Stillahavskusten anländer vi i Callao. Det har blivit dags att ta farväl av vårt expeditionsfartyg och starta nästa etapp av ditt äventyr i Sydamerika.

  Från Lima flyger vi till vackra Cuzco, inkarikets huvudstad, belägen drygt 3 400 meter över havet. I Cuzco kan du se några av landets viktigaste historiska monument, såsom Santa Domingo-kyrkan och fästningen Sacsayhuamán. Glöm inte att besöka den tolvkantiga stenen inte långt från torget.

  Dagen avslutas med en utsökt middag följt av en natt i Cuzco där du kan ladda batterierna inför morgondagens utflykt till Machu Picchu.

  Dag 8
  Callao, Peru

  Från Callao till Cuzco

 • Dag 9
  Machu Picchu

  Mystiska Machu Picchu

  Upptäck ”Inkarikets förlorade stad”

  Dagen börjar med en transfer till Ollantaytambo i Heliga dalen. Därefter kliver vi ombord på det lyxiga Hiram Bingham-tåget där vi bjuds på brunch och ser det andiska landskapet passera förbi utanför fönstren på väg till Machu Picchu.

  Historiker tror att Machu Picchu byggdes omkring år 1450 och sedan övergavs efter den spanska erövringen. Platsen, som förblev dold av djungeln, återupptäcktes inte förrän 1911. Staden har förblivit ett mysterium då inkafolket inte efterlämnade några skriftliga redogörelser om Machu Picchu. Upptäck vandringslederna runt ruinerna och beundra precisionen i inkafolkets stenhuggeri. Kanske träffar du även på några av alla vänliga lamor som lever här.

  Efter en händelserik dag återvänder vi till Cuzco för ännu en natt på hotell.

  Dag 9
  Machu Picchu

  Mystiska Machu Picchu

 • Dag 10
  Vägen över Altiplano  

  Vägen över Altiplano  

  Korsa den imponerande andiska högplatån

  Upplev en oförglömlig bussresa över den norra andiska platån, mer känd som Altiplano.

  Altiplano är en av världens största högplatåer, belägen omkring 3 500 meter över havet. Den stora platån sträcker sig över Bolivia, norra Peru och södra Chile. Under den här äventyrsfyllda dagen tar vi dig genom häpnadsväckande landskap, omgiven av de respektingivande Anderna. Du bjuds på flera tillfällen att fånga det fascinerande landskapet på bild och en picknicklunch längs vägen.

  Efter utflykten kan du vila ut och förbereda dig inför vårt besök vid Titicacasjön när vi övernattar i Puno.

  Dag 10
  Vägen över Altiplano  

  Vägen över Altiplano  

 • Dag 11
  Titicacasjön

  Urofolket vid Titicacasjön

  Se handvävda öar i Sydamerikas största sjö

  Titicacasjön har en slående skönhet. Vi besöker Llachón, ett landsbygdssamhälle som bjuder på vackra vyer över sjön. Dessutom får du följa med på en guidad kajaktur i det stilla, djupblå vattnet. Slutligen görs en guidad vandring innan vi får njuta av en traditionell lunch tillsammans med en lokal familj.

  Efter lunch gör vi en båtutflykt till urofolkets flytande öar, som glänser likt guld i solen. De unika öarna har vävts för hand av vass som växer i sjön.

  Efter ännu en händelserik dag kan du koppla av på hotellet i Puno.

  Dag 11
  Titicacasjön

  Urofolket vid Titicacasjön

 • Dag 12
  Sillustani-gravarna

  Sillustani-gravarna

  Besök Sillustani-gravarna och flyg till Lima

  Innan vi tar oss till flygplatsen för vidare resa till Lima gör vi ett stopp vid Sillustani-gravarna, en kyrkogård från tiden före inkariket som ligger omgiven av Umayosjön.

  Gravarna, eller chullas som de även kallas, är tornlika strukturer som byggdes ovan jord av collafolket. Några av gravarna är upp till 12 meter höga och stora nog att rymma en hel familj. Njut av en picknicklunch på stranden på denna fridfulla – och gåtfulla – plats.

  Efter att ha utforskat det arkeologiska mästerverket fortsätter vi mot flygplatsen och Lima. Väl framme i Lima möts du av en lokal guide som tar dig till hotellet innan du får möjlighet att tillbringa kvällen på egen hand.

  Dag 12
  Sillustani-gravarna

  Sillustani-gravarna

 • Dag 13
  Lima

  Limas Unesco-världsarv

  Expeditionen avslutas i Perus historiska huvudstad

  Vår expedition på land och till havs avslutas i Lima, en gång känd som ”Kungarnas stad”. Ta gärna en dag eller två på dig att utforska denna spännande plats.

  Limas gamla stadskärna är ett av Unescos världsarv. Staden genomsyras av arkitektur från den spanska kolonialtiden med allt från kyrkor och kloster till ståtliga herrgårdar. I Lima kan du också se arvet från inkariket i ruinerna av de ceremoniella pyramiderna Huaca Pucllana och Huaca Huallamarca.

  Sydamerikas mathuvudstad bjuder även på en blandning av gourmetrestauranger och spännande street food. Vi rekommenderar att du provar ceviche – fisk marinerad i limejuice, lök och chili – som är Perus nationalrätt. Det blir den perfekta avslutningen på ditt äventyr.

  Dag 13
  Lima

  Limas Unesco-världsarv

Avresor

Vad som ingår

Program på land: Machu Picchu/Peru och Titicacasjön (efter kryssningen)

 • Två nätter på hotell i Cuzco samt två nätter på hotell i Puno, inklusive halvpension
 • En natt på hotell i Lima, inklusive frukost
 • Lunch dag 8, 9 och 11. Picknicklunch dag 10 och 12.
 • Flyg i ekonomiklass från Lima till Cuzco samt Juliaca till Lima
 • Samtliga transferresor, utflykter och tågresor enligt beskrivningen, med engelsktalande guider
 • Entréavgifter enligt programmet

Expeditionskryssning

 • Resa i vald hyttkategori
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker* på restaurangerna Aune och Fredheim
 • À la carte-restaurangen Lindstrøm inkluderad för svitgäster
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord†
 • Kostnadsfri, återanvändbar vattenflaska
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

*Husets öl och vin, läsk samt mineralvatten

†Observera att wifi och mobiltäckning är mycket begränsade i de avlägsna områden vi reser till och att streaming inte stöds.

Aktiviteter ombord

 • Föreläsningar och diskussioner med experter från expeditionsteamet
 • Full tillgång till vårt vetenskapscenter, ett litet bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program där resenärerna kan hjälpa till i pågående forskningsprojekt
 • Tips och tekniker kring hur du fotar landskap och djurliv av fotografen ombord
 • Du har tillgång till fartygets badtunnor, infinitypool, panoramabastu och inomhus gym
 • Informella, dagliga genomgångar med besättningen

Aktiviteter

 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Hjälp av våra expeditionsfotografer ombord

Observera:

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väderförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas
 • Programmet på land i Peru äger rum på hög höjd. Titicacasjön ligger på cirka 3 800 meters höjd medan Cuzco ligger på omkring 3 400 meters höjd, vilket kan kräva relativt god fysisk form. I vilken ordning platserna besöks kan variera.

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Tillvalsutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam
MS Fram in Greenland
Foto: Stian Klo
MS fram i Antarktis
Foto: Sandra Walser
Ditt fartyg

MS Fram

Byggd år 2007
Renoverad 2022
Varv Fincantieri, Italy
Passagerarkapacitet 318 (200 i Antarktis)
Sängar 276
Bilkapacitet 0
Bruttodräktighet 11 647 ton
Längd 114 m
Däcksbalk 20,2 m
Hastighet 13 knop
MS Fram in Greenland
Foto: Stian Klo

Det ursprungliga Fram var det mest kända expeditionsfartyget av sin tid och hennes framgångsrika expeditioner saknar motstycke. MS Fram följer i den ursprungliga Frams fotspår och är utrustad med den mest avancerade tekniken för att göra henne exceptionellt väl lämpad för expeditionsresor i polarområden.

Läs mer om MS Fram

Icebergs-en av många favoritfoto motiv när på en expedition med MS fram
Foto: Tomas Mauch

Några alternativ: