Sydamerikas kulturer – expedition längs Stillahavskusten

Sydamerikas kulturer – expedition längs Stillahavskusten

Sydamerikas kulturer – expedition längs Stillahavskusten

Sydamerikas kulturer – expedition längs Stillahavskusten

Reseinformation 16 dagar MS Fram
Frukost, lunch och middag ingår

16 dagar lång expeditionskryssning från Valparaíso till Colón, med Atacamaöknen och tropiska skogar i Ecuador och Colombia

Historiska platser och livliga städer

Vi reser från Unesco-världsarvet Valparaíso till pittoreska La Serena och vidare till de soldränkta semesterorterna Iquique och Arica. I Paracas kan du uppleva mångfalden på Ballestasöarna innan du bjuds på en guidad tur i den historiska huvudstaden Lima och besöker lämningarna av forntida kungadömen i Trujillo.

Genom Panamakanalen

Upptäck färgstarka Puerto Bolívar och utforska Panamahattens födelseort i Montecristi. Korsa ekvatorn och njut av afro-colombiansk kultur i Bahía Solano innan vi tar oss genom den världsberömda Panamakanalen, från Stilla havet till Karibien.

Sydamerikas kulturer – expedition längs Stillahavskusten Sydamerikas kulturer – expedition längs Stillahavskusten
 • Dag 1
  Valparaíso, Chile

  Valparaíso, ett av Unescos världsarv

  Börja ditt äventyr i en pulserande stad

  Vårt expeditionsfartyg MS Fram väntar på dig i hamnen i Valparaíso, ”Stilla havets juvel”. Detta Unesco-världsarv med gott om saker att upptäcka är byggt på branta sluttningar med utsikt över havet.

  Staden bjuder på spännande intryck i en labyrint av slingriga gränder och kvarter, färgglada hus samt marknader fulla av lokalproducerade varor. Passa på att njuta av vyerna över staden från den bergbana som tar dig till Cerro Alegre och Concepción. Om du vill se mer av Valparaíso kan du följa med på ett av våra förprogram som finns som tillval.

  När du har hämtat ut din expeditionsjacka och träffat expeditionsteamet kan du göra dig hemmastadd i din hytt och utforska fartyget innan du avnjuter den första av många goda måltider ombord.

  Dag 1
  Valparaíso, Chile

  Valparaíso, ett av Unescos världsarv

 • Dag 2
  La Serena, Chile

  Häpnadsväckande La Serena

  Utforska ”Kyrkornas stad” och Serena Beach

  Vi lägger till i Coquimbo och beger oss till Chiles näst äldsta stad, La Serena.

  Staden ståtar med vackra sandstränder längs hela Avenida del Mar och ännu längre bort. La Serena genomsyras av klassisk arkitektur, med bland annat drygt 30 varsamt restaurerade stenkyrkor. Du kan också beundra föremål från före kolonialtiden på stadens arkeologiska museum.

  Strosa genom välskötta offentliga trädgårdar, såsom Jardín del Corazón med dess japanska influenser, eller handla hantverk på La Recova-marknaden. Den undangömda gränden Patio Colonial i närheten av Balmaceda bjuder på gott om lugna kaféer och matställen. Ge dig själv tid att utforska Coquimbo innan du återvänder till fartyget.

  • Inkluderad Coquimbo och La Serena
  Dag 2
  La Serena, Chile

  Häpnadsväckande La Serena

 • Dag 3
  Till havs

  Koppla av ute på havet

  Koppla av och gör dig redo för nya äventyr

  Under dagen till havs kan du koppla av och beundra utsikten från observationsdäcket eller Explorer Lounge & Bar.

  Under hela resans gång håller expeditionsteamet föreläsningar där de delar med sig av sina kunskaper om regionen i fartygets vetenskapscenter. Ämnesområdena sträcker sig från förcolumbisk historia, de omgivande bergens och öarnas geologi, lokalsamhällenas folktro och mycket mer. Men alla föreläsningar hålls inte inomhus. Fartyget lockar sjöfåglar som flyger jämsides med oss, och expeditionsteamet kan ibland guida från däck för att hjälpa dig att känna igen dem.

  Dag 3
  Till havs

  Koppla av ute på havet

 • Dag 4
  Iquique, Chile

  Iquique och Atacamaöknen

  Upptäck Unesco-världsarvet Humberstone

  Vår resa fortsätter till livliga Iquique, en stad där strandpromenaderna kantas av palmträd.

  Vi besöker de övergivna salpetergruvstäderna Santa Laura och Unesco-världsarvet Humberstone i den torra Atacamaöknen. Väl tillbaka i Iquique kan du utforska staden till fots eller slå dig ner på ett kafé och titta på människor som passerar förbi.

  Passa på att njuta av en utsökt kaffe, beställ en traditionell mango sour och provsmaka den lokala delikatessen chumbeque. Besök La Esmeralda, en fyrmastad 1800-talskorvett som spelat en viktig roll i historien.

  • Inkluderad Humberstone och Santa Laura
  Dag 4
  Iquique, Chile

  Iquique och Atacamaöknen

 • Dag 5
  Arica, Chile

  Soliga Arica

  Lär dig mer om Aricas historia och prova den lokala maten

  Arica har ett konstant ökenklimat och klassas som en av världens torraste städer, vilket är mycket ovanligt för en kuststad. Det förklarar även varför orten är så populär bland alla som älskar sol och surfing.

  Besök de livliga gatorna Calle 21 de Mayo och Bolognesi för att prova lokala läckerheter och kika in på marknaden El Agro. Gör en 15 minuter lång vandring för att njuta av de vackra vyerna från El Morro-klippan eller besök San Marcos-katedralen, ritad av Gustave Eiffel.

  Se mumier och lär dig om chinchorro-kulturen på stadens arkeologiska museum, sträck på benen under en promenad längs Playa Corazones eller utforska Anzotagrottorna.

  • Inkluderad Kustvandring i Atacama
  Dag 5
  Arica, Chile

  Soliga Arica

 • Dag 6
  Till havs

  Klar himmel, svalt klimat

  Res genom Humboldtströmmen

  När vi sätter kurs norrut mot Peru reser vi genom Humboldtströmmen. Det kalla vattnet har gett perfekta levnadsförhållanden för en mängd marina djur, däribland stora stim av ansjovis, makrill och sardiner. Vårt expeditionsteam berättar mer om Humboldtströmmens inverkan på havets ekosystem.

  Det finns även gott om tid till att varva ner under en dag till havs. Koppla av i den uppvärmda infinitypoolen, ta en springtur på fartygets löpbana eller njut av de vackra vyerna och den friska luften ute på däck.

  Dag 6
  Till havs

  Klar himmel, svalt klimat

 • Dag 7
  Paracas, Chile

  Ballestasöarna och Nascalinjerna

  Ett extraordinärt djurliv och forntida mysterier

  Nascalinjerna och Ballestasöarna, som båda kan nås från Paracas, är två av Perus största sevärdheter.

  De flesta känner till staden som El Chaco och här finns många olika restauranger längs strandkanten där du kan prova traditionell jalea – friterade skaldjur som serveras med salsa criolla och maniokrot. Strax utanför staden ligger Ballestasöarna som har ett rikt djurliv. Håll utkik efter humboldtpingviner, sköldpaddor, pelikaner, sjölejon, inkatärnor och knölvalar under dagens båtutflykt runt öarna.

  Utforska det marsliknande landskapet med gula sanddyner och röda sandstränder i Paracas naturreservat eller flyg över de mytomspunna Nascalinjerna – ett resmål på mångas bucketlista – som är inristade i den peruanska öknen.

  • Inkluderad Ballestasöarna
  Dag 7
  Paracas, Chile

  Ballestasöarna och Nascalinjerna

 • Dag 8
  Lima, Peru

  Lima genom historien

  Upptäck Perus historiska huvudstad

  Limas gamla stadskärna är ett av Unescos världsarv. Stadsdelen genomsyras av arkitektur från den spanska kolonialtiden med allt från kyrkor och kloster till pampiga herrgårdar. Dessutom kan du lära dig mer om tiden före kolonialeran vid resterna av pyramiden Huaca Pucllana.

  Sydamerikas mathuvudstad bjuder även på en blandning av gourmetrestauranger och spännande street food. Vi rekommenderar att du provar ceviche – fisk marinerad i limejuice, lök och chili – som är Perus nationalrätt.

  • Inkluderad Rundtur med panoramavyer i Lima
  Dag 8
  Lima, Peru

  Lima genom historien

 • Salaverry, Peru

  Trujillo och Chan Chan

  Låt dig fascineras av Trujillos forntida kungadömen

  Hamnstaden Salaverry ligger nära Perus tredje största stad, Trujillo, och flera spännande arkeologiska platser. Färgglada Trujillo bjuder på allt från en barockkatedral och kyrkor i kolonialstil till neoklassiska herrgårdar samt en av världens längsta mosaikväggar.

  Strax utanför Trujillo ligger lämningarna efter Chan Chan, en stad från chimúrikets tid som uppstod omkring 900 e.Kr. På andra sidan av staden ligger mochekulturens mystiska sol- och månpyramider som är ännu äldre än Chan Chan.

  Väl tillbaka på fartyget bjuds du på ett framträdande med traditionella peruanska danser.

  Salaverry, Peru

  Trujillo och Chan Chan

 • Dag 10
  Till havs

  Vetenskap och avkoppling

  Välj avkoppling, utforskning eller bådadera

  Vår kryssning längs Stillahavskusten fortsätter mot Ecuador. Passa på att ta in omgivningarna från däck, läsa en spännande bok eller utnyttja fartygets alla bekvämligheter.

  Vid den här tidpunkten har du säkert blivit vän med andra utforskare ombord. Med största sannolikhet delar ni flera gemensamma intressen och en stor passion för naturen. Njut av en drink i Explorer Lounge & Bar medan ni blickar tillbaka på de bästa delarna av expeditionskryssningen hittills.

  Expeditionsteamet fortsätter att hålla intressanta föreläsningar i fartygets vetenskapscenter. Om du vill lära dig mer om ett visst ämne kan du även bläddra bland böckerna i biblioteket ombord.

  Dag 10
  Till havs

  Vetenskap och avkoppling

 • Dag 11
  Puerto Bolívar, Ecuador

  Spännande Puerto Bolívar

  En livlig hamn med charmig atmosfär

  Idag utforskar vi Puerto Bolívar, en hamn i staden Machala där råvaror som kaffe, kakao, räkor och otaliga mängder bananer börjar sin resa ut i världen. Från Puerto Bolívar, som kallas världens bananhuvudstad, fraktas mer av det ”gröna guldet” än någon annanstans i Ecuador.

  Själva Machala har all den charm som du kan förvänta dig av en liten hamnstad, såsom vänliga lokalbor, mysiga torg och vackra monument. Prova utsökta skaldjur på en av alla hamnrestauranger medan du beundrar utsikten över mangroveträsken på Isla Jambeli. Om du har tid, passa på att utforska marknaderna, torgen och Casa de la Cultura-museet.

  Dag 11
  Puerto Bolívar, Ecuador

  Spännande Puerto Bolívar

 • Dag 12
  Manta, Ecuador

  Tillverkad i Montecristi

  Upptäck Panamahattens födelseplats – i Ecuador

  Under dagen stiger vi för första gången iland i Sydamerika. Fartyget lägger till i Manta, men vårt utflyktsmål är staden Montecristi. Här kan du, bland många andra hantverk, handla en äkta Panamahatt, handvävd av bladen från jipijapa-träd.

  Gör en promenad för att se den mäktiga vita kyrkan eller beundra stadens färgglada gatukonst och väggmålningar. Väl tillbaka i Manta gör vi ett besök på det arkeologiska museet.

  Dag 12
  Manta, Ecuador

  Tillverkad i Montecristi

 • Dag 13
  Till havs

  Koppla av ute på havet

  Lugnet till havs

  Det är inte varje dag man ber om Neptunus välsignelse. Men just det gör vi under en traditionell – och underhållande – ceremoni när vi korsar ekvatorn denna morgon.

  Upptäck allt som finns att göra ombord när vi sätter kurs mot Colombia. Bege dig ut på däck för att spana efter regionens djurliv – valar syns ofta till i vattnet här. Vårt expeditionsteam håller till i fartygets vetenskapscenter.

  Passa på att lära dig mer om våra spännande forskningsprogram. Om du föredrar att koppla av kan du sjunka ner i en badtunna eller se världen passera förbi utanför fönstren i bekväma Explorer Lounge & Bar. Framåt kvällen kan du titta på stjärnorna ute på däck – den perfekta avslutningen på en dag till havs.

  Dag 13
  Till havs

  Koppla av ute på havet

 • Dag 14
  Bahía Solano, Colombia

  Afro-colombiansk kultur

  Dans, musik och regnskog i Bahía Solano

  Vår dag i Bahía Solano börjar med en stadsvandring som leds av personer från det afro-colombianska samhället.

  Studenter välkomnar dig med en traditionell sång och senare under dagen bjuds vi på ett uppträdande med lokal dans och musik. De berättar också mer om sin stad och kultur.

  Passa på att besöka den tropiska regnskogen i de botaniska trädgårdarna. Gör en guidad tur i det 69 hektar stora reservatet för att lära dig mer om den lokala floran och faunan samt de naturvårdsprojekt som bedrivs för att skydda området.

  Dag 14
  Bahía Solano, Colombia

  Afro-colombiansk kultur

 • Dag 15
  Panamakanalen

  Genom Panamakanalen

  Vi navigerar genom ett mästerverk inom ingenjörskonsten

  Under de tidiga morgontimmarna anländer vi till Panamakanalen, ett nätverk av avancerade slussar som sträcker sig över åtta mil genom både naturliga och konstgjorda vattenvägar. Om vädret tillåter berättar expeditionsteamet ute på däck hela historien bakom det ambitiösa projektet.

  Halvvägs genom kanalen kommer vi fram till Gatúnsjön, en av världens största konstgjorda sjöar, omgiven av frodig regnskog. Håll utkik efter djur som krokodiler, alligatorer, apor och sengångare.

  Efter drygt 12 timmar har vi tagit oss från Stilla havet till Atlanten.

  Dag 15
  Panamakanalen

  Genom Panamakanalen

 • Dag 16
  Avstigning i Colón

  Avstigning i Colón

  Stadsljus mitt i en frodig regnskog

  Expeditionskryssningen i Sydamerika avslutas i Colón, en hamnstad på den östra sidan av Panamakanalen. Den livliga staden bjuder på allt från heta källor och fantastiskt hantverk till spännande restauranger.

  Vår kryssning må vara över, men om du känner mer äventyrslystnad kan du följa med på ett efterprogram som finns som tillval.

  Oavsett vad som väntar härnäst, önskar vi dig en fortsatt trevlig resa och ser fram emot att träffa dig igen på ditt nästa äventyr.

  Dag 16
  Avstigning i Colón

  Avstigning i Colón

Avresor

Vad som ingår

Expeditionskryssning

 • Resa i vald hyttkategori
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker* på restaurangen Aune
 • À la carte-restaurangen Lindstrøm ingår för gäster i svit
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord†
 • Kostnadsfri, återanvändbar vattenflaska
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

*Husets öl och vin, läsk samt mineralvatten

†Observera att wifi och mobiltäckning är mycket begränsade i de avlägsna områden vi reser till och att streaming inte stöds.

Aktiviteter ombord

 • Föreläsningar och diskussioner med experter från expeditionsteamet
 • Full tillgång till vårt vetenskapscenter, ett litet bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program där resenärerna kan hjälpa till i pågående forskningsprojekt
 • Tips om tekniker kring hur du fotar landskap och djurliv från vår fotograf
 • Tillgång till fartygets badtunnor, panoramabastu och inomhusgym
 • Informella dagliga genomgångar med besättningen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterad landstigning med små expeditionsbåtar
 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Hjälp av våra expeditionsfotografer ombord

Observera:

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väderförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Tillvalsutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam
MS Fram in Greenland
Foto: Stian Klo
MS fram i Antarktis
Foto: Sandra Walser
Ditt fartyg

MS Fram

Byggd år 2007
Renoverad 2022
Varv Fincantieri, Italy
Passagerarkapacitet 318 (200 i Antarktis)
Sängar 276
Bilkapacitet 0
Bruttodräktighet 11 647 ton
Längd 114 m
Däcksbalk 20,2 m
Hastighet 13 knop
MS Fram in Greenland
Foto: Stian Klo

Det ursprungliga Fram var det mest kända expeditionsfartyget av sin tid och hennes framgångsrika expeditioner saknar motstycke. MS Fram följer i den ursprungliga Frams fotspår och är utrustad med den mest avancerade tekniken för att göra henne exceptionellt väl lämpad för expeditionsresor i polarområden.

Läs mer om MS Fram

Icebergs-en av många favoritfoto motiv när på en expedition med MS fram
Foto: Tomas Mauch

Några alternativ: