Island, Grönland och Nordvästpassagen – i de stora upptäckarnas kölvatten

Island, Grönland och Nordvästpassagen – i de stora upptäckarnas kölvatten

Island, Grönland och Nordvästpassagen – i de stora upptäckarnas kölvatten

Island, Grönland och Nordvästpassagen – i de stora upptäckarnas kölvatten

Reseinformation 31 dagar MS Fram
Avresa
11 augusti 2024
Frukost, lunch och middag ingår

31 dagar lång storslagen expeditionskryssning från Island till de grönländska fjordarna och den kanadensiska Nordvästpassagen under 2024/2025

Grönlands avlägsna östkust

Det är bara några månader om året som det går att komma fram till denna vidsträckta vildmark på Grönlands sällan besökta östkust. Vi reser från Reykjavík till Scoresbysund, ett enormt system av fjordar och glaciärer som breder ut sig över 62 000 kvadratkilometer. Ta in skönheten och tystnaden medan du spanar efter sälar, valar och olika fåglar, såsom den grönländska jaktfalken.

Res längs en legendarisk rutt

På väg tillbaka till Reykjavík fortsätter vi genom Prins Christian sund och utforskar fjordar och bosättningar på den grönländska västkusten, bland annat den Unesco-listade Ilulissatfjorden. Vi passerar genom berömda vattenvägar som Baffinbukten och Davis sund och försöker, likt de upptäcktsresande som kom före oss, att ta oss genom den isfyllda Nordvästpassagen. Ditt äventyr avslutas i Edmonton.

Island, Grönland och Nordvästpassagen – i de stora upptäckarnas kölvatten Island, Grönland och Nordvästpassagen – i de stora upptäckarnas kölvatten
 • Dag 1
  Reykjavik, Island

  Kosmopolen Reykjavík

  11 augusti 2024

  Upptäck Islands moderna huvudstad

  Din storslagna expeditionskryssning till Grönland och Nordvästpassagen börjar i den isländska kosmopolen Reykjavík.

  Reykjavík är en stad fullspäckad med konst, kultur och historia – väl värd att utforska närmare före eller efter din resa.

  Ta en promenad längs Laugavegurs butiker, besök den vackra katedralen Hallgrímskirkja eller upptäck Reykjavíks konstmuseum. Eller följ med på ett av våra förprogram som finns som tillval.

  MS Fram väntar på dig i Reykjavíks hamn. Gör dig hemmastadd i hytten, träffa expeditionsteamet och utforska fartyget – nu börjar äventyret.

  Dag 1
  Reykjavik, Island

  Kosmopolen Reykjavík

 • Dag 2
  Till havs

  Till havs

  12 augusti 2024

  Genom Danmarksundet

  Idag korsar vi Danmarksundet på väg till Grönland.

  Expeditionsteamet förklarar vad som gäller när vi besöker de olika djurens livsmiljöer och hur du agerar respektfullt i inhemska samhällen.

  I vårt vetenskapscenter kan du lära dig mer om Grönlands geologi eller delta i ett av våra program för medborgarforskning. Kör ett träningspass eller koppla av i panoramabastun innan du njuter av en utsökt måltid i en av restaurangerna ombord.

  Dag 2
  Till havs

  Till havs

 • Dag 3-11
  Scoresbysunds fjordsystem

  Scoresbysunds fjordsystem

  13 augusti 2024 - 21 augusti 2024

  Världens största fjordsystem

  Vi ägnar de kommande nio dagarna åt att utforska den enorma vildmarken i Scoresbysund, världens största fjordsystem.

  Håll utkik efter djur som valar och grönländska jaktfalkar medan fartyget glider fram på det spegelblanka vattnet mellan höga fjäll och blå isberg. Vi gör det mesta av förhållandena på plats och erbjuder så många landstigningar, naturvandringar, kajakturer och djurupplevelser som möjligt.

  Vi besöker Ittoqqortoormiit, en av de mest avlägsna orterna på västra halvklotet. Om vädret tillåter sätter vi kurs mot utkanten av östra Grönlands föränderliga havsis för att spana efter djurliv.

  Om du vill kan du även delta i vårt program för medborgarforskning där vi hjälper forskarna att bevara regionen för framtida generationer.

  Dag 3-11
  Scoresbysunds fjordsystem

  Scoresbysunds fjordsystem

 • Dag 4
  Danmarksundet

  Koppla av ute på havet

  14 augusti 2024

  Tillbaka till Island

  Efter att ha utforskat Grönlands avlägsna skönhet sätter vi kurs tillbaka mot Island. Ägna dagarna till havs åt att sammanfatta alla erfarenheter med dina nya vänner, studera naturen i vetenskapscentret, gå på en föreläsning eller två eller att koppla av på däck. Håll utkik efter sjöfåglar som följer fartyget och valar i vattnet.

  Du kan vara säker på att östra Grönlands skönhet, med sina fascinerande fjordsystem och imponerande isberg, ger dig minnen för livet under första etappen av vår storslagna expeditionskryssning.

  Dag 4
  Danmarksundet

  Koppla av ute på havet

 • Dag 13
  Reykjavik

  Vila upp dig i Reykjavík

  23 augusti 2024

  Få en unik spaupplevelse i Blå lagunen

  När vi återvänder till Reykjavík får du en ny chans att utforska alla sevärdheter som du kanske missade under ditt första besök. Denna kulturstad har en mängd olika gallerier och museer som väntar på att upptäckas. Om du bara vill koppla av passar det utmärkt med en tur till den berömda Blå lagunen.

  Njut av en oförglömlig spaupplevelse när du slappnar av i geotermiskt uppvärmt vatten vars ikoniska blå färg skapats av kiseldioxid och andra mineraler från det omkringliggande vulkanlandskapet. Njut av en drink eller prata med lokalbor och andra besökare medan du ser fram emot nästa del av ditt äventyr – västra Grönland och Nordvästpassagen!

  Dag 13
  Reykjavik

  Vila upp dig i Reykjavík

 • Dag 14-15
  Till havs

  Återbesök i Danmarksundet

  24 augusti 2024 - 25 augusti 2024

  I riktning mot Grönland och Nordvästpassagen

  Vi gör som Erik Röde, som man tror var den första europén att bosätta sig här, och korsar Danmarksundet ännu en gång på väg mot Grönland.

  Gör dig redo för den grönländska västkusten. Majoriteten av alla grönländare bor på landets västra sida. Utforska byar och bosättningar som ligger utspridda längs kusten samt alla dess fascinerande fjordar, glaciärer och fjäll.

  Dag 14-15
  Till havs

  Återbesök i Danmarksundet

 • Dag 16
  Området kring Prins Christian Sund

  Prince Christian Sund

  26 augusti 2024

  Vackra vyer och ett rikt djurliv

  Beskrivning  

  Dagens mål är att utforska de natursköna omgivningarna längs det drygt 10 mil långa Prins Christian Sund. De spetsiga granitbergen står i skarp kontrast till de kritvita glaciärerna. Håll utkik efter isberg och färgglada hus i byn Aappilattoq.

  Här finns det gott om liv. Spana efter knubbsälar och vikare som vilar sig på isen, men också vittrutar och tobisgrisslor på himlen ovanför. Kanske får du även syn på både vik- och knölval.

  Om vi på grund av havsisen inte kan gå in i sundet beger vi oss i stället till Kap Farvel, den sydligaste punkten på Grönland.

  Dag 16
  Området kring Prins Christian Sund

  Prince Christian Sund

 • Dag 17
  Kvanefjorden

  Utforska Kvanefjorden

  27 augusti 2024

  Upptäck västkustens fascinerande fjordar

  Upplev fjordarna på Grönlands vackra västkust för första gången när vi når Kvanefjorden i Sermersooq, som betyder ”platsen med mycket is”.

  Ha kameran redo för att fånga de glittrande isbergen och stora glaciärisarna som är kritvita med en kristallblå ton. De skulpterade isblocken är några av Arktis vackraste skapelser.

  Få människor besöker denna avlägsna fjord, vilket gör vårt besök ännu mer unikt. Expeditionsteamet väljer ut platser för att gå iland och njuta av en vacker vandring i landskapet. Ibland ger vi oss av i våra expeditionsbåtar för att spana efter djurliv.

  Dag 17
  Kvanefjorden

  Utforska Kvanefjorden

 • Dag 18
  Nuuk, Grönland

  Nuuk, Grönlands huvudstad

  28 augusti 2024

  Upplev ny och gammal grönländsk kultur i Nuuk

  Efter att under flera dagar ha utforskat de varierande landskapen anländer vi i Nuuk, Grönlands färgstarka huvudstad. Staden har omkring 18 000 invånare och erbjuder en fin blandning av nya och gamla byggnader.

  Jämför de gamla byggnaderna som Hans Egedes hus och Nuuk-katedralen med Grönlands supermoderna parlamentsbyggnad.

  Besök det grönländska nationalmuseet för att se sex Qilakitsoq-mumier och få en intressant inblick i hur livet såg ut här för 500 år sedan. Du kan även göra en vandring genom Paradisdalen och runt berget Lille Malene.

  Dag 18
  Nuuk, Grönland

  Nuuk, Grönlands huvudstad

 • Dag 19
  Sisimiut, Grönland

  Spektakulära Sisimiut

  29 augusti 2024

  Utforska uråldriga traditioner på Grönland

  Idag anländer vi i Sisimiut, Grönlands näst största stad. Staden är spektakulärt belägen endast fyra mil norr om polcirkeln. Dessutom sträcker sig regionens historia mer än 4 500 år tillbaka i tiden.

  Här lever gamla traditioner kvar och du kan även se historiska föremål från Saqqaq-folket på det lokala museet.

  Om du är på jakt efter den perfekta souveniren, köp en halsduk, en mössa eller vantar stickad av qiviut. Materialet tillverkas av myskoxens innerull och sägs vara tio gånger varmare än fårull. Passa på att utforska området och sträcka på benen under en vandring.

  Dag 19
  Sisimiut, Grönland

  Spektakulära Sisimiut

 • Dag 20
  Ilulissat, Grönland

  Unesco-världsarvet Ilulissat

  30 augusti 2024

  Orten där du kan se och höra isen

  Vår expeditionskryssning är framme i Diskobukten där både valar och sälar lever. Det har blivit dags för ännu en unik upplevelse. I anslutning till Ilulissatfjorden – ett av Unescos världsarv – ligger Ilulissat. Bakom ortens färgglada hus passerar isberg som i en ständigt föränderlig uppvisning.

  Fascineras av gigantiska isberg som flyter förbi i det djupblå vattnet och skiftar i vita, grå och blå toner. Fartygets fotograf hjälper dig att få de bästa fotona av dessa naturens underverk.

  Dag 20
  Ilulissat, Grönland

  Unesco-världsarvet Ilulissat

 • Dag 21-22
  Labradorhavet

  Korsa Labradorhavet

  31 augusti 2024 - 1 september 2024

  Håll utkik efter djurliv och delta i forskningsprojekt

  Vi lämnar Grönland bakom oss och expeditionskryssningen fortsätter över Labrador Sea med kurs mot Kanada. Här besöker vi Davis Strait som har fått sitt namn efter upptäcktsresaren John Davis som ledde expeditioner här under 1500-talet. Expeditionsteamet fortsätter att erbjuda föreläsningar ombord, bland annat om djurlivet i norra Labradorhavet, inuitkultur och arktiska expeditioner.

  Sundet är känt för sina många sälar, valar och en stor mängd torsk. Delta i ett av våra forskningsprojekt där du fotograferar och spårar valar eller hjälp klimatforskningen genom att studera moln för GLOBE-programmets räkning.

  Dag 21-22
  Labradorhavet

  Korsa Labradorhavet

 • Dag 23-29
  Nordvästpassagen

  Nordvästpassagen

  2 september 2024 - 8 september 2024

  Följ en historisk rutt genom Kanadas arktiska övärld

  Vi kommer, likt andra pionjärer före oss, resa utan en exakt resplan när vi försöker att ta oss från Atlanten till Stilla havet via denna mytomspunna rutt ombord på vårt toppmoderna, isklassade fartyg. Några av resans stopp kan bli Pond Inlet, Dundas Harbour, Fort Ross, Gjoa Haven och Cambridge Bay.

  Vi gör landstigningar på platser av betydelse för den tidiga upptäckarhistorian, besöker inuitsamhällen och spanar efter arktiska djur som isbjörn, narval, säl och sjöfåglar.

  Dessutom gör vi utflykter i små expeditionsbåtar mellan isflaken och går iland för att uppleva den orörda vildmarken på nära håll. Fartygets expeditionsteam anpassar aktiviteterna efter aktuella is- och väderförhållanden för att ge dig den bästa tänkbara upplevelsen.

  Vi försöker komma fram till Pond Inlet och samhället Mittimatalik på Baffin Island. Vi besöker även Dundas Harbour och utforskar platsens historia på Devon Island – världens största obebodda ö. Det kan även hända att vi besöker de tre gravarna tillhörande medlemmar i Franklins expeditionsteam på Beechey Island.

  Resan fortsätter västerut mot Fort Ross, en tidigare handelsplats för Hudson’s Bay Company, innan vi sätter kurs mot Gjoa Haven där Roald Amundsen fick lära sig om överlevnad av lokalbefolkningen. Om vädret tillåter går vi iland för att lära oss mer om detta inuitsamhälle.

  Dag 23-29
  Nordvästpassagen

  Nordvästpassagen

 • Dag 30
  Cambridge Bay, Victoriaön

  Djurliv i Cambridge Bay

  9 september 2024

  Djurliv och naturvård i en bukt full av fisk

  Expeditionskryssningen fortsätter till djurrika Cambridge Bay där vi går iland. Här kan du få syn på allt från fjällröding till myskoxe och karibu. Canadian High Arctic Research Station, ett viktigt centrum för klimatforskning, ligger också här.

  Cambridge Bay har endast 2 000 invånare och är en populär plats bland fiskare som hoppas få en fjäll- eller kanadaröding på kroken. Platsen kallas för Iqaluktuuttiaq, vilket betyder ”ett bra fiskeställe”.

  Ta gärna en promenad för att utforska orten före ditt kvällsflyg till Edmonton.

  Dag 30
  Cambridge Bay, Victoriaön

  Djurliv i Cambridge Bay

 • Dag 31
  Edmonton

  Utforska Edmonton

  10 september 2024

  Njut av Edmonton före ditt kvällsflyg hem, eller förläng din vistelse med våra efterprogram som finns som tillval och lär dig mer om denna stad och dess omgivning.

  Dag 31
  Edmonton

  Utforska Edmonton

Avresor

2024

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Augusti:
11.

Vad som ingår

Flyg

 • Flyg i ekonomiklass från Cambridge Bay till Edmonton efter expeditionskryssningen

Transferresor

 • Transfer från fartyget till flygplatsen i Cambridge Bay efter expeditionskryssningen
 • Transfer från flygplatsen till hotellet i Edmonton efter expeditionskryssningen

Hotell

 • Övernattning i Edmonton efter expeditionskryssningen inklusive frukost

Expeditionskryssning

 • Resa i vald hyttkategori
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker* på restaurangen Aune
 • À la carte-restaurangen Lindstrøm ingår för gäster i svit
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord†
 • Kostnadsfri, återanvändbar vattenflaska
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter
 • *Husets öl och vin, läsk samt mineralvatten
 • †Observera att wifi och mobiltäckning är mycket begränsade i de avlägsna områden vi reser till och att streaming inte stöds.

Aktiviteter ombord

 • Föreläsningar och diskussioner med experter från expeditionsteamet
 • Full tillgång till vårt vetenskapscenter, ett litet bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program där resenärerna kan hjälpa till i pågående forskningsprojekt
 • Tips om hur du fotar landskap och djurliv av vår fotograf
 • Tillgång till fartygets badtunnor, panoramabastu och inomhusgym.
 • Informella, dagliga genomgångar med besättningen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar
 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Hjälp av våra expeditionsfotografer ombord

Observera:

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav  
 • Ingen dricks förväntas

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Tillvalsutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav  
 • Ingen dricks förväntas
MS Fram in Greenland
Foto: Stian Klo
MS fram i Antarktis
Foto: Sandra Walser
Ditt fartyg

MS Fram

Byggd år 2007
Renoverad 2022
Varv Fincantieri, Italy
Passagerarkapacitet 318 (200 i Antarktis)
Sängar 276
Bilkapacitet 0
Bruttodräktighet 11 647 ton
Längd 114 m
Däcksbalk 20,2 m
Hastighet 13 knop
MS Fram in Greenland
Foto: Stian Klo

Det ursprungliga Fram var det mest kända expeditionsfartyget av sin tid och hennes framgångsrika expeditioner saknar motstycke. MS Fram följer i den ursprungliga Frams fotspår och är utrustad med den mest avancerade tekniken för att göra henne exceptionellt väl lämpad för expeditionsresor i polarområden.

Läs mer om MS Fram

Icebergs-en av många favoritfoto motiv när på en expedition med MS fram
Foto: Tomas Mauch

Liknande resor

Några alternativ: