En smak av Sydamerika – expedition från Peru till Panama

En smak av Sydamerika – expedition från Peru till Panama

En smak av Sydamerika – expedition från Peru till Panama

En smak av Sydamerika – expedition från Peru till Panama

Reseinformation 14 dagar MS Fram
Frukost, lunch och middag ingår

14 dagar lång expedition från Lima till Colón där vi besöker den andiska högplatån, peruanska öknar och tropiska skogar i Ecuador och Colombia

Altiplanos höjdpunkter

Besök Limas Unesco-listade stadskärna och Sillustani-gravarna, en kyrkogård från tiden före inkariket, innan vi tar oss till världens högst belägna sjö, Titicaca. Sedan börjar din oförglömliga resa över den andiska högplatån Altiplano, till mytomspunna Machu Picchu och vackra Cuzco.

Res norrut längs Stillahavskusten

Vi reser norrut längs Stillahavskusten från Lima och upptäcker forntida kungadömen i Trujillo, färgglada Puerto Bolívar och Mantas soliga stränder. Upplev afro-colombiansk kultur i Bahía Solano innan vi gör resan genom den legendariska Panamakanalen.

En smak av Sydamerika – expedition från Peru till Panama En smak av Sydamerika – expedition från Peru till Panama
 • Dag 1
  Lima, Peru

  Limas Unesco-världsarv  

  Börja ditt äventyr i Lima, ”Kungarnas stad”

  Lima kan kännas som en modern kosmopol och en historisk plats på samma gång – den perfekta platsen att börja vårt äventyr. Se alla färgglada väggmålningar, livliga kaféer och museer fyllda med modern konst i det bohemiska området Barranco.

  Limas gamla stadskärna är ett av Unescos världsarv. Stadsdelen genomsyras av arkitektur från den spanska kolonialtiden med allt från kyrkor och kloster till pampiga herrgårdar. I Lima kan du också se arvet från inkariket i ruinerna av de ceremoniella pyramiderna Huaca Pucllana och Huaca Huallamarca.

  Sydamerikas mathuvudstad bjuder även på en blandning av gourmetrestauranger och spännande street food. Vi rekommenderar att du provar ceviche – fisk marinerad i limejuice, lök och chili – som är Perus nationalrätt.  

  • Inkluderad Rundtur med panoramavyer i Lima
  Dag 1
  Lima, Peru

  Limas Unesco-världsarv  

 • Dag 2
  Sillustani-gravarna  

  Besök Sillustani-gravarna

  Flyg till Juliaca och besök Sillustani-gravarna

  Dagen börjar med en flygresa till Juliaca. Väl framme får du en guidad tur av Sillustani-gravarna, en kyrkogård från tiden före inkariket som ligger omgiven av Umayosjön.

  Gravarna, eller chullas som de även kallas, är tornlika strukturer som byggdes ovan jord av collafolket. Några av gravarna är upp till 12 meter höga och stora nog att rymma en hel familj. Njut av en picknicklunch på stranden på denna fridfulla – och gåtfulla – plats.

  Efter att vi har utforskat det arkeologiska mästerverket beger vi oss till hotellet i Puno, beläget intill Titicacasjön – ditt hem under de kommande två nätterna.

  Dag 2
  Sillustani-gravarna  

  Besök Sillustani-gravarna

 • Dag 3
  Titicacasjön

  Urofolket vid Titicacasjön

  Se handvävda öar i Sydamerikas största sjö

  Titicacasjön har en slående skönhet. Vi besöker Llachón, ett landsbygdssamhälle som bjuder på vackra vyer över sjön. Dessutom får du följa med på en guidad kajaktur i det stilla, djupblå vattnet. Slutligen görs en guidad vandring innan vi får njuta av en traditionell lunch tillsammans med en lokal familj.

  Efter lunch gör vi en båtutflykt till urofolkets flytande öar, som glänser likt guld i solen. De unika öarna har vävts för hand av vass som växer i sjön.

  Efter ännu en händelserik dag kan du koppla av på hotellet i Puno.

  Dag 3
  Titicacasjön

  Urofolket vid Titicacasjön

 • Dag 4
  Vägen över Altiplano

  Vägen över Altiplano

  Korsa den imponerande andiska högplatån

  Njut av en oförglömlig resa över den norra andiska platån, eller Altiplano som den heter på spanska.

  Altiplano är en av världens största högplatåer, belägen omkring 3 500 meter över havet. Den stora platån sträcker sig över Bolivia, norra Peru och södra Chile. Under den här äventyrsfyllda dagen tar vi dig genom häpnadsväckande landskap, omgiven av de respektingivande Anderna.

  Se pucaratjurar på taken, njut av en lunch vid Tinajanis klippformationer, håll utkik efter vilda lamor och alpackor vid La Raya-passet samt beundra 1400-talskomplexet Raqch'i.

  Din resa avslutas med en övernattning i Cuzco.

  Dag 4
  Vägen över Altiplano

  Vägen över Altiplano

 • Dag 5
  Machu Picchu  

  Mystiska Machu Picchu 

  Utforska ”Inkarikets förlorade stad”

  Dagen börjar med en transfer till Ollantaytambo i Heliga dalen. Därefter kliver vi ombord på det lyxiga Hiram Bingham-tåget där vi bjuds på brunch och ser det andiska landskapet passera förbi utanför fönstren på väg till Machu Picchu.

  Historiker tror att Machu Picchu byggdes omkring år 1450 och sedan övergavs efter den spanska erövringen. Platsen, som förblev dold av djungeln, återupptäcktes inte förrän 1911. Staden har förblivit ett mysterium då inkafolket inte efterlämnade några skriftliga redogörelser om Machu Picchu. Upptäck vandringslederna runt ruinerna och beundra precisionen i inkafolkets stenhuggeri. Kanske träffar du även på några av alla vänliga lamor som lever här.

  Efter en händelserik dag återvänder vi till Cuzco för ännu en natt på hotell.

  Dag 5
  Machu Picchu  

  Mystiska Machu Picchu 

 • Dag 6
  Cuzco

  Inkahuvudstaden Cuzco

  Utforska inkarikets centrum

  Innan flygresan till Lima bjuds du på en guidad tur i den tidigare inkahuvudstaden Cuzco, Sydamerikas arkeologiska huvudstad.

  Beundra några av landets mest imponerande byggnader, såsom Santo Domingo-kyrkan som byggdes ovanpå inkatemplet Koricancha samt fästningen Sacsayhuamán, en ceremoniell anläggning från 1400-talet med panoramavyer över staden. Under utflykten gör vi även ett stopp på textilmuseet Museo Sulca och vid stadens största torg för att uppleva den vackra katedralen från kolonialtiden på nära håll.

  Därefter körs du till flygplatsen för vidare resa till Lima och fartyget för att börja din expeditionskryssning.

  Dag 6
  Cuzco

  Inkahuvudstaden Cuzco

 • Dag 7
  Salaverry, Peru

  Trujillo och Chan Chan

  Upptäck Trujillos forntida kungadömen

  Hamnstaden Salaverry ligger nära Perus tredje största stad och flera spännande arkeologiska platser. Färgglada Trujillo bjuder på allt från en barockkatedral och kyrkor i kolonialstil till neoklassiska herrgårdar samt en av världens längsta mosaikväggar.

  Strax utanför Trujillo ligger lämningarna efter Chan Chan, en stad från chimúrikets tid som uppstod omkring 900 e.Kr. På andra sidan av staden ligger mochekulturens mystiska sol- och månpyramider som är ännu äldre än Chan Chan.

  Väl tillbaka på fartyget bjuds du på ett framträdande med traditionella peruanska danser.

  • Inkluderad Marinera-dansshow ombord
  Dag 7
  Salaverry, Peru

  Trujillo och Chan Chan

 • Dag 8
  Till havs

  Vetenskap och avkoppling

  Avkoppling, utforskning eller bådadera

  Vår kryssning längs Stillahavskusten fortsätter mot Ecuador. Passa på att ta in omgivningarna från däck, läsa en spännande bok och utnyttja fartygets alla bekvämligheter.

  Expeditionsteamet fortsätter att hålla föreläsningar i vårt vetenskapscenter där de delar intressanta insikter om allt från inhemska samhällen och kulturer till regionens geologi och förcolumbisk historia.

  Ute på däck hjälper expeditionsteamet till att identifiera alla de sjöfåglar som gillar att följa efter fartyget. Fartygets fotograf kan ge dig tips om hur du fångar både fåglar och andra höjdpunkter under expeditionen på bild.

  Dag 8
  Till havs

  Vetenskap och avkoppling

 • Dag 9
  Spännande Puerto Bolívar

  En livlig hamn med en charmig atmosfär

  En livlig hamn med en charmig atmosfär

  Idag utforskar vi Puerto Bolívar, en hamn i staden Machala där råvaror som kaffe, kakao, räkor och otaliga mängder bananer börjar sin resa ut i världen. Från Puerto Bolívar, som kallas världens bananhuvudstad, fraktas mer av det ”gröna guldet” än någon annanstans i Ecuador.

  Själva Machala har all den charm som du kan förvänta dig av en liten hamnstad, såsom vänliga lokalbor, mysiga torg och vackra monument. Prova skaldjur på en av alla hamnrestauranger och njut av utsikten över mangroveträsken på Isla Jambeli. Efteråt kan du utforska marknaderna, torgen och Casa de la Cultura-museet.

  • Inkluderad Stadsrundtur i Machala
  Dag 9
  Spännande Puerto Bolívar

  En livlig hamn med en charmig atmosfär

 • Dag 10
  Manta

  Tillverkad i Montecristi

  Upptäck Panamahattens födelseplats – i Ecuador

  Vi lägger till i Manta och besöker byn Montecristi. Här kan du, bland många andra hantverk, handla en äkta Panamahatt, handvävd av bladen från jipijapa-träd.

  Gör en promenad för att se den mäktiga vita kyrkan eller beundra stadens färgglada gatukonst och väggmålningar. Väl tillbaka i Manta gör vi ett besök på det arkeologiska museet.

  • Inkluderad Manta och höjdpunkter i Montecristi
  Dag 10
  Manta

  Tillverkad i Montecristi

 • Dag 11
  Koppla av ute på havet

  Koppla av ute på havet

  Lugnet till havs

  Det är inte varje dag man ber om Neptunus välsignelse. Men just det gör vi under en traditionell – och underhållande – ceremoni när vi korsar ekvatorn denna morgon.

  Upptäck allt som finns att göra ombord när vi sätter kurs mot Colombia. Bege dig ut på däck för att spana efter regionens djurliv – valar syns ofta till i vattnet här. Vårt expeditionsteam håller till i fartygets vetenskapscenter.

  Passa på att lära dig mer om våra spännande forskningsprogram. Om du föredrar att koppla av kan du sjunka ner i en badtunna eller se världen passera förbi utanför fönstren i bekväma Explorer Lounge & Bar. Framåt kvällen kan du titta på stjärnorna ute på däck – den perfekta avslutningen på en dag till havs.

  Dag 11
  Koppla av ute på havet

  Koppla av ute på havet

 • Bahía Solano, Colombia

  Afro-colombiansk kultur

  Dans, musik och regnskog i Bahía Solano

  Vår dag i Bahía Solano börjar med en stadsvandring som leds av personer från det afro-colombianska samhället.

  Studenter välkomnar dig med en traditionell sång och senare under dagen bjuds vi på ett uppträdande med lokal dans och musik. De berättar också mer om sin stad och kultur.

  Passa på att besöka den tropiska regnskogen i de botaniska trädgårdarna. Gör en guidad tur i det 69 hektar stora reservatet för att lära dig mer om den lokala floran och faunan samt de naturvårdsprojekt som bedrivs för att skydda området.

  • Inkluderad Stadspromenad i Bahia Solano
  Bahía Solano, Colombia

  Afro-colombiansk kultur

 • Dag 13
  Panamakanalen

  Genom Panamakanalen

  Vi navigerar genom ett mästerverk inom ingenjörskonsten

  Under de tidiga morgontimmarna anländer vi till Panamakanalen, ett nätverk av avancerade slussar som sträcker sig över åtta mil genom både naturliga och konstgjorda vattenvägar. Om vädret tillåter berättar expeditionsteamet hela historien bakom det ambitiösa projektet ute på däck.

  Halvvägs genom kanalen kommer vi fram till Gatúnsjön, en av världens största konstgjorda sjöar, omgiven av frodig regnskog. Håll utkik efter djur som krokodiler, alligatorer, apor och sengångare.

  Efter drygt 12 timmar har vi tagit oss från Atlanten till Stilla havet.

  Dag 13
  Panamakanalen

  Genom Panamakanalen

 • Dag 14
  Colón, Panama

  Avstigning i Colón

  Stadsljus mitt i en frodig regnskog

  Expeditionskryssningen i Sydamerika avslutas i Colón, en hamnstad på den östra sidan av Panamakanalen. Den livliga staden bjuder på allt från heta källor och fantastiskt hantverk till spännande restauranger.

  Vår kryssning må vara över, men om du känner mer äventyrslystnad kan du följa med på ett efterprogram som finns som tillval.

  Oavsett vad som väntar härnäst, önskar vi dig en fortsatt trevlig resa och ser fram emot att träffa dig igen på ditt nästa äventyr.

  Dag 14
  Colón, Panama

  Avstigning i Colón

Avresor

Vad som ingår

Program på land: Titicacasjön och Machu Picchu/Peru (före kryssningen)

 • En natt på hotell i Lima, inklusive frukost
 • Två nätter på hotell i Puno samt två nätter på hotell i Cuzco, inklusive halvpension
 • Picknicklunch dag 2 och 4; lunch dag 3 samt 5 och 6.
 • Flyg i ekonomiklass från Lima till Juliaca samt Cuzco till Lima
 • Samtliga transferresor, utflykter och tågresor enligt beskrivningen, med engelsktalande guider
 • Entréavgift enligt programmet

Expeditionskryssning

 • Resa i vald hyttkategori
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker* på restaurangen Aune
 • À la carte-restaurangen Lindstrøm ingår för gäster i svit
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord†
 • Kostnadsfri, återanvändbar vattenflaska
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

*Husets öl och vin, läsk samt mineralvatten

†Observera att wifi och mobiltäckning är mycket begränsade i de avlägsna områden vi reser till och att streaming inte stöds.

Aktiviteter ombord

 • Föreläsningar och diskussioner med experter från expeditionsteamet
 • Full tillgång till vårt vetenskapscenter, ett litet bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program där resenärerna kan hjälpa till i pågående forskningsprojekt
 • Tips om tekniker kring hur du fotar landskap och djurliv från vår fotograf
 • Tillgång till fartygets badtunnor, panoramabastu och inomhusgym
 • Informella dagliga genomgångar med besättningen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterad landstigning med små expeditionsbåtar
 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Hjälp av våra expeditionsfotografer ombord

Observera:

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väderförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas
 • Programmet på land i Peru äger rum på hög höjd. Titicacasjön ligger på cirka 3 800 meters höjd medan Cuzco ligger på omkring 3 400 meters höjd, vilket kan kräva relativt god fysisk form. I vilken ordning platserna besöks kan variera.

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Tillvalsutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam
MS Fram in Greenland
Foto: Stian Klo
MS fram i Antarktis
Foto: Sandra Walser
Ditt fartyg

MS Fram

Byggd år 2007
Renoverad 2022
Varv Fincantieri, Italy
Passagerarkapacitet 318 (200 i Antarktis)
Sängar 276
Bilkapacitet 0
Bruttodräktighet 11 647 ton
Längd 114 m
Däcksbalk 20,2 m
Hastighet 13 knop
MS Fram in Greenland
Foto: Stian Klo

Det ursprungliga Fram var det mest kända expeditionsfartyget av sin tid och hennes framgångsrika expeditioner saknar motstycke. MS Fram följer i den ursprungliga Frams fotspår och är utrustad med den mest avancerade tekniken för att göra henne exceptionellt väl lämpad för expeditionsresor i polarområden.

Läs mer om MS Fram

Icebergs-en av många favoritfoto motiv när på en expedition med MS fram
Foto: Tomas Mauch

Liknande resor

Några alternativ: